Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.02.12 0 0 22
1925-ben a Magyar Királyi Népjóléti Minisztérium élén álló Vass József miniszter, Kanada után másodikként tette hazánkban ingyenessé az életmentő inzulint.
Előzmény: Hortalez és Társa (5)
ebenezer Creative Commons License 2008.02.12 0 0 21

Szép gyermekem, te tini vagy, esetleg Ausztráliában élsz, nem ebben az országban?

Te miről beszélsz, amikor valakinek húsz nagyothallókészüléket írnak fel, meg a halott nagyapó hetesikreket szül?

Azt csak tudod, hogy az inzulin nem tiltakozik, amikor nem annak adják be, akinek felírták, közgyógyra?

No kupálódj picit, képezd magad a csalások dzsungeléről.

Előzmény: drcuca (17)
zsuzsa Creative Commons License 2008.02.12 0 0 20

Szerintem úgy illene, hogy gyerekeknek ingyenes legyne a gyógyszer, a nyugdijasoknak féláron, akinek meg van jövedelme, az fizessen.

Én pölö asztmás vagyok, abba ugyanugy bele lehet halni, mint a diabeteszbe, persze ez a legtöbb betegségre igaz...

Megjegyzem, ha valaki egészségpénztári tag, annak további 30 %-kal olcsóbb.

A lányaimnak vettem mostanában Humán Papillómavirus elleni oltást, ami a méhnyakrákot okozó virus ellen véd, minden és mindenki szerint be kéne oltani  az összes 13-14 éves gyereket, de persze nincs rá semmilyne támogatás, 2 gyerekre a három oltás 180 ezer...

Soktizezer lány azért nem fogja megkapni, mert a szüleinek nem telik rá.

Ez szerintem legalább olyan felháboritó, mint a dobozdij.

bm613 Creative Commons License 2008.02.12 0 0 19
a tesztcsík soha nem volt ingyen
értsd: amióta én cukros vagyok, azaz 2000 óta. Mielőtt valaki belekötne, ha esetleg (tényleg nem tudom) régebben még az is ingyen volt :-)
Előzmény: bm613 (18)
bm613 Creative Commons License 2008.02.12 0 0 18
Nem szoktam a polidilibe írni, de érintettként most megteszem...
1: a tesztcsík soha nem volt ingyen, így hiába volt ingyen inzulin, a betegség kezelése nem volt ingyenes. Sőt, a tesztcsík havi adagja többe kerül, mint az inzuliné, még akkor is, ha véletlenül igaz lenne ez a 900 Ft. Az volt az izgalmas korszak (Gógl minisztersége alatt), amikor csak 100 tesztcsíkot lehetett fölíratni havonta, miközben a napi 4 inzulinbeadás előtt mindenképpen illik mérni, + néha kaja utáni kontrollok is kellenek, no meg vannak helyzetek, amikor extra mérésre is szükség van, pl. sportolás után, bizonytalan szénhidráttartalmú kaják után, betegség során, alacsony cukorszint gyanúja esetén stb. Hozzátartozik ehhez, hogy még a Fidesz-kormány idején növelték ezt meg a megfelelő 150-re. Talán akkor már Mikola volt, de lehet, hogy még Gógl.
2: én legutóbb kb. 1 hónapja váltottam ki inzulint, és továbbra is 300 volt. Azóta sem hallottam erről az állítólagos emelésről. Ettől még lehet igaz, de kérek forrást, drcuca.
3: aki közgyógyellátott, azaz túl szegény ahhoz, hogy fizessen a gyógyszereiért, a dobozdíj alól is mentesül. Másoknak nem lehet probléma ez az összeg.
4: jó volt ingyen kapni, de a sok krónikus betegség közül mi indokolja egyáltalán azt, hogy pont a mienkre járjon ingyen a gyógyszer? Ráadásul (ez még a betegek körében sem köztudott; én is nemrég tudtam meg a fórumban) az adóköteles jövedelemmel rendelkező cukorbetegek évek óta megkapják a "súlyos fogyatékosság"-ért járó adókedvezményt, ami még fedezi is az inzulin+tesztcsíkok árát. (jut eszembe, el ne felejtsem ezt a pénzt visszamenőleg is kiverni az apehból, az idei bevallásba már beírtam)
4/b: volt a családunkban más krónikus beteg, 91-től 2005-ig, élete végéig szedett egy csomó gyógyszert. 98-ig mindegyiket föl lehetett írni közgyógyra, aztán szépen elkezdtek lepotyogni a listáról. Némelyik helyett tudott mást javasolni az orvos, de nem mind helyett. A legrosszabb időszakban kb. a gyógyszerei feléért ki kellett fizetni a sima támogatott árat, hiába volt közgyógyigazolványa. Nem volt ugyan vészes ár, talán havi 2000-2500 Ft-ra jött ki, de akkor is. 2002 után sem ment már vissza 0-ra a gyógyszerköltsége, de jelentősen csökkent.

Most jöhetnek a szövegek, hogy rohadt liberálbolsi vagyok, meg gyurcsány seggnyalója stb., de ignorálni fogok minden ilyet. Csak tényeket és érveket várok, én is azokat írtam. Tudom, hogy ez nem divat a polidiliben, de bízom benne, hogy egy ilyen konkrét kérdésről szóló topicban esetleg lehetséges. Ha nem, akkor szívfájdalom nélkül visszaállok a polfórum-mentes életre :-)
drcuca Creative Commons License 2008.02.12 0 0 17

Úristen! Tudod te mit beszélsz? Túl a brossúra visszaböfögésén? Az inzulint felírják. Annyit, amennyi kell. Abból nem nagyon lehet elspórolni, elajándékozni. Ha olyan adja be magának, akinek "talán nincs is szüksége rá", az belehal.

És nincs ingyen, mert mert a fizetésből vonják a TB-t.

A legnagyobb baj, hogy a jelenlegi döntéshozók is ennyit értenek hozzá. Azaz semmit.

Előzmény: ebenezer (15)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.11 0 0 16
litér számra???

Harminc háromszázer litér inzulinból vonták ki a cukrot
Előzmény: vézé (14)
ebenezer Creative Commons License 2008.02.11 0 0 15

Igazad van, én is ezt mondanám, és még más drága gyógyszerekre is.

De.

Ami ingyenes, és nekem úgyse kerül semmibe, ugye szívesen ajándékozom másnak, határon túli rokonnak, ismerősnek, akinek talán nincs is szüksége rá, hanem eladja odakint, magyarán üzletel vele.

A gyógyszernek ára van, azt fizeti valaki a gyártónak, ha nem én, akkor a TB.

Ezt úgy lenne illendő megoldani, hogy a folyamatos inzulinosok kapjanak inkább valami pénzt reá.

Előzmény: drcuca (3)
vézé Creative Commons License 2008.02.11 0 0 14
Biztos erre is van magyarázat, csak egyesek földhözragadt gondolkodásunkkal nem látják át:
Pl hogy a cukorbetegek csak azért mert ingyen volt az inzulin literszámra lőtték magukat.
Illetve ha valaki cukros nem vesz csokit és az "igazságosság nevében" valahogy kompenzálni kell az így megmaradó extrajövedelmét.

másrészről: Minek lett cukorbeteg? Maradt volna egészséges és nem kellene neki se gyógyszer sem orvos. Ha valakinek ez nem tetszik, el lehet menni ebből az országból! (az orvosaink után)

(megfelelő javadalmazásért vállalom kommunikációs anyagok készítését bármilyen kormányzati reformprogramhoz)
csorba Creative Commons License 2008.02.11 0 0 13

"Anyi szociális érzékenységük sincs, mint a Horthy rendszernek (bár meglepően sok volt, a közhiedelemhez képest)".

Amit te közhiedelemnek gondolsz az a liberális propaganda!
Előzmény: drcuca (8)
drcuca Creative Commons License 2008.02.11 0 0 12
De kinek jó ez?
Előzmény: vadállat (9)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.11 0 0 11
Ja de ha nincs Horthy akkor ma Románia lennénk és tőbbet keresnénk és kitudnánk fizetni lazán
neménvagyok Creative Commons License 2008.02.11 0 0 10
óh vaze :)
vadállat Creative Commons License 2008.02.11 0 0 9
Nem kell, csak lehet.
drcuca Creative Commons License 2008.02.11 0 0 8
Na igen, erről nem is szólva; nem egy, a szocializmusból ittmaradt csökevény eltüntetéséről van szó. Hanem, arról, valakiknek nem számítanak a cukrosok. Anyi szociális érzékenységük sincs, mint a Horthy rendszernek (bár meglepően sok volt, a közhiedelemhez képest).
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.11 0 0 7
Ma a világ arról szól miből mennyi pénzt lehet kiszedni, a magyar eü-ből évente 300 milliárdot.
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.11 0 0 6
Vannak akik nem azt nézik, hogy egy harci kutya mennyit szenved egy viadalon, hanem , hogy mennyit lehet rajta keresni érted?
Hortalez és Társa Creative Commons License 2008.02.11 0 0 5
Ha egy PoliDilihez méltó hozzászólást kérsz: a Horthy rendszer utolsó megmaradt csökevényét takarította el ezzel az szdsz-es egészségügyi vezetés, eltörölték az ingyenes inzulint.

Ezt még Horthyék tették ingyenessé ugyanis.

Van egy decens bája a dolognak...
Előzmény: drcuca (-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4
Vannak akik nem emberként tekinintenek rájuk.
drcuca Creative Commons License 2008.02.11 0 0 3
Személyszerint nem nekem kell az inzulin. De tényleg, aki cukorbeteg, annak az inzulin az életet jelenti. Miért kell róluk még egy bőrt lehúzni?
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.11 0 0 2
Na szóval komolyan én, szívesen segítenék neked de sajnos mától a törvény tiltja.
Úgyhogy csak együttérezni tudok.
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1
Én speciel a saját szervezetemmel termeltetem meg ingyé.
Wic Creative Commons License 2008.02.11 0 0 0

flet0

Előzmény: drcuca (-)
drcuca Creative Commons License 2008.02.11 0 0 topiknyitó
Szerintem disznóság.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!