Keresés

Részletes keresés

malazs Creative Commons License 2010.03.19 0 0 999
Ajándékba kaptam másfél órát, így a ferihegyi lesz, igaz még így intézek a fiamnak is. A nagynap.hu-n egész jó árban van. Kíváncsi vagyok mit szerencsétlenkedünk össze.
Előzmény: robicsek (998)
robicsek Creative Commons License 2010.03.19 0 0 998
737 szimulátorért elég Budafokra elmenned, ugyan nincs benne hidraulika, de király azért. www.highfly.hu
Előzmény: malazs (995)
teglamiki Creative Commons License 2010.03.19 0 0 997

Gyerekek, ne rágjuk megint a gumicsontot ...

 

Csak tények:

Voltam Ausztriában Friesach repülőterén (féluton Klagenfurt és Zeltweg között) vitorlával. Az eligazításon elmondták a tiltott illetve időszakosan korlátozott légtereket, azon kívül 4.400m AMSL magasságig (ebben a magasságban nem vagyok teljesen biztos, de idén ismét elmondják, de nagyot nem tévedek) azt csinálsz amit akarsz, persze VFR. Mondanom sem kell, hogy egy jó napon több százan (talán még ezren is) szédelegnek az Alpokban (lásd OLC-Online Contest) és akkor még nem számoltunk a puhatestű társadalommal, és az egyéb berregőkkel ...

 

Ott miért működik a dolog ...

 

Viszont akit elkapnak, mert nem jól viselkedett, azt rendesen megb...ák.

 

Lassan ott tartok, hogy inkább odébb megyek nyugati irányba 400km-t, itthonihoz hasonló költségért mindent megkapok, nem kell küzdeni az "ellenfelekkel" ... és persze a látvány is más ...

Előzmény: Vgyuri (993)
repülésszerető Creative Commons License 2010.03.19 0 0 996
Szia,



Tisztában vagy azzal, hogy mit is jelent pontosan G és F légtérben a bejelentés nélküli repülés?
Kérlek,

-sorold már fel az "előnyeit" annak ha nem rádiózol, nem adsz le FPL-t

-és annak a hátrányait, ha van rádiód, SSR és FPL-ed.



Csak mert nem értem....tudom, hogy én csak egy monitor előtt ülő "hang" vagyok az éterben, de ezért kérlek magyarázd meg nekem.


Köszi
Előzmény: BJani (991)
malazs Creative Commons License 2010.03.19 0 0 995
Köszönöm mindenkinek a kimerítő válaszokat. Nagyobb segítség amit itt leírtok, mint ha a konkrét szabályokat böngészném, így legalább nem homályos a dolog és nem kell minden esetben a szakszavakkal birkóznom. Sajnos elég kevés annak az esélye hogy én akármelyik légtérbe is madarakat terelgessek, így maradok egy repülést kedvelő rajongó. Bár a B737-es szimulátor még vár rám Ferihegyen :)
Vgyuri Creative Commons License 2010.03.19 0 0 994
A hazai légtérszabályozás védelmi/biztonsági szempontból egy rémálom. Az ország legszigorúbban tiltott légterének, a LH-P1 paksi légtérnek a külső határán G légtér van. Vagyis a reaktorépületet 6 km-re bárki megközelítheti mindenféle bejelentés és láthatóság nélkül. És mindezt nagy forgalmú sportrepülőterek (Kalocsa, Baja, Őcsény) körzetében.

Mindezt azért, mert nem képesek kijelölni egy 20 km-es olyan pl. (LH-R) légteret az LH-P1 köré, amiben legalább bejelentési és urambocsá' transzponder kötelezettség van.
Előzmény: repülésszerető (990)
Vgyuri Creative Commons License 2010.03.19 0 0 993
Azért, mert van egy repülő, aki nem kívánja felfedni, mikor merre jár, és van egy másik szereplő, aki igényli a FIC, vagy a helyi tájékoztatását, des nem nagyon van ki segítve azzal, hogy mi nem tudunk forgalomról.
Előzmény: BJani (991)
robicsek Creative Commons License 2010.03.19 0 0 992
ez ugyan a virtuális légterekről szól, de elég jó összefoglaló szvsz: http://ivao.hu/wp-downloads/ivaohu_alapismeretek.pdf
Előzmény: repülésszerető (989)
BJani Creative Commons License 2010.03.19 0 0 991

Na, pont ezért rossz, hogy lehet G-ben repkedni MINDEN nélkül (SSR, rádió, FPL)!!

 

Ezen véleményedet nem elsőnek fogalmazod meg ebben a topicban, de én nagyon nem tudok egyetérteni vele. Nem értem, miért kéne a FIC-nek mindenről tudnia, mindent látnia.

VFR-ben csak a pilóta felelős a cselekedeteiért, bízzuk már rá a dolgot, hogy szeretne-e élni a tájékoztató nyújtotta szolgáltatásokkal, vagy nem.

Egyébként meg szvsz ha minden molylepkén lenne transzponder, semmit nem látnátok a képernyőn... Képzeld el amikor 10-20-30 vitorla teker egy termikben...

 

Szvsz a sportrepülés kinyírása lenne a javaslatod megvalósítása.

Előzmény: repülésszerető (987)
repülésszerető Creative Commons License 2010.03.18 0 0 990
A képeken láthatod, hogy egyes irányított légterek a földig érnek. Azokban a légterekben nem lehet ismeretlen forgalom, a pilótának követnie kell az irányító utasításait.És vannak olyan nem irányított légterek (FIC), ahol (sajnos) lehet ismeretlen forgalom, ahol a pilóta a felelős, mi csak tanácsokat adunk az összeütközések elkerülése érdekében (és még sok minden más miatt) :-)
Előzmény: repülésszerető (989)
repülésszerető Creative Commons License 2010.03.18 0 0 989
Szia,


Sajnos hazait épp nem találtam (rövidesen pótlom), de addig is itt van két magyarázó ábra a légtérszerkezetről...

FRANCE ATS

ATS
Előzmény: malazs (984)
repülésszerető Creative Commons License 2010.03.18 0 0 988
"a repülésben azért nincs igy, ha valaki 20 éve nem repült egy órát se, nincs szakszója."


Sajnos ez nem biztosíték arra, hogy nem ül gépbe... :-(
Előzmény: robicsek (979)
repülésszerető Creative Commons License 2010.03.18 0 0 987
"Persze ez az a hely, ahol legalább bejelenteni illik a repülést, mert akármikor bekövetkezhet olyan látásromlás a föld közelében, ami miatt jó lenne felemelkedni 600 méter fölé (engedéllyel), és ahhoz jobb nem a semmiből előbukkanni."


Na, pont ezért rossz, hogy lehet G-ben repkedni MINDEN nélkül (SSR, rádió, FPL)!!
Előzmény: Vgyuri (986)
Vgyuri Creative Commons License 2010.03.18 0 0 986
Monor pont a határeset, mert onnan a ferihegyi irányban már földig ér a korlátozás, mert az a legszigorúbb kontrollált légtér. De Cegléd-Monor között ún. várakozási légtér van, aminek az alja ~600 méter. (Robicsek kedvéért 2000' :-). Tehát az alatt akár bejelentés nélkül is átmehet akárki.

Persze ez az a hely, ahol legalább bejelenteni illik a repülést, mert akármikor bekövetkezhet olyan látásromlás a föld közelében, ami miatt jó lenne felemelkedni 600 méter fölé (engedéllyel), és ahhoz jobb nem a semmiből előbukkanni.
Előzmény: malazs (984)
robicsek Creative Commons License 2010.03.18 0 0 985
kb jól érzed, vannak controlled airspace-k, ahova csak bizonyos feltételek megléte esetén, és csak engedéllyel repülhet be bármely gép.
Meg vannak olyan légterek, ahol akár rádiózás nélkül, transzponder nélkül önfeledt molylepke modjara is lehet repkedni. (ott is vannak szabályok, minimális magasság lakott terület felett, stb)

Meg van a kettő között persze pár közbülső eset.

A határ az nem a kisgép/nagygép, a választóvonal inkább IFR/VFR, meg controlled airspace meg nem.

Egy szerencse, hogy kis guglizással akár te is megtalálhatod melyik mi, a jogszabályok nyilvánosak.
Meg az is jo, hogy én hótt amatőr kisgépes VFR-es vagyok, és majd jönnek a nagyok, IR/ME jogositassal rendelkezők, irányitok meg FIC.esek, és ha hujeséget beszélek, kijavitanak, attol meg tanulok.
Előzmény: malazs (984)
malazs Creative Commons License 2010.03.18 0 0 984
Világos, tiszta sor. Gondolom azért Monor és Vecsés közt pl abszolut nem repkedhet még 1500 méteren sem szabadon. Tehát ha jól értelmezem vannak a kisgépek elől lezárt légterek ahová csak külön engedéllyel repülhet be. Még 2-3 év olvasgatás itt és kitanulom a légi irányítás és a repülés minden fortélyát :D
Előzmény: Vgyuri (982)
robicsek Creative Commons License 2010.03.18 0 0 983
mindig át kell számolnom a mértékegységeidet:)
Előzmény: Vgyuri (982)
Vgyuri Creative Commons License 2010.03.18 0 0 982
A légtérbe be nem engedés pont olyan, mint a leszállni nem engedés. Ha egyszer erre vezet az üzemanyag kalkulációnak megfelelő út ...

A légterek egyébként többfelé ágaznak. Minden légtérbe szabad a belépés, ahova nem tilos.

3100 méter felett van kötelező erejű irányítás, de az is csak akkor tilthat meg valamit, ha az közvetlen veszélyt jelent, akkor is elsősorban másra. A saját gépén a vezetője dönt a már mondottak szerint. Az irányítás dolga az elkülönítés biztosítása, ha már nincs ennek megfelelő hely a légtérben (ami elég ritka eset), akkor tagadhatják meg a berepülést várakozási légtér kijelölésével, de még itt is disztingválni kell pl. az üzemanyag helyzet miatt. Illetve nagyon zsúfolt útvonalak esetén előfordulhat, hogy előre megmondják, hogy akkor arra nem tud menni, amit kér. De ilyenkor nem az időjárás a szempont.

3100 méter alatt már csak tematikusan korlátozott körzetek, légterek vannak, azon kívül szabad a gazda.
Előzmény: malazs (978)
malazs Creative Commons License 2010.03.18 0 0 981
De-de értettelek ;-)
Nem akarok mindent szabályok közé szorítani én sem, ugyebár amit tanítanak is szabály.
Csak meglátásom szerint amit leírtam nem nagy teher senkinek sem, és jó pár dolgot ki küszöbölhet ezáltal.
Mint írtam ezt csak józan paraszti ésszel gondolom. Csak figyelek, tanulok és érdeklődök a témában.
Lehet helytelen hogy szóközt is ritkán használok,de sajnos régi rossz beidegződés hogy folyamatosan írom le a mondandómat.Figyelni megpróbálok rá,de nem ígérem hogy be is tudom mindig tartani;-) A beidegződés már csak ilyen....
Előzmény: robicsek (979)
robicsek Creative Commons License 2010.03.18 0 0 980
OFF
Ja, ha már írott meg íratlan szabályok, lécci tegyél már betűközt a központozások után, meg néha használj új sort, egyrészt íratlanul is szebb, másrészt meg mindenki úgy tesz, harmadrészt így tanítják.
Előzmény: malazs (978)
robicsek Creative Commons License 2010.03.18 0 0 979
Tehát DU 5-kor nem engedem felszállni pl győrből ha pl Nyíregyházára megy

Nem értettél meg.

1. lehet simán jogosultsága erre.
2. a repterveket nem engedélyezik, csak benyujtják. Menetközben is lehet eltérni tőle ezer okból, ebből az egyik lehet a CSAK is.
3. MOndjuk Dunaujvárosbol átrepülök Őcsénybe, ki engedélyezzen és mit, ha semmi forgalom se radio sehol?

Persze, lehetne ugy is repülni, hogy 30 nappal előtte engedélykérés, majd indulás előtt tüzetes átvizsgálas a hatóság részéről, pecsét, kutya oltási bizonyitványa, fegyveres őr minden reptéren nehogy a nép ellensége betegye a lábát, stb.

Én nem szeretnék olyan országban élni, ahol ugy megy a kisgépes repülés.

A közuti közlekedés sokkal veszélyesebb.

Pl nekem van egy full A kategorias motoros jogsim.

20 éve nem ültem nagymotoron.

No, ha valaki ideadja az 1200 kobcentis cuccát, teljesen jogszerűen mehetek vele. Jo eséllyel üssze is töröm simán, pedig megfelelek a jogszabályoknak.

a repülésben azért nincs igy, ha valaki 20 éve nem repült egy órát se, nincs szakszója.

És akármilyen szabályt is hozol, valaki mindig megsérti. A szabályokkal az említett esetben sem volt semmi baj.

Balesetek vannak, lesznek, szabálysértések vannak, lesznek, sőt halálos betegségek is vannak, lesznek. Ez nem felmentés semmi alől, de nem lehet mindent leszabályozni.
Előzmény: malazs (978)
malazs Creative Commons License 2010.03.18 0 0 978
Természetes hogy mindent nem lehet szabályozni és betartatni.A leszállás engedélyezése nem is kérdéses.Viszont egy adott légtérbe engedés azért nem pitiáner dolog.Sajnos mindig a balesetekből tanul a szakma,ez esetben ez pont egy intő jel.Nem is kicsinyíteném a pilóta felelősségét,sőt remélem az ilyen többet az életben még távirányítós makett repülőt sem vezet.Sokat köszönhet az emberünk a légi irányításnak is,nem is gondolom hogy az Ő feladatuk lenne a repülési terv engedélyezése ilyen esetben és a felszállási engedély kiadása.Viszont simán követelménnyé lehetne tenni hogy az Induló reptér adja az engedélyt,illetve ellenőrizze a repülési tervet hogy tartható-e a pilóta képzettsége és minősítése szerint.Tehát DU 5-kor nem engedem felszállni pl győrből ha pl Nyíregyházára megy(persze ez így a téli időszakban) Nem hinném hogy ez kivitelezhetetlen lenne.Ráadásul még ekkor is ott van a kockázat hogy kellően idióta a pilóta és nem figyel a magasságra és az időjárási és látási körülményekre.Jelzem ezzel nem akarok vitába szállni senkivel,mivel én laikus vagyok,az itteni fórumozók 99%-a ehhez sokkal jobban ért mint én,ez csak egy meglátás józan paraszti ésszel.Úgy gondolom a légiközlekedés nem játék,még felelős tapasztalt pilóták is hibázhatnak.Ezért nem szabad kiengedni a karámból az ökröket.
Előzmény: Vgyuri (977)
Vgyuri Creative Commons License 2010.03.18 0 0 977
Nem lehet minden részletre kiterjedt szabályozást csinálni, annyi minden apróság van, amit a pilóta elronthat. Ezen csak az segít, ha a kiképzése alapos, a szakszolgálati engedélyét nem "fél disznóért" kapja, és időnként ellenőrzik később is. (Szemben az autóssal.) A levegőben azonban ő dönt, és nem lehet azt mondani egy üzemanygából már kifogyott gépnek, hogy már pedig nem szállhat le. Utólag be lehet vonni a szakszóját.
Előzmény: malazs (976)
malazs Creative Commons License 2010.03.18 0 0 976
Köszönöm.Teljesen egyértelmű és érthető a válasz.Viszont így eléggé nagy a rés a biztonságos légiközlekedés megteremtésében.Egy ilyen kis gép is igen nagy galibát okozhat és utólag a pilóta felelőssége már szinte csak megállapítás maradhat.Lehet ezekre komolyabb szabályozás kellene.
Előzmény: robicsek (975)
robicsek Creative Commons License 2010.03.18 0 0 975
egy ilyen pilótának nem lenne szabad felszállási engedélyt sem kapnia.

Nem kell mindenhol engedély,azon légterekben ahol a kisgépek általában repülnek, épp nem.

Ott nem iranyitó szolgálat van, max a Tájékoztatóval (azaz ezen topik címében az I az Information) radiozik a pilota, aki csak tájékoztat, javasol, de nem utasit (persze hujeség a javaslatot nem megfogadni)

Kisrepterek nagy részén meg nincs is állandó szolgálat, ahol pl van, mondjuk Tököl, az is ugyanaz - tájékoztat, javasol, kér. És célszerű megfogadni. Ahol meg nincs, ott a pilota a szándékát elmondja az éternek, vagy hallja valaki, vagy nem.

A lényeg az, hogy vannak légterek, ahol a baleset/ütközés elkerülésééért a pilóta felelős, itt a földiek csak segítenek, és van, ahol az irányítás, no ott a földiek utasítanak.

(eléggé leegyszerűsítve persze)
Előzmény: malazs (973)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2010.03.18 0 0 974
A jegesedésnek egy érdekes fajtája került szóba a múltkor, mikor balesetekről beszélgettünk. Ez az a jegesedés, ami a vizsgálat első szakaszában megjelenik, és komoly meteorológia elemzések igazolják, hogy megtörtén(hetet)t, aztán elolvad, mikor további részletekre derül fény.

Ez persze egy igen maliciózus gondolat, de van jó oldala is: ha ez igaz, akkor a jegesedés mégsem annyira gyakori baleseti ok, mint ahogy a statisztikák mutatják.
Előzmény: robicsek (965)
malazs Creative Commons License 2010.03.18 0 0 973
Köszönöm a kimerítő választ.
Azt gondoltam hogy a repülési terv és a repülési útvonalon lévő látási körülmények,illetve az időpont,mivel hogy az eset este történt, befolyásoló tényező a felszállással kapcsolatban.De ezek szerint ez nem így van,Viszont ez esetben egy igen nagy hibára világít rá.Ebből a szerencsésnek mondható esetből tanulni kellene,és szabálymódosításra lenne akkor szükség.Ilyen körülmények közt és időpontban egy ilyen pilótának nem lenne szabad felszállási engedélyt sem kapnia.Ugyebár itt bebizonyosodott hogy az emberi hülyeség és felelőtlenség határtalan,tehát nem szabad engedni hogy csak a pilóta döntse el hogy alkalmas erre vagy sem.
Előzmény: repülésszerető (972)
repülésszerető Creative Commons License 2010.03.17 0 0 972
Szia malazs!


A kérdés teljesen helyénvaló!
Nagyon sok szabályzó írja elő, hogy milyen esetben kell vagy nem kell FPL leadása. Jelen esetben volt repülési terv.
Ők, akkor, úgynevezett VFR repülési tervet töltöttek és repültek.
Ha nagyon-nagyon egyszerűen szeretném leírni a VFR és IFR közti különbséget, akkor azt mondanám, hogy a VFR légijármű pilótája kinéz a repülőből és folyamatosan látja a földet, látja a pályát, míg az IFR pilóta leginkább a repülőgép műszereit figyeli és azokra hagyatkozik...persze ez nagyon nagyon egyszerű így.

Instrument flight rules (IFR) are regulations and procedures for flying aircraft by referring only to the aircraft instrument panel for navigation. Even if nothing can be seen outside the cockpit windows, an IFR-rated pilot can fly while looking only at the instrument panel. An IFR-rated pilot can also be authorized to fly through clouds, using Air Traffic Control procedures designed to maintain separation from other aircraft. Training is normally done in simulated IFR conditions with training aids such as blockalls to help a pilot concentrate only on the instrument panel.

Visual flight rules (VFR) are a set of regulations which allow a pilot to operate an aircraft in weather conditions generally clear enough to allow the pilot to see where the aircraft is going. Specifically, the weather must be better than basic VFR weather minimums, as specified in the rules of the relevant aviation authority. If the weather is worse than VFR minimums, pilots are required to use instrument flight rules.

Az indulási repülőtér nem köteles vizsgálni a desztináción lévő időjárást, sőt nem is vizsgálja. Ha induláskor a repülőtéren és annak környezetében megvannak a kötelező minimumok a gép indulhat.



Röviden ennyi.


Üdv.
Előzmény: malazs (971)
malazs Creative Commons License 2010.03.17 0 0 971
Teljesen laikusként és egyszerű, repülést kedvelő utasként csak érdeklődnék,az teljesen világos hogy súlyosan megszegte a szabályokat az illető és veszélyeztette magát és másokat is.Viszont nem tudom hogy esetleg neki nem kell olyan hogy repülési terv? Illetve kaphatott szabadon felszállási engedélyt is erre az útvonalra? Vagy akkor itt még más is elő lesz véve?
Előzmény: hargitay (959)
robicsek Creative Commons License 2010.03.17 0 0 970
neked is ugyanaz a guglid lehet:)
Előzmény: BJani (968)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!