Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 327

ez jol nez ki. ha hamarabb olvasom, az orsegbol hoztam volna alkatreszeket hozza.

Előzmény: 55judit (317)
homerx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 326

orulok, h jo otletet adtam. finom lesz. remelem nem csontra szaritottad. az inkabb olyan kajakba jo, ahol fozod is, hogy visszapuhuljon. en csak a gombst szaritom csorgore, de az konnyen visszapuhul.

Előzmény: IWAS (313)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 325

Igen, a te aszalódhoz fel kell vágni a lapot, de ne sajnáld, megéri. nagyon finomak ezek a krékerek.

 

Az általam megadott adagokat ne vedd szentírásnak, most csak azért mértem le az összetevőket, hogy egy kis támpontot adjon. Ami a fontos: Minél sűrűbb legyen a massza. Azt tapasztaltam, ha hígra sikeredik, száradás közben minden irányban bereped, a repedések mentén szétválik a lap. Bár úgy töredezve is finom, de ha sikerül valamilyen formát adni neki, jobban mutat.

 

Mikor a masszát összeállítod, kóstolgassad. Amikor nagyon finom, akkor kész. Ha kiszikkadt, kicsit intenzívebb lesz az íze, de ugyanolyan.

 

Talán ha a körlapot félbe vágod és külön tálcára teszed őket, jól járja majd a levegő.

Sok sikert kívánok, és várom az örömteli beszámolódat. Ha újat találsz ki, hozzad majd azt is. Nálam nem nagyon van 2 egyforma, valami apróság mindig változik. :)

Előzmény: Raidx (324)
Raidx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 324

Kösz a figyelmeztetést! Még időbe jött!

 

Van szilikonlapom is csak nem akartam elvágni de ezekszerint muszály lessz egy 30 cm-es körlapot kivágni belőle.

Achim Samwald - Aszalás száritas könyvébe olyat olvastam, hogy csak félkör és elforgatva pakolni, hogy a levegő tudjon mozogni. Ezek a kerek aszalók vagy alulról felfelé vagy felülről lefelé fújnak. Bár középen van egy nagyobb lyuk kialakítva a levegőnek.

 

Érdekes. A foghagymát nem tudtam őrölhetőre szárítani. Most a sütőbe pótolom mert a húsfűszerbe őrölten kellene.

Előzmény: 55judit (323)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 323

Sajnos nem lesz jó a gézlap. Egyrészt mert a pép leve le fog szivárogni a gézen át, másrészt beleragad a géz. Ismerősöm sütőpapír tapasztalata is szomorú volt, mert az is beleragadt. Szerintem a pépet csak szilikon lapra érdemes rákenni. Amint szikkad a pép, szépen levehető róla.

Valamilyen tapadásmentes lapot a TESCO-ban is lehet kapni. Amit én használok az ilyen:

http://www.egeszseges-elet.hu/index.php?page=item&cat=265.272&item=1915

Előzmény: Raidx (322)
Raidx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 322

Gyökér és foghagyma szépen átpogyog a rácson. Ezért egy félbevágott nagyméretű mulpólyát (gézlap) terítettem a rácsra és arra tettem ezeket. Nem kellett kerekre vágni mert a kihajtott géztől simán sorolhatók a rácsok.

 

Ma 55judit finomságát akarom megcsinálni. Azon gondolkodom, sütőpapírt vagy olajozott gézlapot használjak alátétnek. A gézlap szimpatikusabb mert átengedi a levegőt. Majd látjuk. Kipróblom mindkettőt, kb két tálcányi alapanyag (cékla, alma, zeller) van. Ez lessz kiegészítve azsalt gyümölcs darabokkal és a többi ami 55judit írt.

Előzmény: Raidx (321)
Raidx Creative Commons License 2015.11.27 0 0 321

Én a fedő részt ejtettem el párszor, de szerencsére túlélte. Postás, aki hozta a csomagot mesélte, nekik is van és már fele tálca tönkrement. A fiuk úgy javította meg, hogy kivülre minden karikára egy széles alu csíkot erősített fel. A szita részt meg perforált alulemezzel váltotta ki. Olyan helyen dolgozik ahol olcsón hozzájutott az anyaghoz.

Kérdeztem a kereskedőt, miért van az, hogy egy sokkal kissebb tudású készülék ennek többszörösébe kerül. Azt mondta, ha a kereskedő nem akar becsapni, a drágábbakk anyaga jobban bírja a gyűrődést. Sajnos mindnek van olcsóbb változata is ami csak anyagminőségbe külömbözik és a minőségibb árán forgalmazzák azokat is. Kínában mindent gyártanak. Ez is ott készült de a Német Aldi részére és kvázi jobb minőségű. 

 

Elkövettem azt a hibát, hogy gépből kivéve kiterítettem az aszalványokat. Elfelejtettem, hogy itt a panelba legtöbbször 90-100% a páratartalom. Meg is puhult minden. Megy vissza a gépbe és ott lehülés után be az üvegekbe. Ott talán túl éli karácsonyig. Akkor meg úgy is elfogy!

Előzmény: eeddie (320)
eeddie Creative Commons License 2015.11.26 0 0 320

Nekem is ilyen aszalóm van. Meg vagyok vele elégedve, lehet időt, hőfokot állítani. Nekem megfelel az alacsonyabb állás. Tényleg hangos, de tavasztól őszig a teraszon dolgozik. Cserélgetem, forgatom én is a tálcákat, amikor eszembe jut. Már 2 szezont végigdolgozott. Egyetlen baja, hogy nagyon törékeny anyagból van, én egyszer leejtettem pár tálcát, most szigetelőszalag tartja össze az egyiket.

Előzmény: Raidx (319)
Raidx Creative Commons License 2015.11.26 0 0 319

Ez az a gép amit az aldi évente egyszer bedob akcióba egy napra.

 

A tálcák kétféleképpen pakolhatók, alacsony és magas térközzel.

 

 

Első tapasztalatok:

- az alacsony nem célszerű mert tökéletlen a légáramlás.

- 2-3 óránként célszerű forgatni a tálcákat

- 3-4 óránként célszerű a tálcasorrendet felcserélni ezért az éjszakai üzem nem mindig célszerű.

- Ahhoz a hangja is nagy, hogy éjszaka halgassuk /panel lakás/

 

 

első próbára mandarin cikkek, pár karika banán, alma, körte készült. A felső három tálca a csere ellenére is igényel még vagy két óra pluszt.

Ha valakit érdekelne, további infókat talál magyarul az www.aldi-service.hu oldalon. jelenleg a vaterán kapható topárak debreceni netes boltból. Gyorsak, segítőkészek, olcsók.

 

Ma zöldségek, meggy, szilva kerül sorra. Persze nem egyszerre mert hagyma is lessz húsfüszer készül mert épp kifogyóba.

Az eddigi anyagot én 1%-os sós vízbe tettem (1 liter víz+kávés kanál só púpozott, ha tudod mérni 1 deka só) 10-15 perc és onnan a tálcákra. Színek maradtak szépek!

Az anyagokat szeletelő géppel vágtam cc. 3 mm-re. A különböző méret, hőfok és idő ajánlásokat amit lehet találni a neten tessék tájékoztató jellegűnek tekinteni. Mindenki a saját gépén tapasztalja ki a szükségeset! A gépkönyvbe írt adatok is csak tájékoztató jelleggel jók. A tutit mindenkinek magának kell tapasztalati úton belőni. 

Előzmény: Raidx (318)
Raidx Creative Commons License 2015.11.23 0 0 318

KW Deluxe digitális aszaló

 

Ismeritek ezt a gépet?35-70 °C 5 fokonként, 19,5 óra max, 200-240W, 5 tálca.

55judit Creative Commons License 2015.11.20 0 0 317

Örülök hogy tetszett a finomságom, és remélem azóta készítettél hasonlót már te is. Érdemes, hisz nem csak finom de egészséges is. Aki pedig a családját szereti, mindig egészséges édességet tesz az asztalra a fehér lisztes és finomított cukros sütemények helyett.

 

Mostanában gyakran iszunk frissen facsart leveket, és időnként magtejeket is. Tegnapelőtt úgy jártam, hogy keletkezett egy adag gyümölcs-és zöldség pépem, sőt a máktej után megmaradt mák töretet sem dobtam ki. Megmutatom, mihez használtam fel ezeket. Tegnap készítettem egy masszát a következőkből:

25 dkg alma-cékla pép, ami maradt lé készítés után

6 ek mák töret

2 kis marék  dióaprítva

kb 3 dlvíz + 3 ek méz ezek elkavarva

10 db aszalt barack (ez nem saját aszalás)

A barack kivételével minden egyebet összekutyultam, hogy kenhető massza legyen belőle. Az aszaló egy lapján tapadásmentes lapon szétkentem.

Bejelöltem mekkora darabokat szeretnék látni ha készen lesz, és a tetejére raktam az eldarabolt barackot. Kicsit rányomkodtam.

Ma reggelre a kockák szétváltak, a lapok megszikkadtak annyira hogy egyenként megforgathassam őket. A tapadásmentes lapot kivettem alóla, és visszatettem tovább szikkadni.

A végeredmény pedig ünnepi asztalon is jól mutat.  Kis süteményes tányéron azért mutattam volna egyet nagyobb méretben hogy jobban lehessen látni, de sajnos homályos lett.

 

 

 

Előzmény: gobe l (316)
gobe l Creative Commons License 2015.11.02 0 0 316

Gyorsan  egy nyalazot!!! 

Előzmény: 55judit (315)
55judit Creative Commons License 2015.11.01 0 0 315

Mostanában gyakran készítek gyümi centrifugával almás céklalét és hasonlókat. Van hogy süteménybe rakom a rostos maradványt, vagy egy kis mézzel elcsemegézem.

 

Ma egy mennyei aszalványt készítettem a pépből. Tettem hozzá néhány szem nagyon apróra vágott datolyát, fél maroknyi apróra vágott diót, egy kevés csíráztatott hajdinát, és hát egy kanál mézet, mert mostanában nagyon odáig vagyok az édességért, de enélkül is finom. :) Kicsit sűrű lett, ezért fél pohár vízbe beáztattam 1 ek darált lenmagot, azt is hozzáöntöttem. A masszát tapadásmentes lapon elsimítottam, fele holnap délutánra jó ropogós kréker lesz. A másik felét az imént félkészen megvacsoráztam.

 

Előzmény: 55judit (314)
55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 314

Ügyes! :)

Előzmény: IWAS (313)
IWAS Creative Commons License 2015.09.10 0 0 313

Kaptam ajándékba jó minőségű paradicsomot, aztán eszembe jutott homerx itteni bejegyzése. :) Nyolc darab kis és közepes méretűt megmostam, egyenként négy szeletre vágtam, kimagvaltam. Aszalógépem nem lévén, egy nagy tepsibe helyeztem őket és kb. 4 óránként 5 percre bekapcsoltam a sütőt (40 °C, alsó-felső sütés, légkeverés). 24 óra alatt elkészült (úgy, hogy éjszaka nem keltem fel bekapcsolni a sütőt, akkor 8 óra szünet volt). Egy csavarzáras tetejű üvegbe tettem az aszalt paradicsomot, majd feltöltöttem extra szűz olivaolajjal. Télen ez nagyon jó lesz pizzára, amikor csak drága és rossz minőségű (halvány, szinte íztelen) üvegházas paradicsomot lehet kapni.

Aszalás előtt:

Aszalás után:

Üvegben:

FaZo 76 Creative Commons License 2015.08.31 0 0 312

Köszönöm a kimerítő választ.

Hétvégén talán nekiugrok én is.

Gondolkodtam hidegen sajtolt napraforgóolajban is, van tapasztalat valakinek ezzel?

Előzmény: homerx (309)
homerx Creative Commons License 2015.08.27 0 0 311

ez a ket uveg kb 2.5 kilo paribol lett, egy ilyen standard szarito (talan 5 talca?) pont megtelt a szeletekkel.

Előzmény: homerx (309)
homerx Creative Commons License 2015.08.27 0 0 310

a cucc az aszaloban.

 

Előzmény: homerx (309)
homerx Creative Commons License 2015.08.27 0 0 309

en evek ota aszalok paradicsomot aszaloban. sajnos nincs kertem. nem szoktam csontszarazra aszalni, mert a tapasztalat az, hogy nem  igazan puhul vissza. nem szeretem olyankor aztatni vizben. igy inkabb annyira szaritom, hogy meg puha legyen. utana olloval darabolom aprobbra, hogy jobban elferjen az uvegben. az uveget ugy keszitem elo, hogy tisztara mosom, majd teszek az aljara fel centi vizet, a kupakba szinten. be a mikroba, gozolore forralom. a vizet kiontom az uvegbol, be a cucc, ra az oliva, majd a kupakbol is ki a forro viz, ratekerem. be a spajzba, semmi dunszt. ha jol zar a kupak, semmi baja sem lesz. ha nem zar jol, hiaba is dunsztoltad volna. ha viszont felbontod, utana mar hutoben tarold. most is van a htoben tavalyi bontott paradicsom. a mostanihoz horvatorszagbol hozott olivat hasznaltam. a ket uvegre rament fel liter. ja, es okorszivet hasznaltam hozza.

 

Előzmény: FaZo 76 (303)
55judit Creative Commons License 2015.08.27 0 0 308

Az jó ha kintről is tudsz hozni, biztos különleges fajták. Egyébként egyszerűen megtudod hogy amit itthon veszel extra szűz-e. Rá van írva. Az mindenképpen, hogy  a legjobb minőségű bogyókból hidegen préselték. Az enyém TESCO-s, ez is a legjobb minőségnek van feltüntetve, drága is, a szavatossága sem járt le, még van rá egy év.

Előzmény: eeddie (307)
eeddie Creative Commons License 2015.08.27 0 0 307

FOgalmam sincs, hogy ehető lesz-e a paradicsom, de talán igen. Én még sose találkoztam keserűvel. Paradicsomra többnyire a szupermarketes olivákat teszem, állítólag azok is extra szüzek, bár én erősen kételkedem.

Salátába valami jobbat igyekszem tenni, ha olyan országban járok, ahol termelnek mindig hozok. Tavaly Korculáról hoztam ottani kisüzemi olajat (Horvátország), de kaptam az egyik lányomtól zakinthosit is, nemrég fogyott el. Ha belefér a csomagsúlyba egymásnak is hozunk.

Előzmény: 55judit (306)
55judit Creative Commons License 2015.08.27 0 0 306

Ameddig él az oliva szavatossági ideje, addig valószínű a paradicsom sem romlik meg benne.

Most akartam először oliva olajba eltenni aszalványt, és képzeljétek, olyan keserű olívát találtam venni, hogy elment a kedvem. 1 kis üveggel tettem el, De mi lesz vele? keserű lesz a pari is? Mire használjam fel a többi olajat? :(

Előzmény: eeddie (305)
eeddie Creative Commons License 2015.08.26 0 0 305

Nekem még sose avasodott meg, spájzban tartom. Olivaolajat használok. Tavaly még olyan olivaolajat is öntöttem egy üvegre, amiben előző évben is szárított paradicsom volt. 

Ha már nem győzöm olivával, jó keményre szárítom és csak natur teszem be az üvegbe. Aztán amikor kiesszük a paradicsomot egy üvegből, a maradék olajat ráöntöm egy erre. Most is van már több olyan üveggel, amire nem jutott oliva. 

Előzmény: FaZo 76 (303)
kivi2010 Creative Commons License 2015.08.10 0 0 304

Köszönöm a tanácsot.

Előzmény: 55judit (301)
FaZo 76 Creative Commons License 2015.08.10 0 0 303

Sziasztok Hölgyek, Urak!

 

Tanácsot szeretnék kérni olyanoktól, akik járatosak paradicsom aszalásban.

 

Elég szép termésünk van itthon lukulusz paradicsomból, szárítani szeretném.

 

A fő kérdésem az, hogy ha kész a paradicsom, hogyan tudom tartósítani olajban(vagy milyen olajba tegyem) hogy ne avasodjon meg 3 hónap után.

Számtalan véleményt olvastam róla, de mind azt írja tegyük hűtőbe.

 

Lehet ezt kamrapolcon tárolni hűtés nélkül is?

Nem akarom, hogy a helyet foglalja!

FaZo 76 Creative Commons License 2015.08.10 0 0 302

Szia!

A szellőztetéssel van a probléma!

Nyisd ki a felső zsalukat, hagyjad, hogy jobban átszellőzzön a szekrény.

Az őszibaracknak elég nagy a nedvességtartalma.

 

Segíthet rajta az is, ha szereltetsz be egy ventilátort a szekrény tetejébe, ami átmozgatja a levegőt.

Előzmény: kivi2010 (300)
55judit Creative Commons License 2015.08.09 0 0 301

Ha áll a levegő az aszalóban, penészesedhet.

A napkollektorosat nem ismerem.

 

Gyakorlatilag csak a sajátomat láttam még közelről. Ez olyan, hogy van 5 tálca egymás fölött, a ventilátor pedig hátulról előre fújja át köztük a levegőt. A hőfokot én állítom be.

Előzmény: kivi2010 (300)
kivi2010 Creative Commons License 2015.08.09 0 0 300

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék. Van valakinek arra vonatkozóan ötlete, hogy a napkollektoros aszalómban miért erjed vagy penészesedik meg az őszibarack? Túl érett lehet a gyümölcs vagy a szellőztetéssel lehet a probléma?

Miért barnul meg foltokban az aszalt őszibarack, míg ugyanúgy elkészítve az elektromos aszalóban nem lesz barna?

Eróanyó Creative Commons License 2015.07.23 0 0 299

Sziasztok!

Vettem egy Concept aszalót. Nem adtak hozzá magyar nyelvű leírást, és mivel már mások is panaszkodtak erre, itt egy gyorsfordítás a lényegről. Tehát nem teljes leírás, de a gyakorlati dolgok benne vannak nagyjából.

 

Aszaló

Concept         

- A működő készülék körül 15cm-es szabad sáv legyen

- tetejére ne tegyünk semmit, szellőzőnyílásait hagyjuk szabadon

- ha füstölne, kapcsoljuk ki azonnal, húzzuk ki a dugaljból

- maximum 40 óráig működtessük egyhuzamban

 

1-      tetőlap

2-      hőmérséklet beállító-szabályzó

3-      BE/KI (ON/OFF) kapcsoló

4-      aszaló alapja

5-      szárító tálcák

 

Első használat előtt az összes tálcával együtt üzemeltessük 30 percig üresen. Ezután nedves ruhával tisztítsuk át, a tálcákat pedig meleg vízzel.

 

- Ha a felvágott gyümölcsöt gyenge citromos vízbe tesszük, megtartja színét és nem barnul.

- Kemény zöldségeket, mint sárgarépa, zeller, főzzünk 1-2 percig forró vízben aszalás előtt. Így megatrtják ízüket és az aszalási idő kevesebb lesz.

- kimagozva, meghámozva gyorsabb lehet az aszalás

- mézbe, fűszeres teába vagy gyümölcslébe mártva ízesíthetjük

- az aszalandó darabokat tegyük a tálcára, de ne fedjék egymást a darabok, kis rés maradjon köztük. A megfelelő levegőáramhoz a tálca 10%-t hagyjuk szabadon

- üres tálcákat ne tegyünk be, de mindeg legyen benne legalább 5 tálca, a tető mindig legyen rajta

- A tálcák berakása után állítsuk be a hőfokot:

  virág:                        35-40C

  fűszer:                       40C

  pék termékek:           40-50C

  zöldségek:                50-55C

  gyümölcsök:             55-60C

  hús, hal:                    65-70C

 

- Félidőben kapcsoljuk ki az aszalót és ellenőrizzük. Az alsó tálcákat tegyük fen

tebbre

- Ha kész az aszalás, hagyjuk kihűlni, utána pakoljuk ki

- Helyesen aszalt zöldség száraz és törékeny, a gyümölcs szívós és rugalmas, a gomba lehet szívós vagy törékeny, a fűszerek morzsálódóak

- Az aszalt termékek kihűlés után tárolhatóak. Végleges tárolás előtt várjunk egy hetet. Tárolhatjuk üvegben, vászon zsákban vagy papír zacskóban.

 

- Fogyaszthatjuk szárazon az aszalványokat.

- Beáztathatjuk vizzel töltött edénybe merítve, majd hűtőben 1-8 óra alatt a duplájára dagad. Az áztató vizet felhasználhatjuk a főzéshez.

 

Javaslat 5 tálcára elhelyezett aszalandó terméknél:

növény                                                           mennyiség                              szárítási idő

alma                                                   2 kg                                        16 óra

körte                                                   2 kg                                        17 óra

sárgabarack, őszibarack és szilva       1,8 kg                                     11-12 óra

gomba                                                1 kg                                        6-7 óra

zöldségek                                           1 kg                                        4-5 óra

fűszer és tea levelek                           22 dkg                                    1-2 óra

virágok                                               20 dkg                                    1-2 óra

 

Csak kihűlt, kikapcsolt és hálózatról leválasztott készüléket tisztítsunk.

A készülék alapjához csak nedves ruhát használjunk, tisztítószert ne használjunk. Folyó víz alatt soha ne mossuk és ne öblítsük el, ne merítsük vízbe.

A tálcák elmosásához használhatunk kevés mosószert. Ha nagyon rászáradt az aszalandó termék, merítsük vízbe és utána puha kefével tisztítsuk le.

 

Hibakezelés

Nem jár a motor:

  Ellenőrizzük a helyes hálózati csatlakoztatást.

  A hálózati dugaljban van-e áram, egy másik készüléket csatlakoztatva az működik-e.

 

A motor fújja a levegőt, de nem meleget

  A túlmelegedés elleni biztosíték kikapcsolta a készüléket. Válasszuk le a készüléket a hálózatról, várjuk meg, míg lehűl a készülék. Újra indítsuk el a készüléket. Ha továbbra sem jön meleg levegő, akkor vigyük szervízbe.

 

Megvásárolható tartozék: tálca, rendelési száma: 42390620

passass Creative Commons License 2015.06.13 0 0 298

Tökéletes, minden kérdésre  itt a megoldás !

 

Kössz ,

 

S_LACI

Előzmény: URobi76 (280)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!