Keresés

Részletes keresés

XANTIi Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3094

Ezen lovagol a fickó. Mert ugyan nagy tapasztalatú, sok fiatalt oktató klubok állították össze az anyagot. Kiváló egyéni amatőrök, kollektívák. De nem Központilag. Az hiányzik neki, hogy nem billentyűt, de még adógombot sem látott minisztériumi kis nyikhaj írjon Központi Tantervet. Persze adja hozzá a megoldókulcsot is azonnal.

Előzmény: Veterán kezdő (3093)
Veterán kezdő Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3093

"Meg nincs rajta a Nemzeti Hivatalos fejléc!"

Vicces vagy. :)

73' HA5SZL

Előzmény: XANTIi (3090)
HA7AJ Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3092

Lehet,hogy összességében neked van igazad.Én 1986-ban a Magyar Posta kik bázisán/BP Üllői u/vizsgáztam RH-ra korai kezdésre emlékszem valóban irásbeli,tesztlapok,Morse vétel-adás, miután már nekem volt korábban URH vizsgám, hívójelem forgalmaznom nem kellett.Az érdemi része lezajlott és némi "körömrágás,várakozás után" volt eredmény....És milyen boldogan vártuk a  HA-prefixxet....

Most meg fakultatív....

Előzmény: Magányzoó (3089)
-HA7WDH Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3091

Igen , ami ezen kivül  van  az  szószatyámkodás , szószátyárkodás, anekdótázás,  érzelmek,  felesleges  életérzések  , majd én megmondom a  tutit,  persze  más  helyett  mindenki  tudja,  szereptévesztés,  vég  nélkül lehetne  sorolni, sokadik , megszámlálhatatlan szócséplés.  Akkkora  baromságot  nehéz mondani hogy egy kis  valóságalapja  ne legyen,  van akinek  ez is elég a  boldogsághoz.

Előzmény: XANTIi (3085)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3090

De hát ebben sincs a lista a helyes válaszokról, hogy az 1 A, 2 B, 3 D, 4 B-t kell bejelölni!!!!

Meg nincs rajta a Nemzeti Hivatalos fejléc!

Előzmény: Veterán kezdő (3088)
Magányzoó Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3089

Maga a vizsga nem egy délelőtt tartott. Előbb az írásbelik mentek le majd volt egy kis szünet amikor nagyrészt mindenki ebédelni ment. Utána voltak a szóbelik. Eredményhirdetés meg a végén volt olyan 16 óra körül.

Előzmény: HA7AJ (3086)
Veterán kezdő Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3088
XANTIi Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3087

Az 50-60 vizsgázóból 50-60 sikeresen AKART vizsgázni. Nem fikázni a vizsgát.

Pedig akkor nem volt hozzáférés a világ összes amatőr célú írásához, tudás bázisához.

 

Előzmény: HA7AJ (3086)
HA7AJ Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3086

No igen,mikor zajlik a vizsgázók ,5-6 fő" inkvizicíós autodafe" eljárása,valóban felmerült ilyen kérdés:"Hogyan tudtatok ti 50-60embert vizsgáztatni korábban a siker reményével egy délelőtt?

Előzmény: Magányzoó (3080)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3085

Aki nem akarja, az nem tudja az alapvető törvényeket sem. Az CB-zzen!

Aki nem fogadja el egy hobbi játékszabályait, az keressen magához illőbbet. Vagy minden törvényt lehet változtatni.

De nem kívülről bekiabálva, csúsztatva.

Rádiózni kell nem kifogásokat keresni! Ragyogóan lehet rádiózni MRASz tagság nélkül. Az SWR-t nem befolyásolja.

 

Előzmény: HA5OPI (3082)
HA7AJ Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3084

Kieg:A kezdő fokozatú vizsgához készített/de még gyakorló amatőrökenek sem árt átolvasni/10 oldalas anyag a régi MRASZ weboldalról

letölthető.

Olvastam egy Hsz-t ebben a rovatban,hogy a vonaton átnézvr+saját emlékek és sikeres vizsgát tett!

73'

Előzmény: HA7AJ (3083)
HA7AJ Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3083

Nos a korábbi vizsgarendszerben a relatív könnyebb vizsgához ,különösen URH-A-B -C-Akár a Q kódok,hivójelelek stb kérdésben/Pl csak EU az a nál/de a többieknél is lightosan kevesebb lehetőség is társult!URH-A 144-146 Mhz,28 Mhz kisseb adóteljesítmény 10-25W de még a B-nél is a sávok ugyanaz+mobilüzem lehetősége, 100W.

Az RH-A a távíróvizsga mellett teljeskörű Q kód ismeretet,forgalmazást ,kibővitett hívójelismeretet stb vártak el.Az RH-B-C komoly távírótudást,technikai ismereteket ,nyilván itt már néhány éves gyakorlatot elvárva zajlott.Nyilván mások még ki tudnák bőviteni.Most ugye nincs ilyen.Kezdő/beginner/Cept.Novice,Cept /Harec/ létezik tehát valahogy az egész korábbiból kellett valami követelményt "gyúrni'.

Azért ha valaki a fokozatosság elvét betartva nem mindjárt Harecra jelentkezik.Valamint pláne a megnövelt lehetőségeket figyelembe véve

és a MRASZ-nak is volt ilyen ajánlása,hogy a felkészültség fokát ismerve,ne mindjárt a Max-ra jelentkezzen senki.Tehát a klubbok álltal felkészitett  12 kezdő fokozatú simán vizsgáázott/1 fő 60éven felül/

73'

Előzmény: Magányzoó (3080)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3082

De kis ország, más sincs nem csak központi állami kiképzés. Mert annak máshol lenne ára. Kösz. Kitapasztaltuk, NEM.

 

Oké.

De akkor legyünk konstruktívak, mi legyen helyette? mert valami kéne, ugyanis így csak annyi marad, hogy lehet húzni az ívet, hogy "a hülyéje még az Ohm törvényt sem tudja"...

 

És azért hoztam fel a MRASZt, mert ők A szervezet, nekik van apparátusuk, pénzük, mert vannak komoly bevételeik, van székházuk ami anyagilag nem terheli őket, és mindenütt a világban ez a szervezet adja ki a tananyagokat és szoros munkakapcsolatban van a hatósággal is. Nálunk ebből az egészből annyi látszik, hogy van bevételük...

 

Tehát? Ötletek?

Előzmény: XANTIi (3081)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3081

Van igazság abban amit írsz. Egy kicsi. Mert valóban jó lenne jól megírt és dinamikusan változó tananyag. Ne amatőr módra mindenkinek magának kelljen megtalálni a neten. Mert azért aki komolyan veszi, annak ott vannak sok formában. Vizsgáztatás? Normálisak a hatóság emberei. A kérdések? Aki tudja a választ, annak nem gond. Aki nem, annak a legalapvetőbb is magas.

A távíróért még nagyobb hiszti lenne, ha kötelezővé tennék. Valóban hozzátartozik egy "igazi" amatőr tudásához. Sőt, a jelenleg megkövetelt szint igen csak minimális. Itt sem a kibacás a cél vagy a lehúzás. 

Ennek a hobbinak szerves része a technikai alap. Az csacska elképzelés, hogy valaki megvesz egy drága RIG-et aztán uccu. Mert ami még fontosabb, az antenna, annak a telepítése még fontosabb. Ha nincs annyi tudása, hogy hova lehet egy többsávos vertikált tenni és hova kell egy inv.V-t kihúzni, akkor már bukta a dolgot. Esetleg bactatja a szomszédot. Aztán sikertelenség esetén tolja bele a póvert, mert megteheti. De fingja nincs miért nem hall olyanokat akiket mások szériában osztanak le. Aztán pár hónap után feladja, mert rájön, hogy bizony mindenütt ott van a fizikai alapozás hiánya.

Vagy elkezd tanulni, tanulni. Aztán csendben rájön, hogy mennyire égette magát mikor tagadta ennek a fontosságát.

Soha nem volt ilyen könnyű hozzájutni a megtanulandókhoz. Ja persze házhoz jöhetne egy szép szőke tanítónéni és pontról pontra előadná a helyes válaszokat.

De kis ország, más sincs nem csak központi állami kiképzés. Mert annak máshol lenne ára. Kösz. Kitapasztaltuk, NEM.

Előzmény: HA5OPI (3076)
Magányzoó Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3080

"Igen, tényleg kabaré, hogy 5-6 vizsgázóból átmegy 1-2."

Valamikor 50-60 volt a vizsgázók száma. Akkor voltak klubok ahol a legtöbb kérdésre választ adtak, oktattak és a gyakorlatot is meglehetett szerezni. Ma mennyi maradt ami valóban működik?

Az mindig is így volt, hogy voltak akiket a forgalmazás érdekelt és léteztek az építők, konstruktőrök. Viszont mindenkinek az alapokkal tisztában kellett lenni és csakis így kaptak egyéni engedélyt. A rádió többtusát meg a rókavadászatot nem említem.

Az meg, hogy a CW nem alap ,köszönhető az átjátszókra kiadott engedélyek eszetlen osztogatásának. Ugye kezdődött a vakok és gyengén látoknak biztosított lehetőséggel, hogy nem kellett CW-ből vizsgázni és naplót se vezettek. Bizonyos értelemben ez érthető is volt. Számukra volt biztosítva a készülék és az antenna kiépítése is "társadalmi munkában". Utána valakinek az ötleténél fogva csak 2 ember kapott engedélyt mindenféle vizsga nélkül. A boldog és a boldogtalan. Elég volt tudni a mentő kérdést - milyen színű a mentő?

Azért ezt még megelőzte a nagy "rendcsinálási " szándék az úgynevezett "perkás" időszak ami megint nem hozta meg a várt eredményeket.

A technikai fejlődés miatt kezdett elterjedni a mobiltelefon ami már mindenféle megkötések nélkül lehetővé tette, hogy beszélgessenek bárkivel. Meg aztán odáig jutott a fejlődés, hogy valakik kitalálták, hogy úgyis van már olyan lehetőség, hogy a CW jeleket lefordítja és kiírja a kezelőnek. Akkor tanulni sem kell. Mint az oktatásban, hogy a helyesírást sem kell tanítani mert a PC úgyis kijavítja ha valamit nem jól ír.

Szóval vannak gondok.

 

Előzmény: HA5OPI (3076)
pacs_425 Creative Commons License 2019.06.27 0 1 3079

"Van, aki forgalmazni szeretne, egy kézi rádióval akár bejárni a világot"

És ugye milyen jó az, ha mondjuk egy szomszédos országban szeretnéd művelni a dolgot, nem kell mindenféle papírmunkával kínlódni, mert elismerik a magyar vizsgát? És ezt azért teszik, mert az ajánlás ugyanaz mindenkinek. Amiben benne van az általad haszontalannak tartott feszültségosztó, Ohm törvény, meg a blokkvázlatok.
És az a fránya Ohm törvény vizsgakérdés az amerikai, angol vagy német amatőrnek is. Errefelé ez egyszerűen annyira alap, mint az ábécé vagy a szorzótábla.
https://www.ecodocdb.dk/download/f269d824-61a3/ERCRep32.pdf
Az persze sajnálatos, hogy nincs egy olyan vizsgára felkészítő anyag, amire azt lehetne mondani, hogy ha ezt tudod, akkor rendben vagy.
De most az van ami van, azt kell megugrani.

"ha engedély nélkül kitalált hívójellel rádióznék az sem érdekelne senkit"

Valószínűleg sokág semmi bajod nem lenne belőle, de belföldön elég hamar kiderülne hogy nem szerepelsz a hívójelkönyvben, ha meg külföldben is gondolkozol, akkor egy szimpla eQSL vagy LOTW regisztráción is fennakadsz majd.
Szerintem ez egyszerűen nem fér bele ennek az egész hobbinak a szellemiségébe. Egy olyan csapatban szeretnél játszani, melynek tagjai mind megfeleltek ugyanazoknak a feltételeknek, amiket te meg szeretnél kerülni...

Előzmény: Daniel's (3037)
pacs_425 Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3078

"Mégis fázom a rádióamatőr vizsgától, mert nem tudom, mivel szopatnak meg."

Feltételezéseddel ellentétben ez nem a szopatásról szól, a vizsgáztatók teljesen normálisak.
Szerintem neked nem lesz probléma a műszaki, a többit is simán meg lehet ugrani.
Mi lenne ha megpróbálnád? :)

Előzmény: 0.hatvány (2972)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3077

Hát igen a CW! Ha belehallgatunk a sávokba, mint ahogy pár perce tettem 10, 14 és 7 megán, bizony keskeny sávú vételre kellett kapcsolnom, hogy szét tudjam választani az állomásokat. Tudtommal nincs verseny, de nagy a tülekedés. Végigtekerve a sávokat, maj websdr-en is megnézve, látható, hogy a távíró szegmensben kb. ugyanannyi állomás van, mint a fónia szegmensben. Akkor miért is ment volna ki a divatból a távíró? Legfeljebb nálunk. Ahogy elmondták a vizsgázók, a vizsgán majd, hogy nem lassú távírózás megy be lehet gyakorolni. Persze, a kérdés, hogy hol? Vételt még csak lehet gyakorolni akár rádióval, akár websdr-rel és vannak letölthető táviratok is. Az adás, ahogy azt nem egyszer említettem, abból ki lehet zökkenni. Nem vagyok olyan biztos benne, hogy a saját adásomat le tudnám venni.

A hol gyakoroljunk kérdésre persze csak ötletem van. Át kellene adni a MRASZ-nak a vizsgáztatás jogát és a MRASZ szervezhetne tanfolyamokat. Még bevétele is lenne. Az más kérdés, hogy Bp.-re utazni tanfolyamra enyhén szólva húzós költség. És akkor itt jön az, hogy a rádióklubok hiánya vidéken. Ha van is, érdektelen abban, hogy tanfolyamot tartson. Nincs mindenkinek olyan szerencséje, hogy egy amatőr felajánlja a segítségét, mint nekem "Magányzó" olvtárs, mert éppen földiek vagyunk. Ezek a nyitott kérdések.

Előzmény: HA5OPI (3076)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.26 0 1 3076

Ezért írtam, hogy nem közlekedés, emberélet nem forog kockán, amatőr holmival pedig elvileg és gyakorlatilag sem tud felmenni a vészhelyzeti meg az kommunikációs vízi és légi sávokra.

 

Nem tartom jónak, hogy gyakorlatilag nincs felkészítés szervezett formában, de még szervezetlenben sem, úgyhogy ezért nyifogok én is azon, hogy bizony a helyzet változását le kellene követni minden irányból. Nagyon utálom azt, amikor lejjebb viszik a követelményt a nehézségekre hivatkozva, de - legalábbis ideiglenesen - itt át kéne strukturálni a dolgokat, azaz bevezetni könnyített kategóriákat, széthúzni több lépcsőre a követelményrendszert, hogy valami mozduljon a jó irányba.

 

Igen, tényleg kabaré, hogy 5-6 vizsgázóból átmegy 1-2. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a felkészülés körül vannak óriási gondok.

 

És nem baszogatásnak szánom, de akinek villamos a szakmája (neeeeem az a sárga csengetős a nagykörútról, hanem a mérnök), az nem bírja megemészteni, hogy a szakmája ABC-jéből az A betű első szára, a feszültségosztó nehezen megy embereknek. Szakmai vakságnak hívják az ilyet és könnyű beleesni.

 

És igen a rádiózás már erősen szétvált nagyobb területekre, mint konstrukció, forgalmazás. Érdekes, azt mindegyik "öreg" szépen benyelte, hogy a Morse kikerült - pontosabban opcionális - a forgalmazásból, pedig a CW az alfája és omegája a forgalmazásnak. Ez ügyben miért nincs ugyanakkora habverés mint az Ohm törvény és a feszültségosztó körül? Az miért nem okoz ekkora feldemhedést, ha valaki távíró tudás és papír nélkül forgalmaz? Nem arról van szó, hogy miért fónia vagy miért digi, hanem hogy miért van felmentés tornából távíróból, amikor a rádiózás alapjainak egyikéről van szó, hogy miért nem kell távíró tudás a forgalmi vizsgához.

 

Esetleg azért, mert ezt már könyvből sem lehet és 30 éve már nincs képzés? Hmmm... akkor miért is ne lehetne egy nagyon alap (kb. "miből van az ezüst 5 pengős") műszaki vizsga, ennek megfelelő engedéllyel és korlátokkal, hogy forgalmazni viszont tudjon a delikvens?

Előzmény: XANTIi (3066)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3075

És akkor mi van? Kb. annyira vagyok cinikus, mint te. :-))

Előzmény: _nyunyuka (3073)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3074

Igen, ez egy nagyon érdekes játék, átjátszónak használni két R-111-et. Nem szégyellem, ezt a mundéros tevékenységet élveztem. Ha már ott kell lennem, szórakozzunk is egy kicsit! Meglepődtem viszont azon, hogy a hivatásosok - híradók! - fel vagy nem tudta, mi az az aut. retranszláció, vagy csak kézzel tudta kapcsolgatni adás-vételre a két készüléket. Tehát semmi keserűség nem volt bennem, ha akkor nem jön össze az ÖK, max. leszerelésig nem engedtek volna haza. És akkor mi van? Addig is elszórakoztam volna a telephelyen a rövidhullámú rádiókkal, mert arra mindig kaptunk engedélyt, sőt, ha kellett takaródó hosszabbítást is, hogy a gyakorlatban tanuljunk a rádióállomásokon. Persze az éjszakai tanulások inkább amatőr QSO-k voltak. Akkor még eszméletlenül jól ment a morze.

Előzmény: _nyunyuka (3072)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3073

Szintén, ahogy a későbbi záróvizsga is. De inkább ne emlegesd, mert utálni fognak érte :-). (SI-szindróma.)

Előzmény: 0.hatvány (3071)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3072

A Híradó Múzeumban (meg a BKV rádióklubban) ugyanezt nem kötelességből, hanem szórakozásból tettük (és tesszük), sokkal kellemesebb szájízzel.

Előzmény: 0.hatvány (3008)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3071

Bizonyára valamilyen szempontból igaza van. De amikor a technikus minősítőm jelesre sikerült, akkor már a f...-om sem gondolkozott a vizsga kritizálásán. :-))

Előzmény: Qqberci (3070)
Qqberci Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3070

volt olyan is akinek a 12-re sem sikerül és ő is a lehúzást emlegeti.

 

Szépemlékű Simonyi prof egyik nagy mondása volt, hogy "egy vizsga kritizálására a vizsga sikeres letétele jogosít fel"...

Előzmény: Magányzoó (3067)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3069

De! Két olyan kis készülékem van, amit ugyan nem én terveztem, de én építettem az ebay-en vett kitekből. Egyik sem volt hibátlan. Az egyik begerjedt adáskor. Megtaláltam - mert kerestem - az elbacást, meglett. QRP, 7 mega, CW.

A másik QRP, 7 mega, SSB. Minden oké volt vele, de a kimeneti szűrő(?) nem tetszett. Még ha QRP is akkor is rendes tekercsekből illik csinálni, nem fisz-fasz fojtókból. Kicseréltem, azaz be sem építettem őket. Tekercseltem magam, induktivitásmérővel beállítottam a pontos értékeket. Aztán ránéztem a kittel kapott fojtókra a műszerrel, a büdös nagyot káromkodtam, közel sem volt az értékük ahhoz, hogy megfelelő LPF-ként viselkedjenek.

Miért ez a hsz.? Mert, ha ár/érték arányban gondolkodsz és csak pl. egy QRP cucc kell, akkor azt így össze lehet hozni. De nem lehet összehozni az elektrotechnikai nem igazán magas tudás és műszerezettség nélkül s persze a műszerek használatához is tisztába kell lenni az alapokkal.

Konkrét kérdés, ha tényleg forgalmazol rövidhullámon, milyen antennát használsz?

 

(Abban egyetértek veled, hogy nyűg a vizsga, de nekem csak azért, mert én alapvetően egy kiba... lusta fószer vagyok.)

Előzmény: Daniel's (3037)
oregbela Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3068

A süketek párbeszéde igen mókás tud lenni! ;-)

 

Neked Daniel's jóindulattal ajánlom, hogy ne tedd magad még emlékezetesebbé, ha valaha próbálkozni akarsz még a vizsgázással!

Az öreg rókákat meg emlékeztetném arra, hogy amikor ti vizsgáztatok, akkor egészen más világ volt! Mások voltak a körülmények, a lehetőségek és mások voltak a sikeres/sikertelen vizsgák arányai! Ha magatokba néztek, ezt el kell ismerjétek!

Letagadhatatlan tény, hogy az alapos felkészülések ellenére tragikusan sok a sikertelen vizsga! És itt nem Daniel's elrontott Ohm törvényen alapuló hibáira gondolok!

Tény, hogy ez a vizsgáztatási metódus ami most van alaposan el van szabva és nem szolgálja az egyetemes rádióamatőr érdekeket! Az illetékes elvtársnak ideje volna már lépni és változtatni ezen!

Előzmény: Magányzoó (3067)
Magányzoó Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3067

"Én a rádiózásban is ugyanezt a fejlődést látom, ha van egy korszerű RIGed, akkor egy normális antennával gyakorlatilag nincs műszakilag tennivalód."

Főleg ha egy panelben laksz és azt meg hegyek veszik körül. :-)

Vagy ha van egy 3 elemes RH Yagi ami évekig jól működött és a közelébe felépítetsz egy fémből  garázst, műhelyt amitől megváltozik annak a tulajdonsága.

 

"...egységes és elérhető tananyag kellene, és a számonkérés ahhoz kéne, hogy igazodjon."

 

Valahogy Te is meg még mások is levizsgáztak. Azt meg már talán ne reklámozzuk, hogy szakmabeli és az Ohm törvénye sem megy. Meg azért ha már 7 alkalommal ott voltam valami fogalmam csak lett volna, hogy mi várható.

 

 

"Nem több és nem kevesebb tudást igényelve. Ami azért a jogsinál megvan."

Ott is van olyan aki már a 3-4. nekifutásra megy át. De ugye volt olyan is akinek a 12-re sem sikerül és ő is a lehúzást emlegeti.

 

 

Előzmény: HA5OPI (3065)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.26 0 1 3066

Azért a KRESz vizsgán is vannak ábrás kérdések. Több pontosak. Csak az alapok vannak definiálva, a szituk ezerfélék lehetnek. Több látszólag ellentmondó egybeesésekkel. Amit nem lehet bebiflázni, érteni kell és átlátni. Ha meg érted akkor bármelyik változó pontot be tudod illeszteni.

Azokat is képesek műkörmös nyafka libák és nyugger gyógymasszőrök megérteni. Egy feszültségosztó sem bonyolultabb, mint 4 egymásnak változatosan alárendelt kanyarodó főút találkozása zebrával és kerékpár sávval. Villamossal és villogó rendőrautóval.

Előzmény: HA5OPI (3065)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.26 0 1 3065

Hogyan akarsz zavarmentesen, hatékonyan,

megfelelő színvonalon forgalmazni, ha lövésed sincs arról amit csinálsz?

Ha nem tudod, hogy a kezelőszervekkel mit is csinálsz (mindegy, hogy analóg, digitális,

forgatógomb vagy ikon), hogyan fogod beállítani a készülékedet megfelelően?

 

Egy kicsit azért nem értenék veled egyet.

 

Azt ugye tudod, hogy Vili császár Mercedes autójában a kormányoszlopon kellett menet közben folyamatosan állítani az előgyújtást? Az első pár évtizedben a VW Bogár csapágyait 5 ezrenként zsírozni kellett, de ez már komoly fejlődés volt, mert a Ford T-Modelhez adtak csapágyöntő készletet meg fehérfémet, ha az árokparton kell műteni...

 

Ma egy autóval 99,9%-ban akkor látsz szervizt, ha jön az olajcsere és 5-szörös áron le kell, hogy húzzanak egy kalap pénzre a fél órás munkáért.

 

Én a rádiózásban is ugyanezt a fejlődést látom, ha van egy korszerű RIGed, akkor egy normális antennával gyakorlatilag nincs műszakilag tennivalód. Ettől persze vannak veteránosok, akik hétvégente kifényezik a Zsiguli/Zőccségesmerci/cápabéjemvé felnijét és iszonyat boldogok, hogy gyári állapotban tudnak tartani egy ilyen öreg szekeret és nyomatékkulcs szinten értenek hozzá és szervizelik. És persze vannak, akik FT-250-essel rádióznak.

 

Az adekvát válasz erre persze az, hogy mégis csak egyféle jogsit adnak ki, de a mi játékunk nem a közlekedésről szól, itt lehetne és kellene is differenciálni. De első lépésként legalább egy kibaszott egységes és elérhető tananyag kellene, és a számonkérés ahhoz kéne, hogy igazodjon. Nem több és nem kevesebb tudást igényelve. Ami azért a jogsinál megvan.

Előzmény: Törölt nick (3048)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!