Keresés

Részletes keresés

Raidx Creative Commons License 2015.12.03 0 0 345

Az én elképzelésem: Aszalványokat ledarálom, a pempőből újnyi vastag sodratot készítek, méretre vágom, csokiba mártom. Ha marad még a darálmányból akkor bonbon formába csoki hüvely majd megtöltve talpazva, csomagolva. Na meg készül a nagy kedvencem a konyak megy.  Jó adag magozott megy ázik augusztus óta konyakba. Már biztos jó lesz. Ez is szilikon formába készül és kell hozzá fondant lapocska, hogy lezárható legyen. Nem akarom nagyon korán megcsinálni mert eltűnik karácsonyig.

 

Az Ezidir aszalónál találtam olyat, hogy egy zárt tálca a gyümölcspempő stb. aszalásához. A széleken jön fel a levegő. Találtam egy műanyag tálcát aminek a peremét kifurkálva megkapom a kívánt kialakítást és pont passzol a keretembe. Egyébként a teflonos sütőpapír enyhén beolajozva állítólag bírja a kiképzést a gyümölcsvelőknél is. Majd kipróbálom. Ha elkészült a tálcaátalakítás teszek fel róla fotót. Lehet, már csak januári projekt lesz.

 

Család benyújtotta az ajándék igényt. Rengeteg és mindenféle aszalványt szeretnének meg gyümölcsbőrt.

Előzmény: 55judit (344)
55judit Creative Commons License 2015.12.01 0 0 344

Én is tervezek szaloncukrot aszalványból is. Úgy fogom, hogy a lapoknak csak az egyik oldalát szárítom meg, aztán ketté vágom (vagy 2 lapot készítek), és a két lap ragadós oldalát egymásra fordítom hogy vastagabb legyen. Az is lehet, a két lap más színű lesz. Ezt már lehet saját készítésű egészséges csokiba is mártani. :)

Előzmény: Raidx (342)
55judit Creative Commons License 2015.12.01 0 0 343

Vagy a következő adagból. :)))

Előzmény: Raidx (342)
Raidx Creative Commons License 2015.12.01 0 0 342

Irigykedem a paradicsomlapok miatt!

 

A csokival bevonás elmaradt. Több mint fele elfogyott gyorsan. Van még egy kevés aszalvány, abból szaloncukor lesz.

Előzmény: 55judit (341)
55judit Creative Commons License 2015.12.01 0 0 341

A hideg elől ládába szedett zöld paradicsom mostanra teljesen beérett, sőt majdnem el is fogyott. A maradék kezdett tönkre is menni, így tegnap kiválogattam a javát és lapokat aszaltam belőle.

Tettem hozzá kevés aranysárga lenmagot darálva, Pici sót, a massza tetejét pedig kevés bazsalikommal szórtam meg. 2 tálcával lett. Nagyon jó magában sós csemegének, de szendvicsbe téve sem utolsó. Imádom a paradicsomot. :)

 

 

55judit Creative Commons License 2015.12.01 0 0 340

A tied is finom lehet, jó sok minden van benne. :) Nem baj hogy nem áll meg a zselé a tetején, nem kell mindent együtt enni. Így magában az aszalványnak nagyobb az élvezeti értéke szerintem.

Mákot én is csak akkor teszek bele, ha máktejet készítek, így a mák pépet nem kell kidobni. A magas hőfok miatt szárad kérgesre a teteje, és marad ragadós a belseje. Érdemesebb 42 fok alatt szárítani, így az enzimek élők maradnak. Ha a teteje szárazra szikkadt, meg kell fordítani. Én a nagy lapot úgy fordítom meg, hogy a tetejére teszek egy aszalós tálcát. Ráfordítom, és óvatosan lehúzom a tapadás mentes lapot. Előtte körbe az aszalvány szélét felfejtem kés hegyével, mert csak az van odatapadva.

 

Biztos örül a család, hogy férfi létedre szeretsz a konyhában is sürgölődni. Gratulálok, és rigylem a feleségedet. :))

Előzmény: Raidx (339)
Raidx Creative Commons License 2015.12.01 0 0 339

Legközelebb a mákot kihagyom belőle és a magokat kicsit apróbbra töröm. Elég lett volna 10 óra is talán. A külseje kicsit száraz és nem marad rajta a megy-zselé darabka. Lehet, beborítom olvasztott csokival ha még lesz mit!

 

Előzmény: Raidx (338)
Raidx Creative Commons License 2015.11.30 0 0 338

Guszta lett és biztos nagyon finom. Az enyém is készül. Kicsit vastag lett a terítés mert csak egy szilikonlapom volt.

 

Alma, cékla, zeller rost, aszalt alma, körte, mazsola, mandarin, narancs, dió, mogyoró, mák, 4 evőkanál akácméz, víz, hogy összeálljon.
Egész éjszaka dolgozik 65 °C 14 óra után ellenőrzés. . Kicsit vastag a terítés de nem volt több szilikonlapom.

 

Szépen összeaprítom az aszalványokat mikor bevágódik leányom, valamit megbeszél anyjával majd megkérdezi, megkóstolhatja amit készítek. Mondom igen. A vége az lett, kezdhettem elölről a darabolást mert alig maradt valami.

 

Előzmény: 55judit (337)
55judit Creative Commons License 2015.11.30 0 0 337

Úgy néz ki már műkszik a képfeltöltés, így megkísérlem:

2 szem alma és 20 szem datolya aprítógépben összedolgozva, 2 marék dió külön aprítva hozzákeverve. A szeleteket kijelöltem, majd szórtam rá pár szem mazsolát. Dicsérjem magamat? nagyon finom lett. :)))

 

A gumicukrot édesebben is lehet csinálni. Én szeretem ha savanyú. vagy málnából, vagy limonádéból készítem.

Előzmény: Raidx (336)
Raidx Creative Commons License 2015.11.30 0 0 336

Sajnos nem sikerült szilikon sütőlapot beszereznem. Kifogyott! nyilván a közelgő ünnepi sütögetés miatt vitték. Így kénytelen leszek feláldozni egy vastagabb lapot. A rozsdamentes szúnyoghálóval sem jártam szerencsével. Télire nem tartanak ilyet, majd szezonjában májustól. 

 

Sajna a gyermekemék vagy 40 km-re laknak. Az unokák is már harmincon túliak. Ilyenkor már nehéz őket bármire le/rászoktatni. A gumicukorra épp tegnap tudtam a lányomat rábeszélni. Neki tetszik, a nagy fiúnak és apjuknak nem elég édes. Na megyek szilikonlapot darabolni mert nem lesz finomság a végén. Képfeltöltéssel kapcsolatba, az Index néhe szokott ilyeneket csinálni. Oka ismeretlen.

Előzmény: 55judit (334)
55judit Creative Commons License 2015.11.30 0 0 335

Elkészült a legújabb sületlenségem, de nem engedi feltölteni. Illetve feltöltöm, mutatja hogy 100% kész, de nincs ott a beillesztés és a képet se mutatja kicsibe. Ötleteljetek már valamit, mit kéne tennem?

 

55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 334

Atya világ, ez nagyon finom sületlenség lesz!!! Remélem megmutatod a végén.

Ehhez hasonló édességekre rá kellene a kis családot is szokatni. Egészségesebb mint a lisztes-cukros sütemény. Én már csináltam csokoládét is kakaó por - eritrit - kókuszolaj összeállítással. Lehet kapni szilikon bonbonformát, abban szilárdítottam. Sőt gumicukrot is rendszeresen készítek. Gyerekeknek elsőosztályú édesség. No meg nekem is. :)

 

Az aszalóm valóban drága, de praktikus nagyon.  Egy nyers étel blog ajánlásával vettem, nem is bántam meg.

Előzmény: Raidx (333)
Raidx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 333

A tálcák két féleképpen rakhatók össze és beférne a közepes szemű szílva is egészbe de én is felezettet raktam be gondolván, gyorsabban szárad. Ahogy írod, jól gondoltam. Daraboláshoz van külön szilikonlapom az vastagabb a vékonyabbat tepsihez vettem mert a jobb fajta sütőpapírt nem mindég tudtam beszerezni. Az ócskább meg csak a sütőtök alá jó! Lányoméknál nagyon édesszájú a család és rengeteget süt. Épp nem kapott notmális sütőpapírt anyja meg neliadta a szilikonlapokat. Így elmaradt a finomság készatése. Annyiban fog külömbözni a tiedtől, hogy mandarin, körte, alma, szilva, meggy darabokat, mogyorót, mákot, diót gondoltam bele keverni és akácmézet. Ja meg alma, cékla zeller alap. Ha kész, akkor meg meggyzselé darabkákat szórok a tetejére. Ha addig még lessz belőle, mert finom és rájárunk. Nézegettem én a tiédhez hasonló aszalókat is. De egyrészt az árát magasnak találtam. Panelba lakom és elég nehéz lenne elhejezni. Kettőnkre sok is lenne pláne, hogy piacról kell tölteni.

Előzmény: 55judit (332)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 332

Hú, tényleg nagyok a lyukak. Az én tálcáimon csak 3x4 mm-esek. Nálam a ventillátor hátulról előre fújja a meleg levegőt, és egyformán ér minden tálcát. nagyon szeretem, praktikus. Talán a tálcák kicsit közel vannak egymáshoz, így egészbe nem lehetne betenni a szilvát és nagyobb gyümölcsöket. Mondjuk én nem is tenném, mert az egész gyümölcs aszalásához sokkal több áram kell. Fügét is felezve aszaltam. Kicsi szemű fajtát próbáltam egészben, de alig kezdett szikkadni az idő alatt, míg a felezett rendesen megaszalódott.

 

Nem bánod meg ha beruházol a tapadásmentes lapra, nem fog évekig tönkremenni, hacsak nem szeletelsz rajta késsel. :))

 

Hétfőn délután kész lesz a finomságom, már alig várom. Szeretném majd látni a tiedet is, had ötleteljek belőle. :)

Előzmény: Raidx (331)
Raidx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 331

Sajnos a fokhagyma alapból átesik a rácson, a gyökér meg félkész állapotba tálca cserélgetés közbe potyogott.

 A tálcán az első kör 11*16 mm, második kör 10*20 mm, 7*16, 6*14,11*11, 8*11,6*10. A félkész meggy is képes volt itt ott átbújni.

Fokhagyma hosszában 3-4 felé, többi szeletelő géppel 3 mm-es karikára volt vágva. A finomság készítése ma elmaradt. Az asszony elajándékozta a szilikonlapokat (jó, hogy csak egy lányom van). Holnap beszerzés, remélem kapok. Egyúttal megpróbálok rozsdamentes szúnyoghálót is beszerezni a tálcákra.

Előzmény: 55judit (330)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 330

Nem tudom mekkora lyukak vannak a rácsodon. Nem lehetne a gyökeret csak uborkagyalun legyalulni? A fokhagyma is jól száradna ha 3 szeletre vágnád. Aztán a szárítmányt kávédarálón, vagy aprítógépben aprítanád morzsalékosra.

 

Gondoltam egyet, betettem egy tálca menyemunyát én is az aszalóba. Kicsit hígas lett mert most egész gyümölcsből csináltam, és az én turmixgépem kicsit gyenge. Nem viszi a nagyon sűrű cuccot. Ha szétmegy mire elkészül, okulásképpen megmutatom majd. De ha sikerül, akkor is. :)))

Előzmény: Raidx (322)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 329

Milyen alkatrészekre gondolsz? Itthon is könnyen beszerezhető hozzá minden. :)

Előzmény: homerx (327)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 328

Még annyit, hogy ne szárítsd keményre. Közben lehet csipkedni belőle. :)

Előzmény: Raidx (324)
homerx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 327

ez jol nez ki. ha hamarabb olvasom, az orsegbol hoztam volna alkatreszeket hozza.

Előzmény: 55judit (317)
homerx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 326

orulok, h jo otletet adtam. finom lesz. remelem nem csontra szaritottad. az inkabb olyan kajakba jo, ahol fozod is, hogy visszapuhuljon. en csak a gombst szaritom csorgore, de az konnyen visszapuhul.

Előzmény: IWAS (313)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 325

Igen, a te aszalódhoz fel kell vágni a lapot, de ne sajnáld, megéri. nagyon finomak ezek a krékerek.

 

Az általam megadott adagokat ne vedd szentírásnak, most csak azért mértem le az összetevőket, hogy egy kis támpontot adjon. Ami a fontos: Minél sűrűbb legyen a massza. Azt tapasztaltam, ha hígra sikeredik, száradás közben minden irányban bereped, a repedések mentén szétválik a lap. Bár úgy töredezve is finom, de ha sikerül valamilyen formát adni neki, jobban mutat.

 

Mikor a masszát összeállítod, kóstolgassad. Amikor nagyon finom, akkor kész. Ha kiszikkadt, kicsit intenzívebb lesz az íze, de ugyanolyan.

 

Talán ha a körlapot félbe vágod és külön tálcára teszed őket, jól járja majd a levegő.

Sok sikert kívánok, és várom az örömteli beszámolódat. Ha újat találsz ki, hozzad majd azt is. Nálam nem nagyon van 2 egyforma, valami apróság mindig változik. :)

Előzmény: Raidx (324)
Raidx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 324

Kösz a figyelmeztetést! Még időbe jött!

 

Van szilikonlapom is csak nem akartam elvágni de ezekszerint muszály lessz egy 30 cm-es körlapot kivágni belőle.

Achim Samwald - Aszalás száritas könyvébe olyat olvastam, hogy csak félkör és elforgatva pakolni, hogy a levegő tudjon mozogni. Ezek a kerek aszalók vagy alulról felfelé vagy felülről lefelé fújnak. Bár középen van egy nagyobb lyuk kialakítva a levegőnek.

 

Érdekes. A foghagymát nem tudtam őrölhetőre szárítani. Most a sütőbe pótolom mert a húsfűszerbe őrölten kellene.

Előzmény: 55judit (323)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 323

Sajnos nem lesz jó a gézlap. Egyrészt mert a pép leve le fog szivárogni a gézen át, másrészt beleragad a géz. Ismerősöm sütőpapír tapasztalata is szomorú volt, mert az is beleragadt. Szerintem a pépet csak szilikon lapra érdemes rákenni. Amint szikkad a pép, szépen levehető róla.

Valamilyen tapadásmentes lapot a TESCO-ban is lehet kapni. Amit én használok az ilyen:

http://www.egeszseges-elet.hu/index.php?page=item&cat=265.272&item=1915

Előzmény: Raidx (322)
Raidx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 322

Gyökér és foghagyma szépen átpogyog a rácson. Ezért egy félbevágott nagyméretű mulpólyát (gézlap) terítettem a rácsra és arra tettem ezeket. Nem kellett kerekre vágni mert a kihajtott géztől simán sorolhatók a rácsok.

 

Ma 55judit finomságát akarom megcsinálni. Azon gondolkodom, sütőpapírt vagy olajozott gézlapot használjak alátétnek. A gézlap szimpatikusabb mert átengedi a levegőt. Majd látjuk. Kipróblom mindkettőt, kb két tálcányi alapanyag (cékla, alma, zeller) van. Ez lessz kiegészítve azsalt gyümölcs darabokkal és a többi ami 55judit írt.

Előzmény: Raidx (321)
Raidx Creative Commons License 2015.11.27 0 0 321

Én a fedő részt ejtettem el párszor, de szerencsére túlélte. Postás, aki hozta a csomagot mesélte, nekik is van és már fele tálca tönkrement. A fiuk úgy javította meg, hogy kivülre minden karikára egy széles alu csíkot erősített fel. A szita részt meg perforált alulemezzel váltotta ki. Olyan helyen dolgozik ahol olcsón hozzájutott az anyaghoz.

Kérdeztem a kereskedőt, miért van az, hogy egy sokkal kissebb tudású készülék ennek többszörösébe kerül. Azt mondta, ha a kereskedő nem akar becsapni, a drágábbakk anyaga jobban bírja a gyűrődést. Sajnos mindnek van olcsóbb változata is ami csak anyagminőségbe külömbözik és a minőségibb árán forgalmazzák azokat is. Kínában mindent gyártanak. Ez is ott készült de a Német Aldi részére és kvázi jobb minőségű. 

 

Elkövettem azt a hibát, hogy gépből kivéve kiterítettem az aszalványokat. Elfelejtettem, hogy itt a panelba legtöbbször 90-100% a páratartalom. Meg is puhult minden. Megy vissza a gépbe és ott lehülés után be az üvegekbe. Ott talán túl éli karácsonyig. Akkor meg úgy is elfogy!

Előzmény: eeddie (320)
eeddie Creative Commons License 2015.11.26 0 0 320

Nekem is ilyen aszalóm van. Meg vagyok vele elégedve, lehet időt, hőfokot állítani. Nekem megfelel az alacsonyabb állás. Tényleg hangos, de tavasztól őszig a teraszon dolgozik. Cserélgetem, forgatom én is a tálcákat, amikor eszembe jut. Már 2 szezont végigdolgozott. Egyetlen baja, hogy nagyon törékeny anyagból van, én egyszer leejtettem pár tálcát, most szigetelőszalag tartja össze az egyiket.

Előzmény: Raidx (319)
Raidx Creative Commons License 2015.11.26 0 0 319

Ez az a gép amit az aldi évente egyszer bedob akcióba egy napra.

 

A tálcák kétféleképpen pakolhatók, alacsony és magas térközzel.

 

 

Első tapasztalatok:

- az alacsony nem célszerű mert tökéletlen a légáramlás.

- 2-3 óránként célszerű forgatni a tálcákat

- 3-4 óránként célszerű a tálcasorrendet felcserélni ezért az éjszakai üzem nem mindig célszerű.

- Ahhoz a hangja is nagy, hogy éjszaka halgassuk /panel lakás/

 

 

első próbára mandarin cikkek, pár karika banán, alma, körte készült. A felső három tálca a csere ellenére is igényel még vagy két óra pluszt.

Ha valakit érdekelne, további infókat talál magyarul az www.aldi-service.hu oldalon. jelenleg a vaterán kapható topárak debreceni netes boltból. Gyorsak, segítőkészek, olcsók.

 

Ma zöldségek, meggy, szilva kerül sorra. Persze nem egyszerre mert hagyma is lessz húsfüszer készül mert épp kifogyóba.

Az eddigi anyagot én 1%-os sós vízbe tettem (1 liter víz+kávés kanál só púpozott, ha tudod mérni 1 deka só) 10-15 perc és onnan a tálcákra. Színek maradtak szépek!

Az anyagokat szeletelő géppel vágtam cc. 3 mm-re. A különböző méret, hőfok és idő ajánlásokat amit lehet találni a neten tessék tájékoztató jellegűnek tekinteni. Mindenki a saját gépén tapasztalja ki a szükségeset! A gépkönyvbe írt adatok is csak tájékoztató jelleggel jók. A tutit mindenkinek magának kell tapasztalati úton belőni. 

Előzmény: Raidx (318)
Raidx Creative Commons License 2015.11.23 0 0 318

KW Deluxe digitális aszaló

 

Ismeritek ezt a gépet?35-70 °C 5 fokonként, 19,5 óra max, 200-240W, 5 tálca.

55judit Creative Commons License 2015.11.20 0 0 317

Örülök hogy tetszett a finomságom, és remélem azóta készítettél hasonlót már te is. Érdemes, hisz nem csak finom de egészséges is. Aki pedig a családját szereti, mindig egészséges édességet tesz az asztalra a fehér lisztes és finomított cukros sütemények helyett.

 

Mostanában gyakran iszunk frissen facsart leveket, és időnként magtejeket is. Tegnapelőtt úgy jártam, hogy keletkezett egy adag gyümölcs-és zöldség pépem, sőt a máktej után megmaradt mák töretet sem dobtam ki. Megmutatom, mihez használtam fel ezeket. Tegnap készítettem egy masszát a következőkből:

25 dkg alma-cékla pép, ami maradt lé készítés után

6 ek mák töret

2 kis marék  dióaprítva

kb 3 dlvíz + 3 ek méz ezek elkavarva

10 db aszalt barack (ez nem saját aszalás)

A barack kivételével minden egyebet összekutyultam, hogy kenhető massza legyen belőle. Az aszaló egy lapján tapadásmentes lapon szétkentem.

Bejelöltem mekkora darabokat szeretnék látni ha készen lesz, és a tetejére raktam az eldarabolt barackot. Kicsit rányomkodtam.

Ma reggelre a kockák szétváltak, a lapok megszikkadtak annyira hogy egyenként megforgathassam őket. A tapadásmentes lapot kivettem alóla, és visszatettem tovább szikkadni.

A végeredmény pedig ünnepi asztalon is jól mutat.  Kis süteményes tányéron azért mutattam volna egyet nagyobb méretben hogy jobban lehessen látni, de sajnos homályos lett.

 

 

 

Előzmény: gobe l (316)
gobe l Creative Commons License 2015.11.02 0 0 316

Gyorsan  egy nyalazot!!! 

Előzmény: 55judit (315)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!