Keresés

Részletes keresés

szabiku_ Creative Commons License 2020.10.09 0 0 1809

Neked az ilyen nézeteiddel át kellene vonulnod inkább az új fizika csoporthoz, mert ez nem tudomány, amit írsz, hanem áltudomány. 

Előzmény: Astrojan (1808)
Astrojan Creative Commons License 2020.10.09 0 0 1808

Mégis van neki spinje, és a forgásából adódó lendülete.

Igen, mert az elektron, pozitron, proton nem elemi részecske, hanem egy tóruszon belül fénysebességgel keringő graviton-elektromos töltésrészecske páros. Ezért van neki spinje ami igenis keringésből adódik és az örökmozgó mozgató energiarészecskét (= a gravitont) el is nevezték spinonnak amikor az elektron kettéhasításával felfedezték a gravitont (csak nem tudták, hogy az a graviton).

A forgásból (= keringésből) adódó lendülete pedig a tömeg tulajdonságot adja, az elemi részecskéknek nincs meg ez a (tömeg) tulajdonsága. A tömeg tulajdonság akkor ugrik elő amikor az elemi részecskék körpályára állnak és a tömeg az így előálló tehetetlenség mértéke.

Ja és a protonban nincsenek kvarkok, sem gluonok. A neutronban sem.

Előzmény: szőrinszálán (1803)
mma Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1807

Nem.

Előzmény: jogértelmező (1804)
szabiku_ Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1806

Nem. Mert ez csupán egyszerűen a mérésre, mint általánosan igazoló dologra hivatkozva érvényesíti a dolog tárgyát, ami szinte bármi lehet; a tömeg is. Szóval inkább más meghatározásra lesznek kíváncsiak.

Előzmény: jogértelmező (1804)
szabiku_ Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1805

>Azt tanítják, hogy egy elemi részecskének nincs belső struktúrája, mert pontszerű, kiterjedtséget nem mutat fel

 

#Az aláhúzás: Igen, sajnos röviden fogalmaznak így, de így ez hamis, vagyis nem igaz ebben a formában. Ezt úgy kell érteni, hogy ha szóráskísérletnek vetjük alá, akkor úgy viselkedik, mintha klasszikus nyelven (az egyszerű megértés végett) pontszerű volna, nem mutat belső szerkezetet. (Ellenpélda a proton vagy neutron ilyen vizsgálata, amikor a belső szerkezetét kutatták a kvarkelmélet kibontakozása előtt.) 

 

>Egy olyan pontszerű objektum, mint a struktúra nélküli elemi részecske, hogyan rendelkezhet dipólussal,

 

#Spinje révén, ami csupán csak hasonlatos a klasszikus forgáshoz, de nem az, hanem egy kvantumos szabadsági fok.

>Mégis van neki spinje, és a forgásából adódó lendülete.

 

>és hogyan határozható meg a tőle való távolság, ha nem ismerhető meg a pontos helye?

 

#A kvantumelméletben nem is igen lehet meghatározni, csak a határozatlansági elv erejéig.

Előzmény: szőrinszálán (1803)
jogértelmező Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1804

A tömeg az a fizikai mennyiség, amit szabványos tömegméréssel kapunk.

 

Vizsgán el kell fogadják e meghatározást?

szőrinszálán Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1803

„A dolgoknak nem feltétlen kell kvantumosaknak lenni. A dinamikus (görbülgető, hullámzó) téridőnek sem. A részecskefizikai mértéktérelmélet is a kvantumosságon kívül, az mellet hozza kapcsolatba a részecskék struktúráit..

Azt tanítják, hogy egy elemi részecskének nincs belső struktúrája, mert pontszerű, kiterjedtséget nem mutat fel. Mégis van neki spinje, és a forgásából adódó lendülete. A részecske töltéséből adódóan meg mágneses momentuma is van. Az elektromos és mágneses mezők kiterjedtsége elméletileg a végtelenig hat a térben, ha csak egy darab részecskét veszünk számításba. (most az iszugyi által propagált gravitációs töltésétől eltekintek)

Wikipédia: „Pontosabban, a mágneses momentum kifejezés egy rendszer mágneses dipólus momentumára utal, amely egy általános mágneses mező multipólusú kiterjesztésének első tagja. Egy objektum mágneses mezőjének dipól komponense szimmetrikus az ő mágneses dipól momentumára és inverz köbös mértékben csökken a távolsággal.

Egy olyan pontszerű objektum, mint a struktúra nélküli elemi részecske, hogyan rendelkezhet dipólussal, és hogyan határozható meg a tőle való távolság, ha nem ismerhető meg a pontos helye? A statisztika és a matematika sok mindent „helyre” tesz, de a valószínűség és a valóság között csak a kvantumossággal (zongora billentyűzettel) lehet „zongorázni” a különbséget. :)

Előzmény: Ménes Dénes (1801)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.08.27 0 0 1802

Kösz a válaszod, sokat segített a megértésben!

Előzmény: Ménes Dénes (1801)
Ménes Dénes Creative Commons License 2020.08.26 0 0 1801

Az egy dolog, hogy nagyléptékben kb. egyenes a tér, ez nem jelent könnyítést benne a kvantálásra. Az égi objektumok körül meg úgy görbül, ahogy kell.. A mértékszabadság szerintem nem azt jelzi, hogy valami még nem tökéletes a leírásban, hanem egyszerűen csak matematikai redundancia, és/vagy mennyiségek csatolódását¦összefüggését mutatja, ami kell, hogy legyen a kölcsönhatás végett. Az áltrelben ez az energia és a téridőgörbület kapcsolata, összefüggése. A dolgoknak nem feltétlen kell kvantumosaknak lenni. A dinamikus (görbülgető, hullámzó) téridőnek sem. A részecskefizikai mértéktérelmélet is a kvantumosságon kívül, az mellet hozza kapcsolatba a részecskék struktúráit.. Én a kvaterniókat nem sokra tartom. Nincs jelentősége, mert egy korcs forma. Egy keverék, ami pont ez miatt nem alkalmas igazán. Lehet erőltetni bizonyos dolgokra, de csak bonyoultságot és átláthatatlanságot okoz. Hamilton egy játékszere volt. Vannak forgáscsoportok tisztán, ha valamire az kell. Azoknak meg eleve kellenek a komplex számok, eredetiben.

Előzmény: szőrinszálán (1800)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.08.26 0 0 1800

„csak könnyelmű elképzelés, hogy a téridő tud kvantumos lenni. Három dolog is szól ellene: az áltrel mértéktranszformációja, nincs rendes Hamiltonja, nem egyenes a téridő. A kvantumfeltételekbe ezek stimmelése is beletartozik, csak evidenssége miatt nem említik a megszokott esetben, amiért aztán hajlamosak is megfeledkezni róluk.”

 

A tudomány mai ismerete szerint, a végtelennek tapasztalható tér-idő görbületlen, eukleidészi. A lokális görbülete, azonban már véges,(kvantum) energiát és „tömeget” jelenít meg. Még akkor is ha a végtelent renormálni kell miatta.

Az i·i = j·j = k·k =−1 Hamilton formulát, (a kvaterniók szorzását) mi kapcsolja a téridő diszkrét, vagy folytonos voltának megítéléséhez?

„a mértékszabadság klasszikus alakja mintegy előrejelzi, hogy a klasszikus fizika nem a végső fizikai elmélet, létezik azon túl valami más, ami világunk pontosabb leírását adja.”

 

A téridő kvantumot tekinthetjük egy végtelen sok belső szabadságfokkal rendelkező entitásnak. Azonban egy szinergiában lévő téridő-halmaz, már külső szabadságfokokat is eredményez, vagyis önálló anyagi entitást, kettős természetű (részecske/hullám) elemi részecskét produkál.  

Előzmény: Ménes Dénes (1798)
jogértelmező Creative Commons License 2020.08.25 0 0 1799

Köszönöm, Tehát kár komolyan venni az erről hablatyolókat.

Előzmény: Ménes Dénes (1798)
Ménes Dénes Creative Commons License 2020.08.25 0 0 1798

Hát ezt még nem sikerült kitalálni, és csak könnyelmű elképzelés, hogy a téridő tud kvantumos lenni. Három dolog is szól ellene: az áltrel mértéktranszformációja, nincs rendes Hamiltonja, nem egyenes a téridő. A kvantumfeltételekbe ezek stimmelése is beletartozik, csak evidenssége miatt nem említik a megszokott esetben, amiért aztán hajlamosak is megfeledkezni róluk.

Előzmény: jogértelmező (1796)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.08.25 0 0 1797

Nem mi, hanem ki! Vagyis a nick.

Előzmény: jogértelmező (1796)
jogértelmező Creative Commons License 2020.08.25 0 0 1796

Mi utal arra, hogy a téridő diszkrét elemekből áll?

Előzmény: szőrinszálán (1795)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.08.25 0 0 1795

Szerintem a diszkrét elemekből álló végtelen téridő az létalap, amiből az anyag kicsapódik. A téridő, adja a valós hátteret mindennek, ami benne mozoghat térben és időben.

Előzmény: jogértelmező (1794)
jogértelmező Creative Commons License 2020.08.25 0 0 1794

"... összefüggés van a téridő kvantumok rezgéseivel"

 

Mit takar a téridő kvantum kifejezés?

Előzmény: Törölt nick (1792)
Ménes Dénes Creative Commons License 2020.08.25 -2 0 1793

>Habár a fény nem egy hagyományos közeg. Viszont a mező az adott pontokhoz van rögzítve, tehát kvázi közeg. A hullámterjedés sebessége pedig ennek a "rugalmasságától" függ.

 

#Jakovác különleges kvantumcuccos jegyzetében van ilyen formájú levezetés, de nekem nem tetszett, mert elvi összeférhetetlenségek vannak benne. Pl. úgy kezeli a térelméletre is a koordinátatérbeli hullámfüggvényt, mintha az megtalálási valószínűséget tudna jelenteni (valószínűségi amplitúdót)... A kvantummezőelméletben a terjedés sebességét a nemnulla m tömegparaméter hozza le a fénysebességről. A terjedést a propagátor intézi. Ebben a dologban a kommersz kvantummechanika más, mint a térelméleti kvantumelmélet. (matematika) A kettő szétválik. (Ennek pontos látása nem könnyű, mély értést követel.) 

 

>Mivel a gravitáció is ugyanezzel a sebességgel terjed, valamiféle kapcsolatot vélhetünk felfedezni a két jelenség között.

 

#Persze, de az nem megy kvantumos területre. E kapcsolatuk a relativitáselméleten belül belátható. (A kvantumelmélet nem bírja, csak az egyenes teret, metrikát.)

Előzmény: Törölt nick (1792)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.25 -2 0 1792

Válasszuk ketté a két kérdést.

 

A c fénysebesség nem beletett dolog a relativitáselméletbe, hanem alapvetően benne van (mint h a kvantumelméletben).

Értékük pedig mértékválasztás kérdése, alapvetően pedig 1.

 

Ha pedig más mértékegységeket választunk, akkor nem lesz 1.

 

A hullámegyenlet egy differenciálegyenlet.

Ha mechanikai rezgésből vezetjük le és általánosítjuk, akkor ω2=D/m. Habár a fény nem egy hagyományos közeg. Viszont a mező az adott pontokhoz van rögzítve, tehát kvázi közeg. A hullámterjedés sebessége pedig ennek a "rugalmasságától" függ.

Mivel a gravitáció is ugyanezzel a sebességgel terjed, valamiféle kapcsolatot vélhetünk felfedezni a két jelenség között.

(Valamilyen módon összefüggés van a téridő kvantumok rezgéseivel.)

 

Na most vegyük a téridő görbületét. Milyen módon terjed a görbület az egyik helyről a másikra? Milyen módon terjed a görbület a forrástól a távolabbi pontokhoz?

(Sokan hisznek a graviton létezésében, pedig kísérletileg kimutatni még nem sikerült. Sőt, a szuperszimmetrikus elmélet szerint kistesója is kellene legyen: gravitínó. De azt sem találták még meg. A szuperszimmetria - vagyis a szimemtria sérülése - egyelőre nincs igazolva általánosan. Csak apróbb szimmetriasérüléseket lehet kimutatni, többnyire azt is csak közvetett úton.)

 

A spin kérdésére inkább a kvantum topikban térnék rá.

Előzmény: Ménes Dénes (1791)
Ménes Dénes Creative Commons License 2020.08.24 0 0 1791

Nem kézzel van beletéve. A relativisztikus kvantummechanikából kiadódik. A nemrelativisztikusból nem, ott valóban kézzel kell belerakni a spint, de az nem mérvadó.

 

A c fénysebesség nem beletett dolog a relativitáselméletbe, hanem alapvetően benne van (mint h a kvantumelméletben). Értékük pedig mértékválasztás kérdése, alapvetően pedig 1.

Előzmény: Törölt nick (1790)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.24 -2 0 1790

Mekkora lehet a legnagyobb kvantált perdület?

Van itt egy elvi probléma. Kézzel teszik bele a modellbe.

Még az is felmerül(t), hogy

a) lehetne az elektron spin 3/2 vagy 5/2 is, de ahhoz iszonyatos energia kellene [4.ábra];

b) ha nagyobb lenne a spin, akkor már nem ugyanaz a fajta részecske lenne belőle [1.ábra]. (Minőségi átcsapás.)

Mondjuk a műon egy olyan elektron, aminek nagyobb az energiája. (Nem a spin, de valamilyen egyéb belső szabadsági fok energiája.) Mondjuk lenne 3/2 spin, ami nem einlektron, hanem zweilektron - mivel két kvantumot birtokol.

 

Vannak olyan modellek, amelyek ismerik a saját korlátaikat. És vannak modellek, amelyek nem ismerik.

Aztán ott vannak az öszvérmodellek, amelyek ugyan nem ismerik a saját korlátaikat, de a mérési eredmények alapján kézzel bele lehet tenni. L+ |mmax> = 0

(Orosz meghatározása alapján ez leíró modell, amiből csak az jön ki, amit beletettünk.)

 

Nem tévesztenő össze egy sima paraméterrel.

Tégla csúszik lefelé a lejtőn. Mekkora a tégla tömege? Meg kell mérni!

Senki nem várja el, hogy a lejtőn lefelé csúszó tetszőleges méretű tégla tömege a modellből kijöjjön.

Nem is ez a probléma.

Mekkora lehet a tégla legnagyobb tömege?

Klasszikusan végtelen?

Relativisztikusa már gyanítjuk, hogy 137 naptömegnek megfelelő tégla esetén inkább a lekvár teszi el a nagymamát.

(De még klasszikusan is a lejtő teherbírását illene figyelembe vanni; de az már egy összetettebb modell.)

A legegyszerűbb newtoniánus modellben a tégla tömegére nincs felső korlát, de alsó sem.

 

 

Szóval amiről itt beszél, az egy nagyon esetleges dolog. Nem is figyelek oda rendesen. Ezt a módszert nem akarom megtanulni. Éppen elég fizikus ismeri.

Ne is erőlködj, nem fogod megérteni, hogy mi az elvi probléma ezzel a módszerrel.

(Einstein a sebesség felső határát nem ilyen kőbaltás módszerrel tette bele a specrelbe. De még azzal is elégedetlen vagyok, mert a felső korlát számszerű ertéke még ott is kézzel van belerakva a modellbe.)

Hiába megyarázom, sose fogod megérteni. A fizika törvényei felett a szimmetriaelvek vannak.

 

https://youtu.be/e22G9U7OlOc?list=PL6i60qoDQhQGaGbbg-4aSwXJvxOqO6o5e&t=3287

Előzmény: Ménes Dénes (1789)
Ménes Dénes Creative Commons License 2020.08.23 0 0 1789

Nem akarok agyalni ilyenen. Nincs konkrét értelmes kérdés sem benne, csak csapongnak a gondolataid. (hiába váltasz nicket, felismerhető vagy :D)

Előzmény: Törölt nick (1787)
jogértelmező Creative Commons License 2020.08.23 0 0 1788

Fergeteges matekodnak vmelyik matekos topikban volna a helye.

Előzmény: Törölt nick (1787)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 -1 0 1787

Kapaszkodj, mert jön a kérdés, amit megígértem.

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155667344&t=9174245

 

Veszünk egy szinusz függvényt és egy teljes periódusra kiintegráljuk. Mennyi az eredmény?

Nulla!

Tehát az e-iωt integrálja csak akkor különbözik nullától, ha a frekvencia is nulla. Vili.

És persze ugyanezt eikx esetén is el lehet mondani.

Vagyis amit kapunk, az összes megengedett frekvencia (vagy hullámszám) esetén az a Dirac-delta.

 

Biztos?

 

De mi van, ha egy fügvénnyel beszorozzuk ezt az integrál összeget?

Elvileg a Dirac-delte "kimaszkolja" a függvényből az adott helyhez vagy lendülethez tartozó értéket.

 

Fussunk neki újból!

 

Veszünk egy szinusz függvényt és egy teljes periódusra kiintegráljuk. Mennyi az eredmény?

Okay. De ha ezt a periodikus függvény beszorozzuk valamivel, és úgy integrálunk, akkor már nem biztos, hogy nullát kapunk.

 

Na ez egy matematikai kérdés, agyalhatsz rajta. Rajta!

Előzmény: Ménes Dénes (1786)
Ménes Dénes Creative Commons License 2020.08.22 0 0 1786

Kész agymenés, ami itt folyik. Nem látom értelmét. A fizikázáshoz, matekozáshoz kell érzék, különben mindegy. Agyatlanságokon agyatlanul sinincs értelme agyalni.

Ménes Dénes Creative Commons License 2020.08.22 0 0 1785

>Lesz keresztkérdésem is az integrállal kapcsolatban...

 

#Ok. Látom, nem szeretsz egyedül tanulni.. 

Előzmény: Törölt nick (1768)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.08.21 0 0 1784

„(Kár hogy nem lehet olyan rúgót csinálni, amelyik megfeszítetlen állapotban erőt fejt ki.)”

Jézus is csak a megfeszítése után fejtette ki a társadalomformáló hatását, emberformáló erejét a világban.

Előzmény: Törölt nick (1783)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.21 0 0 1783

Teljesen mindegy. Kvantumjelenség, nem pedig "hagyományos" áram.

(Már csak azért sem, mert az áram hatására feszültség esik az ellenálláson. Kivéve ha szupravezető.)

 

A beiktatott mágneses térerősség (mint magnetomotoros erő) pedig egy ügyes kidumálása a problémának.

(Kár hogy nem lehet olyan rúgót csinálni, amelyik megfeszítetlen állapotban erőt fejt ki.)

 

 

Inkább azon töröm a fejemet, hogy egy mozgó elektront hogyan lehet becsempészni a hullámegyenletbe.

Előzmény: mmormota (1782)
mmormota Creative Commons License 2020.08.21 -1 0 1782

Te nagyon félreértsz valamit.

 

Azt hiszed? ;-) Olvasd el még egyszer, amit írtam. 

A fénysebességet meghaladó dolog, amit emlegetni szoktak, és pályamenti sebesség számításnak véltél, az nem úgy volt. Az az elektron saját mágneses momentumára vonatkozik. Ha ezt próbálnák forgó töltött golyóval magyarázni, akkor jönne ki eszetlen nagy kerületi sebesség. 

Előzmény: Törölt nick (1781)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.21 0 0 1781

Te nagyon félreértsz valamit.

A klasszikus mezőelméletben a mágneses térerősség forrása az áram. Vagy a töltéshordizók mozgása, vagy pedig az eltolási áram. Kár ebbe a kvantumelméletet belekavarni, mert nem beszélik egymás nyelvét. Nincsenek atomi köráramok.

 

Tehát a megneses indukcióhoz vagy tényleges áram kell, vagy pedig az elektromos térerősség időbeli folytonos változása.

 

Habár most találtam egy alternatív magyarázatot.

Az elektromotoros erő által beiktatott térerősség mintájára ugyanezt a trükköt elkövetik a mágneses indukcióval is.

(Az egyetlen különbség, hogy a kémiai telepek idővel lemerülnek, illetve a tápegységnek folyamatosan - külső forrásból származó - energiát kell betáplálni az áramkörbe; ezzel szemben a permanens mágnesek esetén a beiktatott térerősség nem fogy el és folyamatos betáplálást sem igényel.)

Ügyes, mint a kávéautomata. ;)

 

De most már jó lenne visszatérni az (elektromágneses) tömeg témájához.

Még nem jöttem rá, hogy a hullámegyenletbe egy mozgó töltést hogyan lehetne becsempészni.

És hasonló a helyzet a rezgő húrnál is, ahol a határozatlan tömegű virtuális rezgési kvantumokat kellene szemlélteni. Habár ott a rezgő húrnak van tömege, és nem a kvantált rezgési módusoknak.

Előzmény: mmormota (1780)
mmormota Creative Commons License 2020.08.21 -1 1 1780

Érted egyáltalán, hogy miről hablatyolok?

 

Hogyne. Megpróbáltad felépíteni az atomot keringő pontszerű töltéssel és Maxwell egyenletekkel. Ezt is elrontottad, mert összekeverted a mágneses pálya momentumot az elektron saját  momentumával. Mjd felfedezted, hogy ez így nem működik. Mindössze 100 évvel ezután, hogy ez közismertté vált, és kitalálták a kvantumelméletet.

 

Előzmény: Törölt nick (1778)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!