Nem a legjobb, ha ez a topic lassan adok-veszek lesz, de mégis ide is beteszem, hátha valakit édekel egy Tamron 17-50/2.8 Nikon bajonettel, motor nélküli verzió.
Jó állapotban van, de 2 nagyon pici karcolás van a frontlencsén. Ennek megfelelően az ára 55eFt. Esetleg csere érdekelhet 50/1.8G-re.
Ha a fujkálás kevés, akkor esetleg érdemes beruházni a Lenspen kifejezetten szenzor tísztításra kialakított eszközére is. Olcsóbb, mint felutazni Bp-re, és többször is használhatod. Kipróbáltam, megoldotta a problémámat, és nem okozott bajt.
(Ennek kisebb a feje, mint az objektív tisztító verzió, és kb. háromszög alakú, így a sarkokba is be tudod tolni.)
Az Árkádban lévő Fotoplus üzletben rendszeresen vannak Nikon ill. Canon bemutató napok, ilyenkor ingyenesen tisztítják a gépeket és az objektíveket.
Nikon nap épp a múlt hét csütörtökön volt, nem tudom mikor lesz legközelebb, talán ősszel.
A szenzor száraz takarítása amúgy nem ördöngősség, otthon is meg tudod csinálni, és sokat javíthatsz a helyzeten:
Egy pumpás ecset, vagy még inkább a fotós boltokban néhány ezer forintért kapható szenzortisztító pumpa kell hozzá. Alternatív megoldásként a patikában kapható körtefecskendő is jó, az talán olcsóbb. NEM JÓ viszont a sűrített levegős spray, mert a hajtógáz cseppjei a szenzorra kerülhetnek. A szájjal való fújást inkább hagyjuk, tudok olyanról akinek sikerült így leköpnie a szenzort...
Ha megvan a megfelelő eszköz, a menüben kikeresed a kézi tisztítás opciót (a Canon gépeken így hívják, Nikonban is valami hasonló lesz). Aktiválod, ilyenkor felnyitja a gép a zárat.
A gépet bajonettel lefelé tartod, és a pumpával fújsz a szenzorra, így jó eséllyel a kosz nagyja elhagyja a tüköraknát. Ha úgy érzed, kész vagy (nem látszik kosz a szenzoron), a gépet kikapcsolva kilépsz a tisztító módból.
Ellenőrzés:
Felteszed az obit, életlenre tekered, beállítod a legszűkebb rekeszen csinálsz egy képet egy fehér falról/lapról, miközben mozgatod (így 100%, hogy ami éles a képen az a maradék por :-)
Visszanézed, és ha elégedetlen vagy, kezded előről :-)
Előfordul, hogy a sokadik tisztítás után is vannak még foltok a szenzoron, mivel az statikusan töltött, tehát vonzza a őket. Ezen csak a nedves az (alkoholos oldatos) tisztítás segít, de ezt én inkább a szakemberre hagyom, ne én tegyem tönkre a gépet...
Sziasztok! Egy olyan embert keresek, aki szivességből vagy kevés pénzért, letisztítaná a ccd-m( vagy kölcsönadná a szettjét). Sajna nincs pénzem pestre felvinni a 7éves Nikonom, de már eléggé zavar az 5perces PS utomunka a porszemek miatt. Segítsetek, kérlek!
Légyszi emailre írjatok, mert itt már nem szoktam járni : gregi1991 kukac gmail
2db kompakt, Energizer NiMH akkutöltő, kifogástalan, 4 akkut tölt egyszerre (vékony - AAA - ceruzaaakkut is töltenek), 2000 Ft/db.
4x4db márkás ceruzaakkumulátor (AA), kifogástalan állapotban, tesztelve, 2500 illetve 2700 mAh kapacitásúak, Varta, Energizer, GP és Sanyo márkájúak, 2000 Ft/4db.
Ha valaki egyszerre vásárol egy töltőt, 2x4 db ceruzaakkuval, a kedvezményes ár összesen 5000 Ft.
Kompakt fényképezőgéphez, vakuhoz, bármihez tökéletesen alkalmas. Átvétel Pécsett, adok rá két hét garanciát. Érdeklődni telefonon: 70-2373737.
Úgy alakult, hogy van egy ~80.000Ft-os "vásárlási utalványom" a speedshopban. Én inkább másra költeném a pénzt, nem tervez valaki ekkora értékben vásárolni náluk? (www.speedshop.hu) Rendkívül hálás lennék, ha rajtam keresztül tenné meg. (:
Manfrotto 141RC az esetek 99.9%-ban. Van egy nagy teherbírású futoz féle gömbfejem is, relatíve nagy gömbbel. Azt akkor használtam, amikor még nagyteléztem vadra, de olyan mostanában nem nagyon fordul elő. ):