Keresés

Részletes keresés

japipapi Creative Commons License 2020.02.04 0 0 22749

Egy hőmérő elég, csak az legyen pontos, de ne lázmérő.

Az a lyuk nem sok vizet zavar, később a pára emelés érdekében be is kell dugnod. Akkor viszont már hűteni is kell, akkor teljesül a tojáson belüli légcsere. 

Van itt valahol korrekt keltetési technológiai ajánlat, javaslom keresd meg, a kereső segít.

Előzmény: nagyinda (22748)
nagyinda Creative Commons License 2020.02.04 0 0 22748

Üdv: két hőmérővel is ellenőrzöm a hőfokot, mindíg tartja a 37,5.- 38 c fokot.

Köszönöm a tanácsot, csak akkor a szellőzés hol van megoldva?

A szellőző lyukak alul a víz tartály mellett vannak ki fúrva.

Előzmény: japipapi (22747)
japipapi Creative Commons License 2020.02.03 0 0 22747

Javaslom, e "gépet" pótlólagosan szigeteld, akár csak egy pléddel, mert e román csoda nem a híres a jó hőtartásról.

Előzmény: nagyinda (22746)
nagyinda Creative Commons License 2020.02.03 0 0 22746

Üdv.: Cleo 5 . tyúk tojásokat.

Előzmény: Törölt nick (22745)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.03 0 0 22745

Szia, szerintem is normális. Milyen géped van? Milyen tojásokat keltetsz?

Előzmény: nagyinda (22743)
Chik Fan Creative Commons License 2020.01.28 0 0 22744

Szia!

Ha csak 1 órán át magasabb a pára, az nem okoz semmi problémát.
Sok sikert a keltetéshez!

Előzmény: nagyinda (22743)
nagyinda Creative Commons License 2020.01.26 0 0 22743

Üdvözlök mindenkit, most kezdtem a tojás keltetést, kérdezni szeretnék, hogy amikor forgatás után fel öntöm , vagyis pótolom a vizet, az ( ötödik napon tartok) a páratartalom  felmegy 80 % - ra.  Árt ez a páratartalom változás a tojásoknak? kb., egy óra után vissza áll 60% - ra.                  Előre is köszönöm a válaszokat.

japipapi Creative Commons License 2020.01.18 0 0 22742

Aranyos, oktató célra értelmes. Minden ott van, ami kielégíti az életet. Végül is az enyém is nagyban, 150 l-es térben kerámia fűtéssel stb. működik. Igaz, 3 éve a keltetést a kotlósokra bízom. 

Előzmény: független- (22741)
független- Creative Commons License 2020.01.13 0 0 22741

https://www.youtube.com/watch?v=FwE_mp_J8gQ

Ehhez mit szólsz? Működik ez valójában?

Előzmény: japipapi (22739)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.12 0 0 22740

Pedig itt vannak a "hosszú téli éjszakák" és lehetne barkácsolni, ha keltetni még nem is...

Nekem két gépem van, az egyiket pattogzásig használom a másikat bujtatáshoz.

Kezdetben sokat szenvedtem a gépekkel, sok volt a befulladt tojás, kelésgyenge...

A gyári könyök hőmérők voltak rosszul kalibrálva. Nem szálszakadtak voltak! Egyszerűen csak 0.6-del arrább mutatta az értéket mint a régi higanyos lázmérő.... Egyenes út a kudarcokhoz.

Így a tavalyi évem szépen sikerült, persze 3 kotlós is besegített.

Idén kopasznyakú projek fog indulni.

japipapi Creative Commons License 2020.01.12 0 0 22739

Igen, kihalt ez is.  

Előzmény: madar86 (22738)
madar86 Creative Commons License 2020.01.09 0 0 22738

Sehol senki?

Sam711 Creative Commons License 2019.05.19 0 0 22737
80 al ment 2 tálcával a próba keltetés. 3. tálcával 120 as kézi forgatással. Készül a billentő, ugy kb 200-250 fog bele menni.
Előzmény: madar86 (22736)
madar86 Creative Commons License 2019.05.18 0 0 22736

Mennyi tojas fer bele?

En most gyongyost keltetek kotlossal.Szet mennek kotlos nelkul :-(

Előzmény: Sam711 (22735)
Sam711 Creative Commons License 2019.05.16 0 0 22735

Nemreg készített keltetőm, próba keltetés megvolt benne 80 tojással. Van még hibája, pl a fűtés csövet nem szigeteltem, így a külső hőingadozást észre vette. Kelési arány elég jó volt, 2 fulladt bele, a lámpázás utáni 64 tojásból, 2 bezápult utolsó héten.

Sam711 Creative Commons License 2019.05.16 0 0 22734
Igen arra gondoltam. Van 1 táblázatom hozzá de még nem próbáltam ki. Bene keltetőhöz adták. Viszont csapott már be így hőmérő hogy levizesedett, és kevesebbet mutatott a valós értéknél. Ezért is jó ha több hőmérővel is mérünk.
Régen lehetett ide fényképet beilleszteni, de most nem találom azt a funkciót.
Előzmény: Chik Fan (22732)
Chik Fan Creative Commons License 2019.05.16 0 0 22733

Többször írtam már, mivel bennünket a tojások komfortja érdekel, célszerű ott biztosítani a szükséges  feltételeket. Tehát mérni a tojások közvetlen közelében uralkodó viszonyokat kell. A szabályozásnak is az itt uralkodó állapotokhoz kell igazodnia.
Ha egyszintes a gép, akkor a tojások felett néhány milliméterre legyen a hőmérő és a termosztát érzékelője, de ne érjen a tojáshoz! Többszintes gép esetén a szintek között középen legyenek az érzékelők. Itt a különböző szinteken elhelyezkedő tálcák periodikus cseréjével valamelyest kompenzálhatjuk a kissé eltérő körülményeket.

Ha valóban nagy különbségek vannak különböző magasságokban, az az elégtelen/helytelen légkeverésre utal.

Ha egyszerre, de különböző hőmérővel mérted, az is megeshet, hogy csak a hőmérők mutatnak egymástól eltérő értékeket. Ilyenkor legalább egymáshoz képest össze kellene kalibrálni a hőmérőket!

Ha még több silány, pontatlan hőmérőt veszel, az csak még jobban össze fog zavarni.
Kellene egy többé-kevésbé hitelesnek mondható példány, - még ha kölcsön is - és ahhoz kalibrálni a meglévőket.

Előzmény: Dobi Kálmán Pit-dog (22731)
Chik Fan Creative Commons License 2019.05.16 0 0 22732

Amire gondolsz, az szerintem a száraz/nedves hőmérős páratartalom mérési elv.

A harmatpont mérés más.
A harmatpont az a hőmérsékleti pont, ahol a levegő a párával teljesen, azaz 100%-ban  telítődik. Ilyenkor a környezet tárgyaira kicsapódik a pára. Az adott hőmérséklethez képest ez lehet harmat, vagy hidegben pl. zúzmara.
Többféle mérési metódus létezik. Az egyikben pl. egy tükrös felületű fémlapot addig hűtenek, amíg arra ki nem csapódik a levegő páratartalma. Ez elhomályosítja a fémlap felületét. Ezt a hőmérsékleti pontot érzékelve, a fémlap aktuális hőmérséklete alapján - táblázat segítségével - megállapítható a levegő relatív és abszolút páratartalma is.
A keltetőgépen belül kissé macerás lenne ilyen módon méricskélni. :D

Előzmény: Sam711 (22730)
Dobi Kálmán Pit-dog Creative Commons License 2019.05.16 0 0 22731

Vagy hova helyezem a szenzorokat?

Előzmény: Chik Fan (22728)
Sam711 Creative Commons License 2019.05.16 0 0 22730
A harmarpont mérés az a 2 hőmérővel történő paratartalom mérés? A vizes hőmérős megoldásra gondolok. Igen az analog páramérőimet mindig kalibrálnom kell keltetés előtt. Állandóan elmásznak. Egy ideje minde keltetési szezon előtt inkább veszek 3 at, az februártol májusig kitart.
Előzmény: Chik Fan (22722)
Dobi Kálmán Pit-dog Creative Commons License 2019.05.16 0 0 22729

Vásároltam másik hőmérötkülönbözö értékeket értem el . a kérdésem hogy nem tul magas a doboz? Hogy 1-1,5 fok külömbségek vannal

Előzmény: Chik Fan (22728)
Chik Fan Creative Commons License 2019.05.15 0 0 22728

Igen, módosíts a beállításokon.

P0:fűtő mód kiválasztása
P1: Hiszterézis :                                               0,1

Bátran leveheted 0,1 0C- ra! Sűrűbben fog kapcsolni, de csökken majd a hőlengés.

P2: Maximálisan megengedett legnagyobb hőmérséklet határértéke         110

Csak a beállítható legmagasabb értéket korlátozza. Magyarul nem enged magasabb értéket beállítani a hőfokszabályzó menüben. Felesleges sallang! Állítsd a gyári határértékre.
P3: Minimálisan megengedett legkisebb hőmérséklet határértéke      -50

Ugyan az, mint fentebb, csak itt a beállítható minimumra van hatással.
P4: hőfok kompenzáció szenzor finomhangolás:  -0,2 c

Akkor állítsd csak, ha tudod, milyen irányban és mennyit "hazudik"!

P5: Indulási késleltetés:                                   0p
P6: magas hőfok riasztás                                  OFF

Nem riaszt! Nincs is külön riasztás kimenete. Csak 3 vízszintes vonalat mutat és kikapcsolja a fűtést! Szintén felesleges sallang! Ne használd ezt a funkciót, mert csak felesleges kavarodást okozhat!

A gagyi hő- és -páramérők közül én sem tudom melyiknek lehetne hinni.
Valószínűleg egyiknek sem!

Előzmény: Dobi Kálmán Pit-dog (22725)
Dobi Kálmán Pit-dog Creative Commons License 2019.05.15 0 0 22727

Geratherm Geratherm Duotemp homlok és fülhőmérő vel a tojás felszin 35.9-36

Dobi Kálmán Pit-dog Creative Commons License 2019.05.15 0 0 22726

Ja és a pára 76% a tegnapi eredmény 8 tojás bol 3 csibe 2 belefuladás 3 halott embrio

Dobi Kálmán Pit-dog Creative Commons License 2019.05.15 0 0 22725

vásároltam egy geratherm classic lázmérőt :

ami középen elhejezve 37,2 mutat

a digitális (emos thermo-hygrometer)

ugyan ott 37,7  a szenzor pedig 37,6 ot mutat 

a w1209 termosztát

beállitás 

P0:fűtő mód kiválasztása
P1: Hiszterézis :                                               0,3
P2: Maximálisan megengedett legnagyobb         38c
P3: Minimálisan megengedett legkisebb             27c
P4: hőfok kompenzáció szenzor finomhangolás:  -0,2 c
P5: Indulási késleltetés:                                   0p
P6: magas hőfok riasztás                                  38c

ÁLLITSAK? MI LEHET AZ IGAZ?

Chik Fan Creative Commons License 2019.05.14 0 0 22724

Szia!

Sokfajta keltetőgép elektronikát javítottam már, többek között Minimaxot is, de ez a változat még nem járt a műhelyemben. Ezért csak tippelni tudok. Szerintem a "P" a programozás gomb, az "M" pedig a memória. Ezzel tudod változtatás esetén eltárolni az új értéket.
Hangsúlyozom, csak tipp!

Előzmény: imihb (22723)
imihb Creative Commons License 2019.05.14 0 0 22723

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek.

Most kaptam egy Zoltánfi féle Mini.Max keltetőgépet,persze használati nélkűl.

Az alap dolgokat tudom rajta,viszont van rajta egy P betű,mellette 3 led és egy kis nyomógomb és egy M betű.

No most a P nyomógombbal át lehet váltani az egyforma 3 led között,és pár másodperc múlva világít az M nevű led(ilyenkor már nem lehet elállítani az előbb említett szerintem programról kb 5 percig,majd kialszik az M és minden eredetiben mehet tovább),ellenben egyenlőre nem látom még ennek milyen funkciója lenne.

Valakinek esetleg lenne hozzá használati utasítása ahol ezeket leirja,vagy találkoztatok már hasonlóval?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Chik Fan Creative Commons License 2019.05.14 0 0 22722

Megnéztem az említett cég digitális páramérő kínálatát. Sajnos a drágábbak között is csak olyat látok, aminek a szenzora ún. rezisztív érzékelő. Szóval hiába adják drágán, a megoldás az olcsó kategória színvonalához tartozik.

A szenzor itt azt a jelenséget használja ki a mérés során, hogy bizonyos fémek (titánium, vanádium, cirkórium, magnézium) oxidjainak a kerámiaszerű pórusos anyaga megköti a párát, és a megkötött pára mennyiségével arányosan változik ezeknek a fémoxidoknak az impedanciája, vagyis a váltakozó feszültséggel szemben mutatott ellenállása. Innen a rezisztív elnevezés.
Viszonylag olcsó az előállításuk, de pl. hőre, szennyeződésekre, bizonyos anyagok gőzére nagyon érzékenyek. Ha pl. csapvízbe esnek, hiába szárítod ki, a visszamaradó só és kalcid maradványok miatt már nem ugyan azt az értéket méri, mint előtte.

Nem szabad pl. fogdosni sem, mert a kéz faggyúja, vagy az izzadság sója is tönkreteheti a szenzort.
A hőfokfüggése sem a legideálisabb.

Lassan reagál a változásokra. Idő kell amíg elnyeli, vagy elpárologtatja az abszorbeált vizet.
Léteznek más, pl. a kapacitásváltozás elvén mérő digitális páramérők, de tudomásul kell venni, a pontosabb mérésnek (is) meg van a maga ára.
Léteznek egyéb mérési elven működő megoldások is.  Harmatpont mérés, vagy optikai elven, ahol a levegő fénytörésváltozását mérik.

Ezek a keltetéshez felmerülő igényekhez mérve bonyolult és drága megoldások.

Olcsó megoldásnak számít a zsírtalanított hajszál hosszának változására alapozott analóg higrométerek. Viszont ezek is legalább annyira pontatlanok, mint az elsőként emlegetett páramérők.
Itt is szükség van a kalibrálásra, és csak azután tekinthetjük helyjel-közzel elfogadhatónak a mutatott értéket.

Előzmény: Sam711 (22720)
Sam711 Creative Commons License 2019.05.14 0 0 22721
Most csak páramérőről írtam, a hőmérő az külön téma. A Heatcontrolos tized fokos hőmérők nagyon jók, viszont hátrányuk, hogy könnyen megszakad a szál, sűrűn kell eggyesíteni. Nem sokáig tart, de ez bosszantó benne. Lázmérővel szoktam megnézni, 3 hőmérő kb 0,1 csal.
Előzmény: Sam711 (22720)
Sam711 Creative Commons License 2019.05.14 0 0 22720
Sajnos tapasztalat. Van nekem is több digitális, kínaitól kezdve a jo minőségűig. Legutóbb a Heatcontrolltól vettem, go foltam jó lesz. Élső keltetéskor jó is volt, de közben el is mászott rendesen. Az analógot be tudom kalibrálni minden keltetés előtt, de a digitálisat nem. Persze lehet olyan szuper amit lehet állítani, de nekem egyik sem olyan.
Előzmény: Chik Fan (22719)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!