Keresés

Részletes keresés

Hetési Holló Creative Commons License 2006.10.25 0 0 42

A Csórréti víztározó azért nem egy közönséges víztározó.

Mi is a kidőlt kerítésrésznél mentünk be.

Egy kis öbölnél sátoroztunk egy pár évvel ezelőtt október elején, gyönyörű volt az őszi erdő és a víz összjátéka.

Ha sikerül majd beszkennelni az ott készült képeket, szerintem neked is megváltozik a véleményed Csórrétről.

Az egyik ott készült képemmel egy helyi fotópályázaton is indultam, de sajna nem jutott a díjazottak közé, pedig szerintem nagyon jó.

"Indián magány" címet adtam neki, de én magam sem tudom, hogy pontosan miért.

Talán azért mert kedvelem az indián kultúrákat...

Most már van digit gépem, de akkoriba még nem volt.

Előzmény: Műhód (35)
Műhód Creative Commons License 2006.10.25 0 0 41

Szombaton és vasárnap a Mátrába megyünk a tájfutó barátainkkal.

Parádfürdőn az Ilona-völgyből tudunk két kb. 5 órás túrára indulni.

Nem kell visszajutnunk a kiindulópontra, mert értünk jönnek kocsival, ha úgy alakul.

Nézegetem a térképet, az egyik nap valószínűleg a Kékesre megyünk, de hová

mennétek a helyünkben a másik napon?

Jól jönne ehhez egy kis segítség...

Műhód Creative Commons License 2006.10.25 0 0 40
Egy kis Túlélő-suli a gombázó topikból:

"Hű társunk a kutya, életveszélyes lehet. elkóborolt házőrzőkkel és szabadon futtatott harci kutyával egyaránt találkozhatunk. Veszélyes ellenfél. Szaglása harminchatszor, hallása kétszer jobb az emberénél. Látása azonban csak fele ellenszélben közelről sem észlel, ha mozdulatlanok maradunk. Ne mutassuk ki félelmünket és ne nézzünk az állat szemébe. Ne meneküljünk hátunka látva mindenképpen támadni fog. Lassan oldalazva, monoton, megnyugtató szavakat mondva térjünk ki. A betanított kutya ha parancsot kapott megtámad minket. Az elkóborolt állat csak akkor, ha táplálékot vagy különleges veszélyt lát bennünk.
Falusi házőrzők és kóbor ebek színlelt támadással általában elriasztható. Az állat farka mutatja agresszivitását ha vízszintesen áll támadásra számíthatunk. Várjuk be ezt a pillanatot. Kínáljunk fel valamilyen tárgyat pl. botot, vagy ruhával vastagon betekert karunkat, amire ráharaphat, majd a kutya pofájára ütve kővel, bottal kíséreljük meg eltörni felső állkapcsát. a rövid pofájú ebek hasán lágyékát rúgjuk. A támadáskor kíséreljünk meg állva maradni. Megtehetjük azonban, hogy szorosan magunkhoz szorítva földre vigyük és mögé kerülve leszorítsuk. A harci kutya küzd, amíg él. Más fajták megfutamodhatnak.

Sőt, ha már természetjárunk, egyéb veszélyek még:
Egyes területeken hazánkban is találkozhatunk a viperafélék családjába tartozó
mérges kígyókkal. Hátoldalukon végighúzódó zegzugos vonal és feltűnően rövid,
hegyes farok jellemzi őket. A keresztes vipera a Zempléni-hegységben, valamint
Zala, Tolna, Somogy megye lápos területein, hegyi kaszálóin, erdőkben él. A kisebb
testű parlagi vipera szórványosan fordul elő a Duna-Tisza közének füves kaszálóin
pl. Bugacon, valamint a fertő környékén. A Hanságban gyakoribb. Mivel nem
agresszívak elégséges, ha a veszélyeztetett területen elővigyázatosan mozgunk, és
kikerüljük e védett állatokat óvatosan mozdítsunk el köveket, táborhelyet és a
levetett ruhát vizsgáljuk át. Ha mégis támadás érne valamit a sérült testrészt a
marás helye fölött, nem túl szorosan el kell kötni. húszpercenként lazítsuk meg a
kötést, és legkésőbb egy óra múlva vegyük le. A sérült végtagot pihentessük a szív
szintje alatt tartva tegyük sínbe és lehetőleg hűtsük. A sebet kimetszeni, kiszívni
nem szabad. A vérkeringés serkentésére itassunk kávét vagy teát. A sérültet minél
gyorsabban szállítsuk orvoshoz. A kígyómarás veszélyét nem kell túldramatizálni
csak evesebb mint l %- a halálos és 5O % tünetmentes.

A foltos szalamandra, sárga hasú vörös hasú unka, a zöld és barna varangy, valamint
a zöld levelibéke testváladéka a kezünkről a nyálkahártyára kerülve mérgezéseket
okozhatnak. Érintésük után mossunk kezet. A váladék által izgatott testrészt hideg
vízzel mossuk le.

A kullancs jelenti a legnagyobb reális veszélyt. Tavasszal és ősszel különösen aktív,
de az esős nyár is s nagyon kedvező számára. Az általa terjesztett
kullancsencephalitis elleni oltást FSME/IMMUN adassuk be magunknak. Azonban
ez nem véd a Lyme betegség ellen, melynek kórokozóját százszor gyakrabban
hordozzák magukban. A csípés helye körüli kerek, viszkető kiütés esetén
haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert ez a Lyme boreliosis jele lehet. A kullancs
ellen a legjobb védekezés, ha elkerüljük a magas füvet bozótot. A teljes zárt ruházat
és a magas szárú bakancs viszonylagos védelmet nyújt. Minden körülmények között
kb. 8 óránként vizsgáljuk át saját és társaink testét. Elsősorban a lágy hajlatoknál és
a hajas fejbőrön keressük. Csipesszel a fejénél megfogva, lassan mozgatva óvatosan
lehet kivenni. A mikrosebet fertőtlenítsük. Ma már több olyan készítmény is létezik,
amely véd a szúnyog és a kullancscsípés ellen AUTAHN, Sanody, Protect B,
ultrathon stb. állítólag ugyanilyen hatású a Polybé tabletta.

A méhfélék és darazsak tömeges szúrása vagy túlérzékenység esetén adjunk a
sérültnek antiallergikus gyógyszert Fenistil. Sandosten, Zaditen Tavegyl. A háziméh
fullánkját csipeszek vegyük ki a rajta lévő méregmirigyet ne nyomjuk meg. külön
kell szólni a veszettségről Egyre gyakoribb hazánkban a fertőzőt állat, ezért kerüljük
a különösen szelíd egyedeket. Ne nyúljunk tetemekhez, állati ürülékhez. A macska,
kutya, róka, őz stb. egyformán veszélyes lehet. Ha támadás ér minket minél
közelebb van a fejhez, annál veszélyesebb a fertőzés, a sebet azonnal mossuk le
szappannal és vízzel, tegyünk rá steril kötést. Haladéktalanul keressünk fel orvost,
aki azonban csak az állat megvizsgálásával tudja megállapítani, hogy veszett volt-e.
A HDC vakcina segít.

Előzmény: rézike (38)
Műhód Creative Commons License 2006.10.25 0 0 39

Szia!

Nálunk Szegeden történt néhány éve, hogy az Ady téri sportpálya kökerítésén beugrott valaki zárás után, és csúnyán összemarták a szabadon lófráló őrkutyák.

A keritésre sokszorosan ki volt írva: Vigyázat, harapós kutyák!

Vagy valami hasonló, én is gyakran jártam arra.

Múltkor a Csóri réti víztározó mellett jártunk a zöld négyzeten, és több ösvény vezetett egy kidőlt, hiányos kerités maradványain át, a tározóhoz vezető műútra.

Mi úgy gondoltuk, addig megyünk a jelzésen, amíg találkozik a műúttal, és ott visszasétálunk megnézni a víztározót.

Na azon a ponton volt a műút kapuval lezárva (ez egyébként megkerülhető),

és itt volt a kutyákkal őrzött terület tábla is.

Abban nem hiszek, hogy úgy őríznek objektumokat szabadon kószáló vad kutyákkal,

hogy közben hiányos a kerités.

Vadul vicsorgó, ugató kutyával találkoztunk aznap a kéken a Nyírjesi erdészháznál.

Úgy láttam, ott pecsételő hely is van.

Előzmény: rézike (38)
rézike Creative Commons License 2006.10.24 0 0 38
Szia!
Azt írod, hogy nem hiszel a hiányos kerítésnél szabadon engedett harapós kutyákban.
Mi a múlt szombaton a Mátrában voltunk kékezni a Sirok-Szarvaskő szakaszon. Rozsnak-puszta pecsételő hely, egy fán van a ládika. A szemközti ház kerítése elég hiányos volt, és belül egy nagy kutya. Én félek az idegen kutyáktól, gyors pecsételés után még gyorsabban továbbálltunk.
Tavasszal voltunk Szárliget felé kb. tízen, ahol szintén egy kb. tíz kutyából álló falka rontott ki felénk egy ház udvaráról.
De több faluszélen is kísért már minket a párommal 2-3 kutya.
Most gondolkodom egy ultrahangos kutyariasztó vásárlásán.

Előzmény: Műhód (35)
Műhód Creative Commons License 2006.10.24 0 0 37

Néha a Mecsekbe is elmegyünk:

Műhód Creative Commons License 2006.10.24 0 0 36

Szia!

Nekem a Börzsöny itthon a kedvencem,

Örülök, hogy rátaláltál a topikra.

A Zemplénben még soha sem voltam, de filmeken már közel kerültem hozzá.

Tinédzser koromban még pesti ember voltam, és sokat túráztunk, főleg Pest-közelben, de kéktúrázgattunk is.

Aztán harminc éve leköltöztem Szegedre és csak néhány nyaralás alkalmával sikerült a családomat a hegyekbe rángatni. 

Aztán egyszer csak elmúltam ötven éves és megközelítettem a száz kilót.

Olyan párom lett aki szintén imádja a hegyeket és a természetet.

És újra elindultunk.

Régen úgy mentem felfelé is mint a távirat.

Ma már lassú vagyok és szakad rólam hegymenetben a víz.

De imádom.

Sokszor tájfutókkal együtt megyünk tájfutó versenyre.

Amíg ők futnak, mi túrázunk.

És azt veszem sokszor észre, hogy lepukkanatabbak a a túraútvonalak és a körülmények mint harminc éve.

Előzmény: Hetési Holló (31)
Műhód Creative Commons License 2006.10.24 0 0 35

Most be akartunk menni a víztározóhoz, de be van kerítve.

A kerités sok helyen hiányos, simán be lehet menni, de a HARAPÓS KUTYA felirat megrémísztette a kedvesemet, így kint maradtunk.

Nem hiszek a hiányos keritésnél szabadon engedett harapós kutyákban, de láttam már elég víztározót. 

Előzmény: Hetési Holló (32)
Hetési Holló Creative Commons License 2006.10.24 0 0 34
Nekem is sok jó fotóm van, de be kéne szkenelni őket, mert a legtöbb még hagyománmyos géppel készült.
Előzmény: Műhód (28)
Hetési Holló Creative Commons License 2006.10.24 0 0 33
Egyetértek. A másik köszöntése is hozzátartozik a természetjárás kultúrájához.
Előzmény: Parodia (13)
Hetési Holló Creative Commons License 2006.10.24 0 0 32

A Mátra is jó, de nekem annyira nem jön be.

Bár a Saskőn, a Pisztrángos-tó vagy a Csórréti-víztározó mellett táborozni azért nem semmi élmény volt.:-)

Előzmény: Műhód (9)
Hetési Holló Creative Commons License 2006.10.24 0 0 31

Szia!

Örülök, hogy rátaláltam erre a topikra!

Én is imádom a természetet, nagyon szeretek túrázni.

Kedvencem az Északi-középhegység, főleg a Zemplén és a Bükk.

A Dunántúlon a Bakony és a Vértes is jó.

Előzmény: Műhód (-)
Műhód Creative Commons License 2006.10.18 0 0 30

Nem csak túraútvonalakon barangolunk, a mi környékünkön -Szeged tájékán- nem sok ilyen van. Sokszor az orrunk után megyünk egy-egy alföldi erdőben.

Egy valamiben biztosak lehetünk: a legeldugottabb, emberlakta területtől hazai viszonylatban távoli erdőben is mindig előbukkan egy rozsdás tűzhely, babakocsi,

vaságy, vájling, stb...

Autógumi itt is van, de azok a szurdokban csörgedező hegyipatakokban mutatnak a legjobban.

Sajnos sok alkalmi túrista ott hagyja a ped-palackot, ahol kifogy belőle a folyadék,

nem viszi tovább magával a szemetét.

Előzmény: heted7 (29)
heted7 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 29
Szép. Most olvastam valami reklámkiadványban, hogy a pilisi parkerdőgazdaság (vagy vmi ilyesmi cég) évi 9000 köbméter szemetet távolít el az erdőiből.
Előzmény: Műhód (28)
Műhód Creative Commons License 2006.10.18 0 0 28

A pestieket általában onnan lehet felismerni vidéken, hogy harsányabbak,

élénkebbek, mint a többiek.

Vasárnap készítettem ezt az őszi képet a Mátrában:

Előzmény: heted7 (26)
Mad árka Creative Commons License 2006.10.17 0 0 27
(Persze, egyetértek Veled, ezért is írtam, hogy nem beszólásnak szántam. "Más" kérdés, hogy fontosnak tartom a figyelmet, akárhová megyek. Értem ezalatt, hogy az erdőt, természeti helyeket nem egyéni ródeópályának nézem, s ebbe beletartozik az is, hogy a szembejövőkkel némi kontaktust teremtek (nem feltétlenül köszönésre gondolok, szemkontaktus, biccentés stb.). Én se tudtam eleinte, hogy illik köszönni ilyen helyeken, csak láttam, hogy más így tesz, jó dolognak tartottam, s megtartottam.)
Előzmény: heted7 (26)
heted7 Creative Commons License 2006.10.17 0 0 26
Budapest nagyváros. Ha végigmész a körúton, nem köszönsz minden szembejövőnek. Kisebb falvakban az emberek köszönnek egymásnak, még ha nem is ismerik egymást. Pusztán mert kevesen vannak, és megtehetik. Attól még a pestiek nem bunkóbbak. Ha ezt a mentalitást átviszik az erdőbe, akkor se feltétlen neveletlenség ez. De asszem ez itt OFF.
Előzmény: Mad árka (20)
Mad árka Creative Commons License 2006.10.17 0 0 25
(Persze a pihenőhelyet érdemes szabaddá tenni. Egyébként a mellékelt képek szerintem nagyon szépek, sőt kifejezetten elégedetten néztem őket, főleg így a bedőlt fákkal. Én ilyennek képzelek el egy erdőt.)
Előzmény: Műhód (24)
Műhód Creative Commons License 2006.10.17 0 0 24

Bedőlt fák is hozzájárulnak a Kis Kysel kanyon hangulatához.

Műhód Creative Commons License 2006.10.17 0 0 23

Ezek a fák a forrásra és a pihenőhelyre dőltek rá.

Zavaróak.

Előzmény: Mad árka (22)
Mad árka Creative Commons License 2006.10.17 0 0 22
Engem a bedőlt fák nem zavarnak, mert jó az sok védett rovarnak, s így egy sor más állatnak; az erdőket sajnos nem egyszer "túltakarítják". Értem ezalatt, hogy nincsenek öreg vagy éppen már kidőlt fák. Szerencsére a szemlélet is változik, egyre több helyen találkozni ilyennel.

A szemétre persze ez nem magyarázat, a többivel teljesen egyetértek.
Előzmény: Műhód (21)
Műhód Creative Commons License 2006.10.17 0 0 21

Szeptember 23-án a Köhegyen voltunk a Pilisben.

(Petőfi napra pontosan 161 éve járt ott, az emlékmű felirata szerint))

Szóval ott Pomáz környékén igen csak néztek néhányan ránk,

amiért rájuk köszöntünk. Ez számomra nem gond.

Az viszont meglepett, hogy a János forrás és környéke mennyire elhanyagolt.

Sok régen bedőlt fa, lepusztultság hangulata...

Fent Köhegyen a túristaház elött kidőlt padok, széthulló fa szeméttartók.

Ezt a túristaház gondnokának a prusnyaságának a számlájára írom.

Mert az nem pénzkérdés, hogy kiemelem, vagy kiemelem és visszaásom a padokat,

megszögelem a szemetest...

Viszont a sör hideg volt, és a WC tiszta.

Előzmény: Mad árka (20)
Mad árka Creative Commons License 2006.10.17 0 0 20
Üdv! Szerintem ez egy jó szokás, én/mi is a köszöngetősek vagyunk. Egy barátom fogalmazta meg az alábbit, s bár nem akarom elővenni a nagy magyar pesszimizmust, de úgy látom, igaza van: minél távolabb vagyunk Budapesttől, úgy nő a visszaköszönők száma. Szeptemberben jártunk a Jánoshegytől nem messze, egy fia ember sem köszönt (ahogy előtte sem). Egyébként bármerre koncsorgunk az országban, természetes a kölcsönösség. (Mielőtt bárki beszólásnak venné a fentit, én is budapesti vagyok.) Mindenesetre azt hiszem, kellő "neveléssel" ez is segíthető, az ember felveszi a türelmes énjét, mindig előre köszön/biccent, s ha sok ilyennel találkoznak a csöndesek, előbb-utóbb legalább egy szemkontaktus kitelik majd.

A topik pedig igen jó, remélem, sok hasznát vesszük és hosszú életű lesz (persze nem bajok miatt).
Turista39 Creative Commons License 2006.10.17 0 0 19

Műhód

- Rám szakadékban kb:3 hete voltam - hétközben - tiszta volt. Holdvilág árokba sok fa dőlt, de tiszta volt ( igaz mi nem a kijelölt úton mentünk )

- Mind a Budai hegyekben, Pilisben, Mátrában is felújították a jelzéseket, táblákat, szerintem jók. Ha nem találsz egy jelet, használd a térképet, rengeteg jelöletlen ösvény van, Térképről pontosan lehet látni a magasságvonalak alapján, hogy kb: mire számíthatsz, ez annyira bevált, hogy nem is igen használom a kijelölt turistautakat.

- Pötty jelzés forrásra utal. Fentről vagy lentről…

- Ha ember van, szemét is van...

heted7 Creative Commons License 2006.10.17 0 0 18
A jó itt maga a természet, és annak kéne örülni. Amúgy mi szoktunk köszönni, és eddig még majdnem mindenki visszaköszönt. A térképről meg kis gyakorlattal (ami neked bőven megvan) meg lehet tippelni az út menetidejét, nem kell ahhoz tábla. Sok helyen felújították a jelzéseket, bár igaz, sok helyen nem. Sok a szemét is, de sok a szép is, érdemes inkább azt nézni :)
Előzmény: Műhód (15)
Műhód Creative Commons License 2006.10.16 0 0 17

Mi "köszöngetősek" vagyunk.

A Mátrában most mindenki köszönt, és ez jól esett.

Szlovákiában is mindig magyarul köszönünk a hegyekben.

A sokezer magyarul köszönésből még soha nem volt problémánk.

A Szlovák Paradicsom topikban az is szóba került, milyen nyelven köszönjünk

odakint. Ezzel kapcsolatban írtam ott le egy kis idei történetet.

Bemásolom:

"Pont az utolsó túránk alkalmával Klastoriskóból jöttünk le a sárgán a Hernádhoz.

Népes szlovák társasággal kerülgettük egymást lefelé.

Persze köszöntünk: - Jó Napot!

Lehet, hogy fenntartásaik voltak a magyarokkal, mert az egyikük

szinte végig mellettünk volt és szlovák népdalokat és nótákat énekelgetett.

Ez egyébként kellemes volt. Jó hangja volt a fickónak,

de a szeme sarkából méregetett út közben, de csak kicsit.

Azután amikor leértünk a függőhídhoz, ők elindultak Csingó felé.

Akkor utánuk kiáltottam. Megkérdeztem, hogy biztosan arra akarnak-e menni,

mert szerintem arra Csingó van,

(Hallottam út közben, hogy a Hernád áttörés kezdetéről beszélnek szlovákul,

mint úticélról.)

Azt válaszolta a dalolós, hogy Ők pontosan tudják, hogy jó irányba mennek

folyásirányban és elindultak arra felé.

Rájuk hagytam és elindultunk a másik irányba Podlesoknak.

Egy idő után, mintha mi sem történt volna, utólértek és leelőztek bennünket.

Akkor már nem énekelt nekem a barátunk.

Az áttörés bejáratánál megvártak.

Innom kellett a finom házipálinkájukból." 

Műhód Creative Commons License 2006.10.16 0 0 16

Három éve jártam hosszú idő után újra a Holdvilág ároknál.

Más mint régen, de kifejezetten tetszett.

Két éve voltam újra a Rám szakadéknál is.

Dömösön klassz tájékoztató tábla igazított el.

Azután a falu szélén rozsdás biciklik, fazekak, babakocsi között vitt a patak

mentén az út.

Beértünk a Rám szakadékba, ahol több zsáknyi szemét volt szétszórva az

útvonalon. A még meglévő láncok szakadtak, hiányosak voltak.

A gyerekkel túrázók nagyokat szívtak a rövid láncokkal az eső utáni dagonyában.

Nem voltam levelező tipus, de járogatunk a Szlovák Paradicsomba is, és megdöbbentett a kontraszt a kinti kanyonok és a Rám szakadék gondozatlansága között. Ezért írtam egy levelet Dömös polgármesterének, hogy jó lenne tisztán tartani az utat, és a Parkerdőgazdaságnak, hogy kicsi pénzből pótolni lehetne a hiányzó láncokat, és rendszersen összeszedhetné valaki a szemetet, stb.

Igéreteket kaptam a helyzet rendezésére.

Talán túl is lőttek a célon.

Az "Ott a térképen hogy nehéz szakasz, aki nem bírja, menjen másfelé."

megjegyzéseddel nem értek egyet.

Az úttalan murvás hegyoldalon való átkelés nem ügyesség kérdése.

Bárki alatt megindulhat, az ügyességnek abban van szerepe, hogy akkor mennyire töröd magad össze.

A segítő lánc mindenkinek jól jöhet, de nem kötelező igénybe venni.

Előzmény: 3xcess (11)
Műhód Creative Commons License 2006.10.16 0 0 15

Nézd, nekem sokszor nagyon úgy tűnik, hogy a természetjárókat és a túrajelzéseket, az ezzekkel kapcsolatos tájékoztatást, egyéb feladatokat nyűgnek

tartják az erdőgazdaságok, önkormányzatok, stb...

Mutasd a jót!

Vevő vagyok rá.

Előzmény: heted7 (10)
Parodia Creative Commons License 2006.10.16 0 0 14
Hihi, pedig igazán jót tenne néhány politikusnak, ha a Prédikálószékről hintené alá szóvirágait a népnek...:)
Előzmény: extekergo (1)
Parodia Creative Commons License 2006.10.16 0 0 13

Szerintem a jót is látja (l. mátrai kép), és a segítő szándék vezérli a topiknyitót a kérdésfelvetésekkel. Igazán nem mondhatod rá, hogy artikulálatlanul üvölt a vakvilágba. Talán többen is szeretnék, hogy nálunk is legyen kultúrája a természetjárásnak.

Ti hogy vagytok pl. a köszönéssel? Nekem nagyon tetszik, ahogy külföldön mindenki köszönti a másikat, és én is szeretek köszönni a hegyekben-völgyekben-bérceken. Kivéve, mikor valaki direkt elfordul és a felhőket kezdi tüzetesen vizsgálni, ha "emberszagot érez".:)

Előzmény: heted7 (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!