Keresés

Részletes keresés

bloki Creative Commons License 2010.05.26 0 0 149
(147)
Előzmény: Fabrik (141)
bloki Creative Commons License 2010.05.26 0 0 148
Az jó, ha a családban béke van. De, a családok között is annak kell lennie. A társadalmi összetartozás más jellegű erők révén áll elő. Másképp működik a kohézió az egymást jól ismerő, napi kapcsolatban levő családtagok, és az egymást nem ismerő, szoros funkcionális kapcsolatban nem levő embertársak között. Az utóbbi esetben a kapocsnak össztársadalminak kell lennie. Ez pedig a magyarságtudat, a közös kultúra, a sorsközösség. Meg kell érteni azt, hogy ez nem pátosz, hanem maga a praktikum.
Előzmény: Fabrik (139)
bloki Creative Commons License 2010.05.26 0 0 147

Szóval, a kommunista Horn kényszerpályára került, és ezért lepaktált a Vatikánnal. Miért is volt kénytelen ezt tenni? Nem ideológiájának, moralitásának látványos felsülése miatt?

Az egyházellenességet nem észrevenni, mikor költségvetési mutatószámok révén is kimutatható, merő tájékozatlanság, közönyösség.

Történelemszemléleted beteges - a kereszténységet kényszerpályának tartod, csak elfeledkezel arról, hogy a helyes utat, a mellőzött alternatívát fel kellene vázolnod, annak működőképességét is. Esetleg, tálalnod kellene olyan, az életképesség minden jegyét magába foglaló társadalmi evolúciót, ami nem vallásalapú. Egyes filozófiai ágak ateisták, de a társadalomba ágyazottságuk nem jelentős. A kommunisták véres erőszakkal, a gonoszság és a korlátoltság érvényrejuttatásával (kontraszelekció), egy teljesen életidegen társadalmi formációt hoztak létre. A szemünk láttára fuccsolt be e történelmi "kísérlet". Tálalnod kellene istenfogalmadat is, mert így nem vagy érthető. Nem tudható, hogy valójában mi ellen ódzkodsz. De, legalábbis körvonalaznod kellene, hogy szerinted mások mit értenek Isten alatt, és az miért rossz, helytelen.

Az nem szapulás, hogy a nemzet mivoltunk alapjaiként funkcionáló morális passzusok szerinted felesleges sallangok csupán a társadalmi igazságosság, a szellemi-lelki kohézió megteremtésének mozzanatait megfogalmazó törvényekben?

A kommunisták nem jöttek rá semmire. Erővel lettek rávéve gyilkos szenvedélyeik feladására. Lehetőségeik szűkültek csak be, moráljuk a régi.

Ha sért téged a magyarságod, a magyarság kultúrája, hagyományai, akkor te nem érzed jól magad a bőrödben. Vagy beletörődsz, hogy magyarok közt élsz, vagy odébbállsz. Akkor besorolod magadat a koronaúsztatást, micisakpkázást, tetemcafatozást harsogók táborába. Esett valami bajod attól, hogy a Korona 2000-ben törvényi védelem alá került? Mitől félsz? Láthatóan a valóságtól, mert igencsak kerülöd. Ezt tükrözi a kommunista becstelenségek feletti szemhunyásod.

 

A hit, a remény genetikus alapú. Elkényelmesedett, önhitt ember mondja csak, hogy ő ismeri, érti a világ lényegét. De, lövészárokban nincsenek ateisták, meg zuhanó repülőgépen sem. A párttitkárok is hívattak papot, mikor ütött az óra.

 

Előzmény: Törölt nick (137)
Fabrik Creative Commons License 2010.05.26 0 0 146
Gyalázza a búbánat! Nem is ismerem. Abból van némi ismeretem, amit tanítanak, meg itt-ott leírnak, de pont ezekből kitűnt nekem, hogy a történelemnek olyan aspektusai vannak, ami alapján látható, hogy a történelem senki által nem ismert. A magyar történelem sem. Csak azt tudjuk, amit valaki leírt (lehet magyar, lehet korabeli külföldi). De egy mindegyik történetíróban közös: minthogy az írás tudományát nem osztogatták boldog-boldogtalannak, így 99%-ban az írók valamely pénzes ember által eltartott, fizetett egyének voltak, így amit írtak, valószínűleg a kitartó szája íze szerint készültek.

Ez olyan, mint amikor megkérdezték József Attilát, hogy mit gondolt, amikor ezt a verset írta, mi volt az, ami ezt kihozta belőle és valami olyasmit válaszolt, hogy arra gondolt, hogy minél előbb befelyezze, mert megrendelésre csinálta és már nagyon éhezett, ezért gyorsan össze kellet dobnia valamit (bár lehet, hogy szomjazott).

Szóval nem gyalázom a magyar történelmet. Megesett. Sok-sok részletére (ha igaz), nagyon nem lehetünk büszkék, sokra viszont nagyon büszkék lehetünk.

Nem az előbbieket kellene szépítve félremagyarázni, hanem az utóbbiakat kellene reklámozni.
Előzmény: Törölt nick (144)
Fabrik Creative Commons License 2010.05.26 0 0 145
""Az világnézet, a tudományok, az építészet, a szépművészet, az irodalom, a zene a mi vidékünkön a kereszténység szellemével volt átitatva"

Ezek tények, nem vitatom. Azt sem mondom, hogy csak rosszat adott ez a kényszerpálya, mert ez nem igaz. De bizony sok mindenben előbbre volnánk, ha kimaradt volna az életünkből."

Nono! Azért ennek az árát se' felejtsük el! Könnyű úgy fejlődni kulturálisan, hogy közben emiatt emberek tömegei halnak meg. Ezzel az erővel a kínai császárság intézménye is mindenképpen és kizárólag csak jónak tekinthető.

És egyetértek. A kommunistázást meg éppen nem a fidesz oldalnak kellene erőltetnie, mert nevetséges egy alapjaiban kommunista eszméket hirdető oldalnak kommunistázni.

(Szerencsére ebben is "ateista" vagyok, nekem a politika olyan, mint a vallás: kívülről szemlélem, csak sajnos a politika miatt a jelenkorban én szívok)
Előzmény: Törölt nick (137)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 143
Ahogy azt Weingruber Atanáz mondotta volt: Az istenek fénye a hívek lámpáiból ered.
Előzmény: Fabrik (142)
Fabrik Creative Commons License 2010.05.26 0 0 142
Az én címem: Magunknak köszönhetjük Trianont.
Előzmény: Törölt nick (140)
Fabrik Creative Commons License 2010.05.26 0 0 141
Most kicsit én cincálok.

A hozzászólásod alapján Te elhiszed, hogy a kereszténység nem volt kényszerpálya. Ez azért furcsa, már ha csak ha a legelejére is gondolunk mondjuk Magyarországon: István királyunk. Nos, ő egy teljes nép akarata ellenére kényszerítette a vallást az országra és ezért képes volt százezreket megöletni. Kedves is volt az egyháznak, nem úgy mint az utódai (Lászlót leszámítva), akiket Lukács érsek nagy szeretettel kiirtatott (hány királyunk élete szárad a lelkén?).
Persze ezzel nem akarom mondani, hogy István döntése nem volt helyes. Mivel nem éltem akkor (legalábbis nem emlékszem rá), így ezt nem tudom eldönteni. Valószínűleg igaz lehet, hogy az ország kényszerpályán volt.

Szóval igen, Európa is kényszerpályán volt. Jó lenne észrevenni, hogy az egyház a vagyona miatt volt erős és azért, mert mindenhova beette magát az egyházi vezetés. Ami szerencsére ma már nem jellemző. Bár valami oknál fogva még mindig az én adómból pénzelik az egyházat, amit meg nem is értek. De hát annyi helyre lopkodják az adómat, hogy ezt tényleg adónak tekintem (középkori értelmében).

"Megöltek néhányszázezer egyházi embert, mégtöbb hívőt, leromboltak többezer templomot, a megsemmisített kegytárgyak (történelmi emlékek, műtárgyak) garmadájáról nem is beszélve."

Azért, hogy a vallás, vagy a kommunizmus követelt-e több áldozatot (akár csak a XX. században), nagyon nem érdemes feszegetni.

Egyébként ezzel szembe lehet állítani az egyházi adókat, amit akár 2x is beszedtek rendszeresen, hogy egy templom felépüljön és legyen benne kismillió aranytárgy, meg vagyonokba kerülő freskó. Az nem számított, hogy közben az emberek (főképp gyerekek) tömegesen haltak éhen. (Ezt aztán szépen másolta Mátyás királyunk egy-egy könyv érdekében)
Előzmény: bloki (126)
Fabrik Creative Commons License 2010.05.26 0 0 139
Köszönöm, hogy mégis megválaszoltad :)

Egyébként, amikor ateizmusról beszélünk, akkor melyik isten tagadását hozzuk elő? Azt amelyikben a Föld lakosságának kevesebb mint 20%-a hisz?

Én nem tudom, hogy hogyan álljak a hazánkban lezajlott kommunizmushoz (bár mint tudjuk az annyira volt kommunizmus, mint amennyire konzervatív a fidesz), mivel csak 16 évet sikerült benne leélnem és az első 16 évem mindenképpen nagyon jónak mondható (ami nekem lecsapódott, az az akadályverseny, az úttörőtábor, a sulidiszkó). Persze apámék már nem így élték meg anno.

Egy dolgot viszont biztosan pozitívnak tartok: helyrerakta a vallási kérdéseket. Előtte bigottan vallásosság volt, kötelezően vallásosnak (nem hívőnek) kellett lenni, mert különben kirekesztették az egyént a társadalomból. Minden az Istenre épült. A komenyizmus alatt meg átestek a ló túloldalára, a lószar alá. Akkor meg írtották ezt.

Így végül letisztult a dolog és ma már azt sem kell szégyelleni, ha valaki hívő (nem kell vallásosnak lenni), meg azt sem, ha valaki nem az.

Mondjuk a zsidókra rájár a rúd, mert őket a keresztények is utálják, meg sok ateista sem szereti.

Hogy morális téren sikertörténet-e a Kun, Rákosi, Kádár, Horn, Gyurcsány vonulat, azt nem tudom, de ugye morális sikerekről az egyházak sem számolhatnak be.

Én pl nagyon remélem, hogy ha bármelyik gyermekem hívő is lesz, egyik egyházat sem fogja követni. Nálunk otthon béke van, szeretet. Nem kell a gyűlölködés, mások utálata, kirekesztése.
Előzmény: bloki (99)
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 138
De kár, hogy sajnos nem lehet világosan beszélni és érvelni!! Mert itt nem a vallásosság (értsd keresztény vallásosság) és ateizmus ellentétéről van szó! Magyarországon vagyunk és itt 1918-tól különleges helyzet alakult ki, amely rányomja bélyegét újkori történelmünkre:(
Erre Trianon csak rádobott, nem egy lapáttal, hanem annyival, hogy szinte betemette a magyarságot!:(
Előzmény: Törölt nick (137)
Eisa1111 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 136

A fenébe. Miattatok kénytelen vagyok végigrágni magamat ezen, mert már sok mindent elfelejtettem.

 

Azt hiszem, Istent felesleges ebbe belekeverni, az ördög piszkálódott, és kész. :O)

ketszerketto Creative Commons License 2010.05.26 0 0 135
Hagyjuk szegény Istent, ő nem tehet semmiről.
Nem ő akarja , hogy politikusok használják, de mint látjuk még arra sem képes, hogy ezt megakadályozza...
Előzmény: verz (-)
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 134
Hú, de kár, hogy törölték:(( Olyan frappánsat találtam beírni, de sajnos nem jelent már meg:(((
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 133
Az a különbség kettőnk között hogy én soha nem is állítottam sem ne éreztettem egyetlen hívővel sem hogy különb lennék náluk.
Ellenben a fordítottját számtalanszor megértem.
S ha így van hogy ők különbnek érzik magukat akkor viselkedjenek is úgy. Ennyi
Előzmény: nagyanyo05 (132)
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 132
Sajnos a vallástalanok sem különbek!:( Mert ami jó, az maguknak köszönhetik, ami rossz, az meg a megátalkodott konkurencia, maffiás beavatkozása miatt van, de nem baj, mert jut is marad is és a következő tranzakcióban ők lesznek fölül a konkurencián:D Persze az őkben benne vannak maguk és a konkurencia is!:(P Közben a libák meg döglenek, mármint a sok milliárd ember:(
Előzmény: Törölt nick (131)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 131
Sajnos ilyenek a vallásosak.
Ami jó azt Istentől kapják a sok rosszat pedig a az emberektől.
Nem képesek tudomásul venni hogy a rossz is ugyanúgy a sors (isten) ajándéka és mindenki azt kapja amit érdemel. Vagy amit kíván. Nem amit kér álszent módon az imádságaiban, hanem amit elkíván elirigyel a másiktól.
Wágner úr Creative Commons License 2010.05.26 0 0 130
... bezony, bezony, nagy szerencse..., mer' akkor a Krigli lenne egy jelkép, amin veszekednének, hogyaszongya mekkora és merre áll a füle...., má'pedig a Söröt veszekedés nélkül köll inni, ha má' Isten ajándéka..., Sörcsapásról ugyanis még senki sem hallott...
Előzmény: bloki (127)
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 129
Hagyjuk, mert úgy látom, hogy a megsemmisítés módjainak taglalásában és megitélésében különbségek vannak és maga a megsemmisítés ténye elsikkadna:(((( Lehet ölni libákkal és AK47essel is!!:((
Előzmény: Törölt nick (128)
bloki Creative Commons License 2010.05.26 0 0 127
Szerencsédre nem nem sörbe fojtották.
Előzmény: Wágner úr (105)
bloki Creative Commons License 2010.05.26 0 0 126

Talán, ha a szétcincálási törekvés helyett a figyelmes olvasásra szántál volna időt, akkor kivehetted volna soraimból, hogy pont azt juttattam kifejezésre, hogy a hit, a vallás, az egyház nem domináns a mindennapokban, az emberek életében. De, politikai szinten igen. Hiszen még Horn sem általlott lepaktálni a Vatikánnal. Az utóbbi nyolc év beteges egyházellenességét meg aligha lehet másnak tekinteni, mint a kommunista mentalitású kormánypártok szellemi, morális csököttségének, a tudatos ártás iskolapéldáinak, mert látnak még rombolnivalót.

 

Igen faramuci dolog a kereszténységet történelmi kényszernek titulálni. Az egész civilizált Európa kényszerpályára került? Milyen erők által? És miért? Miként? Nehezen érted, hogy nem a jelen pillanat a minősítő, hanem a sokévszazados folyamat. Az világnézet, a tudományok, az építészet, a szépművészet, az irodalom, a zene a mi vidékünkön a kereszténység szellemével volt átitatva - e szimpla tény ellen lehet hadakozni, akár beteges mértékben is, de ez a tényeken, a jól ismerhető tényeken nem változtat. Természetesen más vallásúak is élnek közöttünk, régóta, kölcsönhatásban is volt, van a a több eszmerendszer egymással. De ettől a kereszténység dominanciája nem vonódik kétségbe. Királyaink milyen koronát viseltek?

 

Egy művelt ateista tud mit kezdeni az istenfogalommal, és nem esik kétségbe, nem kezd nyivákolni, ha szembetalálkozik vele. Isten az ismeretlen legkívánatosabb formája. Ezt a gondolatot hívő és nem hívő is elfogadhatja. Okos nem hívő nem szapul, hanem megmutatja szellemi fölényét, amennyiben úgy érzi, hogy van neki. Meglátásod szerint ez kiknek sikerült? És, hány kudarcos kísérletet ismersz?

 

Hogy a kommunisták nem akarták a vallást felszámolni?! Vaskos tévedés, sőt, téveszme ez - hogy stílszerű legyek. Megöltek néhányszázezer egyházi embert, mégtöbb hívőt, leromboltak többezer templomot, a megsemmisített kegytárgyak (történelmi emlékek, műtárgyak) garmadájáról nem is beszélve. Az egyházi intézmények - szerzetesrendek, iskolák, kórházak felszámolásáról nem is szólva. A durva beavatkozást az egyház belső ügyeibe, a személyi kérdések durva kezelését, stb... Az államterror fogalma tisztázott számodra? Az önálló gondolatok nélkülivé tett tömegmassza nem a kádári rezsim produktuma? Nem ismeretes számodra szovjettípusú történelemhamisitás mértéke, eredendő szándéka - mint a múlttagadás iskolapéldája? Miért nem világos, hogy nem teológiai aspektusként jelenik meg a kereszténység a mai törvénykezésben, hanem abbéli morális szemszögből, ami a magyarság kultúrájának a fundámentuma. Ez pedig magyar állampolgárt nem sérthet. Ha mégis, gyors önvizsgálat szükségeltetik esetében.

Az meg végképp nem világos, hogy miért gondolod, hogy a kommunisták rezsimje húsz éve véget ért, miközben e legutóbbi nyolc évük tobzódásának - a kádári korszak negatívumait meghaladó - kártevésit kell éppen felszámolni.

 

Előzmény: Törölt nick (103)
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 123
"Ez nem Isten műve ,hanem .." hanem a ....é:DDDD
Előzmény: pusztapörkölt (114)
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 120
Jó, egyetértek!:) Teljes mértékben!:) DE, akkor a Gárda, no jó Bajnai betiltotta, de a hozzá hasonló egyesületek mért nem vonulhatnak?
Egyébként remélem Orbán alatt megint vonulhatnak:)
Előzmény: Törölt nick (108)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 118

Na még egy alsó tagozatos.

Már nyári szünet van?

:o)))

Előzmény: pusztapörkölt (114)
#FF4500 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 116
Vallások jönnek, mennek, ma ez, holnap az. Lehet, hogy a holnap még vagy ezer év, amit mi nem érünk meg.

Ideológiák, filozófiák jönnek, mennek, az egyház meg marad. Akik egy-két generációval ezelőtt jósolgatták a végét, azoknak meg jobbára már a nevére se emlékszik senki.
Előzmény: Törölt nick (103)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 115

Én az alsó tagozatosoktól eltiltanám a Polidilit.

Mars az iskolába!

:o)))

Előzmény: Törölt nick (113)
pusztapörkölt Creative Commons License 2010.05.26 0 0 114
Ez a mondat hogy . " Istennek köszönhetjük Trianont "-egy nagy mellényulás! Magyarországot akarata ellenére az Osztrák monarchia sodorta bele az I:-ső világháborúba .A sarajevói merénylet a császári birodalom ellen csak csepp a tűzben,mert a háborúra már be volt rendezkedve a Monarchia.A bukás után ráadásul ,Magyarországot elárasztotta a kommunista diktatúra ,ez pedig az európai gazdasági hatalmat újra elosztani akaró Antantnak kapóra jött ahhoz,hogy veszélyes gazdasági gócnak kinevezve Magyarországot ,megcsonkitsák,és a területének a 70%.-át odadpbták a csatlós pribékeknek ! Igy románok,,szerbek ,és csehszlovákok, valamint ukránok kebelezhették be az elszakitott ősi részeket! Ez nem Isten műve ,hanem a kapzsi ember gaztette ,egy ősi nép,és ősi föld ellen !!!!
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 106
A sör Isten ajándéka:)) ..gészség:DD
Előzmény: Wágner úr (105)
Wágner úr Creative Commons License 2010.05.26 0 0 105
... a kettőskereszten, kérem szépen, a felső az INRI felíratot jelképezi, a hármason pedig az alsó átlós a lábtartó (mer'hogy az egyik lába állítólag rövidebb volt),  az meg már más kérdés, hogy a jelképeken vitatkozni és veszekedni a legősibb szokás, ugyanis csak duma és ökölrázás köll hozzá, az meg van bőven és korlátlanul, és ingyé'..., bár Sörből is annyi lenne, de azt nem szabad rázni, mer' kilötyög!!!
Előzmény: bloki (99)
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 104
Egyetértesz a melegfelvonulással is!!! Remélem a fidesz nem:DD
Előzmény: Törölt nick (103)
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 102
Hát igen, Isten nem ver bottal!!! Majd érezni fogod:P
Előzmény: verz (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!