Keresés

Részletes keresés

kisidi Creative Commons License 2009.10.14 0 0 446
Mostanában eltűntek a barkácsáruházakból a 12v-os kerti lámpák, pedig kéne. Mindenhol a napelemes ledesek vannak, csak olyanok mint a szentjánosbogár, pedig praktikus lenne.
gardenerboy2 Creative Commons License 2009.10.12 0 0 445

Kösz! Mivel a térkőre kerülő középső oszlop lesz a szélsőket meg letudom betonozni ezért remélem lecsavarozva is jó lesz. Mégegyszer köszi.
Előzmény: kisidi (444)
kisidi Creative Commons License 2009.10.12 0 0 444
Én kétféle oszloptartót ismerek. Ha biztos az alapod, mondjuk beton(nem tudom, hogy a térkő önmagában az-e, ha nincs alábetonozva, ami nem valószínű) akkor van olyan tartó amit bedűbeleznek az aljzatba. Aztán van, amit betonba kell beönteni és úgy kell az oszlopot a tartóba csavarozni.
Előzmény: gardenerboy2 (443)
gardenerboy2 Creative Commons License 2009.10.11 0 0 443

Sziasztok! Talán tud vki segíteni nekem. Egy nagyobb pergola tartóoszlopait hogy lehet térkő felületen rögzíteni? Fel kell-e szedni néhány követ és alábetonozni vagy van más megoldás? Kösz a segítséget.
milrose Creative Commons License 2009.10.03 0 0 442
Köszönöm! A kisidi ötletével kombinálva tényleg meglehet a borostyános oszlop:)
Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen segítőkészek vagytok!
Egyébként nevess ki, de rengeteg betonvasam van:) (az apukám kőműves volt), a ház elején arra volt a szőlő futtatva, de ami vas, azt én már utálom:)
Előzmény: RCTiv (436)
milrose Creative Commons License 2009.10.03 0 0 441
Szia Nóra!

Hű, de szívesen neked adnám őket! :))) Kár, hogy lehetetlen.
Egyébként még tökök is vannak rajta!
Előzmény: CBNora (435)
milrose Creative Commons License 2009.10.03 0 0 440
Ó, ez is egy nagyon jó ötlet, és talán könnyebben kivitelezhető is. Na, majd agyalok rajta (hála neked, már van fény az alagút végén:) ). Valóban csak az 5 legmagasabb oszlop az igazán zavaró.
Az oszlopokra én mindig borostyánt képzeltem el, hiszen közöttük eléggé színes a növényvilág. Hosszú a tél, ez már úgyis csak tavaszi kivitelezés lesz.
Nagyon jól fog mutatni az obeliszked, de tényleg nehéz igazán kék virágot találni. Én is nagyon szeretem őket.
kisidi Creative Commons License 2009.10.03 0 0 439
Igazából lehet ilyen is- olyan is, sőt még az apácarács két oszlop között is jó, minden a színeken múlik, meg én okvetlenül tennék az oszlopok tetejére csúcsdíszt, nagyon feldobja.
Előzmény: kisidi (438)
kisidi Creative Commons License 2009.10.03 0 0 438
Ez is tök jó, ha hamar befutja a növényzet. A dns-spirál meg színesre festve mutat növény nélkül is, cserébe több munka és pénz.
Előzmény: RCTiv (436)
RCTiv Creative Commons License 2009.10.03 0 0 437
ehh a laptop kb minden tizedik betűt elhagyja, remélem azért ki lehet hámozni a mondanivalómat :))
Előzmény: RCTiv (436)
RCTiv Creative Commons License 2009.10.03 0 0 436
ha tetszik kisidi ötlete, és nem bánod, hogy nem annyira dizájnos maga a szerkezet (úgyis növényt akarsz rá futtatni..) akkor a legegyszerűbbés költséghatékony módja a "piramisnak" ha vegyél műanyagozott huzalt (amiből a drótkerítést csinálják) vagy horganyzott is jó, csak a műanyag nem melegszik/fagy anyira, és zöld színű tehát jobbnak tűnik. És egyszerűen az oszlop tetejéből lefelé kihúzol annyi szálat amennyit akarsz, akár négyszögletes piramis négy szállal akár 10 szállal egy kör alapú rád van bízva. ha ezzel megvagy, spirálisan feltekersz rá még egy szálat, így a növénykék is tudnak majd mibe kapaszkodni. a kerítésdrótot jól lehet hajlítani, de elég merev ahhoz, hogy megtartsa a formát, a többit meg majd a növények elintézik. (de vannak erősebb kevésbé hajlítható huzalok is, vagy betonva, na az igazán merev :D) ha biztosra akarsz menni, rögzíted az alját a földben (százas szög például már megtartja szerintem)

Előzmény: milrose (432)
CBNora Creative Commons License 2009.10.03 0 0 435
Hú, ha nekem ilyen oszlopaim lennének!
Mindig újabb és újabb tökféléket nézek ki magamnak, de nem tudok annyit hova futtatni...
Én valami hálót raknék rájuk, és lopótököket futtatnék rá. Pl. a kolbásztök jól mutatna.
Persze ebbe a romantikus hangulatba nem nagyon illene, csak ábrándoztam... Nagyon vágyom sok méter magas állványokra.
Előzmény: milrose (415)
kisidi Creative Commons License 2009.10.03 0 0 434
Én is szeretnék valami ilyesmi obelisket csinálni itthon majd télen. Bambuszból, vagy lécekből. A kék ágyást feldobandó, mert szereztem igazi kék, nem lila hajnalkamagot. Sajnos klemátiszom nincs, meg nem is láttam igazán kéket.
Viszont vannak kb.50cm-es léceim, azokból viszont valami hasonlót kellene összehozni, a hobbiasztalosba nem bíztatnak nagyon, valami ötlet. Valami erős ciklámenes színű klemátiszra vágyom, ennek a fészernek a falára.
Előzmény: kisidi (433)
kisidi Creative Commons License 2009.10.03 0 0 433
Ha lesz hova fusson, akkor már fog felfele is terjedni, csak igazgatni kell rá egy ideig.
Örülök, hogy tetszik a javaslat, persze ez egy alapötlet, lehet variálni. Arra azért számítsál, hogy ha ráadásul betonnal van kiöntve, akkor emberes feladat lesz a furkálás. Gondolom betonfúró kell hozzá inkább, mint vasfúró, valami hilti-féle, de ebben nem vagyok szakértő. Próbálj meg egyet készre megcsinálni, azon le tudod mérni mennyi munka,pénz energia, majd eldöntöd, hogy hány ilyen obeliszk kell a kertbe, lehet, hogy nem is kell mind a 10-et meghagyni, inkább csak ott, ahol azok a gyönyörűséges klemátiszok vannak
A másik variáció, ami inkább a hagyományos obeliszk fazon, azt kb. úgy lehetne, hogy a falécet, 4-6- db kell minden méretből abból 2 db-ot középen átfogod valami hiltiszallaggal, vagy bilinccsel, ez részletkérdés, és hozzáfogatod ott középen az oszlophoz. Az oszlop túloldalán szintén, majd ezt a két lécet összefogatod 1-2 léccel, én kettővel csinálnám úgy, hogy közéfognám alulról-felülről az oszlophoz rögzített lécet. Így kapsz egy négyzetet, középen az oszloppal.. Kb. 20-30 cm-ént mindig rövidebb lécekkel megcsinálod ugyanezt. A végeredmény egy hosszúkás, nyújtott piramis lesz. Az oszlophoz fogatás történhet fúrás-csavarozással, vagy hegesztéssel.
Jellegében ilyen lenne:
Előzmény: milrose (432)
milrose Creative Commons License 2009.10.03 0 0 432
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ kisidi! Ez egy nagyon jó ötlet! Köszönöm, köszönöm!
Már megyek is megszemlézem a gyakorlati megvalósításának lehetőségét.
A nyavalygást még úgy sem fejezem be.:)) További problémák: Milyen fúró kell egy 12 cm átmérőjű üreges vascsőhöz, ami betonnal van kitöltve?
Növényügyileg: Van klematiszom többféle, de az széltében is nagyon terjed. Ide inkább magasság kellene (3-4m). De ez már a kisebb probléma:)
Köszönöm a dicséretet is, sokat tanultam tőletek. Igazán most kezdem a kertem alakítását, és most abban a stádiumban vagyok, hogy minden növény kell:)), de majd csak megjön az eszem.
Előzmény: kisidi (428)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.03 0 0 431
:))

Ha egyszerre sok... aprankent. En nem szeretnek semmit sem a foldben hagyni - ha lehetne egyszerre kivenni mindet - jo lenne.
De ha nem...

Legalabb levagni oket - akkor "kitisztulna" elso ranezesre a kert, es a tobbi munka meg amikor van ra lelkiero... (vagy penz folfogadni embereket).
Előzmény: milrose (426)
zratkay Creative Commons License 2009.10.03 0 0 430
Hogy en hogy bekverek a nevemmel... :))
Előzmény: Tartomo (425)
milrose Creative Commons License 2009.10.03 0 0 429
Szia RCTiv!

Köszönöm neked is, hogy segítesz. Gondoltam ám a festésre is (két év:)) ), de avval csak azt érném el, hogy színes vasoszlopok meredeznének a magasba. A probléma az, hogy nem tudok felfuttatni rá semmiféle növényt, ami takarná. nem is igazán a téli hidegtől, inkább a nyári forróságtól félnék.
10 db ilyen szörnyűség van körbe az udvaron, minden világtáj felé, és igen vastagok.
Én bolond, az oszlopközöket már teleültettem mindenféle futókkal, sőt még pergola is van (maradt még szőlő:)) ). Még hajnalkát is futtattam rá, ill. az elszáradt szőlőre. :))

Előzmény: RCTiv (418)
kisidi Creative Commons License 2009.10.03 0 0 428
Ha kiszedni és levágni tőből nem szeretnéd, akkor talán az megoldás lehet, hogy átfurkálod az oszlopot, szembe egymással 1-1 lukat, majd átdugsz rajta egy farudat, lehetőleg már lekezeltet, lefestettet, esetleg keményfából. Alul hosszabb rudakat, és egyre feljebb rövidebbeket. mindig egy kicsit eltolva az alsótól, így a végén egy dns-spirálszerűt kapsz, ami önmagában a megfelelő színre lefestve is jól néz ki, lehetne egy színnek a különböző árnyalatai, és arra már tuti felfut bármi, én tartamo által is javasolt klemátiszokat javasolok, a kert színeihez illőt.
Az oszlopok tetejére meg tennék valami csúcsdíszt, fából, vasból polisztirolból, bármimilyen anyagból, azt is lefestve. Lehet gömb, vagy articsóka, vagy csak egy piramis. Mondjuk a dns-spirál modernségéhez az articsóka-ananász nem illik nagyon.
A spirálok függőleges összekötését, ha a növény megköveteli, meg átlátszó damillal, de, ha csak muszáj.
Magát a vasoszlopot olyan színre festeném, ami szinte elvész, ne az domináljon, hanem a spirál. Mondjuk hammerite bronz nem túl feltűnő, visszaveri a környezet színeit jobban mint a fekete vagy fehér. De érdekes lenne egy fényes krómfesték is.
Egyébként gratulálok nagyon szép a kert, a színösszeállítás, jó hangulata van!
Előzmény: milrose (423)
milrose Creative Commons License 2009.10.03 0 0 427
Szia!

Értem én ám úgy is! Nagy csodálója vagyok a kertjének.
Igen, ezt válaszoltam neki is. De még reménykedek, hogy van megoldás.
Előzmény: Tartomo (425)
milrose Creative Commons License 2009.10.03 0 0 426
Szia Zratkay!

Köszönöm neked is, hogy próbálsz segíteni. Nagyon reménykedem, hogy közösen csak rájövünk a megoldásra.:)
Hát igen, a végén én is mindig erre jutok, ki kell vágatni őket! Igazán az eszemmel tudom, hogy ez lenne a legjobb, de a nagy gondolkodás közepette tele ültettem a közöket mindenféle futókkal. Most meg azokat sajnálnám.
Előzmény: zratkay (417)
Tartomo Creative Commons License 2009.10.03 0 0 425

Most vettem észre mikor rákattintottam a küldésre, hogy más nevet írtam.

Bocsánat,.......... Zratkay által javasolt.....  ;)  ;)

 

 

Előzmény: Tartomo (424)
Tartomo Creative Commons License 2009.10.03 0 0 424

Ha az oszlopra nem akarnak felfutni, akkor maradnék a ZsuR által javasolt tőből való kivágásnak,  egy flexel szerintem simán,-  a földfelszínnel egyvonalban ki lehet vágni.  

Előzmény: milrose (423)
milrose Creative Commons License 2009.10.03 0 0 423
Szia Tartomo!
Köszönöm, hogy válaszoltál nekem, és megpróbálsz segíteni. Már elég régen olvasgatlak benneteket, és be kell vallanom, nagyon sok ötletet "loptam" is tőletek.
Reménykedtem, hogy segíteni fogtok nekem. És igen!:))
Tudod az a baj, hogy 10 db ilyen oszlop van, gyakorlatilag az egész udvar körbekerítve.
A közöttük lévő részt én is, ahogy te ajánlottad, megpróbálom futókkal kitölteni. DE arra a fránya oszlopra semmi sem akar felmászni, és eltakarni!
zratkay Creative Commons License 2009.10.03 0 0 422
A kert kozepen... persze ha alatta van egy kis piheno hely, biztos szep es jo. No meg illatos...
A witeria csodalatos valasztas - szep szinek vannak belole, es az elso viragtol az utolso termesig mutatoas. Ketlem, hogy lefagyna. Micsoda udogeles lehet alatta, mikor viragzik!!!
Előzmény: RCTiv (420)
RCTiv Creative Commons License 2009.10.02 0 0 421
még valami, láttam nemrég egy olyan megoldást, hogy bambuszrúd (jó vastag kb 14-15 centi átmérőjű) belsejét kiszedték, és ráhúzták a vacsőre, majd kiöntötték. ha érdekes, megkérdezem mivel (ha jól emlékszem valami maradék csemperagasztóval :D)
Előzmény: RCTiv (420)
RCTiv Creative Commons License 2009.10.02 0 0 420
már miért ne lehetne felfuttatni? oszlop lefest barnára, szép kis lyukakat belefúrkálunk, összekötjük erős damillal (vagy sodrott dróttal) aztán mehet rá a futónövény. én lehet tennék egy próbát a futó hortenziával, a fehér nagybugájú virága jól mutatna a többi közt, hogy bírná-e az jó kérdés. a sima lonc fehéres sáérgás virágszínét valahogy nem értzem odavalónak, de a kék hajnalka (vagy a lilás, is simán jó lehet. bár hozzátenném, én nem rajongok a hajnalkáért de ez más lapra tartozik :) (amúgy nagyon tetszik a kert!) de a wiesteria (mondjuk a fehér) na az se lenne rossz, és szerintem az nem fagy le, legalábbis amilyen helyeken látok itt mifelénk, bírnia kell.
Előzmény: zratkay (419)
zratkay Creative Commons License 2009.10.02 0 0 419
A kerdes meg mindig ott maradt: mit futtasson fel ra, es foleg hogyan, hogy ne fagyjon le...
Előzmény: RCTiv (418)
RCTiv Creative Commons License 2009.10.02 0 0 418
az előző két hozzászólás mellé egy harmadik lehetőség, csinálj belőle egy növénnyel futtatott pergolát, adja magát a lehetőség, egy szép fehérre festett fém-fa paddal.
Előzmény: milrose (415)
zratkay Creative Commons License 2009.10.02 0 0 417
Ha nem akarod kiszedni, mi lenne, ha levagatnad fold folott? Lehet valamit kore-melle ultetni, nem zavarna annyira a kert latvanyat.

Előzmény: milrose (415)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!