Nagyon köszönöm, megnyugtattál, nem a mi bénaságunk az ok. Mi is most gondoltunk rá, hogy legközelebb kisebb, szakalytó féle keltető hely kell neki, mert már csak 3 tojás van alatta, a többi kivettük, kitologatta a fészek elé. Ezt a hármat még egy hétig hagyjuk, de akkor már jócskán időn túliak. Mi is azt láttuk, hogy szinte a semmin üldögél, a tojások meg szanaszét, meleg nélkül. Sajnálom, oly lelkiismeretesen ül rajtuk.
Szia! Nem a kacsaúsztatóval lesz baj. Úgy is kell egy oldal ahol nem meredek, hanem a kacsák belefecsernek a tyúkok itatójába és azt a tyúkok nem kultiválják. Én ezért nem engedek kacsát az udvaromba.
Szia! A néma kacsa kotlási ideje 35 nap vagyis 5 hét persze plusz-mínusz napok lehetnek. Nekem van egy tojóm, aki alól folyton szétgurulnak a tojások, így nem sikerült eddig soha keltetnie. Az idén kiszúrtam vele és akkora tojóládát kapott, amibe szép rendet tud tartani :) ennek ellenére csak egy kacsa kelt. ez már jobb, mint eddig, mert eddig 0 volt az eredmény.
Sziasztok! Mint látjátok, igen kezdők vagyunk még: kacsalányunk öt hete kezdett tojni, folyamatosan, összesen 12 tojás van. Kb. 4 hete kotlik már, de úgy látjuk, a tojások körülötte, takarás nélkül hidegen vannak, talán 2-3 van alatta, melegítve. Az első tojás előtt kb. 10 nappal kapta Gazsit, a gácsért. Azt szeretnénk tudni, lehet, hogy ezekből még nem lesznek kiskacsák? Bocs' elég buta kérdés, tudom, de köszönöm a választ.
Szia! Az nem baj, hogy egy fészekbe tojnak, majd elül amelyik hamarabb kitojja magát aztán a másik meg másik fészekbe fog tojni. Nekem tavaly a három tojó kb. 1-1 hetes különbséggel ült el így. Viszont én külön tenném a tyúkoktól, több okból is. Nekem tavaly agyonvertek és félig megettek egy kacsámat, pedig már 3 hónapos volt, és az volt a legnagyobb gácsér közöttük.
Sziasztok .Új vagyok a néma kacsák világában ,de örülök hogy végre vannak nekem.Van 3-tojó és egy gácsér,5-napja vannak nálam csináltunk fészkeket de ketten egy fészekre ülnek tojni van már 7tojás .Kérdésem hogy ez nem baj ha egy fészekbe tojnak ?
Van még 11 tyúk és 1-kakas szépen elvannak eggyütt ,de szeretnék kacsa usztatót azt kerítsem el a tyúkoktol nem fognak bele fulladni?? Bocsánat a buta kérdésekért :)
Egyénfüggő, van amikor a gácsér nem foglalkozik vele, van amikor csak akkor bántja ha az útjában van és van amikor egész agresszív. Figyelni kell hogyan viselkedik és az alapján dönteni. Ha kotláskor a gácsér hajtja a kotlót mert párzana vele, akkor a kicsikkel sem várható nagy tolerancia.
Nem egészséges kavarni a dolgokat. 35 napos kelés és 21 napos kelés nem jön össze. Kockáztatod a 35 napos kelést, mert lehet, hogy a 21. napon abbahagyja a keltetést és leszáll a saját tojásairól. Lehet, hogy elfogadja a kiscsibéket is, de teljesen mások az igényeik a kicsiknek. A kacsák vízben fürdenek például, a csibék pedig a porban. Stb. Azonkívül nagy valószínűséggel össze is fertőzhetik egymást. Ne tedd!
Sziasztok egy éve vettem 1 pár idősebb néma kacsa párt azt hogy valami bajor óriasok edig nem volt egy tojás de kb 1 hónapja elkezdett tojni és 16 db tojáson megüĺlt egy sajat maga földbe vajt fészken én természetes keltetés mellet vagyok es arra gondoltam hogy mivel kacsak 35 napra kelnek hogy 2 hét után ha mondjuk rakok alá tyúk tojast is elfogadja a kis csibéket is ? Előre köszönőm a válaszokat üdv Lucza István
Tegnap kelt 5 kiskacsám, a mama ül a többi tojáson, de 24 órája nincs semmi mozgás. Van valami teendőm a kicsikkel? Mama előtt dara, apróra vágott csalán, kukorica és víz is van, a kicsik akár hozzá is férhetnek. Mit kell még tennem?
Major nyitásakor az öreg gácsér megint ment le-föl sziszegve fenyegetően sétálni a fiatal gácsér kerítésénél. Mérgesen szóltam: na, mérkőzzetek meg, ha annyira akartok! Bekövetkezett az, ami az emlékezetes kutya-filmen, hogy amikor véget ér a kerítés, vissza kell fordulni oda, ahol még van, és akkor tovább lehet nagy mérgesen ugatni.
Szombat óta tojnak a némakacsáim, már van 15-17 tojás, még nem kotlik egyikük sem. Ha valamelyik el kezd kotlani mit lehet csinálni hogy a többiek ne tojjanak már oda? Csináljak még egy tojófészket?
A nem domináns gácsérom pedig azóta ki van közösítve, a többiektől félrevonultan van, nem tojózik. A tojási időszak után őt visszafogadják majd?
Nem tudom, üzletembernek újra kéne születnem. Nem lényeges, majd megbeszéljük. Egyelőre csak tojnak, de nem kotlik egyik sem. Nagy furfangosan tojásokat, pingpong labdákat tettem eldugott szalma részekbe, hátha nagyobb kedvet kapnak a kotláshoz. Nem tudom, van-e kakasod, szívesen viszek majd egy pár magos tojást is, ha végre lesz kotlós.
Jövi gácsérod már a kezemből eszi a gyermekláncfüvet. Ma reggel már három kacsatojás volt a fészekben. Ez a gyömrői fehérke tojó, nem a tarka októberi.
Májusi ivarérés ide vagy oda, de ma a kis fehér tojód testvérét megpetélte a gácsér és az hagyta, pedig eddig mindig elmenekült. Olyan nagy lett az összetartozás, hogy ma egy ólba mentek be este záráskor. Figyeld, hátha nálad is hasonló történik.
Kedves Gergő! Szerinted összeengedhetem a két gácsért? Nem tudom, mennyire veszik komolyan a harcot, nem tesznek-e kárt egymásban. Már elég kényelmetlen elkülönítve tartani őket. Háromszor is előfordult, hogy egymásnak estek, az öreg gácsér ráállt a fiatalra és mintha nemi dominanciát mutatott volna. De persze szétszedtem őket. A válaszod köszönöm.
A tojóknál a tojás száma sokkal nagyobb szórást tud mutatni. 5-33 tojáson is megülhet, ez egyed függő!
Ha már kotlik, (a hangjáról fel lehet ismerni, mert csipogó hangot ad, az se gond ha még nem egész nap ül a tojáson) akkor figyelni kell a gácsér reakcióját! Ha a tojót nem hagyja, hanem nagyon vehemens és párzani akar, akkor el kell zárni. Más esetben nem kell. Tapasztalatom szerint a fiatal gácsérok ilyen vehemensek, az idősebbek toleránsabbak. Viszont a kiskacsákkal nem minden gácsér az. Volt eset amikor egy családot alakítva a gácsér a kotló mellé szegődött, de volt amikor a kiskacsákat bántotta. (Előbbi kivárta a sorát, utóbbi nem bízta a véletlenre, fel akarta gyorsítani az eseményeket.)
A nevelésben is nagyobb szórások előfordultak nálam. Volt aki 3, votl aki 8 hétig vezette a kiskacsákat.
Továbbá ez nem kutya, vagy elefánt, itt az érzelmek nincsenek, csak ösztönök. Az elsődleges ösztön a fajfenntartási ösztön. Ezen kívül a gácsérok gunarakkal és más gácsérokkal is összemennek, ha a dominanciájukat meg kell védeni. Gácséroknál ha nem megoldható a teljes elkülönítés, hagyni kell lerendezni a dolgot, mivel ha szét is szedjük, utána úgyse nyugszik meg egyik sem, míg nem dőlt el a küzdelem.