Keresés

Részletes keresés

yxc432 Creative Commons License 2010.10.29 0 0 69
Azt bezzeg nem írtad, mit ajánlasz. ;)
Előzmény: PETYUS (56)
omboz Creative Commons License 2010.10.18 0 0 68
Annyira nem bonyolult a dolog. Végül is egy dobozról van szó, aminek az elején van egy nyílás. Alatta egy kihúzható tálca, a nyílással szemközti oldalon pedig dupla fal. Ez választja el a hajtóházat a sütőtértől.

A másfél cm-es anyagvastagság tűnhet vastagnak, de ez önmagában már szükségtelenné teszi azt, hogy keretre kelljen rakni (a vékony lemezt). Vagyis: "önhordó" :) Így nem nehezebb, de egyszerűbb.

Az erdélyieket nehéz utánozni. Van egy-két évszázad előnyük ;) Egyébként ők valamilyen speckó, náluk termő fából csinálják a kalácsfákat is. Nem holmi gagyi bükk...
Előzmény: Soká (65)
omboz Creative Commons License 2010.10.18 0 0 67
Tudom.

De én nem venni akarok gépet kétszáztól hatszázig. Vagy használtat ugyanennyiért... Ott általában engedélyekről, ki hol süt külföldön, meg a már említett adás-vételekről van szó.

Mi már sütünk otthon kalácsot: egy gömbgrillen. Egyik felén egy lukat fúrtam, a másikon egy flexes bemetszés. Menetesszárra ráhúztam egy 35 cm-es kalácsfát. A menetesszárra varázsoltam egy tízcentis laposvas-darab segítségével egy hajtányt is. Így lehet tekerni körbe-körbe. Pikk-pakk kész. Nyáron, vagy míg jó az idő, nagyon király.

De komolyabbat -lakásban is használhatót- szeretnék. Ahol nem kell kezet mosni minden faszénpakolásnál, hogy hozzányúlhass a tésztához, stb.
Előzmény: Soká (66)
Soká Creative Commons License 2010.10.17 0 0 66
Azt tudod, hogy van kürtőskalács sütős topik?
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9112855
Már gondolkodtam, hogy összeütök valamit, a gyerkőceim élveznék.
Előzmény: omboz (64)
Soká Creative Commons License 2010.10.17 0 0 65
Ami a műszaki rajzot illeti, nehogy túlzásokba ess! Ha tudod a tárgy szükséges befoglaló méreteit és a szakinak van kelló ismerete, akkor majd maga megoldja, hogy mire mennyit hagy rá, hogyan hajlít stb.
Kétféle eset lehetséges:
- a szaki azt mondja, hogy csak bízd rá a méretezést, ő tudja, hogy mit hogyan kell
- a szaki nem gondolkodik, csak kivágja amit kérsz.

utóbbinál neked kell okosnak lenni, az elsőnél meg arról meggyőződni, hogy valóban képes önállóan dolgozni vagy csak azt mondja. Mindezt azért mondom, mert mindent nagyon könnyű elrontani, de neked az lenne a jó, ha elsőre sikerülne. mármint nem elrontani :)
Az a legjobb, ha kész szerkezeteket veszel szemügyre és azokat próbálod koppintani, avagy adaptálni a saját elképzeléseidhez.
A metaltechnik cucca is ilyen lemezvastagságból készült? Én kicsit soknak érzem a másfél milit, de majd a szakik megmondják, hogy tudják-e nyírni, hajlítani?


hajrá!
Aztán a második kalácsot az én egészségemre edd meg! :)
Utoljára Erdély mélyén, Alsócsernátonban sütöttem kürtőskalácsot faszénen...
Előzmény: omboz (64)
omboz Creative Commons License 2010.10.17 0 0 64
Köszönöm szépen, sokat segítettél. A fejemben megvan a dolog, műszaki rajzot is összeizzadok. Élhajlítós emberke is van a környéken, tőle megkérdezem, hogy mennyit kell számoljak az élhajlításra a rajzon. Hegesztetést is meg tudom oldani. Csak a kivágással voltak gondjaim.

Nagyjából ilyen dologról van szó:

Rajz egy hasonlóról (metaltechnik.hu)




Valami ilyesmi:


Előzmény: Soká (63)
Soká Creative Commons License 2010.10.16 0 0 63
Hát, a tanárbácsim annak idején mindig azt magyarázta, édes fiam, addig ne kezdj neki a munkának, amíg minden munkafázissal készen nem vagy fejben.
Én most nem ígérem neked, hogy végigrágom ezt a szerkezetet, átgondolom, mit hogyan kellene. A baj, hogy Te sem nagyon tudod, hogyan kellene kivitelezni, amit szeretnél.
ha lenne egy megfelelően méretezett tervrajzod, el kellene fáradni egy megfelelő lakatoshoz és megcsináltatni vele. egyáltalán nem biztos, hogy lézeres vágásra van neked szükséged. olyan keresőszavakkal operálj a neten, hogy lemezvágás, lemezmegmunkálás, élhajlítás. Nem tudom mekkora méretű ez a tárgy, de a másfeles korracél elég combos...
Azért beszélnélek le a sajátkezű megmunkálásról, mert a rozsdamentes anyag rohadtul szívós, kézi szerszámokkal ilyen méretben nem érsz el semmit, vagy irreális erőlködéssel. Táblaollóval méretre vágni, sarkokat kicsípni, élhajlítóval meghajlítani és vagy valamilyen ponthegesztéssel összegyógyítani vagy egyszerűen szegecselni (popszegecs) vagy csavarkötések. Rozsdamentes anyagot nyírni és hajlítani jól lehet, minden egyéb művelet szenvedés. A lényeg az lenne, hogy olyan szakit keress, aki átlátja a melót, nem idegen számára az adott technológia. Ha jól van méretezve és nem kell menet közben gányolni azzal, hogy elfelejtették rászámolni a hajlítás ívét meg az anyagvastagságot, stb. akkor gyorsan megy. De gépek kellenek hozzá.
Előzmény: omboz (62)
omboz Creative Commons License 2010.10.16 0 0 62
Jó kutya sokat kellene...

Kürtőskalács-sütőt szeretnék. Lényegében az egy doboz. Hat oldal +1 belső, amin a hajtás lesz és egy tálca alá. Majd' mindegyiken egy másfél cm-es perem, amit majd behajtanának géppel az illesztéshez. Pont, mint általánosban kockát csinálni, csak ez nem papírból van :)

2m x 1 m x 1,5 mm-es inoxlemez megvan hozzá. Egyszer valaki beizzított, hogy ezeket "csak" plazmavágóval vágják. (Az meg ugye drága gép, tehát drágán műxik.) Később hallottam, hogy nem csak ezzel lehet, mert ez vékony, nem igényli feltétlen azt a technikát.

Nincs értelme, hogy leírjam az egész történetet, a lényeg, hogy már nem kezdenék bele. Egy ismerősöm beugratott, hogy majd ő segít, pikk-pakk összerakjuk. Aztán mikor megvettem a két gázégőt, a fákat legyártattam, a lemezt megvettem, ((corsa tetején hazaszállítottam)), akkor diszkréten visszakozott... Most már csak előre van út... Ha minden eddigi cuccot eladok -féláron, ha sikerül- akkor bukta.

Lézeres vágást találok a neten, azt láttam. Hogyérba fáj ez a dolog?? Mert időm sok: ha drága, inkább hegedűlöm koronggal. Bár eltart darab ideig és a kezem is fog zsibbadni erősssen :(

Kilométerre megy az ár? ;)

((((még a hajtást kell kitalálnom. Az ablaktörtlő-lapát akksiról mint motor már megvan, csapágy és nyolc EGYFORMA fogaskerék ügyben van még kérdés. Elmentem egy bicikliszerelőhöz, hogy adna-e leselejtezett fogaskerekeket, de egyformákat. Háát, egyforma ugye nincs neki értelemszerűen, csak öt-, vagy hét KÜLÖNBÖZŐ méret.))))
Előzmény: Soká (61)
Soká Creative Commons License 2010.10.15 0 0 61
Azért azt nem ártana tudni, hogy hány métert kell vágni, egyenes vonalban, vagy ívesen, milyen pontossággal, milyen felülettel?
Van készen anyagod? Mert ha nincs, akkor lehet, hogy legegyszerűbb egy lézeres cégnél levágatni és megkapod készen.
Az inoxkorong nem azt jelenti, hogy eszi mint a vajat, az is csak egy flex vágókorong fémhez, csak korracél lemezekhez optimalizálták...
Előzmény: omboz (59)
omboz Creative Commons License 2010.10.15 0 0 60
Köszönöm!
Előzmény: Vetesi75 (58)
omboz Creative Commons License 2010.10.15 0 0 59
Tök jó, hogy megkérdeztem. Nem tudtam, hogy létezik inoxkorong. Akkor majd veszek és azzal elnyiszálom :)
Előzmény: Vetesi75 (58)
Vetesi75 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 58
Szia! Ollóval, lézerrel, vízsugárral, bármivel...  Otthoni körülmények közt a kisflex-inoxkorong párosítás is jól működhet.
Előzmény: omboz (57)
omboz Creative Commons License 2010.10.14 0 0 57
Sziasztok!

Segítség kéne: rozsdamentes acéllemezt (1,5 mm vastag) kellene vágassak méretre. A neten azt olvastam, hogy plazmavágóval vágják ezeket a rozsdamentes dolgokat. Az egyik cégnél érdeklődtem, állítólag az ilyen vékonyabbakat vágják mással is.


Tudtok ötletet, hogy még milyen technikával és hol vágathatnék rozsdamentes lemezt?
PETYUS Creative Commons License 2010.10.13 0 0 56
> fúrógépbe befogok körfűrészt, azt satuba rögzítem, ...

"Azt Önnek nem ajánlom." (valami régi matáv reklámból idézve)
Előzmény: yxc432 (55)
yxc432 Creative Commons License 2010.10.12 0 0 55
Mivel ilyen gép nincs, igen.;)
Kézifűrészre gondoltam, hogy azzal 3-5 mm mély vágatot ki lehet alakítani, de rájöttem, hogy azzal nagyon necces a megfelelő szélesség, pláne az egyenes vágat kialakítása.
Vagy esetleg az megoldható, hogy fúrógépbe befogok körfűrészt, azt satuba rögzítem, de kellene hozzá egy szabályozható felület, amin tolva a fát megfelelő mélységbe hatol be. Azonban továbbra is kérdés a vágat szélessége.
Előzmény: Soká (54)
Soká Creative Commons License 2010.10.11 0 0 54
Mit jelent a házilagos? Asztali körfűrész, asztali marógép kizárva?
Esetleg megcsinálhatod úgy, ha 3 vékony pálcákat összeragasztasz, úgy, hogy a szükséges profilt kiadják. De a célszerű a legyártatás lenne...
Ha van kézi felsőmaród, akkor esetleg úgy tudod megcsinálni, hogy a munkadarabot ideiglenesen hozzáragasztod egy nagyobbhoz, amin már végig tudod tolni a gépet. Vékony léceket nem könnyű megmunkálni.
Előzmény: yxc432 (53)
yxc432 Creative Commons License 2010.09.19 0 0 53
Gyerekeknek kellene bemutató dolgokat csinálni, ehhez 10-40 cm hosszú lécekbe, deszkákba kellene olyan kis hornyot készíteni, hogy 2-es üveglapot bele lehessen csúsztatni. Gondolom, fél centi mély vágás elegendő lenne. Kézzel biztosan nem kivitelezhető, marógépre vagy fűrészgépre tippeltem. Valakinek van ötlete a házilagos megoldásra?
yxc432 Creative Commons License 2010.09.11 0 0 52
A csiszolásról itt egy kis áttekintés:

csiszolás
yxc432 Creative Commons License 2010.08.15 0 0 51
Úgy látom, kétféle doboz van elterjedve, a 0,5 l és a 0,25 l.
Az előbbi kb. 168 mm magas és 65 mm átmérőjű, 142 mm palást nyerhető ki belőle (marad egy kb. 8 mm magas és egy kb. 15 mm magas rész, előbbiből szélkereket, vagy vízfestékhez ecsetes tálat lehet készíteni, utóbbinál kb. 533 mm-re szűkülő tölcsér lesz.)
A kisebbik kb. 133 mm magas és 52 mm átmérőjű, kb. 124 mm palást nyerhető ki belőle, egyik vége szintén ecsetes tál lehet, másik vége csak a perem, egyszerűbb szétszedni.

Azaz kb. 168 x 204 vagy 124 x 163 mm-es nagyon finom alumínium, vagy ahhoz hasonló anyagot lehet kinyerni későbbi felhasználásra. Kár, hogy ezeket nem lehet összeilleszteni, ezért jó lenne, ha bevezetésre kerülnének a 1,5 - 2 sőt 5 literes dobozos italok is. :-))
Előzmény: yxc432 (23)
yxc432 Creative Commons License 2010.08.08 0 0 50
Egy nagyon "profi" barkács megoldás vízszűrésre:

külső szűrő
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.08 0 0 49
Azért kell megcsiszolni mert "felhuzza" a fal szálait az első réteg lakk. Finoman kell megcsiszolni nem "ökör módjára" ... ;)
Előzmény: rrroka (48)
rrroka Creative Commons License 2010.08.03 0 0 48
sikerült az ablakpárkányaimat egészen jól méretre vágni végül, ha odafigyeltem a mérésre meg a vágásra. nem is kellett csiszolni.
az első lakkréteg után ilyen szúrós lett, azt olvastam ezt le kell csiszolni, mielőtt újra lakkozom, de ha csiszolom lejön az első lakk is, nem? hogy kell ezt csinálni?
yxc432 Creative Commons License 2010.07.31 0 0 47
Na igen, tömör anyagnál láttam, de itt lágy anyag van és szabadon megy, amint belevág a kés, lerepülhet a magas fordulat miatt, tépődhet, szakadhat a vékony anyag.
Előzmény: gessztenye1 (46)
gessztenye1 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 46
Ezt hívják esztergakésnek.
Előzmény: yxc432 (45)
yxc432 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 45
Ez a megforgatás jó ötlet, valami piszokul éles és vékony kés kell, ami azonnal átvágja szakítás nélkül, és kell valami megoldás a deformálódás elkerülésére is. Tényleg, egy műszerész eszterga érdekes kísérlet lehetne.
Előzmény: gessztenye1 (37)
gessztenye1 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 44
Dehogy kezdem. Az én feladatom csak az üres dobozok termelése. ;-)
Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.30 0 0 43
Akkor megkezded kisflexel és folytatod szabóollóval.
Előzmény: gessztenye1 (42)
gessztenye1 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 42

Az széttépi a doboz palástját, és meg is égeti.

Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.30 0 0 41

Flexbe lehet kapni egész vékony 125-ös vagy 110-es korongot.

Előzmény: gessztenye1 (37)
rrroka Creative Commons License 2010.07.30 0 0 40
akkor nem is értem miért akarja minden szerelő 50 ropiért kicserélni az egész rendszert... ;)
Előzmény: gessztenye1 (39)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!