Keresés

Részletes keresés

avi01 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 415
Írtam Erdős Péternek, de válaszra nem méltatott, ezzel azért még nincs elintézve a dolog, csak ki kell találnom valami újat.
Előzmény: Törölt nick (414)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.09 0 0 414

Amúgy a Biblia olyan mint a frissen kifogott hall, kisiklik a kezedből..

 

Ugyanis abban a pillanatban, ha a világi jog fogást keres rajta, máris csak egy mítosz-gyűjtemény lesz a sok közül... Azt pedig ki gondolná komolyan, hogy pereljük a tartalmát? Akkor a Kalevalától, az Illiászig mindent pereljünk? Hiszen vérengezenek, bujtanak egymás ellen a legtöbben... És máris szépen be van védve...Nem?

 

Tehát világi, tudományos szemszögből (ahová a jog is tartozik ugyebár) nem támadható. Egy egyházi, teológus bíróság pedig elutasítaná a vádakat, "kissé" részrehajlóak lennének.. Szóval reménytelen, pedig szeirntem is jogos...

avi01 Creative Commons License 2007.10.06 0 0 413
Én nem kértem, gondolom a VEZETŐSÉG így döntött. A bíróságok jelenleg elutasítanak minden olyan keresetet, amelyben a gyűlöletbeszéd nem konkrét személy ellen irányul. Készülőben a jogszabály módosítása, amelyben ha egy embercsoport ellen irányul a gyűlöletbeszéd, annak bármely tagja indíthat keresetet a gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulás ellen.
Előzmény: Törölt nick (412)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.05 0 0 412
Ez a topik miért került át ide? Nem a valfilen volt?
Iván Gábor Creative Commons License 2007.10.05 0 0 411
Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
Bibliában hívés káros szenvedély
Nyitotta: Iván Gábor, 2007.10.05 09:48

Ez egy prófécia így a bibliát nemsokára a cigihez hasonló figyelmeztető feliratokkal lesz kötelező ellátni. Például; A VALLÁS SÚLYOSAN KÁROSÍTHATJA AZ ÖN ÉS A KÖRNYEZETÉBEN ÉLŐK TERMÉSZETES ÉRZELEMVILÁGÁT! Ja és a fogyasztási adóját és hasonlóvá teszik.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9169541&la=71951405
Iván Gábor Creative Commons License 2007.09.30 0 0 410
Iván Gábor Creative Commons License 2007.09.28 0 0 409


IGe:Mi is késztetett arra, hogy pert kezdeményezz a keresztény-zsidó eredetű B/biblia betiltásáért? Azért kérdezem így mert akár kicsi, akár nagy betűvel írjuk, bibliából is van jónéhány, akárcsak I/istenből.

Avi: Irritál a hanyagság, a komolytalanság, hányavetiség. Lukács evangéliumában az áll, ki nem gyűlöli apját anyját testvérét, s még önmagát is, nem lehet a tanítványom. Ez egy nyilvánvaló és nevetséges fordítási hiba, amelyet a ki tudja hány ezer fős vatikán, meg az egész katolikus klérus figyelmen kívül hagy a hívőkről nem is beszélve. Ha egy is lenne, aki komolyan venné a Bibliát, lázongana ezért, vagy vakhittel elkezdené gyűlölni a közvetlen rokonságát. Ha ők így, hát gondoltam, fel kéne már ébreszteni őket is, és indítsunk pert a Biblia kiadói és terjesztői ellen gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulás terjesztéséért. A szakácsot is felelősségre vonják, ha krumplihéj, vagy csirketoll kerül a levesbe, hanyagság a nem odavalót beletenni, bennehagyni. Első lépésben tehát a betiltást kezdeményezném, de engedményt tennék, ha a gyűlöletre felszólító részt megváltoztatnák a helyes fordításra (kevésbé szeretni). Ragasszák át az összes példányt, és a jövőben ne terjesszék a korábbi változatot. A gyűlöletkeltésre alkalmasság szabálya alól a vallásszabadság sem jelent feloldozást.
békésen szántogató traktor Creative Commons License 2007.09.26 0 0 408
A helyi moderációs topik linkje. A moderációs problémák kitárgyalására lett létrehozva.
Iván Gábor Creative Commons License 2007.09.26 0 0 407

Nagyon nem értem ezt a fosimisizést és az intelmeket sem. Vagy is nagyon is értem (sapka és cigikeresés, hogy ki lehessen mondani, hogy nicsak nincs rajta sapka) :-)

Nos akkor mi a javaslat? Menjünk egy konkurens fórumra kitárgyalni azt, ami már évekkel ezelőtt is foglalkoztatott sokakat, csak akkor valahogyan eltűntek nyomtalanul még az ilyen igazán sokakat foglalkozatató témák.

Mint például nekem az "Emberijesztő feszületek az utak mentén".

Az adott és kifogásolt másik fórum, nem másik fórum, mert egyrészt bezárt, másrészt itt az indexen is kb, 15 más helyen is indítotam és folytattam párhuzamosan a vele kapcsolatos vitát.

Ez a " Tiltsák be a bibliát! " gondolat már elindult és egy esetleges topiktörlés csak erősítené. Nem fenném erre a fogamat senki helyében.

Előzmény: békésen szántogató traktor (406)
békésen szántogató traktor Creative Commons License 2007.09.26 0 0 406
Mielőtt a topik ebbe az irányba teljesen elmenne, jelzem, hogy a A más fórumokon folyó viták importálásáról alapján ennek folytatása esetén a linken leírt módon fogok eljárni. Egyben felhívom a tisztelt topiklakók figyelmét arra, hogy a topikot áthelyezték a Közélet fórumba, javaslom a fórum topikleírásának tanulmányozását is. Tovább jó fórumozást.
Iván Gábor Creative Commons License 2007.09.26 0 0 405
Nem vicc és nagyon nagy erőfeszítésembe került, számtalan internetes és IRL helyen semlegesíteni a fickót, akinek akkora már jó kis rajongótábora is lett. A történet számos szálon futott, de talán elég ha ide belenézel:

Neosztálinista vioalizmus




Előzmény: NattyDread (403)
NattyDread Creative Commons License 2007.09.26 0 0 404
"24. Aki a Római Katolikus Egyház (Magyar Katolikus Egyház) tagja, az ne lehessen parlamenti képviselő, illetve kormánytag! Tehát NEM általában a vallásos emberek tiltassanak ki a politikai élet sűrűjéből, csak ezen egyház tagjai. Ennek pedig az az indoka, hogy az e vallású embereknél komolyan fennáll annak veszélye, hogy nem Magyarország, hanem egy másik ÁLLAM, a Vatikán érdekeit nézik. Egyéb vallásoknál ugyanis nincs ilyen veszély, mert nincs például Baptista Állam, Jehovista Állam, stb., a RKE azonban igényt tart arra, hogy vezetőjét (a pápát) ne csak mint egy nagy egyház fejét ismerjék el, hanem egy külön ország, a Vatikán Állam fejeként is tiszteljék, s eképp ő minden katolikus ember legfőbb szellemi vezetője, ráadásul csalatkozhatatlan is! Nos, én mint magyar honpolgár elvárom, hogy legfelső állami vezetőim ne egy idegen ország királyának akaratát képviseljék, hanem igényt tartok megválasztott képviselőim teljes lojalitására!"

Ezzel az eggyel egyetértek.
Előzmény: Iván Gábor (402)
NattyDread Creative Commons License 2007.09.26 0 0 403
Ez most vicces akar lenni? Csak hogy tudjam, mikor kell röhögni.
Előzmény: Iván Gábor (400)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.09.26 0 0 402
A neosztálinista vioalizmus ellen viszont még közdöttem is:

Már leszedte, de én archíváltam:

"Viola Zoltán elvei:

"Ateista párt/egyház/egyesület stb. cselekvési terve, célkitűzései
(mármint szerintem ez kéne hogy benne legyen):


Minimálprogram:

1. Tiltassék meg, hogy kiskorúak az állami vagy legalább részben állami finanszírozású intézményekben bármilyen formában hitoktatásban részesedjenek.
VAGY: Aki jelentkezik hittan-órára, annak automatikusan tartassék ugyanannyi számban ateista óra is! Az iskolai hitoktatás tiltása értelemszerűen terjedjen ki az óvodákra és a gimnáziumokra is.

2. Vezessenek be új büntetőjogi kategóriát „Szellemi erőszak” néven, s amely szülő vagy gyám, nevelő, tanító imádkozásra, templomba járásra, hittanra kényszeríti a kiskorút, holott az nem akarja ezt, azt az illetőt szellemi erőszakban, tehát szándékos butításban való vétség címén sitteljék le, természetesen KIZÁRÓLAG akkor, ha bizonyítottan fizikai agressziót követett el!

3. Az állam csak azokat ismerje el egy bizonyos egyházhoz tartozónak, aki egyrészt nagykorú, másrészt odatartozását írásos nyilatkozat adásával is nyíltan vállalja. Ez egyértelműsítené a helyzetet. Hiszen egy sportkörnek is csak az a tagja, aki ezt írásban vállalja!

4. Az iskolai irodalomoktatásból ki kell venni a Bibliát, VAGY legyen benne, de vele megegyező óraszámban kell oktatni más úgynevezett „világvallások” szent könyveit is, minimum Buddha beszédeit, a Ramajanát, a Bhagavad Gítát, a Koránt, Lao Ce és Konfuciusz műveit, ez az abszolút minimum!

5. Külön témakör legyen történelemórákon az egyházak által elkövetett borzalmak, és a pápák erkölcstelen életmódja, és térjenek ki ezen egyház (és más egyházak) áldozatainak számára, sorsára, éppúgy mint a nácizmus áldozataira!

6. Vezessenek be országos, azaz inkább európai gyásznapot ami fizetett „negatív ünnep”, „A kereszténység áldozatainak gyásznapja” névvel!

7. Nagyobb hangsúly az evolúció oktatására, valamint manipulációs és meggyőzési technikák oktatására. Richard Dawkins: Az önző gén című könyve legyen ajánlott olvasmány.

8. Teljesen szüntessék meg az egyházak állami támogatását – az egyházakat tartsák el a híveik!

9. Az állam semmiféle formában ne támogassa/térítse a hitoktatást, papképzést!

10. Kereszténységre utaló általános elnevezések hivatalos dokumentumokban (nyomtatványok, tankönyvek), melyek nem biztosítják az egyenlő elbánás elvét, iktassanak onnan ki! Tehát: utónév használata keresztnév helyett és i.sz és i.e. használata Kr.e. és Kr.u. helyett. Továbbá állami ünnepségen és állami intézményekben (iskolát is beleértve) - kivéve műemlékeket -, vallási szimbólumok ne kapjanak helyt.

11. Téli napforduló karácsony elnevezés helyett, és a pünkösd ünnep helyett más, nem vallási ünnep bevezetése. Vagy esetleg ehelyett lehetne megtartani a „kereszténység áldozatai” gyásznapot. Természetesen munkaszüneti napként.

12. Vezessenek be ateista műsorokat a közszolgálati médiában, minden médiában ugyanannyi óraszámban, amennyi órában azon médiában összesen vallási műsorokat szolgáltatnak!

13. Biológiaórán egyértelműen jelentsék ki, hogy az evolúció sokszorosan igazolt tudományos tény, és a teremtéstörténet minden alap nélküli, primitív mese.

14. Biológiatanár és biológus csak az lehessen, aki írásba adja, hogy elfogadja tudományos tényként az evolúciót, és elutasítja a kreacionizmust.

15. Szűnjön meg az egyházak adókedvezménye! Mert miért épp a vallási társaságok kapjanak kedvezményt, és nem mondjuk a dalárdák, a horgászkörök vagy a sakkszakosztály?! Vagyis ezalatt nem azt értem hogy ezentúl NE lehessen pénzt adni az egyházaknak. Lehessen! Nyugodtan adakozhasson nekik bárki ha kedve tartja, akár magánszemély, akár intézmény. Épp csak ugyanolyan (adó)feltételekkel, mint bármi más civil szervezetnek! Az egyházakat civil szervezeteknek kell elismerni. Ha az állam úgy dönt hogy minden civil szervezetnek adott támogatás adókedvezménnyel jár, akkor ez jár az egyházaknak is. Ha úgy dönt az állam hogy a civil szervezetek nem érdemelnek adókedvezményt, akkor az nem jár az egyházaknak sem! Akárhogy nézem is, de egy egyház leginkább valamiféle filozófiai baráti körnek tekinthető, közös nézeten levő emberek csoportjának, s nem látom be miért érdemelne több kivételezést mint például a Shakespeare után rajongók köre, vagy a Star Wars baráti kör!

16. Egyházi dolgozó (nővér, apáca, tanár) gyermekekkel nem foglalkozhat.

--------------------------------------

Eddig volt a minimálprogram. Most jön a radikális változat! Az természetesen mindent tartalmaz amit a minimális, de kiegésziti a kovetkezökkel:

17. Az első ponttal ellentétben itt már nincs VAGY: egyszerűen megtiltatik a hittan oktatás az iskolákban, természetesen nemcsak a keresztény hittané, de más vallások hittan órái sem engedélyezettek.

18. Ami pénzt az állam eddig az egyházi fenntartású szociális intézményeinek adott – öregek otthona, kórház, stb – azt ehelyett a hasonló állami intézményeknek adja! Képmutatás ugyanis, hogy az egyházak állami pénzből jótékonykodnak, közben meg úgy tesznek, mintha mindez az ő zsebükből menne, mert ők hű de rendesek, s mindezért a rászorulók nekik legyenek hálásak!

19. A templomok csak akkor kapjanak műemléki besorolást és e címen tatarozási költségtérítést, ha az egyház örökre lemond róluk az állam javára, s eképp megszűnik ott a misézés és más körmönfont semmittevés, azaz egyházi tevékenység. Különben állja a költségeket az egyház! A civilizáció úgyis csak akkor köszönt rá az emberiségre, amikor a templomokra büszkeség helyett iszonyodva fog rátekinteni, arra gondolván hogy mekkora értelmetlen pazarlás volt ezek felépítése, mennyi embert csaptak be míg a pénzt megszerezték ezekhez a teljesen felesleges építményekhez, és mennyi sok embert butítottak ezekben! Tulajdonképpen az volna a legjobb, ha lebontanák mindet, illetve amelyik nem teljesen használhatatlan, azokat át kéne alakítani valami értelmes cél érdekében. Esetleg néhányat megtartani múzeumnak, az emberi butaság emlékművéül.

20. Követeljük, hogy az állam adjon pénzt egy kifejezetten, elkötelezetten, bevallottan ateista TV-adó és rádióadó felállítására, ami az ország egész területéről elérhető!

21. Csak az kapjon diplomát bármi természettudományosnak nevezhetö szakon, továbbá oktatói pályán (tehát tanári diplomát) aki elismeri hogy az evolúció természettudományos tény.

22. Richard Dawkins: Az önző gén cimű könyve nem ajánlott, hanem kötelező olvasmány, és nem kaphat érettségi bizonyítványt az a diák, aki nem vizsgázik sikeresen evolúcióból is!

23. Az ország himnuszát le kell cserélni valami más dalra, ami egyrészt sokkal vidámabb, optimistább, másrészt és főleg pedig nem emlegeti Istent! Pláne nem olyan összefüggésben, hogy ez az állítólag jószándékú Isten szándékosan pusztíttatott minket a mongolokkal és törökökkel!

-----------------------------------------------------

Ultraradikális program

(Ez természetesen az előzőeket mind tartalmazza, plusz még:)

24. Aki a Római Katolikus Egyház (Magyar Katolikus Egyház) tagja, az ne lehessen parlamenti képviselő, illetve kormánytag! Tehát NEM általában a vallásos emberek tiltassanak ki a politikai élet sűrűjéből, csak ezen egyház tagjai. Ennek pedig az az indoka, hogy az e vallású embereknél komolyan fennáll annak veszélye, hogy nem Magyarország, hanem egy másik ÁLLAM, a Vatikán érdekeit nézik. Egyéb vallásoknál ugyanis nincs ilyen veszély, mert nincs például Baptista Állam, Jehovista Állam, stb., a RKE azonban igényt tart arra, hogy vezetőjét (a pápát) ne csak mint egy nagy egyház fejét ismerjék el, hanem egy külön ország, a Vatikán Állam fejeként is tiszteljék, s eképp ő minden katolikus ember legfőbb szellemi vezetője, ráadásul csalatkozhatatlan is! Nos, én mint magyar honpolgár elvárom, hogy legfelső állami vezetőim ne egy idegen ország királyának akaratát képviseljék, hanem igényt tartok megválasztott képviselőim teljes lojalitására!

25. A Bibliát úgy általában véve is be kell tiltani, mint Hitler könyvét, a Mein Kampf-ot, és ugyanazzal az indokkal is: Mindegyik egy nép felsőbbrendűségét hírdeti, és más embercsoportok ellen uszít!


Ateista párt/egyház/egyesület stb. cselekvési tervének kiegészítése, "Louis-gt"javaslataival

I. A hittudományi akadémiákon, főiskolákon és a lelkészképző intézetekben szerzett oklevél az egyetemi, illetve főiskolai oklevéllel ne legyen egyenértékű, mivel az itt szerzett tudás a természettudományokkal és reáltárgyakkal szemben a teológiára épül, így az itt megszerzett diplomával járó képzettség sem lehet azokkal egyenértékű, így egyéb munkavállalási téren az elbírálás során alacsonyabb prioritású legyen. (Például ha az illető valamilyen okból kifolyólag nem a papi pályára áll, hanem a civil szférában akar elhelyezkedni.)

II. Egyházhoz tartozó személy ne lehessen tanító, tanár, és gyermekpszichológus, mivel veszélyeztethetik a gyermekek személyiségfejlődését. Ha pedig valaki nem tartozik semmilyen egyházhoz, de vallásos, az iskolákban és a kiskorúak számára fenntartott pszichiátriai intézetekben az ezt bizonyító fizikai utalásokat (pl. kereszt a nyakláncon) nem látható helyre helyezze a napi munka végéig.

III. Az egyházak tulajdonában lévő és az azok által nem használt lakható ingatlanokat (garzonlakásokat, családi házakat, társasházakat, stb.) az állam vegye kezelésbe, azokat ingatlanpiaci áron alul adja ki vagy el az arra rászorulóknak.

IV. Vegyék ki a köz- illetve szaknyelvi használatból (pszichológia, pszichiátria) a "lélek" szót, mivel tudományos szempontból egyértelmű, hogy e fogalom a létező "tudat" és "értelem" szavak absztrakt illetve fiktív alternatívája. Így például a lélektan szó helyett a tudattan, a pszicho- előtag helyett pedig a ratio- (tudat, ész, értelem) előtag legyen használatban.

V. A vallási tartalmú könyveket (Biblia, vallástörténeti könyvek, teológiai tanulmányok, egyházi monográfiák) a kirakattal rendelkező könyvesboltokban ne tegyék ki közszemlére, azokat kevésbé látható, de a hívő olvasók számára könnyen elérhető helyen reklámozzák vagy mutassák be. Ha ez a kereskedők számára megoldhatatlan (helyhiány, stb.) az ilyen tartalmú könyvek mellé egy a vásárlók számára szintén jól látható helyre egy nyíltan ateista szemléletű olvasmányt is helyezzenek.

VI. A lehető legkisebbre kell minimalizálni a templomokat körbeövező kerteket, parkokat, mivel azok fennléte fölösleges, a vallásgyakorlás közvetlenül az épület falai közé korlátozódik. Így egyes városok kritikus forgalmi pontjain, parkolóhiányos helyeken szabad tér nyerhető a közterületfenntartó vállalatok számára.

VII. Korlátozni az egyházhoz tartozó személyek politikai szerepvállalását a városi, ill. községi önkormányzatokban (polgármesteri, közgyűlési, közjegyzői, gondnoki munakör).

VIII. Növelni az országutak illetve mellék- és bekötőutak mellett épített (a kifejezetten erre a célra létrehozott) vallási jellegű építmények, kőkeresztek, az ún. kritikus forgalmi pontokon védőszentként létrehozott civil kezdeményezésű emlékművek távolságát az út szélétől legalább 3, legfeljebb 6 méterrel mivel ezek egyrészt ideiglenesen megzavarhatják egyes arra utazók figyelmét másrészt a vezetés közben egyes autósokra tudati hatást gyakorolhatnak ezzel pedig akár balesetet is előidézhetnek.

IX. Korlátozni a földbe temetkezések számát, mivel tekintettel az egyre gyakoribb időjárási anomáliákra (áradások, földcsuszamlások, özönvizek) ezek komoly higéniai problémát (akár járványt) okozhatnak az egyes veszélyeztetett területeken a bomló hullák állapota miatt.

X. Meg kell szüntetni a ravatalozási eljárást, a temetéseket (kizárólag hamvasztásosokat) papok helyett civil szervezetek végezzék, a temetőhöz tartozó papi hivatalokat pedig váltsák fel a tudati megterhelés miatt az arra rászorulók számára ingyenesen segítséget nyújtó segélyszolgálatok"

Előzmény: avi01 (401)
avi01 Creative Commons License 2007.09.26 0 0 401

 

Igen Gábor, téged a cikkíró a mérsékeltek között emlegetett.

 

Előzmény: Iván Gábor (399)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.09.26 0 0 400
nazuna kartácsunk begyüjtése:

A bibliai történetek utáni kutakodásom során a Google keresőjébe a "próféta" szót beírva az alábbi ujságcikket találtam:


POLGÁRI PER

Khala'at szíriai városban nemrég ódon papirusztekercset találtak, melynek megfejtése szerfölött nagy nehézségekkel járt. A tudósok igyekezetét ennek ellenére teljes siker koronázta, s a világ gazdagabb lett az ókori irodalom újabb gyöngyszemével.

A papiruszon olvasható szöveg nyilván az Izraelben Ákháb király idején megjelent Ótestamentumi Hírharang törvényszéki rovatát tartalmazza, mégpedig egyik különtudósítójának alábbi beszámolóját:


Olvasóink bizonyára emlékeznek a rejtélyes körülmények között eltűnt Illés prófétára, akit utoljára a galgali prófétaiskolában láttak, ahol a tízperces nagyszünetben szalámis zsemlét evett kovászos uborkával. Délután három óra tájt Bethelben bukkant fel, ahol Elizeus prófétával volt találkája. Elizeus szerint Illés próféta nagyszerű hangulatban volt, s kedvesen elbeszélgetett a földeken szorgoskodó falubeliekkel. Együtt érkeztek meg Jerikóba, s kéz a kézben sétáltak a Jordán partja felé, hogy még mielőtt az est leszáll, eljussanak Izraelbe. Vagy két óra járásnyira a várostól egy nagy erdő szélére érkeztek, ide szoktak kirándulni vasárnaponként a városbeliek. Egy tisztáson néhány gyerek rakoncátlankodott, a közeli Banbotha faluból, s mihelyt megpillantották Illés prófétát, akinek feje - mint utolsó előtti számunkban közölt fényképe is mutatja - sima volt, minta biliárdgolyó, kiáltozni kezdtek: "Forró vizet a kopaszra! Forró vizet a kopaszra!" Illés próféta Jehu és Nabotha iskolás gyerekek vallomása szerint füttyentett egyet, mire a sűrűből két bozontos medve rontott elő, széttéptek és elfogyasztottak összesen nyolc kisdiákot, majd elmenekültek bűnös tettük színhelyéről. Illés próféta úr, látván meggondolatlan cselekedetének következményeit, elbujdosott, s az államrendőrség tisztviselőinek mindmáig nem sikerült kinyomozniuk tartózkodási helyét. Letartóztatott társa, Elizeus próféta azt állítja, hogy tüzes szekéren szállt fel a mennyekbe, amit a hatósági közegek rendkívül ügyetlen és minden alapot nélkülöző mesének tartanak, melynek nyilván egyedüli célja, hogy félrevezesse a nyomozó közegeket.

A széttépett és elfogyasztott iskolás gyermekek szülei azonnal vádat emeltek Illés próféta ellen, kártérítést követeltek, s a tegnapi tárgyaláson félreérthetetlen jelét adták annak, hogy az egész tragikus esetből tőkét akarnak kovácsolni. A felperesek mind egytől egyig kalmárok, ezért nem csodálhatjuk, hogy a pörben aranybányát vélnek látni. Illés prófétának - a telekkönyv tanúsága szerint - két háza van, Izraelben 247-es helyrajzi szám alatt és Bethelben 8-as helyrajzi szám alatt. A bíróság a kárvallottak ügyvédjének javaslatára elrendelte a vádlott vagyonának elkobzását, mivel tartózkodási helyét mindeddig nem sikerült kinyomozni, s biztosítani kellett a felperesek jogosult igényének kielégítését. A tegnapi tárgyalás legfontosabb tárgysorozati pontja egyébként a kártérítés összege volt.

Független lap vagyunk, nem fogjuk pártját sem ennek, sem annak, de úgy véljük, a felelősség elsősorban az áldatlan incidens megboldogult áldozatait terheli. Manapság a gyerekek nem tisztelik az érdemes felnőtteket, s ennek főleg az az oka, hogy nevelésükre nem fordítanak elég gondot. A felserdülő ifjúság valósággal falja a vértől csöpögő rémregényeket, s olyan színházi előadásokat látogat, amelyek léleknemesítő hatása enyhén szólva kétes. A mozikról sem mondhatunk sok jót. Ifjúságunk nem ismeri a nemzet érdemes fiait, amilyen többek között az eltűnt Illés próféta is volt, ezért legfőbb ideje volna, ha pornográf képek helyett a nép nagyjainak fényképeit adnánk a fiatalok kezébe, akkor nyilván nem történnének olyan szörnyű tragédiák, mint amilyen nemrég zajlott le Banbotha határában. Az előzetes vizsgálat során megállapították, hogy a szóban forgó medvék szelíd, kezes állatok voltak, nevezett Illés próféta jószágai, aki valamikor e két állat társaságában bejárta egész Palesztinát, s mikor a prófétaság rögös, de dicső útjára lépett, az állatkákat a palesztinai országos bizottság engedélyével a banbothai erdőben szabadon bocsátotta. A rejtélyes ügy egyelőre tisztázatlan, mivel a fő tanú és vádlott, Illés próféta nem került elő. Híre jár, hogy öngyilkosságot követett el, és a Holt-tengerbe ölte magát. Ismételjük, mint már egyszer megírtuk, ez a híresztelés egyenesen nevetséges, hisz a Holt-tenger vize négyszerte sűrűbb, mint a Földközi-tengeré, vagyis Illés próféta egyszerűen nem fulladhatott bele a Holt-tengerbe, legfeljebb békésen úszkálva a tenger felszínén kipihenhette vándorlásának fáradalmait. Valószínűbbnek tartjuk, hogy Illés próféta Föníciába emigrált, ahonnan hamarosan elküldi ragyogóan megírt és érdekfeszítő politikai vezércikkeit, amelyek olvasóink körében közkedveltségnek örvendenek.

A törvényszéki tárgyalás reggel nyolc óra tájt kezdődött, elsőnek Metzeles úr lépett fel kártérítési igényével, az ő fiát is szétmarcangolták.

- Mennyire becsüli a kárát? - kérdezte a tanácselnök.

- Gott der Gerechte, mit lehet itt becsülni? Annyi a károm, hogy el sem tudom sorolni. Az én Áron fiam olyan derék gyerekecske volt, és két nadrág volt rajta, mit beszélek, négy nadrág, négy mellény, öt kabát, minden zsebében aranyóra, és most mind odavan, vége, Gott der Gerechte, oda a fiú, oda a sok nadrág, oda a mellény, oda a kabát, oda a sok drága aranyóra!

- De Metzeles úr, hisz annyi gönc nem is lehetett a gyereken azon a végzetes napon.

- Gott der Gerechte, hogyne lett volna rajta, még több volt rajta, nyolc nadrág volt rajta, nyolc mellény, nyolc kabát, minden zsebében aranyóra, aranylánc és aranytallér, mit is mondok, tisztelt bíróság, három aranytallér.

- Hallja Metzeles úr, ne túlozzon, mondja meg őszintén, mennyi a kára.

- Még hogy én túlzok, Jehova a tanúm, hogy olyan igazat beszélek, amilyen kristálytiszta a bíró úr szíve, Gott der Gerechte, nézzenek rám, hogy sírok, hogy zokogok. A dolog így történt: Áron fiam azt mondja: "Tateleben, elmegyek sétálni." Úgy szerettem azt a gyereket, hűvös volt az idő, mondom neki: "Áronka, vegyél föl még egy nadrágot, még egy mellényt, még egy kabátot, nesze két aranyóra, hogy tudd, mikor kell hazajönnöd."

- Miért kellett neki két óra?

- Gott der Gerechte, az egyiket bedugta a mellényzsebébe, s amikor fölvette a másik mellényt, annak a zsebébe is dugott egyet, hogy ne kelljen kigombolkoznia. Mert hideg volt, nagyon hideg. Akkor jön a mamaleben, és azt mondja: "Áronka, hideg van, vegyél föl még egy nadrágot, még egy mellényt és még egy kabátot, nesze itt van még egy óra, hogy ne kelljen kigombolkoznod." Aztán jött a nagymama, és azt mondta: "Áronka, vegyél föl még egy nadrágot, még egy mellényt és még egy kabátot, nesze itt az órám, hogy tudd, mennyit ütött." Aztán jött az egyik bátyja, a másik bátyja, a harmadik bátyja, a negyedik bátyja.

Az elnök gúnyosan megjegyzi:

- Nővére nem volt?

- Hála Jehovának, elnök úr, hogy figyelmeztetett, hogyne lett volna nővére szegénykémnek egy nővére, két nővére, három nővére, négy nővére, öt nővére, aztán voltak még bácsikái, egy bácsikája, két bácsikája, három bácsikája, meg három nagynénikéje, mind odajött, és azt mondta: "Vegyél föl még egy nadrágot", de mit is beszélek, elnök úr, azt mondták: "Vegyél föl két nadrágot, két mellényt, két kabátot, és nesze itt az órám". Jó gyerek volt az Áronka, engedelmeskedett tatelebennek, mamalebennek, nagypapának, nagymamának, négy bátyjának, öt nővérének, három bácsikájának és három nagynénikéjének, ez együttvéve, tisztelt törvényszék, összesen tizenkilenc nadrág, tizenkilenc mellény, tizenkilenc kabát, tizenkilenc óra és tizenkilenc aranypénz. Jehova a tanúm, a fenevadak mind megették, és ahogy itt állok ma a tekintetes törvényszék előtt, koldus vagyok, nyomorúságos koldus, ezért kérek egy tonna ezüst kártérítést az elveszett holmiért, egy tonna ezüstöt az ijedségért, harmadik tonnát a balszerencséért, negyedik tonnát a fájdalomért, ötödik tonnát a sírásomért, s hatodik tonnát azért, mert elvesztettem a családfenntartómat.

- De kérem, hogyan lehet egy ilyen kis gyerek családfenntartó?

- Gott der Gerechte, az a családfenntartó, aki eltartja a papáját. Ha Áronka nem lett volna, ma nem követelhetnék hat tonna ezüstöt, hát tessék megmondani, nem vesztettem el a családfenntartómat?

Metzeles úr szavai után a bíróság a tárgyalást bizonytalan időre elnapolta.
Iván Gábor Creative Commons License 2007.09.26 0 0 399

Annyira azért nem teljesen így.

Magam nem tiltanám és tiltatnám be a bibliát, csak a kötelezném, hogy hasonló figyelmeztető cédulákkal keljen árulni, mint a cigiket. Ja és legalább akkora adóval is súlytanám.

Előzmény: kris12 (397)
kris12 Creative Commons License 2007.09.26 0 0 397
Mmm. Iván Gábor ötlete alapján Arany Viktor.
Előzmény: Iván Gábor (396)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.09.26 0 0 396
Igen. Te vagy a szerzője?
Előzmény: kris12 (393)
űrszél Creative Commons License 2007.09.25 0 0 395
Röplapok?
Előzmény: Törölt nick (394)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.25 0 0 394
hogyan tova?
Előzmény: kris12 (393)
kris12 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 393
OLvastátok? http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=429988&rvt=7&redirect=false&norel=1&pass=6
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.20 0 0 392
ez jogos kérdés, vagy gyülöletkeltés?:
A vallási vezetőket, politikusokat miért, testőrök, technológiák védik?
Miért félnek?
Mindenki magából indul ki?
Isten, mégsem véd?
Ha nem véd, talán nem is üzen-t?
Iván Gábor Creative Commons License 2007.09.20 0 0 391
Már az önéletrajzi ihletésű gyülöletkeltő mű íróját is körözik:



ibliai SátánIsten büntettei - Nürnberg, Hága

avi01 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 390

 

Persze, arra hallgatok, azért radíroztatom ki onnan, hogy gyűlölni kell, az a feltétel, mert az nem igaz, az Jézus szavainak meghamisítása. Az egész per és felhajtás csak arra kell nekem.

Előzmény: josag (389)
josag Creative Commons License 2007.09.18 0 0 389
Tojjunk a törvényre, hallgassunk a szivünkre.
Előzmény: avi01 (388)
avi01 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 388

 

Rendszert szidni szabad, jól körülhatárolt embercsoport elleni gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulás törvényeink szerint tilos.

 

Előzmény: vámmentes (387)
vámmentes Creative Commons License 2007.09.18 0 0 387

"- Gyűlöletkeltésre alkalmas iromány, meg a zeccerű nép félrevezetésére is! Meg sziggya a rendszert, hogy ennek rossz a jelenlegi ura, pedig minden olyan igazságos itt a nálunk a földön!

 

- Jó ezt tudni Virág elvtárs! ..."

Előzmény: avi01 (386)
avi01 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 386
avi01 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 385

 

Rendben Gáborkám, ha szükséges lesz, köszönöm előre is. Bizonyíték lehet, hogy félelemkeltésre alkalmas, de a vád gyűlöletkeltésre alkalmasság, ezt kell megállapítani a Bíróságnak.

Előzmény: Iván Gábor (384)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!