Beiratkoztam egy alapszintű japán tanfolyamra, és nagyon megtetszett.
Szeretnék jobban megtanulni, de sajnos itt vidéken nem tobzódnak a nyelviskolák, tanárok. Ha esetleg tudna valaki javasolni valami jó könyvet, oktatóanyagot, megköszönném.
Na ja :) Svájci haverom, amikor meséltem neki a japán tanulási terveimről, azt mondta, hogy hülyeség mert azt nem lehet megtanulni. Na igen, aki indoeurópaiul beszél, annak nem is :)
Szerintem meg az írástól eltekintve egész könnyen tanulható.
Még annyit, hogy az írással nem foglalkoznak, adottnak veszik, hogy legalább a romajit tudod olvasni. Az íráshozhoz egyébként rengeteg anyag van mindenfelé a neten, ez nem lehet gond.
Tavaly év végén indult, naponta tesznek fel 10 perces leckéket mp3-ban. Különböző moduljaik vannak, köztük kezdő is. Emellett hasznos lehet a Survival Phrases is.
Kezdő szinten olyan 140 lecke van már fenn, ezek mind ingyen letölthetők. A leckékhez tartozik Lesson Notes is, ami már fizetős, de szerencsére van hét napos próbaelőfizetés, amit meghosszabítanak még három nappal.
Hát nézd... én folyékonyan beszélek angolul, és németül is egész tűrhetően elboldogulok, úgyhogy nem nagyon volnék rászorulva más nyelvek megtanulására.
De nem is azért csinálom, egyszerűen érdekel a távol kelet és szerintem jópofa dolog ha az ember ismer egy úgymond egzotikus nyelvet.
Lehet vele menőzni a csajoknak, kiemeli a CV-det a sok másik közül, meg ilyenek :)
Annak, hogy bármilyen nyelven megtanulj semmilyen akadálya nincs, csak internetelérés és főképp angolnyelvtudás szükséges. Más kérdés, hogy mennyire éri meg az angol után még egyet megtanulni.
Elsőre semmiképpen se vegyél drága könyvet. Gyere fel Pestre és menj el a Japán Alapítvány könyvtárába (http://www.jfbp.org.hu), itt válogathatsz a kezdőknek való tankönyvekből. A "Nihongo Shoho" -t sok tanár használja, ezt kölcsönözd ki vagy fénymásold le valahol, van hozzá hanganyag is. Ezzel el lehet jutni a középszint aljáig, utána már tanárt kell keríteni. Ha a környékeden erre nincs esély, akkor próbálj meg Pesten egy intenzív tanfolyamot keresni (amikor van néhány szabad heted, például nyáron). Vigyázat, néhány nyelviskola hirdet japán csoportot, de ezt csak akkor indítják el, ha van elég jelentkező, vagyis általában nem.
A Teach Yourself sorozatot egyáltalán nem ajánlom, a tömörségük miatt tankönyvnek nagyon rosszak.
Külföldi könyvet Mo-on nem érdemes venni, olcsóbb, ha megrendeled az amazon.co.uk-ról vagy a www.thejapanshop.com-ról (ez utóbbinál bőséges a választék kezdőknek való anyagokból).
Beiratkoztam egy alapszintű japán tanfolyamra, és nagyon megtetszett. Szeretnék jobban megtanulni, de sajnos itt vidéken nem tobzódnak a nyelviskolák, tanárok. Ha esetleg tudna valaki javasolni valami jó könyvet, oktatóanyagot, megköszönném.