Keresés

Részletes keresés

Angel DC Creative Commons License 2008.01.09 0 0 94
nem, léci, világosíts fel, aztán megyek fürödni:)
Előzmény: freyya (93)
freyya Creative Commons License 2008.01.09 0 0 93
Na és tudod-e mi az a "Church of the big happy woman"?:)
Előzmény: Angel DC (89)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.09 0 0 92
na, már a nagyfiam is vigyorog rajta:))

össze kéne ezeket gyűjteni és kiadni valami könyvben:))
Előzmény: Angel DC (91)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.09 0 0 91
:)))))))))))))))))))))))))
Előzmény: freyya (90)
freyya Creative Commons License 2008.01.09 0 0 90
Nekem a kedvenc történetem egy spanyol sráccal volt egy zenei táborban, ahol tolmácsoltam. Tudni kell a spanyol nyelvről, hogy nincs külön sz és s hang, egyetlen hangot használnak valahol a kettő között. Szóval nagyjából annyira tudják megkülönböztetni és helyesen ejteni ezt a két mássalhangzót, mint amennyire nálunk egy átlagos nyelvtanuló a "bad" és "bed" szavak közötti különbséget eleinte érzékeli.
Szóval eléggé testes fiúcska volt, sikeresen összetört egy széket a koncertteremben. Mikor rákérdeztem, hogyan történt (nagyobb társaságban mindig angolul beszéltünk, hogy mindenki értse), a válasza az volt:
I just wanted to shit on a chair.
Szegény először nem értette, miért esett be hirtelen mindenki a szék alá a röhögéstől.
Angel DC Creative Commons License 2008.01.09 0 0 89
ezt ők külön az én szórakoztatásomra gyártják, tudják hogy nem értem.. és utólag meg kiakadok:))

ilyenek is voltak már:
poacher= nose hunter
day between =ezt leírom feltétlen magyarul,mert sose jönnél rá h ez a napközi:)

vannak kedvenc félrefodításaim is, valszeg ti is tele vagytok ilyenekkel

a kedvenceim lökött ötödikesektől:
i haven't seen you for ages= nem látszik rajtad a korod:)))
i was given a present= én vagyok az elnök:)))
tigers have lived on our planet for thousands of years= a tigrisek a holdon élnek:)))
Előzmény: freyya (88)
freyya Creative Commons License 2008.01.09 0 0 88
Először azt sem tudtam, hogy a fenébe jön ez ide. Tekintve, hogy pasikról van szó, próbáltam valami pajzánra gondolni, de úgy sem volt se füle, se farka.:)
Ilyesmit azonnal felfogni szerintem csak az tud, aki beszélgetés közben fordít magában, és nem az adott nyelvet értelmezi automatikusan az agya.
Előzmény: Angel DC (87)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.09 0 0 87
:))))))))))))))))

akkor jó:) ki a fene gondolkozik magyarul ha angolul beszél?:)
Előzmény: freyya (86)
freyya Creative Commons License 2008.01.09 0 0 86
Hát kellett jónéhány perc, mielőtt leesett!:))))
Előzmény: Angel DC (85)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.09 0 0 85
off

hagy osszak meg veletek egy nemrégi órai szitut
(írom egy füzetbe az ilyeneket, jó lesz öregkorom felvidítani:))

egy szöveg volt Orwellről és pár szóra rákérdeztem h tutira értik-e
(egész kicsi koruktól drillezzük a szavak definiálását, éljen az activity:)
kérdezem: does everybody remember what 'revolution' means?

tudják h tilos magyarul válaszolni ha angolul kérdezek

csajok próbálják megfogalmazni: 'it's a kind of political problem in a country .. like a civil war?'..etc

pasik: 'my song is boiling'

percekig nem értettem.. de a csajok se:)

a pasik később érnek?:)

freyya Creative Commons License 2008.01.09 0 0 84
Többször álmodtam már olyat, hogy valakivel külföldiül beszélgettem, de azért nem ez az általános, az esetek 99%-ban magyarul álmodom. Sőt, talán még ezt sem mondanám. Legtöbbször nem is álmodom semmilyen nyelven, csak képek maradnak meg bennem szöveg nélkül. Legalábbis utólag arra emlékszem.
Fekete-fehérben viszont még életemben nem álmodtam. Amíg nem olvastam róla, fel sem merült bennem, hogy úgy kellene. De lehet, hogy ez azért van, mert erősen vizuális típus vagyok.
Előzmény: Angel DC (81)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.09 0 0 83
a fejszámolás is? nagyobb számokat osztani-szorozni?
hát.. lehet, sosem próbáltam gyakorolni, elhittem,amit olvastam róla

én sokszor tapasztalok skizofrén dolgokat:)) pl tegnap is, telefonon beszéltem az idegenrendészettel; a pasi egy halom infót diktált én meg jegyzeteltem, de nagyon tempósan.. és utólag megkérdezte a titkárnőm h miért írtam a nagy részét angolul.. fel sem tűnt.. asszem csak az érti ezt, aki ugyanilyen tüneteket produkál a napi nyelvhasználat okán:))))))))
Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.09 0 0 82
Persze, h nem. Legalábbis nekünk. De ismerek olyat, aki nagyon jól beszél nyelvet, sok éve, de nem álmodik ezen, igaz, ő eleve csak fekete-fehérben álmodik.
És számolni sem csak magyarul tudok. Ez is csak gyakorlás kérdése :-))))
Előzmény: Angel DC (81)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.09 0 0 81
az álom???? de hát az nem..
az tuti nem
eléggé első kézből tudom:))
kollégák, igazoljatok:)))

nem olvastam, de most felkeltetted az érdeklődésem
Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.09 0 0 80
Olvastál Kishont? Ő emlegette, h két dolog marad meg az anyanyelvnek: az álmodás és a számolás. Majdnem egyet is értek vele a tapasztalataim alapján.
Előzmény: Angel DC (79)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.09 0 0 79
nagy vitánk lesz:)))))

a kommunikatív módszer, jó értelemben véve, nem egy szélsőséges, elvakult teória, ami szerint az analitikus készségeket ne fejlesszük

tudod jól, hogy a szélsőséges ötletek lehet, hogy egy dologra jók, de globálisan tuti nem működnek (pl a callan)

én azt tapasztalom és hiszem, hogy igenis, nem magyarul gondolkodik ideális esetben, aki angolt tanul, és nagyon nem szabad mesterségesen az anyanyelvhez ragasztani a célnyelvet (a non-stop fordítgatással)
van persze, ami marad anyanyelven, pl a matematikai műveletek jellemzően sok év tanulás és nyelvgyakorlás után is anyanyelven működnek.. de ettől eltekintve nagyon igaz, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy.. épp azért mert egészen másként gondolkodsz a másik nyelven

analitikus megközelítés pl gyerekeknél nem igény.. és bizony, semmi szükség egy apró csepprő alsósnál, hogy magyarul beszéljünk
nem állítom, hogy sosem fordul elő,de az tuti h tanuló függetlenül, ha az óra nem angolul zajlik minimum 70%-ban, az nem igazán műxik jól

én 17 éve tanítok.. kevés kollégának van annyi különböző tanuló típust tanítottam/tanítok, hogy biztos vagyok benne, bár az adott csoportra kel szabni még az anyanyelv használat mértékét is, de a lehető legkevesebb indokolt

nem tudom mire jutottam volna a nyolcadikosokkal, akik 7 éve tanítok.. zseniálisak.. és nyelvtanról sok évig nem is hallottak.. ők csak játszva drillezték az adott feladatot

eljössz megnézni őket?:)
Előzmény: loop1o (78)
loop1o Creative Commons License 2008.01.09 0 0 78

"...az anyanyelvet kicsit kikapcsolja..."

Legfeljebb kicsit lehet "kikapcsolni" az anyanyelvet, teljesen soha. Ez is a kommunikatív módszer egyik komoly hibája, hogy erre alapoz. Ebből lesz aztán a (valahol általam) már felemlegetett "nyelvsejtés". Úgy tudom, ezt a sületlenséget - hogy nem szabad megszólalni magyarul egy angolórán - még főiskolán is tanítják. Botrány.

Természetesen az a cél, hogy a tanuló egy idő után már angolul gondolja végig, hogy mit akar mondani, de ennek előfeltétele, hogy a tanulóban korábban a pontos jelentés kikristályosodjon. Ehhez pedig meg kell érteni azt, amit meg kell tanulni. És ebből a szempontból (is) ragyogó megközelítés a kontrasztív nyelvészet eszközeit használni.

U.i.: Nem arra gondolok, hogy szó szerint fordítani kellene az angol szavakat! Isten ments'!!! (Ez már a sokat szapult nyelvtani-fordításos módszeren alapuló nyelvoktatásban is szigorúan tilos volt az igényesebb helyeken...) A szavak és kifejezések szövegkörnyezetbeli jelentését kell megtanulni, amely sokszor köszönőviszonyban sincs a szó szerinti fordítással. (Lásd: Take your time. ~ Ne siess!)

Előzmény: Angel DC (68)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.08 0 0 77
ja, amúgy akkor az én papírom is fehér volt:)))
azóta sárga:)))
Előzmény: Frouwe (75)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.08 0 0 76
igen, beszéltük.. de ez hogy jön ez most ide?
Előzmény: Frouwe (75)
Frouwe Creative Commons License 2008.01.08 0 0 75
Az én papírom fehér volt. Mellesleg részemről nem sokat tartok az egynyelvű vizsgákról, de azt hiszem, ezt már megbezéltük.
Előzmény: Angel DC (74)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.08 0 0 74
ez jó hír!

a rigó mondjuk az én szememben nem támpont, nekem rigós felsőfokúm volt gimi után (heti 2 tanórában tanultuk az angolt egy katasztrófa nénitől), és nem jelentette tudásban az a sárga papír töredékét sem annak, amit ma a fiam euro-s középfokúja
Előzmény: Frouwe (73)
Frouwe Creative Commons License 2008.01.08 0 0 73
Nem, távolról sem az, ahogy neked tanították. (nem tudok többes számban nyilatkozni sajnos, mert én alap óraszámon tanultam, de negyedik gimire orosz regényeket olvastam szótár nélkül eredetiben, a Rigó középfokon meg már egy évvel korábban megvolt)
Előzmény: Angel DC (72)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.08 0 0 72

igen, sokszor volt már tréningen, hogy például egy mondat-analitikus játékot mutattam és megjegyeztem, hogy nem tudom németül lehet-e egyáltalán játszani.. angolul meg szeretik nagyon, átfogó nyelvtani tudást igényel, mégis nagyon megmozgatja a gyerekeket (igaz csak aki már középfoknál tart, de mi korán kezdjük az oktatást)

az angolmánia tény, nagyon szeretem ezt a nyelvet, de tanultam egy ideig németet, nagyon élveztem a kommunikációt, pedig az egész csoport az én kiejtésemen vigyorgott mindig

az orosz módszertan gondolom nem az, ahogy anno nekünk tanították, mert az szimplán nem működött

pár éve talált a fiam anyósoméknál a padláson egy orosz mesekönyvet, pár mondat volt a kép alatt minden oldalon
kérte, hogy fordítsam le (nagyon tetszettek neki a betűk)
amikor egy-egy szót sikerült felidézni csak, és kiderült, nyolc évig tanultam.. azt mondta: anya, te ilyen tehetségtelen vagy?:)))
Előzmény: Frouwe (71)
Frouwe Creative Commons License 2008.01.08 0 0 71
Nem véletlenül mondták.....

De úgy általában a módszertanosok is azt hiszik, hogy minden az angol. Ezért vannak szó szerint szar (bocsánat) német nyelvkönyvek..... Ugyanis a németet úgy próbálják tanítani (és taníttatni), mint az angolt. A német viszont ragozó nyelv, az angol nem az.
Emiatt totálisan nem lehet az angolos módszertani dolgokat a németre ráhúzni.

Én német és fél orosz szakos vagyok. Az orosz módszertan amúgy nagyon top! Olyan szemléltető anyagaik (diák, képek, fotók, kártyák stb.) vannak, hogy a szám tátva maradt, mikor láttam. És nem akarják az oroszt angolként kezelni.
Előzmény: Angel DC (70)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.08 0 0 70
valóban

metodika tréningen már mondták a németes és oroszos kollégák, hogy mi angolosok azt hisszük, csak az angol létezik:))

te milyen szakos vagy?
Előzmény: Frouwe (69)
Frouwe Creative Commons License 2008.01.08 0 0 69
A nyelvtanár és az angol szakos nem igazán szinonímái egymásnak....

Előbbi kicsit tágabb fogalom.
Előzmény: Angel DC (52)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.07 0 0 68
a backchaining különösen sokszótagú szavak esetén jó, vagy amikor több benne a hasonló hang és kiejtésnél ez zavaró

érdekessége (számomra), hogy hátulról előre műxik

pl az especially szónál így gyakoroltatjuk:
ly-cially-specially-especially

ha valamelyik szótagnál elkeveredik a hallgató, akkor nem megyünk tovább amíg az nem megy

warm-up: ugyanarra jó, amire edzésnél a bemelegítés

legyen gyors, szórakoztató, gondolat ébresztő, stirring-up (:)))), és klasszul kösse a múlt órát az új anyaghozvagy vezesse be a következő gondolatot

a funkcója, hogy ráhangolja a tanulót az angolra, hogy az anyanyelvet kicsit kikapcsolja és angolra átkapcsoljon (rengeteg klassz ötlet van rá)

(ha van még gondolatod, akkor holnapírok rá,mert a gyerekeim ezen a keyboardon némely billentyűt ma leamortizáltak:)
Előzmény: loop1o (66)
loop1o Creative Commons License 2008.01.07 0 0 67
Ne búcsúzkodj, én még itt vagyok! ;)
Előzmény: Angel DC (58)
loop1o Creative Commons License 2008.01.07 0 0 66

A bekkcséjningről is írhatnál két (vagy több :) szót, mert ami definíciót találtam róla, az nem volt kristály tisztán érthető számomra. A lényege, amit megértettem, hogy kiejtés gyakoroltatási technika. De pontosan mit takar?

Ami a vórmápot illeti, tudom, hogy a módszertani nagykönyv szerint ennek a nevéhez (a többiek kedvéért: magyarul bemelegítést jelent) méltó módon mintegy fel kell élénkítenie és egyben készítenie a tanulókat a nyelvórára, de nekem mindig az volt az érzésem, hogy ez a téma egy kicsit túl van lihegve. Írtad, hogy az a bizonyos kolléganő nagyon nem jól csinálta ezt, mert - hozzászólásodból következtetve - írásbeli feladattal indított. Nos, véleményem szerint ezzel semmi gond nincs. Én magam is így tanultam angolul, és soha nem láttam kárát. Sőt. De nyilván (?) neked erről - nyelvtanári szemszögből - más a véleményed.

Előzmény: Angel DC (61)
Angel DC Creative Commons License 2008.01.04 0 0 65
nem, totálisan igazad van, elírtam
elnézést
Előzmény: Taira (64)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!