Most érdemes nyelvet tanulni!
Válassz gyorsan, egyszerűen nyelviskolát, Külföldi és belföldi nyelvtanfolyamokat, Tankönyveket, Nyelvtanító programokat, számítógépes szótárakat
Egyszerre válogathatsz a legjobb ajánlatok között.
Gyere el a Nyelvtudás Pláza Országos kiállítás és vásárra augusztus 30-tól szeptember 2-ig.
A rendezvényt 14 városban tartjuk
A rendezvény 4 napja alatt kedvedre böngészhetsz:
- a helyi nyelviskolák,
- tankönyvkiadók,
- külföldi-és belföldi utazási irodák, nyelvi utaztató cégek,
- távoktató és internetes nyelvoktató cégek,
- nyelvvizsgaközpontok,
- idegen nyelvű- és tankönyvkiadók,
- multimédiás oktatószoftverek gyártói és forgalmazói
- oktatási segédeszközök gyártói és forgalmazói ajánlatai között.
3 ok amiért most érdemes elkezdeni nyelvet tanulni!
1. A rendezvényen minden jelentős nyelviskola kint lesz.
2. A kiállítók a rendezvény alatt rendkívüli kedvezményeket biztosítanak
3. ha részt vesz játékos programjainkon, kis szerencsével még több kedvezményt, ajándékokat nyerhet!
A rendezvény ingyenes! Minden látogatót szeretettel várunk!
Nekem a kedvenc történetem egy spanyol sráccal volt egy zenei táborban, ahol tolmácsoltam. Tudni kell a spanyol nyelvről, hogy nincs külön sz és s hang, egyetlen hangot használnak valahol a kettő között. Szóval nagyjából annyira tudják megkülönböztetni és helyesen ejteni ezt a két mássalhangzót, mint amennyire nálunk egy átlagos nyelvtanuló a "bad" és "bed" szavak közötti különbséget eleinte érzékeli. Szóval eléggé testes fiúcska volt, sikeresen összetört egy széket a koncertteremben. Mikor rákérdeztem, hogyan történt (nagyobb társaságban mindig angolul beszéltünk, hogy mindenki értse), a válasza az volt: I just wanted to shit on a chair. Szegény először nem értette, miért esett be hirtelen mindenki a szék alá a röhögéstől.
ezt ők külön az én szórakoztatásomra gyártják, tudják hogy nem értem.. és utólag meg kiakadok:))
ilyenek is voltak már: poacher= nose hunter day between =ezt leírom feltétlen magyarul,mert sose jönnél rá h ez a napközi:)
vannak kedvenc félrefodításaim is, valszeg ti is tele vagytok ilyenekkel
a kedvenceim lökött ötödikesektől: i haven't seen you for ages= nem látszik rajtad a korod:))) i was given a present= én vagyok az elnök:))) tigers have lived on our planet for thousands of years= a tigrisek a holdon élnek:)))
Először azt sem tudtam, hogy a fenébe jön ez ide. Tekintve, hogy pasikról van szó, próbáltam valami pajzánra gondolni, de úgy sem volt se füle, se farka.:) Ilyesmit azonnal felfogni szerintem csak az tud, aki beszélgetés közben fordít magában, és nem az adott nyelvet értelmezi automatikusan az agya.
hagy osszak meg veletek egy nemrégi órai szitut (írom egy füzetbe az ilyeneket, jó lesz öregkorom felvidítani:))
egy szöveg volt Orwellről és pár szóra rákérdeztem h tutira értik-e (egész kicsi koruktól drillezzük a szavak definiálását, éljen az activity:) kérdezem: does everybody remember what 'revolution' means?
tudják h tilos magyarul válaszolni ha angolul kérdezek
csajok próbálják megfogalmazni: 'it's a kind of political problem in a country .. like a civil war?'..etc
Többször álmodtam már olyat, hogy valakivel külföldiül beszélgettem, de azért nem ez az általános, az esetek 99%-ban magyarul álmodom. Sőt, talán még ezt sem mondanám. Legtöbbször nem is álmodom semmilyen nyelven, csak képek maradnak meg bennem szöveg nélkül. Legalábbis utólag arra emlékszem. Fekete-fehérben viszont még életemben nem álmodtam. Amíg nem olvastam róla, fel sem merült bennem, hogy úgy kellene. De lehet, hogy ez azért van, mert erősen vizuális típus vagyok.
a fejszámolás is? nagyobb számokat osztani-szorozni? hát.. lehet, sosem próbáltam gyakorolni, elhittem,amit olvastam róla
én sokszor tapasztalok skizofrén dolgokat:)) pl tegnap is, telefonon beszéltem az idegenrendészettel; a pasi egy halom infót diktált én meg jegyzeteltem, de nagyon tempósan.. és utólag megkérdezte a titkárnőm h miért írtam a nagy részét angolul.. fel sem tűnt.. asszem csak az érti ezt, aki ugyanilyen tüneteket produkál a napi nyelvhasználat okán:))))))))
Persze, h nem. Legalábbis nekünk. De ismerek olyat, aki nagyon jól beszél nyelvet, sok éve, de nem álmodik ezen, igaz, ő eleve csak fekete-fehérben álmodik. És számolni sem csak magyarul tudok. Ez is csak gyakorlás kérdése :-))))
a kommunikatív módszer, jó értelemben véve, nem egy szélsőséges, elvakult teória, ami szerint az analitikus készségeket ne fejlesszük
tudod jól, hogy a szélsőséges ötletek lehet, hogy egy dologra jók, de globálisan tuti nem működnek (pl a callan)
én azt tapasztalom és hiszem, hogy igenis, nem magyarul gondolkodik ideális esetben, aki angolt tanul, és nagyon nem szabad mesterségesen az anyanyelvhez ragasztani a célnyelvet (a non-stop fordítgatással) van persze, ami marad anyanyelven, pl a matematikai műveletek jellemzően sok év tanulás és nyelvgyakorlás után is anyanyelven működnek.. de ettől eltekintve nagyon igaz, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy.. épp azért mert egészen másként gondolkodsz a másik nyelven
analitikus megközelítés pl gyerekeknél nem igény.. és bizony, semmi szükség egy apró csepprő alsósnál, hogy magyarul beszéljünk nem állítom, hogy sosem fordul elő,de az tuti h tanuló függetlenül, ha az óra nem angolul zajlik minimum 70%-ban, az nem igazán műxik jól
én 17 éve tanítok.. kevés kollégának van annyi különböző tanuló típust tanítottam/tanítok, hogy biztos vagyok benne, bár az adott csoportra kel szabni még az anyanyelv használat mértékét is, de a lehető legkevesebb indokolt
nem tudom mire jutottam volna a nyolcadikosokkal, akik 7 éve tanítok.. zseniálisak.. és nyelvtanról sok évig nem is hallottak.. ők csak játszva drillezték az adott feladatot
Legfeljebb kicsit lehet "kikapcsolni" az anyanyelvet, teljesen soha. Ez is a kommunikatív módszer egyik komoly hibája, hogy erre alapoz. Ebből lesz aztán a (valahol általam) már felemlegetett "nyelvsejtés". Úgy tudom, ezt a sületlenséget - hogy nem szabad megszólalni magyarul egy angolórán - még főiskolán is tanítják. Botrány.
Természetesen az a cél, hogy a tanuló egy idő után már angolul gondolja végig, hogy mit akar mondani, de ennek előfeltétele, hogy a tanulóban korábban a pontos jelentés kikristályosodjon. Ehhez pedig meg kell érteni azt, amit meg kell tanulni. És ebből a szempontból (is) ragyogó megközelítés a kontrasztív nyelvészet eszközeit használni.
U.i.: Nem arra gondolok, hogy szó szerint fordítani kellene az angol szavakat! Isten ments'!!! (Ez már a sokat szapult nyelvtani-fordításos módszeren alapuló nyelvoktatásban is szigorúan tilos volt az igényesebb helyeken...) A szavak és kifejezések szövegkörnyezetbeli jelentését kell megtanulni, amely sokszor köszönőviszonyban sincs a szó szerinti fordítással. (Lásd: Take your time. ~ Ne siess!)
a rigó mondjuk az én szememben nem támpont, nekem rigós felsőfokúm volt gimi után (heti 2 tanórában tanultuk az angolt egy katasztrófa nénitől), és nem jelentette tudásban az a sárga papír töredékét sem annak, amit ma a fiam euro-s középfokúja
Nem, távolról sem az, ahogy neked tanították. (nem tudok többes számban nyilatkozni sajnos, mert én alap óraszámon tanultam, de negyedik gimire orosz regényeket olvastam szótár nélkül eredetiben, a Rigó középfokon meg már egy évvel korábban megvolt)
igen, sokszor volt már tréningen, hogy például egy mondat-analitikus játékot mutattam és megjegyeztem, hogy nem tudom németül lehet-e egyáltalán játszani.. angolul meg szeretik nagyon, átfogó nyelvtani tudást igényel, mégis nagyon megmozgatja a gyerekeket (igaz csak aki már középfoknál tart, de mi korán kezdjük az oktatást)
az angolmánia tény, nagyon szeretem ezt a nyelvet, de tanultam egy ideig németet, nagyon élveztem a kommunikációt, pedig az egész csoport az én kiejtésemen vigyorgott mindig
az orosz módszertan gondolom nem az, ahogy anno nekünk tanították, mert az szimplán nem működött
pár éve talált a fiam anyósoméknál a padláson egy orosz mesekönyvet, pár mondat volt a kép alatt minden oldalon kérte, hogy fordítsam le (nagyon tetszettek neki a betűk) amikor egy-egy szót sikerült felidézni csak, és kiderült, nyolc évig tanultam.. azt mondta: anya, te ilyen tehetségtelen vagy?:)))
De úgy általában a módszertanosok is azt hiszik, hogy minden az angol. Ezért vannak szó szerint szar (bocsánat) német nyelvkönyvek..... Ugyanis a németet úgy próbálják tanítani (és taníttatni), mint az angolt. A német viszont ragozó nyelv, az angol nem az. Emiatt totálisan nem lehet az angolos módszertani dolgokat a németre ráhúzni.
Én német és fél orosz szakos vagyok. Az orosz módszertan amúgy nagyon top! Olyan szemléltető anyagaik (diák, képek, fotók, kártyák stb.) vannak, hogy a szám tátva maradt, mikor láttam. És nem akarják az oroszt angolként kezelni.
A bekkcséjningről is írhatnál két (vagy több :) szót, mert ami definíciót találtam róla, az nem volt kristály tisztán érthető számomra. A lényege, amit megértettem, hogy kiejtés gyakoroltatási technika. De pontosan mit takar?
Ami a vórmápot illeti, tudom, hogy a módszertani nagykönyv szerint ennek a nevéhez (a többiek kedvéért: magyarul bemelegítést jelent) méltó módon mintegy fel kell élénkítenie és egyben készítenie a tanulókat a nyelvórára, de nekem mindig az volt az érzésem, hogy ez a téma egy kicsit túl van lihegve. Írtad, hogy az a bizonyos kolléganő nagyon nem jól csinálta ezt, mert - hozzászólásodból következtetve - írásbeli feladattal indított. Nos, véleményem szerint ezzel semmi gond nincs. Én magam is így tanultam angolul, és soha nem láttam kárát. Sőt. De nyilván (?) neked erről - nyelvtanári szemszögből - más a véleményed.