Én max. elégedett vagyok, figyelemre méltó, hogy egy monori cég szarvas szalámit is árul. Csütörtökönként pedig a Konstantin téren gazdapiac él, ahol igazán fincsi házikolbászok kaphatók. Az abált szalonnák is értékelendők :-)
"Húsdaráló van, töltő vég van, belet lehet kapni, és úgy fűszerezem, ahogyan akarom."
Egyértelmű!!!
Ha segíthetek....
Nem kell egyszerre sokat csinálni. A nyers kolbász fűszereinek a fagyasztás nem tesz jót. Maximum 2-3 hónapra valóban gondolkodj.
Eszközök: vegyél egy rendes arra való töltőt. Hagyd a húsdarálóhoz csatlakozó megoldásokat. Főleg ha elektromos húsdaráló készülék. Teljesen alkalmatlan a feszes kolbász töltésére.
Viszont te magad daráld le a hozzávalókat. Itt megint megjegyzem a csodamasinák teljes alkalmatlanságát.
Kis mennyiségekhez elég egy 10-es régi hagyományos kézi daráló is. 15 kg-ig én nem veszek elő mást! Csak a legfontosabb dolog: Darálás előtt vidd el a kést és a rostélyt köszörűshöz. Könnyebb-szárazabb érzés lesz, játszva darálsz. A "köszörűsöm" mondja, ha még egyszer valaki ilyen elektromos daráló alkatrészt visz hozzá, fejéhez vágja, nem lehet megcsinálni őket.
A többi részletkérdés: összetevők, zsírarány, fűszerezés, apró trükkök pl. fokhagymával, ez már nem számít a fentiekhez képest.
Csináltál te már vargányásat is, minek beszélek. :)
Nekem ez van: pontos, precíz. Könnyen tisztítható. Házi méretű használatra
Én pár hete felhívtam őket, mert akkor már hetek óta mindenre az volt kiírva, hogy „nem rendelhető”.
Maga Dr. Ignácz vette fel, aki – pedig nem ismerem, akkor beszéltem vele először – előadta nekem, hogy szabadságon voltak, ezért nem volt rendelhető semmi, ugyanakkor még van készlet (azt árulják most ki), de ha ez elfogy valószínűleg le fognak állni, mert ugyan rendelt napelemet, de hónapok óta válaszra sem méltatják, így nem tudja mikor készül el, és ha az elektromos berendezéseiket a hálózatról kell üzemeltetniük, akkor abba tönkremennek.
De ha nagyon hideg lesz a tél, akkor ennek ellenére is van remény, mert akkor meg tudják oldani a hűtést a régi hagyományos módon, „természetes hűtéssel”, viszont ezt meg ki garantálja neki?
(Pedig isten bizony csak annyit kérdeztem, hogy mikor lesz vastagkolbász, nem a vállalkozás aktuális helyzetéről érdeklődtem…:) )
Úgyhogy mi is rendeltünk, amint lehetett 2-2-2 szálat mindenből, e mellé küldtek még egy szálat ajándékba, a 7 szál talán kitart tavaszig, ha beosztjuk.
Minden esetre 6900/kg-ról szép csendben felment ennek is az ára 8900 Ft/kg-ra, de tartok tőle, hogy lesz ez még drágább is (persze ha lesz vastagkolbászuk), pedig már most sem olcsó mulatság.
Ahogy olvasom, a helyiek fikázzák is rendesen, hogy ki az a marha, aki ennyiért megveszi tőle, elárulom: (egyes fővárosi éttermeken kívül) az, akinek mostanra már megszűnt minden helyi vastagkolbász forrása, viszont vágyik a régi jó csabai ízekre, és ezért nem sajnál érte ennyit sem.
Ma a Budafoki piacon vettem egy karika zsemlés véres hurkát, és egy szál sütni való kolbászt.
A hurka teljesen rendben volt, a kis zsemlekockákat ugyan hiányoltam belőle, ezt nem akarom itthon reprodukálni, bár bátyám anno tudott friss vért szerezni vágóhídról, és készítettünk is,
de hogy ennél a kolbásznál (3890 Ft/kg) ne tudnék jobbat összerakni, azt kétlem.
Húsdaráló van, töltő vég van, belet lehet kapni, és úgy fűszerezem, ahogyan akarom.
Nekünk is megjött, a Facebook oldalukon az van fent, hogy ajándékba küldenek házi sertészsírt, azt nem küldtek, viszont a megrendelt 3 rúd helyett 4 volt a csomagban.
Nem tudom, hogy így jött-e ki a súly, vagy ajándék, de korrektek, és ahogy írod, a minőség is maradt.
Érdekesség: a múltkor említetted, hogy Csók Ilona Julianna volt a nyugtán, most jobban megnéztem, a vastagkolbászon lévő árucimke hátoldalán is az van feltüntetve pici betűkkel, hogy "Gyártja: Csók Ilona Julianna"....
Az a múltkor már kiderült, hogy a hölgy Dr. Ignácz édesanyja, és a nevét egyébként sehol nem lehet olvasni a Dr. Ignácz honlapon, illetve mindenütt "Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra" néven jelennek meg, úgy hogy nem tudom mi van emögött, illetve tippeim vannak....:))
Csak a lényeget felejtettem el ideírni: a kolbász paprikamentes, és csak enyhén fűszerezett, hogy a hús íze jobban érvényesüljön. Tőlünk nyugatra nagy kultusza van ezeknek a kolbászoknak, nálunk még nem olyan gyakori.
Legutóbb innen a kolbászt és a szalonnát próbáltam ki. Persze ez se olcsó, de ebben a kategóriában ez nem is szokás.
Mindkettő nagyon ízlett a családnak. A füst illata és a füstölés mértéke egyaránt tetszett. A kolbász héját semilyen technikával (forró víz, mikro) nem sikerült lehúzni, de nem volt baj vele, mert nagyon vékony és puha volt, észre se lehetett venni. A kolbász állaga nagyon rendben van, darabos, puha, de szeletelhető, sok és jófajta zsír van benne.
A füstölt szalonna füstje kiváló, a zsíros része puha, omlós, a kötőszövetek viszont - hát ugye, kötnek. Ami furcsa - de nem bajnak mondanám, hanem termékjellemzőnek - hogy finom, de nagyon enyhe az íze. Egy raguban, pörköltben elveszne. A végén már túrós csuszára tettem, ott tudott érvényesülni.