"Móricz, az ecuadori ősrengetegben, az ottani indiánok segítségével felfedezett egy hatalmas barlangrendszert. A barlangok egyikében valóságos múzeumra bukkant. Aranylemezekre vésett, rovásos könyvtárat, szobrokat, kulturális emlékeket talált itt. Ezt a barlangot, Táltosok Barlangjának nevezte el. Szerinte az őslakók idehordták össze, mintegy óvóhelyre, a spanyol hódítók által veszélyeztetett kincseket. Móricz állítja, hogy az Andok hegység keresztül-kasul át van szőve barlangokkal és járatokkal. Ezeken közlekedhettek az őslakosok. Az argentin elnök és az ecuadori vezérkar meg akarta őt bízni egy kutató expedíció vezetésével, anyagi, technikai eszközöket ajánlva neki. Ez azonban csak terv maradt.
...
Móricz feltételezése az, hogy a magyar nyelvű törzsek nyugatról érkeztek, vízi úton Dél-Amerikába. Ezt bizonyítják különben a csendes-óceáni és kelet-ázsiai földrajzi nevek is. Vámos Tóth Bátor, Hawaii-n élő emigrált földrajzszakos tanár a Hawaii-szigeteken 50 magyaros földrajzi nevet írt össze. A szigetvilágban pedig olyan neveket talált, mint pl. a Balaton menti Aliga, Kiliti, Lelle stb. Térképekkel igazolta, hogy Indonéziában minden negyedik, az Indus völgyében pedig minden harmadik földrajzi név magyar."
"Móricz János sírjától a Táltosok Barlangjáig avagy a magára hagyott ecuadori expedíció: ezen a címen tartja meg előadását Varga Zoltán, a Móricz János Kulturális Egyesület elnöke február 5-én 18 órától."
Erről az előadásról sajnos nem nagyon érkeztek világmegváltó hírek.
Mindezt úgy csinálták, hogy rendkívüli találékonysággal kijátszották a barlang védelmét (mert ugye az köztudott, hogy aki oda lemegy, annak elromlik a fényképezőgépe)
Igen, ez egy tipikus sarlatán véleménye barátom... nem csak a tudósoknak kellene erről dönteni, hanem törvényhozásnak és nyilván bele kell építeni a rendszerbe hogy ezt az esetleges és amúgy a para- és pszeudo-tudós kóklerek ilyetén álmodozásától függetlenül és ellenére minimális és elhanyagolható a veszélye... Kb minden tízezredik esetben fordulna elő ilyen tudósi részrehajlás.. a tudós pont azért tudós, mert az igazságot a tényeket keresi, nem tartja az elméletét előbbrevalónak, mint egy új felfedezést.... azok akikre utalsz már rég kihaltak, továbbá azok is kóklerek... inkorrekt tudós... s mivel te ezt képzelged jellemzőnek a tudományos világról, abból perfekt látható, hogy halovány fogalmad nincs róla és közöd nincs a tudomány világához!
"jó lenne egy törvény, ami szigorúan szabályozná, hogy kik adhatnak ki ismeretterjesztő könyveket és tarthatnak előadást és nem csak VALÓS szakértelmet, a szakirányú végzettséget, hanem a publikálandó információkat is ellenőrízné megfelelő hivatal. Egészen egyszerűen ne kapjon engedélyt, sem könyv kiadásra, sem cikkírásra, sem rendezvény tartására ilyen kókler, és még büntetést is kapjon, ha mégis valahogy kijátssza."
Függetlenül a topic témájától, még jó, hogy ilyen nincs :D
A tudós kobakok mindent cenzúráznának, ami nem illik bele az elképzeléseikbe. Mert ha esetleg bármelyik ilyen dolog bizonyítást nyerne az az addigi munkásságukat tenné nevetségessé, tehát félnek, hogy amit felépítettek az leomlik.
Nem tudom, hogy a tudósok körében miért számít "lesüllyedésnek", ha megcáfol valamit. Nem vitatkozik, hanem megcáfol.
Én nem vagyok komoly tudós (bár írtam egy kifejezetten tudományosnak szánt könyvet és van egy történész diplomám is) de én pl kifejezetten szívesen cáfolom az ehhez hasonló néphülyítéseket.
Az említett előadásban nettó baromság, amit Észak-Amerika betelepüléséről mond.
Nem tudom, hogy minek számít amit ezek az ámokfutó szélhámosok csinálnak. Ismeretterjesztés? Jó lenne egy törvény, ami szigorúan szabályozná, hogy kik adhatnak ki ismeretterjesztő könyveket és tarthatnak előadást és nem csak VALÓS szakértelmet, a szakirányú végzettséget, hanem a publikálandó információkat is ellenőrízné megfelelő hivatal. Egészen egyszerűen ne kapjon engedélyt, sem könyv kiadásra, sem cikkírásra, sem rendezvény tartására ilyen kókler, és még büntetést is kapjon, ha mégis valahogy kijátssza. Írjon regényt, de ne ismeretterjesztő könyvet,mikor abban nem ismeretek vannak leírva, hanem kétes dolgok.. Ezt az egész idióta para-ezo söpredéket egy ilyen törvénnyel végre jó lenne már kordába fogni....
"Talán megvan a jó oka rá a tudományos világnak, hogy látványosan ignorálja ezt a kérdést..? ;)"
kérdésedben a válasz. a hülyeséget látványosan ignorálni kell.
ezenkívül, ha ismernéd a barlang történetét, akkor tudhatnád, hogy komoly tudományos munka folyt a barlangban, komoly tudósok részvételével, bár ezek célja nyilván nem Móricz kitalációjának igazolása volt; a tudomány soha nem fog idáig süllyedni.
Nekem nem tűnik az komolyan vételnek, hogy abszolút para- sőt inkább pszeudotudományos mázzal vonta be ő is, kezdve az UFO föld alatti bázisokkal, Danikenen át, az óriásokig és még lehetne sorolni... ez volna a tisztelgés? Ez nem komolyan vétel, hanem pont fordítva, elidétlenkedése a témának. Még ha valaki esetleg elgondolkodott volna, hogy érdemben komolyan kutatni kezdi, annak is kedvét szegi, hogy az ezo-kóklerek posványába elmerül az ügy....
De amúgy hogy rendre ilyen mélyostoba pénzéhes kóklerek csapnak le keselyűként a Móricz ügyre, az azért sokat sejtet az egész dolog eleve levő komolyságáról... Danikentől kezdve, az az agyatlan ezopicsa, aztán a másik szuperintelligens iqbajnok barátunk, (akinek minden második szava az volt hogy szenzációhajhász, de értelmes mondatokat nem nagyon tudott alkotni szerencsétlen) és most ez a szélhámos... (bocs de egyikük nevét sem jegyeztem, mert nem is akarom....) Szóval vajon miért nem csap le erre az ügyre végre egy igazi, komoly tudós is? Talán megvan a jó oka rá a tudományos világnak, hogy látványosan ignorálja ezt a kérdést..? ;)
Amúgy azért mondtam kocsmatudósnak, mert ha geológus, akkor valami sejtése kellene legyen a tudományos munkáról, de láthatóan dilemmában van ezügyben. Néha látványos forráskritikával él, máskor meg elfogadja a Bibliát igazolásnak.
Nem kocsmatudós, hanem áltudós. Az aranylemezes barlang még egy dolog, de aki föld alatti UFO bázisokról, óriás csontvázakról hadovál még emellett az már bizony igencsak necces... teljesen komolytalan sajnos... meggyalázza ez az ember Móricz emlékét.... :(
Itt inkább arról van szó,hogy a mi kis Mórickánk frappánsan kitalált egy gumicsontot a naiv magyaroknak.(szerintem ő nem volt az teljesen :) )Aki ennyire nyomatja az ősmagyar süketelést miközben folyékonyan hazudozik és fantáziál magyarindiánokról az nem magyar hanem c JAJ majdnem kimondtam :)
-tud az andok barlangrendszereiről...haha senki sem tud róla csak a mesemondók.
-shuar:erre inkább nem mondok semmit.
Viszont mórickának lehet hogy indiánok voltak a rokonai :)))
Sajnos sok baromságot mond a haknija alatt, ráadásul elég ritka a nyelvtanilag helyes mondata is, amellett hogy közönséges és alpári.
Néha egész logikai gondolatmeneteket épít a kifejkezetten hamis állításaira, vehetné a fáradságot és legalább utánanézhetne és akkor lehet, hogy nem róla mintáznák meg a tipikus egybites kocsmatudóst.
Tekintve, hogy geológus; csak igényesebb munkát végez, mint az eddigi - retardáltság szintjét épphogy meghaladó - versenyzők.... legalábbis ebben reménykedem.... ;)