Keresés

Részletes keresés

_Pirx_ Creative Commons License 2006.12.06 0 0 23
Azért talán ott is vannak józan emberek! :) De tény, addig semminek nincs realitása, míg valamilyen bamba politikus fel nem kapja az öteltet. :/
Előzmény: entropiax (22)
entropiax Creative Commons License 2006.12.06 0 0 22
Fogadjunk, abban a pillanatban hogy realitása lesz a Vénusz lehűtésének, az  USA elfoglalja ezerrel!
Előzmény: _Pirx_ (21)
_Pirx_ Creative Commons License 2006.12.06 0 0 21
Háááát...Még a Földet is elrontjuk, nem kéne rögtön a Vénusszal próbálkozni! :) De persze ehhez a tervhez kell egy olyan generáció, aki az űrben (a Holdon!) nőtt fel, az ott végzett munka számára természetes. Akár azon az áron is, hogy soha nem léphet például a "hatalmas" gravitációjú Föld felszínére!
Előzmény: entropiax (16)
_Pirx_ Creative Commons License 2006.12.06 0 0 20
"ez az ujvilagos hasonlat nagyon fals. mivel nagyon jol tudjuk, hogy nincs se a Holdon se a Marson semmi, amit hasznalni tudnank."
Jártál már ott? :)) És vajon drága Kolumbuszunk tudta(!!!), hogy mit talál, vagy csak reménykedett indiában, fűszerekben?
Szerintem meg éppen ellenkezőleg! Nagyon jól tudjuk, hogy fogalmunk sincs pontosan mi van ott! Azért kell megnézni!!!!
Tudtommal Izland lakott... Tehát valaki egyszer elindult oda. És ott is maradt. AHogy a Déli sarkon is 5-600 fő tartózkodik állandóan. Mondjuk nem irigylem őket, de akkor is ott vannak! :))
Előzmény: Első Polgár (14)
_Pirx_ Creative Commons License 2006.12.06 0 0 19
http://hirek.csillagaszat.hu/exobolygok/20050619_szuper_fold_exobolygo_3.html

Talán így...
Előzmény: _Pirx_ (18)
_Pirx_ Creative Commons License 2006.12.06 0 0 18
Például...
Előzmény: Első Polgár (14)
urál Creative Commons License 2006.12.06 0 0 17

Az elméletedtől függetlenül virágzik az élet a Szaharában. Egyes országoknak, mint például Marokkónak még az is megéri, hogy komplett nagy falat üzemeltessen egy Nyugat-Szahara nevű ország körül a berberek támadásait kivédendő, mert olyan jó befektetés. Az Antarktisz szintén lakott és csak azért nincsenek városok, mert nem engedélyezik a bányászatot.

 

A Naprendszer emberek százmilliárdjait lenne képes eltartani, csak el kellene foglalni végre! Az pedig úgy kezdődik, hogy életben tartunk néhány embert a Holdon. És nem kell, hogy víz legyen valahol, van víz a Földön, az aszteroidák egy részében, más Holdakon és a vízzel ugyanúgy lehet kereskedni mint az olajjal.

Előzmény: Első Polgár (9)
entropiax Creative Commons License 2006.12.06 0 0 16

Szerintem először a Vénuszt kellene megcélozni.   Ha a Vénusszal szinkron pályán keringtetnének egy aszteroidák anyagából képzett porfelhőt, úgy hogy az egyensúlyban legyen a Nap és Vénusz között a gravitációban és a Nap sugárnyomásában, az leárnyékolná a Vénuszt.  A bolygó lehűlne és a 90 valahány százalékot kitevő CO2 visszareagálna a kőzetekkel és a Vénusz légköre majd földi körülményekre állhatna be.

Valahol az Magyan Nemzet fórumán olvastam egy Vénusz formálása topikot, ahol a valaki azt számítgatta hogy egy néhány köbkilométeres aszteroida elég lenne ehhez.

Előzmény: Első Polgár (12)
Első Polgár Creative Commons License 2006.12.06 0 0 15

egyebkent ez a karbantartas is egy alproblema.

a Hubblet nem kene szervizelni, ha nem lenne emberes urkutatas, mert lenne annyi penz, hogy evente uj urtavcsovet lojjunk fel.

 

az urkatatas legnagyobb rakfeneje a Space Shuttle. nem artana felrobbantani oket meg a Foldon, ezek a dinoszauruszok a legnagyobb kerekkotok. elvonjak a forrasokat a kis, eletkepes projectektol.

Előzmény: _Pirx_ (13)
Első Polgár Creative Commons License 2006.12.06 0 0 14

ilyen kiveteles karbantartasi feladatokra erdemes fenntartani egy 2-3 szojuz urhajobol allo flottat. de az emberes urallomas fenntartasara nem sok szukseg van.

 

Számtalan föld típusú bolygót találtak már

 

errol egy linket nyomhatnal, mert eddig csak un. "hot jupiter"eket talaltak, azaz minimum jupiter tomegu kb a merkur palyajan belul mozgo dolgokat.

Fold tipusu bolygorol eddig nem tudni. raadaul jo lenne egy szinkepelemzes is a Fold tipusu bolygorol, ha mar egyszer megtalaltuk.

 

ez az ujvilagos hasonlat nagyon fals. mivel nagyon jol tudjuk, hogy nincs se a Holdon se a Marson semmi, amit hasznalni tudnank.

Izlandra sose indult volna el Kolumbusz, nekunk, egy Uj Vilag kell es az csak egy masik Naprendszerben talalhato meg, ha megtalalhato.

Előzmény: _Pirx_ (13)
_Pirx_ Creative Commons License 2006.12.06 0 0 13
:)) Nomen est omen!

Egy dolog egy gépet harcba küldeni ember nélkül, ami kifejezetten előnyös. Már ha értelmes dolognak tekinthetjük a harcot! De az űrutazás költségeit szvsz messze nem a fehérjecsomó pályára állítása okozza. És ne feledd! Gyakran adódik olyan helyzet - volt már rá példa például (talán a hubble teleszkópnál? Nem emlékszem, utána kellene nézni), hogy a magát megmakacsoló kinyílni nem akaró napelemtáblát egy francia(:DD Ki más?) űrhajós, egy jól irányzott rugással bírta jobb belátásra. Ha nem teszi meg, mert például nincs ott ember, akkor a sokszázmilliós projekt ott megy füstbe.... Néha azért ez a fehérjecsomó nem jön rosszul! :)

Számtalan föld típusú bolygót találtak már, nem rázta fel annyira a közvéleményt. Túl messze vannak! Sokan nem is tudnak róla! Nem hinném, hogy a távoli naprendszerek kutatása lenne a fő cél jelen pillanatban. Presze távlatilag igen, de azért addig, hacsak a fizikusok ki nem ötlenek valami érdekeset, inkább a saját házunk táját kéne felderíteni!
Mondd csak! Mi értelme volt beszállni egy fából készült lélekvesztőbe, és számtalan veszélyen át nekiindulni ismeretlen tengernek? Az a pár tonna arany, amit onnan szereztek, gyakorlatilag meg se rezzentette a kora gadaságát! (Szemben azokkal a növényekkel, amik onnan származnak: dohány, kukorica...) Mégis elindultak! Értelmetlennek látszott, látszik! Nem? :)
Előzmény: Első Polgár (12)
Első Polgár Creative Commons License 2006.12.06 0 0 12

hat igen, ilyen nick-kel en is holdutazasparti lennek.:)

de sajnos semmilyen technologiat nem latok, amit a Holdon kene megcsinalni es nem Fold koruli palyan, raadasul ne lehetne gepesiteni.

manapsag, amikor mar a vadaszrepuloknel is az az irany, hogy ember nelkul menjenek, taviranyitasrol, ez kifejezetten elonyos lenne az urkutatasban is.

a fold koruli palyan nincs gond a kozvetlen kezi taviranyitassal sem. jo nyilvan tobb baleset lenne, viszont a koltsegek kb 10edere csokennenek ember nelkul es igy megerne a tobb baleset kockazata.

sokkal tobb reserachet tudnank csinalni, ha nem kene rutinszeruen felcipelni 80 kilos feherje csomokat es szamukra foldi legkort, homersekletet, tiszta vizet, sugarvedettseget fenntartani.

 

a masik dolog politikai jellegu. ma az urkutatasra koltott osszeg fix es abbol szarmazik, hogy az amerikai baby boomer generacio, aki most a fo adofizeto reteg science fiction moviekon nott fel, plusz a holdutazas valszeg meghatarozo fiatalkoru elmenyuk lehetett es nosztalgikusan gondolnak vissza ra.

na most ha ez a generacio nyugdijba megy 5-10 even belul kombinalva a Peak Oil hatasaival az urkutatasra koltott osszegek minimalisra fognak zsugorodni, mert a nyugdij, egeszsegugy es energia minden forrast fel fog szivni.

tehat nem lesz penz ilyen semmi kozvetlen hasnzot nem hozo beruhazarsa, mint Hold vagy Mars utazas.

 

az egyetlen dolog, ami felrazhatja az adofizetoket, az az ha talalunk Fold tipusu bolygokat mas csillagok korul. esetleg ha talalunk eletet ezeken a bolygokon, vagy az elet nyomait a Marson.

 

egy ilyen felfedezest ugyesen ki lehetne hasznalni, hogy megtobbszorozzuk az adofizetok hajlandosagat az urkutatas finanszirozasara, hiszen egy tavoli elheto bolygo biztos sok ember fantaziajat megmozgatna.

es akkor tenyleg lenne fejlodes is, mert annal nehezebb feladatot, hogy egy mukodo szondat eljuttassunk egy masik csillagrendszerbe en elkepzelni nem tudok.

 

viszont ehhez le kell allitani az emberes Hold es Mars utazasokat es a penzeket a szondas kutatasokba forditani. a legfontosabb lenne a Terrestrial Planet Finder mihamarabbi palyara allitasa, ez a tobb muholdbol allo eszkoz kepes lenne fold tipusu bolygokat megtalalni azt hiszem 50 fenyeves korzetben.

 

azonban jelenleg a folyamatok pont forditottak. a Terrestrial Planet Findert kesleletetik a Hold utazas urugye miatt. ennek is politikai okai vannak. a bigott valllasos szany, aki Busht tamogatja, nem akarja megkockaztatni, hogy esetleg Foldon kivuli eletet talalhassunk. ugyanez a szarny blokkolja az ossejtkutatasok allami finanszirozasat is...

Előzmény: _Pirx_ (11)
_Pirx_ Creative Commons License 2006.12.06 0 0 11
Szervusztok!
Hát sokmindenben tudnék vitatkozni veletek! Első Polgár! A Holdon van víz. Igaz, jég formájában, de van. És ez kulcs lehet, a Naprendszer felfedezéséhez. A víz lehet a jövő rakéta üzemanyaga! (Lásd A.C.Clarke, illetve Szaharov). Másrészt, hogy Ciolkovszkíjt idézzem, "A Föld az emberiség bölcsője, de nem lehet az egész életet a bölcsőben leélni!" Rengeteg olyan technológia létezik, amit földi körülmények között nem lehet megvalósítani. A Hold kisebb gravitációja lehetővé teszi olyan fémek ötvözését például, amit normál gravitációban a sűrűségük miatt nem lehet megtenni! De említhetnék olyan csillagászati megfigyeléseket is, amit szintén lehetetlen a Földről elvégezni! Minden politikai tartalmat félretéve, mert tudom, értem, hogy az is van benne vastagon, szerintem rettenetesen fontos lenne ezt az első lépést megtenni! Minden hosszú út az első lépéssel kezdődik! :) Amíg az Apolló utazások valóban cak mint technikai bravúrok(nem akármilyenek), illetve a politika eszközei voltak, viszonylag kevés tudományos hozadékkal, addig egy állandó otttartózkodás, nagyon sok eredményt hozhat. A képzelet tehetetlensége azt állítani, hogy csak köveket lehet ott vizsgálni! Ha megfigyelitek a tudomány és a technika fejlődését, egy apró ötletből, vagy teljesen elméleti eredményből (pl Maxwell egyenletei, amiből kialakult mára gyakorlatilag a teljes telekommunikáció) később az egész társadalmat megváltoztató robbanásszerű fejlődés lett. Tehát mindenképpen fontos lenne újra elmenni a Holdra, és ott a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonlóan állandó legénységet tartani!
Diótörő Creative Commons License 2006.12.06 0 0 10
Egyetértek Elsőpolgárral. Nem lehet cél a Naprendszer benépesítése, mert itt van nekünk a Föld,csak óvatosabban kellene vele bánni.
Azt végképpen nem értem,hogy mitől lenne egyszerübb a Marsutazáshoz a Holdat ugródeszkának használni.Ha oda először elviszik a Mars űrhajót, akkor még a Hold köré állás is plusz energiát emésztene fel és egyébként is mi értelme van.Az esetleges szegmenseket Föld körüli pályán összekapcsolni,ez szerintem a legolcsóbb megoldás.Miért kellene a Holdra,vagy köréje vinni és onnan indulni?
Az meg hogy a holdtalajból územanyagot nyerni egy másik fantazmagória.Ahogy a földön sincs szanaszéjjel heverő üzemanyag,úgy a Holdon sincs.Ha meg van a mélyben, akkor tízezer tonnaszámra kellene a meddőt eldózerolni,na meg a rengeteg gép, a melósoknak kaja,szállás,oxigén stb.És akkor még egy kisebb gyár az üzemanyagot kinyerni.
Nem hiszem, hogy a terjeszkedés lenne a fő cél.Kellenek tudományos eredmények is.Nyilván lesznek, de megéri?
Kína egy másik nagy kérdés.Ilyen iramban, amikor két űrhajó indítása között 2-3 év telik el, akkor szerintem a Holdrepülés még egy kicsit arrébb van,mint 2020.Na de ők jobban tudják, én csak kételkedek.
Amikor meg tudósok kijelentenek dolgokat,üzemanyag a Mars légköréből, a Hold talajából stb, egy kicsit a saját állásukat féltik.Majd bolondok lesznek azt mondani,hogy nem lehet,hiszen akkor mehetnek a sunyiba.Ezért sem kell minden Nasa stb. bejelentést annyira komolyan venni.
Első Polgár Creative Commons License 2006.12.06 0 0 9
Ez hulyeseg, a Hold nem Ujvilag. Nemhogy viz, de meg hidrogen sincs ott. A Naprendszer benepesitesenek semmi realitasa, es semmivel nem hozza kozelebb azt, hogy a iszonyatos pazarlassal 3 embert eletben tartunk a Holdon, addig, amig elfogy a keret.
A terjeszkedes a Naprendszerben nem lehetseges, mikepp az Antarktiszon vagy a Szaharaban sem (amig az eghajlatvaltozas meg nem tortenik).
Az esszeru terjeszkedesi irany mas csillagok koruli Fold tipusu bolygok lennenek.
De ehhez eloszor meg kene talalni oket. Tehat inkabb erre kene forditani a penzt, amit az ostoba es termeketlen Hold utazasokra fecserelnek.
Előzmény: urál (1)
wulfin Creative Commons License 2006.12.05 0 0 8

"Ha volt egyáltalán (első) holdraszállás..."

 

Ha van egyáltalán hold...

Előzmény: Pelican (6)
pint Creative Commons License 2006.12.05 0 0 7
léciléci éleszd fel a céltopikot :)
Előzmény: Pelican (6)
Pelican Creative Commons License 2006.12.05 0 0 6
Ha volt egyáltalán (első) holdraszállás...
urál Creative Commons License 2006.12.05 0 0 5

Azok csak ássanak tovább!

Előzmény: Brummogo (4)
Brummogo Creative Commons License 2006.12.05 0 0 4
És mit szólnak a vendégekhez majd a Hold belsejében lakó űrlények???
vaskerék Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3
Még 1974-ben készült egy Angol sci-fi sorozat SPACE 1999 címen, amit a Magyar televizió, Alfa holdbázis címen játszot, és legutóbb a Filmúzeum csatorna tűzte műsorra. A sorozat nagyon komikus mai szemmel nézve, a jövő nagyon nem úgy alakult, ahogy a film készítői elképzelték, vagy a kutatók gondolták... :-)

Egy esetleges Mars expedicióhoz feltétlenül szükség lesz egy földi gravitáción kívüleső
starthelyre, mert a földi indulás a mai technikai ismereteink szerinti űreszköz hajtóanyagának nagy részét felemésztené, így a Marsról nem lenne visszaút(!)

Sajnos úgy tűnik, hogy újabb űrverseny van kialakulóban, ezúton Kínával, aki már korábban bejelentette, hogy embereket küld a holdra. Így az is feltehető, hogy az USA pusztán presztizskérdést csinál az űrkutatásból, vásári látványosságá degradálva azt.

Amúgy a "Holdlakók" hasonló fontos kisérleteket végeznének, mint a korábbi földkörüli pályán keringő űrbázisok esetén tették, illetve teszik most is. Persze ezek annyira távoli tervek, hogy előtte olyan "kicsinységeket" kell megoldanunk, mint a globális felmelegedés, a gépjárművek mérhetetlen szmogkibocsátásnak nagymértékű mérséklése, és alternatív hajtóanyagok piacképes kidolgozása nagyon rövid időn belül.

Ezek a jelen fontos problémái... :-)
Előzmény: Diótörő (-)
..Nadine.. Creative Commons License 2006.12.05 0 0 2
Nagyon sokmindent csinálhatnak.

Pl: Amit tok. Azért nem oly sok kőzetmintát hoztak haza a holdrol. Kőzetgyülytés ---> Labor ---> Elemzések ----> rakás adat dolog info.

S ez csak egy érv. Biztos van még. Sztem érdemes belevágni. Kicsit utópia, de akár hosszutávon ott akár be is rendezkedni. + Starthely lenne az egykori Mars utazáshoz.
Előzmény: Diótörő (-)
urál Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1

A tudományos érdeklődés sokadrangú szempont. Tehát az, hogy mi van xy holdon, aszteroidán mellékes ahhoz a célhoz képest, hogy ember éljen valamely földönkívüli égitesten. A cél az ember terjeszkedése a Naprendszerben és nem a Naprendszer megismerése az utolsó kavicsig.

Előzmény: Diótörő (-)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2006.12.05 0 0 0
H0ld
Előzmény: Diótörő (-)
Diótörő Creative Commons License 2006.12.05 0 0 topiknyitó
Az Apollo űrhajósai nagyrészt holdkőzeteket kerestek és ezügyben gyalog,majd kocsival az idejük nagyrészét el is töltötték.Kihelyeztek automata tudományos csomagokat,lézertükröket stb.Majd fúrással is őróbálkoztak,kevés sikerrel.Most szerintetek mi lehet a feladata a hónapokig ott éldegéló űrhajósoknak.Én persze nem vagyok ellene,sőt szeretném megélni, de ennyi pénzért szondák tucatjait lehetne a Naprendszer bolygói és atok holdjai köré küldeni.Milyen érdekes lenne egy Cassini-szerű szonda az Uránusz,vagy a Neptunusz körül?Hány kisbolygó van,amit meg lehetne látogatni.Némelyiket talán még egy emberes űrhajó is megnézhetné.
Na szóval várom válaszaitokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!