„Soha nem én választottam meg, hogy kit kell megölni. Valaki más döntötte el, hogy meg kell ölni Kennedyt. Vagy egy politikai szereplőt, vagy valamilyen maffiózót kell megölni, nem én döntöttem el. Valaki azt mondta, hogy kell. És én teljesítettem a parancsot. Nekem ez annyi volt, mint kivinni a szemetet.” /James Files/
Bár, itt JFK öccsének meggyilkolásáról van szó, aligha lehet kétséges, hogy mindkét merénylet mögött ugyanazok az összeesküvők állnak...
Fordulat a Kennedy-gyilkosság ügyében?
Robert F. Kennedy 1968-as meggyilkolásának hivatalos verziója szerint Sirhan Sirhan egyedül cselekedett. Most az egyik kulcsszemtanú előállt és közölte: több merénylő is volt.
Nem egészen öt évvel bátyja, az elnök John F. Kennedy meggyilkolása után követtek el merényletet öccse, a demokraták szinte hivatalos elnökjelöltje, Robert F. Kennedy ellen. A hivatalos verzió szerint a Los Angeles-i Ambassador Hotelben 1968. június 5-én Sirhan Sirhan húzta meg a ravaszt, ám most az egyik legfontosabb szemtanú új verzióval állt elő.
„Aminek mindenképpen napvilágot kell látnia, az az, hogy tőlem jobbra volt még valaki, aki lőtt. Az igazságnak ki kell derülnie. Nincs tovább mit rejtegetni” - mondta Nina Rhodes-Hughes egy, a CNN-nek adott interjúban.
A ma már 78 éves asszony azt állítja, az FBI „kiforgatta” a vallomását, hogy végül az derüljön ki, nyolc lövést hallott, amit aztán később bizonyítékként használtak fel arra, hogy Sirhan magányos merénylő volt.
Drámai felvételek Kennedy meggyilkolásának napjáról
Közel fél évszázad telt el a dallasi merénylet óta, de csak most tették közzé az amerikai Nemzeti Levéltár internetes oldalán azokat a hangfelvételeket, amelyek az elnöki különgépen, az Air Force One-on és a Washingtonban történteket örökítették meg a tragikus napon.
Ezeken jól hallatszik, ahogy az Egyesült Államok új elnöke, Lyndon Johnson és felesége, Ladybird próbálja megvigasztalni a merénylet áldozatául esett demokrata politikus édesanyját. „Azt kívánom Istentől: bárcsak tehettem volna valamit érte. Osztozunk a fájdalmában”.
„Köszönöm. Nagyon köszönöm” – válaszolta Rose Kennedy. Tudom, hogy szerette Jacket. És ő is szerette magát” – fűzte hozzá az asszony. „Mrs. Kennedy” – szólította meg a fiát gyászoló Rose-t Johnson felesége. „Csak azt akartuk…úgy érezzük, hogy elvesztettünk…” – hallható a felvételen. „Köszönöm” – ismételte meg Rose Kennedy, majd búcsút vettek egymástól.
Dean Rusk külügyminiszter a többi kormánytag társaságában éppen egy ázsiai útról jött haza, amikor a repülőgépen (Wayside) értesült a tragédiáról. „Ez a Situation Room. Továbbítás a Wayside-nak. Olyan hírt kaptunk, amely szerint az elnök halott, 35 perce halt meg”.
A Fehér házi Kommunikációs Ügynökség hangfelvételei között van egy 42 perces verzió is az eredeti felvételek között, ami ismét felkeltheti az összeesküvés-elmélet gyártók érdeklődését, sokan ugyanis továbbra is azt kérdezik: vajon mi lehetett az oka a szalag megvágásának?
A Kennedyvel hűvös viszont ápoló Curtis LeMay, a légierő vezérkari főnökének holléte a gyilkosság napján sokáig rejtély volt. Az új hangfelvétel szerint LeMay éppen egy repülőgépen tartózkodott, még akkor is, amikor JFK holttestét Washingtonba szállították. Robert Dallek történész szerint vészjósló jelentése van annak, mikor LeMay segítője azt mondja: túl késő lesz, ha a vezérkari főnököt nem éri el 30 percen belül.
John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot – a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jog – összefoglaló, történelminek is nevezhető nyilatkozatát. Ennek a nyilatkozatnak köszönhetően ismerték el nemzetközileg a kormányok és az ENSZ is azt a tényt, hogy minden állampolgár alapvető jogokkal bír, fogyasztóként is. Később a már említett négy jog még néggyel szaporodott: ez lett alapja aztán a Fogyasztóvédelmi Világszervezet, és a hazai fogyasztóvédelmi szervezetek munkájának is. A világnapot 1983-ban ünnepelték először.
Október 23-án, szombaton 21:00 órakor a Viasat Explorer műsorán: Összeesküvés?
"Az aktuális rész ismertetője: 1963. november 24-én a kábult Amerika igyekezett elfogadni a tényt, hogy két nappal korábban merényletet követtek el John F. Kennedy elnök ellen. Amikor azon a vasárnap reggelen tízmilliók meredtek a tévéképernyőkre, szemtanúivá váltak a televíziózás első élő élőben közvetített gyilkosságának - egy dallasi bártulajdonos, Jack Ruby meggyilkolta a merénylet feltételezett elkövetőjét, Lee Harvey Oswaldot. Amiről 47 órája azt gondolták, hogy csak egy elszigetelt tragikus esemény volt, hirtelen az amerikai történelem egyik legjelentősebb feltételezett konspirációjává vált. És miközben a Warren-bizottság kijelentette, hogy Oswald és Ruby is egyedül dolgozott, a merényletek kivizsgálására létrehozott házbizottság 1979-ben arra a következtetésre jutott, hogy JFK meggyilkolása nagy valószínűséggel összeesküvés eredménye volt. Most egy új felfedezés a konspirációs vita mindkét oldalát felrázta. Nemrég előkerült bizonyítékok azt sugallják, hogy a CIA talán követhette Oswaldot, és utaltak egy lehetséges kapcsolatra a Castro-ellenes kubaiak, Carlos Marcello, Ruby, Oswald és a CIA között."
Én is úgy gondolom, hogy Amerika ezt házon belül megoldotta. Bobby Kennedy-be nem akarok belemenni, de inkább hiszem, hogy más lőtte le vagy Shirhan tudta mit csinál, de ezt a mandzsúriai jelölt-verziót nem veszem be.
Richard Nixon alelnökként müködött 1952-től 1960-ig Nixon nevéhez fűződik a titkos Operation 40 megszervezése, amely tulajdonképpen az 1961-es titkos kubai inváziót tartalmazta, mindez 1959-ben, az elnökválasztási kampány idején.
Érdekes...kicsit erősnek érzem, de van benne valami... Olvastam itt, hogy "megmanipulálták" a Zapruder felvételt, szerintem teljesen rendben van, ezen is észre lehet venni, hogy a lövés előtt szinte nullára lassít az autó. Csak azért írom, mert ugye olvastam, hogy manipulálták, utána meg hogy odarakták Zapruder papát, hogy vegye fel, a kettő együtt nem működik. Szerintem...
Nem kötekedni akarok ám...csak érdekel kinek mi a véleménye. Most találtam meg az X-akták egyik részét, ami érinti a merényletet, kíváncsi vagyok rá, mert még nem láttam. Meg a Quantum leap c. sorozat egyik része is ezzel foglalkozik, egészen pontosan Oswalddal. Csak angol és felirat sincs hozzá... Tudtok még olyan filmről (a JFK-n kívül), ami konkrétan a merénylettel foglalkozik?
A lényegen nem változtat, felvette a gyilkosságot, amit jó sokáig lehet elemezni, utána akár interjút is készíthetett volna a gyilkossal, úgyse az volt a lényeg hogy ki lőtte le...
Végig követte a kocsit, amint eltűnik az aluljáróban. Még egy óvodás sem hinné el , hogy itt hirtelen kikapcsolta a kamerát, mert drága a film, és nem fordult a domb felé, miközben hallotta onnan a lövésket.
De ha kikapcsolta és hazament, akkor meg tényleg azért rakták oda, hogy felvegye az egészet. Szerintem inkább az első változat tötént. Az óvodások is azt mondják, kérdezd meg őket.
Filmezett tovább a kis huncut, az FBI meg levágta a végét, és titkosította. Zapi pedig megkapta a hallgatási pénzét. Nem bonyolult. (miért az lenne a természetes, hogy rögtön hazament, mikor mindenki a dombra rohant? Még a tankönyvraktártól is..)
Több opcióra gondolok: - folytatta a filmezést a lövések közben, mert látta, hogy az elnökre lőnek, fel akarta venni, bár kockázatos volt ott maradni -> ledermedt... - "odaállították" filmezni, de ez miért jó a merénylet szervezőinek? - lehet hogy nem húzott el olyan gyorsan (van erről valami infó?) és filmezett tovább - lehet hogy nem húzott el olyan gyorsan, de nem filmezett már
Többen is fel tudták venni a merényletet vagy egy részét, tehát forgattak előtte, utána, megszakításokkal.
Én úgy gondolom, hogy Zapruder papa nem volt benne, bár e köré is lehetne egy összeesküvést szőni, gyanús az öreg, de nagyon bonyolult és szövevényes az egész történet, rengeteg sötét folttal, de lehet hogy igazából egyszerű, de az emberek kombinálnak a részletekkel... Kíváncsi vagyok, szerinted hogy volt (mármint a Zapruder része)?
De Zapi nem húzott el, hanem biztos kézzel filmezett, miközben süvítettek a golyók. Amikor vége lett, elhúzott. Pedig akkor kezdtek filmezni a többiek. Miért húúúzott el Zapi olyan gyorsan? Itt valami nem stimmel, érezheted.
Megvárja míg eltűnik a kocsi az aluljáróban, aztán hazamegy ebédelni? Vagy filmezett tovább, csak ezt már nem adta ki az FBI?
Igen, elég sóher volt az öreg, pedig ruhaüzeme volt. A titkárnője vette rá, hogy filmezzen. Lehet azért kapcsolta ki olyan gyorsan, hogy ne menjen kárba az a drága film. Akkoriban biztos drága volt még, de azért ennyire nem hiszem..