Azt azért tegyük hozzá a fiataloknak, hogy ezek a kocsik 0-4 évesek voltak nem 20-24 évesek.
90%-ban kétkezes üzemeltetéssel.
Az igaz, hogy majdnem kétszer annyi utas volt, de a jó műszaki állapotuk miatt teljesítették a dolgukat.
A megyei volánok gépjármű elosztói (mert még voltak) ma talán járműgazdásznak híjvnák őket, pedig a kocsikat oda tették ahová valók.
Ik-211 Nem járt Eger-Dunaújvárost de kiváló volt:
- bányász járatokra,
- iskola busznak,
- falujárózni,
- különjáratozni,
- stb.
És majd minden megyének van egy saját (aműgy igaz) története arról, hogy amikor az ügyeletes diszpécser odafordult a helyi Misi bácsihoz, hogy :
Mihály bátyám!
gondom van segítsen.
Tudom, hogy maga ezzel a busszal 30 km-re jár de most megszorultam.
Már mindenkit felhívtam, nem tudnak segíteni.
El kellene menni 200 km-re menetrendszerinti járatba.
Meg vissza is jönni.
Csend lett.
Az öreg meg csak vakarta a fejét.
Jó-jó kislányom, de merre van az, nem is jártam még arra.
Térképet legalább tudtok adni ?
S ilyenkor vagy autóbusz állomáson éppen ott lévő másik 8-10 sofőr vagy az üzemegység összefogott.
Kérés nélkül.
Lett térkép.
Lett tábla.
Lett útleírás. kézzel.
Lett uzsonna csomagolva. Ki tudja már ki készítette, ki adta?
Lett önként jelentkező aki elmegy szólni annak a Misi bácsi feleségének, hogy nincs baj Márti néni, ne aggódjon, de Misi bácsi most indult el..................és itt mondott egy messzi város nevet, utasokkal.
És az öreg elzörgött.
A jobb első két ülésre direkt törzsutasokat ültettek akik mondták, mutatták az utat, hol kell megállni, hol van pisi szünet.
1980 as évek elejéről 4 es Volános Ik-211 esről a Miskolc-Bükkszentkereszt-Eger járatról van emlékem, ez egy hétvégi járat volt talán 2x is utaztunk vele. Állítólag Novaj telephelyes kocsi volt. Volánsárga Steyer ajtós.
Szépen lassan megmászta a Bükk fennsíkot...
Anikor a Noszvaj telephelyes busz javított akkor a X 11.00 Eger Bükkzsércet is ilyen kocsi csinálta!
1982-1983 körül a Mezökövesd-Szomolya járaton is Ik 211 volt ami a 3 as Volánhoz tartozott.
Ahogy írod is, a LIR selejt. A HPS-230,513, 514, a HFF-786, HLD-887, HSW-929, HXT-669 bevethetők, de nem mind mozog napi szinten. Továbbá műszaki tartalékok az FLJ-047, FLR-305, IAF-404, IKP-866, JIN-721, JYL-893, 896, KUC-867, NOC-273, 288, 293, illetve az NWX-342.
A környékre bármelyiket kölcsön adják szükség esetén.
elképzelhető, hogy leállítanak pár C56os Ikarust, mint ahogyan tették két éve is, mikor a sima Econellek jöttek meg. LIR-570 tényleg kivonva, a 887, 513 pedig ramaty kocsik. Senki sem ússza meg a selejtezést. Nekem még az IAF-404-gyel is lenne egy hasonló felvetésem.
HPS-514 mozog, de a hatvani/gyöngyösi térségben. Meglátjuk visszatér-e. Sztem nem.
Sziasztok! Történt valami változás az Eger-Békéscsaba vonalon a napokban, mert a kora reggeli Egerből induló járatot is (NZA656) meg a délutáni visszát is békési , leharcolt Cerdok csinálják RNV615 tegnap, ma pedig KXY-292. Átszervezték a fordákat vagy mi lehet?
LIR selejt, 513 és HLD 7-8 napja voltak kint, 514 műszaki után volt már kint, nyilván van viszonylag sok modernebb,jobb tartalék, ha van lehetőség inkább azokat viszik .
Oda 3000 km az út, azt már nem kockáztattuk meg szállás nélkül.
Általában valahol Dél-Franciaországban (ott olcsó) volt egy szállásunk és másnap oda.
Ott is 2-3 nap ima majd vissza.
A szervezőknek arra is kellett figyelniük, hogy az utasaink általában szerény körülmények között élő falusi idős hölgyek.
Őket városnézés nem érdekelte.
azt általában megkérték, hogy hazafelé Graz mellett a KGM áruháznál álljunk meg és ott vetek (tucatszám) olyan dolgokat olcsón amit a faluban a rokonaiknak ajándékba adhattak.
Hogy mentek ezek a zarándokjáratok? Hány nap alatt értetek oda és hány napot töltöttek kint a kirándulók? Máshová is elmentek, vagy csak Lourdes környékén voltak végig?
Az ilyen beugrás ritka volt de nem volt példa nélküli.
Egy hétfő reggel Orosházáról is ilyen Steyer ajtós, majdnem új 211-t kaptam másodrésznek.
Mindenhová el lehetett menni ezekkel a buszokkal is.
OFF
amikor 1991-től elkezdtük járni (neoplánnal) a Budapest-Lourdes zarándok vonalat. valahol Genova magasságában találkoztunk egy maszek 211-es busszal mely valahonnan Nógrád és Heves megy határától vitt kb. 25-30 idős hölgyet Lourdes-ba.
Ami azért csak oda is kb. 1700 km.
ON
Heves megye egy része hegyes vidék.
Mivel 54 db Ik-211-es volt a volánnál a megyében - szerintem - majdnem minden faluba eljutottak.
Milyen matrica? Az összes buszban GPS alapú útdíjfizető van, mert a települések közötti főutakokon is útdíjat kell fizetnie már egy ideje a buszokra is nem csak a kamionokra.
Jó pár Credo busz közlekedik a hazai autópályákon akár Mávos akár nem. Nincs erre semmilyen korlátozás milyen menetrend szerinti jármű mehet fel az autópályára. Legalábbis tudtommal! A KRESZ csak annyit ír elő, hogy legalább 60 km/h sebességgel legyen képes haladni a jármű, akkor felhajthat a pályára. Ja és perce matrica útdíj meg ami kell.
Tegnapelőtt ugyanez a kérdés fogalmazódott meg bennem: sulipéntekes járaton Mercedes Reform kapaszkodott Miskolc és Debrecen között a sztrádán. Biztos, hogy nincs rendszeres matrica rajta, legfeljebb napijegy.