Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Tavasszal elkötöttem és felkupacoltam néhány hajtást, hogy gyökerezzen. Lombhullás után megbontom a töltést, meglátom, hogy legyökerezett-e? Majd vissza térhetünk rá. Személyesen is elnézhetsz,
Tisztelt Ali-bá! Jofela szilva után olvasgattam, amikor láttam a bejegyzését. Ha aktuális még, akkor engem pár darab GF 677 alany érdekelne! Természetesen nem ingyen. Helyileg Debrecen közelében lakom. Előre is köszönöm!
Nálam az elmúlt 10 év legjobb termése lett idén. Óriás zöld ringló, Cacanska lepotica és Santa Rosa (japán szilva) van a kertemben. Továbbá átlagos permetezés mellett is kevesebb levéltetű és szilvamoly kártételt figyeltem meg.
Nekünk van úgy kb 60 drb Jogantank most 3-ik évesek. Nagyon elégedettek vagyunk vele. Nagy es finom a gyümölcse. A faja lassan no, nem biztos jó ötlet törpésitö alanyon venni, nekünk waviton van.
De ha gondolod, a tavaly ültettünk, top end, first, five,hit, king, taste, haganta, elena, presenta, ezekről majd ha megyek ki tudok képeket csinálni és lehet látni melyik a szívósabb,egészségesebb.
Lekvárnak a nemtudom szilvát tudom ajánlani, nagy termésre képes,ellenálló, rendkívüli aromája a legfinomabb lekvárt adja. Idén szinte csak ez a fám termett rendesen.
A topend tényleg jó. A fája is nagyon vitális. A gyümölcs szerintem lehetne jobb ízű, de nem rossz. A héjában ott a kis kesernyés íz. Hosszan tárolható. A többiből nincs nekem.
Mi a véleményetek a Topfirst, Tophit és Topend plus fajtákról?
Az alábbi oldal nagyon dícséri őket.
"Topfirst
Az egyik legkorábban érő szilvafajta. Magas cukortartalmú, finom, nagy méretű, lédús, magvaváló termést hoz, amelynek húsa sárga, olykor pirosas színű. Fogyasztása friss gyümölcsként vagy bármely más módon is történhet.
Tophit
A Topfirst szilva testvére, a Tophit később érő típus, így mire a Topfirst elfogy hamarosan számíthatunk a Tophit termésére. A sötétkék, üde illatú szilvák szemet gyönyörködtető látványának kevesen tudunk ellenállni. A Tophit szilva magvaváló, magas cukor tartalmű, kimondottan édes, magasabb minőséget képviselő modern fajta.
„Top” jelzővel csak azokat a fajtákat látják el, amelyeknél egy gyümölcs átlagtömege legalább 50 gramm. A nagyszemű szilvaszemek frissen fogyasztásra és befőzni is tökéletesek. A fajta adottságait pedig a sastelki gazdaság egyedülálló klímája és humuszos homoktalaja tökéletesít tovább.
Topend Plus
Hasonlóan nagy gyümölcsöket hozó fajta, mint az előzőek, ám még a “Tophit”-en is túltesz, ugyanis a Topend Plus a legnagyobb termést hozó szilvafajta a világon.
Emellett szerencsére az íze is rendkívül finom, éppen ezért fogyasztása leginkább friss gyümölcsként vagy gyümölcsitalként javasolt."
Nekem van. 2 éve ültettem, a fa kb 4 éves lehet, mert konténeresként vettem.
Tavaly pár szem lett volna rajta, amit megbökött a szilvamoly, moníliás lett, lehullott.
Idén rengeteg virág volt rajta, de vagy a fagy, vagy a monília levitte. Korán virágzik, legalábbis nálam (déli fekvésű családi házas telek, amit egész nap süt a nap).
Ahogy tavaly is, most is pár szem maradt rajta egyelőre, raktam ki molycsapdát, remélem idén meg tudom kóstolni.