Elnézést, h. nem is mutatkoztam be. Nemtudom emlékszik-e még rám én kértem tanácsokat a szabadtartáshoz. 5-10 négyzetméternyi hely állna a rendelkezésemre. Most lassan itt a tavasz és szeretném öket betelepíteni. (Ha valaki a közelemből tudna segíteni és csibéket tudna nekem adni annak jobban megörülnék)
1. pár: golden pearl kakas, vadas tojó 2. pár: ezüst kakas, vadas tojó 3. pár: vadas kakas, ezüst tojó 4. pár: csokoládé kakas, ezüst tojó 5. pár: vadas kakas, csokoládé tojó 6. pár vadas kakas, csokoládé tojó
Bármelyik kakas tojó nélkül is elvihető, van pót kakasom néhány...
Nálam a kakasok feje még nem folt kopasz, kivéve, ha többen voltak, és a tojóké, de azt a kakas csinálja...
Lehet, hogy valahol a ketrecben van valami, ahol ledörzsöli, ahogy mászkál mellette, vagy alatta, de lehet atka is, vagy más apró élősködő.
Én biztos, ami biztos cseppentenék a madárra egy csepp SH Ivermectint, én télen a pihenő időszakukban amúgy is szoktam nekik egy kúrát, mert bármivel szedhetnek össze élősködőt, pl. kajával is, vagy más madarkatól, szúnyogtól stb.
Japán fürjeim vannak és egy kakas mellé van négy lány.Egy helyről vettem őket meg az elején figyelgettem és egyáltalán nem bántották a kakast.Mondjuk ahogy ma takarítottam őket kivettem a kakast és azért már kezd helyre jönni, én arra gondoltam, hogy ez valami téli ruhacsere lehetett.Bár ez lehet hülyeség.Minden esetre már nyugodtabb vagyok, de ha tudod mi lehetett az oka akkor kíváncsian várom! Egyébként szerintem a körülményekkel nincs gond, mert tudnak heverészni van nekik széna meg odu is.Minden harmadik nap takarítom őket ugyhogy azzal szerintem meg vannak elégedve.
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Az a helyzet, hogy pár hete vettem egy fürjcsaládot és ma azt vettem észre a kakason, hogy picit mintha ritkúlna a tolla a feje környékén. Ti már tapasztaltatok hasonlót, és ez természetes náluk vagy valami betegség lehet?
Egyébként pénzt ugyanúgy lehet látni minőségi tenyésztésből is, mint a tömegtermelésből, ugyanis az emberek egyre inkább értékelik a minőséget, hajlandóak érte többet fizetni, mint gyengébb minőségűért.
Szerintem az, hogy egy ketrec telepadló, vagy taposórácsos, vagy, hogy tesz-e be az ember homokot fürdeni, vagy sem, ez nem pénz kérdés, hanem egy kis többletmunka.
Aki az állatot szereti, az a saját kényelmét nem helyezi előtérbe és nem fél megfogni a munka végét.
A háztájiban meg az sem szabad, hogy kérdés legyen, hogy zsúfoltan tarsák-e az állatot, mert csak annyi, hogy egy helyett 3 ketrecet csinál és akkor kényelmesen elférnek a madarak. Ez csak ennyi!
Szerinted szeretné az a kutyáját, aki bezárná 2x2m-re és örökre ott tartaná, hogy szaporodjon, "termeljen"?
Ez ugyanolyan, csak a madárnak a porfürdőre, kaparászásra van szüksége, a kutyának meg a térre, hogy szaladgálhasson.
Ha ránézel egy taposórácson tartott madárra, akkor azt látod, hogy a tolla fénytelen, hiányos, az idő előrehaladtával majdnem kopasz, mert leszedik a zsúfoltság miatt egymás tollát, megsebzik egymást, mert nincs meg az a tér, amire szükségük van, hogy távolságot tarthassanak a fajtársaiktól. 6-7 hónaposan selejtezik őket, mert eddigre tönkremennek, megkopaszodnak, felfekélyesedik a lábuk, kimerülnek, legyengülnek.
Miért is?
Azért mert nem hagyják, hogy kifejlődjenek, mert fűtés világítás mellett 5-6 hetesen elkezdenek tojni, holott a testük még nem elég fejlett ehhez, mert a természet úgy alkotta őket, hogy csak 2,5-3 hónapos korra érjenek meg, amikor a csontjaik, ivarszerveik teljesen kifejlődnek.
Méretre semmi különbség nincs egy 6 hetes természetes ütemben fejlődő madár és egy intenzíven tartott madár között, csak annyi, hogy az intenzív elkezd tojni, tojásai apróbbak, és a madár sem fejlődik ki akkorára, mint a természetesen nevelt fajtársai.
A természetesen nevelt madár 3 hónaposan mégegyszer leválltja a tollát, szép, fényes, erős tollakat növeszt, ezek már nem kopnak le olyan könnyen a kakas alatt, és nagy erőteljes madarak, amik téli pihenővel akár 3 évig is tenyésztésben maradhatnak, tojásaik 1,5-szer akkorák, csibéik életerősebbek.
A másik probléma, hogy az ilyen húsárut előállító gazdaságokból vágóhidi madarak kerülnek ki tenyészállatként a forgalomba és a szaporulat alapjaként szolgáló tojást a vágómadarak alól szedik össze, ahol nincs ellenőrizve, hogy melyik madár melyikkel párosodik, így legtöbbször a beltenyésztés miatt kevésbé ellenálló és elkorcsosult madarak kelnek és ezek kerülnek a háztáji gazdaságokba.
Egy fejletlen madár csenevész tojásából csenevész csibe kel, amelyik eleve nem azzal az eséllyel indul az életnek, mint egy olyan, amelyik egy nyugodt, szépen fejlett madár eleve nagyobb tojásából, több ellenanyaggal és tartalékkal felvértezve bújik ki a tojásból. Hiszen egy még maga sem kifejlett tojó a szervezetébe kerülő anyagok egy részét még a saját fejlődésére fordítja, nem a tojásba kerül, hogy a csibe fejlődjön tőle.
A zsúfoltsággal járó stressz szintén rontja az utódok esélyeit.
Minél szebb, egészségesebb, elégedettebb egy állat, annál jobb eredmények várhatók el tőle.
Tudod hányan vásároltak tőlem madarat úgy, hogy azzal jöttek, hogy az "tenyésztő telepről" hozottakból vettek, aztán tojtak 3 tojást és többet nem, vagy másnapra 4-ből kettő megdöglött?
Igaz, olcsóbban vette, de a vége drágább lett, mert ott 500 Ft volt, nálam 800 Ft, de amit tőlem elvisznek az elég edzett ahhoz, hogy megmaradjon és termeljen.
Sokszor jöttek vissza úgy, hogy mesélték a börzén, hogy mondtam, hogy két hét múlva tojik és valóban tojt és már ennyi és ennyi tojása van...
Szerinted tényleg szereti az az állatokat aki képes (személyesen ismerem ezt a "tenyésztőt") a 36 fokos fűtött, világított istállóból tavasszak kitenni reggel a börzén minden védelem nélkül a reggeli 4 fokra a madarakat, vagy a 40 fokos hőségben a beton közepére víz és árnyék nélkül?
Láttam azt a régebbi vitát és szerintem is jó ha hoz egy kis pénzt az az állat amit tart az ember és aki pénzt is akar belőle látni az is szereti az állatait és nem állatkínzó mert ha nem szeretné az állatokat akkor nem tartaná .
Hát az is lehet, hogy olyan, aki azt hiszi, azért mert valaki ráírja a könyvére, hogy szakirodalom, már tényleg az is és azt komolyan kell venni, pedig az ember sokkal többet tanul a saját tapasztalataiból, mint az egyes könyvekből.
Van olyan faj, ahol minden könyv mást ír és sok a "szakirodalom", és akkor mi van? Változnak az idők, az igények, az elvárások, ma már nem a tömegtermelés van előtérben, hanem a minőség és az állatok jóléte. Ezzel meg nem fér össze a taposórács és a zsúfoltság!
Hát igen, bizonyítani nem tudja, nem tudja alátámasztani az állításait. Már megint valaki aki az internet névtelen és arctalansága mögül vaktában lövöldöz, sérteget másokat, bunkóskodik.
Ez a vita említésre sem érdemes. Marcsi ne is foglalkozz ilyen beszólásokkal! Majd ha látjuk, hogy ki is mondja és mit ért el. Lehet, hogy féltékeny volt. Ki tudja.
Igen eltűntél! Utálom azokat az embereket, akiknek hatalmas az arcuk, de amikor megkérdezzük, hogy mégis mire, gyáván elsunnyognak a semmibe!
Szerintem neked az életben sem volt olyan fürjed, amit meg lehetne mutatni, különben már megtetted volna majd egy hónap alatt...
Tényleg nem vagyunk szakmabeliek, nálunk ugyanis a macska vadászik egerekre, nem én... Láttam a másik topikon, hogy te viszont egereket hajkurászol a erdőben... Én inkább madarászok...
Egyébként az intelligens ember csak azt teszi mással (akár a madaraival), amit maga is elvár, hogy vele tegyenek! Továbbra is fentartom, aki nem szereti az állatokat és nem tiszteli az életet, ne foglalkozzon állatokkal!
Én a magam részéről ilyen boldognak és elégedettnek szeretem látni a madaraimat, mert csak az elégedett, magát jól érző állatt hozza ki magából a maximumot!
Nem tudom, ki hogy van vele, de én ilyen elégedettnek szeretem látni a madaraimat, ahhoz meg legalább az alapvető szükségleteiket ki kell elégíteni, pl. egy tyúkalkaltúnál a kapirgálás és porfürdőzés a minimum!
Hát lelketlen tömegtermelő biztosan nem, ha neked ezt jelenti a "szakmabeli", én ugyanis madarász vagyok, nem pénzéhes állatkínzó, és akikkel egy egyesületben madarászok (melyben mellesleg egyik helyen titkár, másik helyen, mint szakmai vezető ténykedek) erről egészen más a véleményük.
Én, mint már többször említettem, nem vágóhidi madarakkal foglalkozom, hanem genetikailag értékes, bizonyos tulajdonságokra szelektált tenyészállatokkal, melyekkel rendszeresen részt veszek kiállításokon.
Mondjuk a te favoritod, aki a könyvet írta, nem a fürjekkel lett gyémántkoszorús mestertenyésztő, hanem ha jól vagyok informálva, papagájokkal...
Mi madarászok (nem állattenyésztők!) arra törekszünk, hogy szárnyasainkat a nekik megfelelő körülmények között tartsuk, hogy a legjobb teljesítményt érjék el és a kiállításokon a legjobb formájukat hozzák. Állatainkat egyedi jelöléssel (egyesületi számos zárt gyűrű) látjuk el, hogy az egyes vérvonalak pontosan követhetőek legyenek.
A favoritod kérdése, mikor anno meg szerettem volna tudni, hogy milyen méretű gyűrű kell a madárra, mikor elkezdtem hivatalosan gyűrűzni a madaraimat, az volt, hogy minek a fürjet gyűrűzni.
Minek is? Minden madarásznak tudnia kell, ha tisztában van a "szakmával" tudnia kell, hogy sem tenyészszemlére, sem minősítőre zárt gyűrű nélküli madarat nevezni nem lehet, ugyanis nem azonosítható.
De ezekkel, mint "szakmabeli" biztosan sokkal inkább tisztában vagy, mint én szegény amatőr madarász!
Tudod változnak az idők és már nem az a követelmény, hogy minél zsúfoltabban tartott állatból, minél többet kisajtolj, ugyanis ma már a minőség előtérbe került a mennyiséggel szemben.
Szerencsére készül a megfelelő törvény ezügyben, néhány hónapja olvastam a tervezetet, amihez a megfelelő megjegyzéseket és javaslatokat megtettük a barátaimmal együtt és akkor megszűnnek majd a 36 fokos istállók és a 24 órás világítás és társaik, valamint a zsúfolt tartásmód szintén. Reméljük mihamarabb az országgyűlés elé kerül és elfogadják és a hozzád hasonló elveket vallók kénytelenek lesznek humánusabban bánni az állataikkal!
"Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogy az állatokkal bánik" Gandhi
Nehogy félre értsd, nem kötekedni akarok! Csak kíváncsi lennék kívülállóként a másik fél tevékenységére is. Láttam a másik fél eredményeit, most akkor mutasd be, hogy neked mi van, hogy le tudjuk vonni a megfelelő konzekvenciát. Hasonlítsuk össze a két állítást, ezt csak ez elért eredmények alapján lehet!