Keresés

Részletes keresés

.ZsL. Creative Commons License 2013.03.08 0 0 61

Ez a hétvége nem látszik igazán praktikusnak nálunk a siklóernyős tanulók gyakorlására. Az éjszakai eső ugyan nem volt sok, de elég ahhoz, hogy minden vizenyős és a talaj sáros legyen. A következő két napon is hasonlóan vacak idő várható. De az igazi tavasz is várható, csak vonakodik megérkezni.

.ZsL. Creative Commons License 2013.03.06 0 0 60

A fedémesi szakosztály "Pót-közgyűlése" március 24-én vasárnap lesz a művelődési házikónkban. Aki még nem rendezte 2013-as regisztrációját, és szeretné műszakiztatni ernyőjét, ekkor még megteheti! A január 12-i közgyűléskor regdíjat fizetők igazoló kártyái is ekkor lesznek átvehetők! Vagyis jöjjön mindenki, aki a szakosztályhoz szeretne tartozni! Természetesen vendégeket is szívesen látunk.

 

Nálam még csak 2 fok van, kint is, bent is, mert nyitva az ablak (a friss levegő fontosabb, mint a meleg), a fűtést meg március elsejével abbahagytam. Az ég tényleg borús, ami nem lenne baj, mert legalább elmaradnak a forgószelet kavaró durva tavaszi termikek, de túl erős a déli szél a siklóernyős kezdők számára: távcsövön át látom, hogy a falu túlsó végén is túl levő gyakorlódombon vízszintes a szélzsák, és csapkod a kirojtozódott vége.

.ZsL. Creative Commons License 2013.03.03 0 0 59

Fedémesen most erős az északias szél (többnyire É-ÉNy, néha átfordul ÉK-be), a szokásos mikroklíma miatt nem teljesen jön be az, amit a Windguru az Egedre jósol.
Ezért a holnapra jelzett enyhe, és kezdőknek való szelet is csak fenntartásokkal remélhetjük.

 

Amikor a dombtetőn túl erős a szél, a völgyben levő leszállókban esetleg lehet gyakorolni az ernyőkezelést (magyarul: "kupolázást"), de ez csak a DK-i szél esetére vonatkozik egyelőre, addig, amíg használható nem lesz a DNy-i leszálló (2-3 hónap a lucernaújratelepítése után), ugyanis az északkeleti és az északnyugati túlságosan turbulens, ha a szél erős.

.ZsL. Creative Commons License 2013.03.01 0 0 58

Tegnap elég jó idő volt nálunk, az enyhe-közepes Ny-DNy-i, néha déliessé forduló szélben gyakorolhatták a kezdők a kiforduló startot. Rövid időre a Nap is kisütött, a talaj már csak nyirkos volt, járművel is föl lehetett jutni a dombra. Most még változó irányú és gyenge szél van, de néha már megerősödik (legutóbb amikor kikukkantottam a távcsővel a dombra, a szélzsák épp vízszintes volt), és az előrejelzés szerint is erős szél várható ma, esetleg némi csapadékkal. A holnapi időjárási helyzet kedvezőbbnek ígérkezik a repülés alapjainak gyakorlása szempontjából, habár a szél Ny-ÉNy-inak várható, ami itt nem a legideálisabb.

A délnyugati leszállót a tél elején felszánttatta a tulajdonos, mondván, hogy télen úgysem használjuk a terepet (ez nagyjából bejött, mert az idei, elég vacak tél folyamán ritkán repültünk), és tavasszal újraülteti a lucernát. Na persze ez azt jelenti, hogy a vetést követő boronálás után kell még úgy 2-3 hónap, mire a növényzet eléggé elfedi a talajt, addig is a szántott terület jobb szélén, a lejtő aljában levő, kb. fesztávnyi szélességű sávra igyekezzünk majd leszállni, és a tanulóikat is oda irányítsák az oktatók a PMR-rádiókkal.

.ZsL. Creative Commons License 2013.02.27 0 0 57

Nem árt, ha már most tudunk róla:

 

 

A trophysok nem annyira a siklóernyős terepet használják, hanem inkább a falu másik oldalán levő, erdős területekben gazdagabbat.

.ZsL. Creative Commons License 2013.02.27 0 0 56

Nálunk minden nap "nyílt nap", ha jön valaki repülni, és a szél- meg a talajviszonyok is megfelelők.  (Telszám az adatlapomon.)

Előzmény: turilla (42)
.ZsL. Creative Commons License 2013.02.27 0 0 55

Az utóbbi néhány napon nem volt érdemes helyzetjelentést írnom Fedémesről, mert hol esett, hol fújt! Még ma is túl erős szél várható ahhoz, hogy repülési szándékkal érdemes legyen idejönni, de éppen a szél miatt, tovább szárad a talaj (amit várható, hogy a napsütés is segíteni fog), és ha nem lesz újabb eső, a holnapi enyhe / közepes szél már alkalmas lesz a kezdők gyakorlásához.

.ZsL. Creative Commons License 2013.02.20 0 0 54

Akinek nem lenne más dolga ma, mint hogy siklóernyőzni jöjjön Fedémesre, inkább aludjon tovább! Legalább kipiheni magát az éjszaka hullott centiméteres hó napközbeni olvadásából keletkező latyakon csúszkálás helyett. Természet Anyánk vicces kedvében jól kitolt velünk, mert ez a kevéske hó legfeljebb dekoratív, de hóember építésére sem alkalmas. Mellesleg a szél is élénkül...

.ZsL. Creative Commons License 2013.02.19 0 0 53

Szép bizony, és reméljük, nemsokára megjönnek a repülésre alkalmas idők is.

 

Fedémesen ma ugyanaz az időjárási helyzet, mint tegnap: a szél túl erős (a tegnapihoz képest még erősebb is) a kezdők gyakorlásához. A faluban nem érezni, mert a délies és az északias szelet leárnyékolják a dombok, de a távcsövön át látszik, hogy a szélzsák vízszintesen kifeszült, aggódom, hogy végleg le fog szakadni (az újat csak márciusban tesszük föl.) A talaj elég száraz a tegnapi erős szél miatt, reméljük, hogy nem fog újra felázni mostanában.
Lehet, hogy túl óvatosnak látszom, amiért a mai napot sem találom alkalmasnak siklóernyős kezdőknek (itt nálunk a haladóknak is húzós lenne ma), de nem szeretném a tanulóimat kórházban látogatni, az özvegyeiket vigasztalni pedig pláne nem!

Előzmény: Helem (52)
Helem Creative Commons License 2013.02.18 0 0 52

Én ma elkirándultam a párommal Fedémesre. Ilyenkor hét elején nagyon ráérek. Felmentünk a dombokra. Nagyon gyönyörű vidék. 

.ZsL. Creative Commons License 2013.02.18 0 0 51

Fedémesen erős déli szél tartja vízszintesen a szélzsákot! Nem vagyok meteorológus, ezért illetlenség ilyent állítanom, de szerintem az időjárás siet egy napot a Windguru-ban jelzetthez képest (ez már tegnap is gyanús volt, miután félóránként kinéztem a szélzsákra...) Volt ilyen más máskor is. A talaj egyébként nem fagyott meg, legalább is itt a szálláshelyem fölötti domboldalon, de még mindig sáros. A mai napon Fedémest nem javaslom siklóernyős tanulóknak a gyakorlásra.

.ZsL. Creative Commons License 2013.02.17 0 0 50

Aki ma jönne Fedémesre repülni, számoljon azzal, hogy a talaj most még kissé dermedt ugyan, de hamarosan felenged, és a késő délelőtt folyamán már csak gyalog érdemes elindulni a dombra, esetleg terepjáróval, lehetőleg nem a szokásos vonalon, hanem az ilyenkor használatos kerülő úton. Városi kocsikkal nem praktikus, mert csak a fölvezető földút lesz agyonárkolva és kátyúzva, a délután sárossá váló terepen lejutás nehézségeiről nem is szólva…

A szél északias, jelenleg „közepes” (kezdőknek még épp jó, haladóknak gyenge), de napközben alighanem erősödni fog. A szélzsák a korai időponthoz képest (7:15) már most 45 fokos szögben áll. Az ernyők nyirkosodása és sárosodása várható a starthelyen és a leszállóban egyaránt! Startnál és leszállásnál elcsúszási veszély!

Tehát csak az induljon el ide a mai napon, akinek nincs jobb dolga, és mindenáron, eltökélten repüléssel szeretne próbálkozni, mert nincs türelme kivárni azt a két hetet, amikorra a tavasz tényleg megérkezik.

Helem Creative Commons License 2013.02.06 0 0 49

Hali!

 

Vác környékről. 

Előzmény: Qwerti123 (45)
turilla Creative Commons License 2013.02.06 0 0 48

Köszi az üdvözlést:-)

Tehát van remény...A videóktól meg csak erősödik a vágy.

A tavaszi kezdés mit jelent?

Néztem az új honlapot is igaz ma még nem ,de olvasgatom a "leckét".

 

 

Előzmény: pgpadavan (44)
zimi78 Creative Commons License 2013.02.05 0 0 47

Az utolsó videót a Doki csinálta, neki sokkal jobb fejkamerája van!

 

Előzmény: zimi78 (46)
zimi78 Creative Commons License 2013.02.05 0 0 46

Ha már ilyen szépen összejöttek a növendékek, biztosan Laci bácsi is bekukkant ide egy-két hozzászólás erejéig.

Addig is -szórakozásképpen- nézzetek meg pár videót:

 

Én 2010 tavaszán kezdtem siklóernyőzni. Ősszel már túl voltam a 100. lesiklásomon:

 

 

Egy évvel később már a 2. távomat repültem az Egedről:

 

 

És erre egy évre meg ilyen szép helyeken is repültem:

 

 

Meg itt is:

 

Szóval, mindent bele fiúk!!

 

Qwerti123 Creative Commons License 2013.02.05 0 0 45

Melyik környékről vagy? Említetted a 2-es utat, és a hátimotort, ez még lehet a közelemben is. Én Dunakesziről vagyok, szintén tavaszi kezdéssel :-)

Előzmény: Helem (43)
pgpadavan Creative Commons License 2013.02.05 0 0 44

Küldjük el szegényt gyufáért. :-)

 

A 49.-ket taposom és idén fogok vizsgázni, végre kivonulok a boldogtalan illegalitásból,

boldog ASE tagként.

Előzmény: turilla (42)
Helem Creative Commons License 2013.02.04 0 0 43

Szia Öcsi!   :-)

 

Én 51 múltam és most kezdem pont tavasszal a siklóernyőzést. 

Már bocsi a de ezt a poént én is megkaptam. :-)

Tavaly kocsikáztam a 2-es út mellet és párhuzamosan mellettünk repültek motoros siklóernyővel. Akkor és egyéb hegyi túrákon érlelődött meg bennem, hogy ez egy nagy poén lenne és idáig sajnos kimaradt az életemből. Hogy a fenébe nem kezdtem ezen előbb komolyan gondolkodni. Mindig érdeklődéssel figyeltem a repülést, vitorlázást, sárkányosokat stb., elérhetetlennek tartottam. Motoroztam. Ez még a régi a szociból maradt beidegződés lehetett. Nem elérhetetlen! 

 

Kezd el most tavasszal. Ne halaszt, mert tényleg megöregszel! 

Előzmény: turilla (42)
turilla Creative Commons License 2013.02.03 0 0 42

Üdvözlök mindenkit!

 

Régóta ábrándozom siklóernyőzésről.Már 42múltam ,de talán van még remény kipróbálni.

Tiszató melletti lakos lévén inkább síksági ,mint hegyi ember lennék.Mikor lesznek a közeljövőben "nyílt napok" Fedémesen?

Előre is köszönettel

 

Előzmény: .ZsL. (40)
zimi78 Creative Commons License 2013.01.26 0 0 41

A Dokitól van egy új hírem;

Ősszel (kb. Októberben) elvégzi a reporvosi tanfolyamot, így a fedémesi csapatnak -jó eséllyel- lesz saját reporvosa. :-)

 

Köszönjük Doki!

 

.ZsL. Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40

Kérem, hogy aki szívén viseli a Fedémesi Siklóernyős Oktatópark ügyét, olvassa el az itteni hozzászólást:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9206413

pgpadavan Creative Commons License 2013.01.10 0 0 39

Köszönöm az infót, szeretnék kimenni a dombra.

Elvileg 10 órára odaérünk.

Előzmény: .ZsL. (38)
.ZsL. Creative Commons License 2013.01.10 0 0 38

A "hivatalos rész" kb. délután 2-kor kezdődik (ernyők, hátimotorok, paratrájkok műszakiztatása, mentőernyők áthajtogatása, éves adminisztrációk, befizetések, a szakági főnök előadása, általános eszmecsere és börze, ha lesznek eladó holmik is), és addig tart, amíg bírjuk. De már délelőtt is jöhetsz, ha alkalmasnak látod az időt, mert legtöbben a dombra is kimennek. A délutáni program helyszíne a művelődési házikó, amit könnyű megtalálni a falu közepén, a kisebbik kocsmával szemben.

Előzmény: pgpadavan (37)
pgpadavan Creative Commons License 2013.01.06 0 0 37

Lacibácsi .

 

Hány órára illik odaérni a közgyülésre ?

12.-én reggel indulnék Budáról.

 

.ZsL. Creative Commons License 2013.01.04 0 0 36

Nálunk most szépen süt a Nap, de viharos szél feszíti vízszintesre a szélzsákot a dombon.

Az ablakpárkányomon meg egy fiatal, piros fejű harkály csipegeti a kekszmorzsát, amit az ide járó széncinkéknek, kék cinkéknek és csuszkáknak kiszórtam. Éhes lehet...

.ZsL. Creative Commons License 2012.12.22 0 0 35

Mit tehetnénk? Gurigáék csak ezen a szombaton érnek rá, esetleg valamelyik hétköznap. Előző szombaton az oktatói továbbképzés lesz, az előtt meg sem ők nem tudnának jönni, és többen jelezték a mieink közül, hogy külföldi vagy családi programjuk van karácsony-szilveszter tájékán.

Előzmény: zimi78 (34)
zimi78 Creative Commons License 2012.12.21 0 0 34

Szia Laci!

 

Gáz van, mert valószínűleg pont ezen a napon dolgozok! (leltározunk...)

Előzmény: .ZsL. (33)
.ZsL. Creative Commons License 2012.12.21 0 0 33

Az ASE "Paramánia" Siklóernyős Szakosztály

2012/13 évi közgyűlése

január 12-én, szombaton lesz

a fedémesi művelődési házban.

 

Program:

Ernyők légialkalmassági vizsgálata, és meghosszabbítása.

Mentőernyők áthajtogatása.

Adminisztráció és a 2013-as évi regisztrációs díj befizetése.

MRSZ szakági főnökünk továbbképző/ismretfelújító előadása az aktuális témákról.

 

 

Aki 2013-ban is legálisan szeretne repülni, méghozzá a mi szakosztályunk tagjaként,

lehetőleg jöjjön. Aki jön, a startkönyvét feltétlenül hozza magával, ernyője papírjaival együtt!

Érdeklődő vendégeket is szívesen látunk!

.ZsL. Creative Commons License 2012.12.12 0 0 32

________________________

 

SZŐKE ISTVÁN

 

1949-2012

 

 

Siklóernyős szakosztályunk régi tagja, repülőtársunk és barátunk, hosszan tartó súlyos betegség következtében december 4-én eltávozott közülünk.

 

Talán még találkozunk az Örök Termikmezőkön.

 

________________________

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!