Keresés

Részletes keresés

staubach Creative Commons License 2006.10.02 0 0 14
Igen én is úgy tudom,sőt az egyik fia a sokból! Római regék vannak a betelepülésből ahogy a rómaiak látták. De én a ( lehetőleg ) alátámasztott ,régészetileg alátámasztott tényekre lennék kiváncsi. Baj?:-) Az etruszk nyelv érdekes,mert a betűit ismerik,de a szavakat amiket leírtak vele nem. Az etruszkokat sokan a görögök rokonaiként tartják , mi tagadás a régi cserepeken látható alakok eléggé hasonlítanak . Bár valóban keleties behatás is megfigyelhető ( szerintem.) Van pl. egy szarkofág fedél,melyen egy házaspár látható félkönyökre támaszkodva ( római módra,bár vehették innen is :-) ) és azok kis-ázsiai féle stílusúak.Egyébként a sírboltjaik is elég rejtélyes szerkezetek,egyedülállóak a félszigeten.
Előzmény: Törölt nick (12)
lyesmith Creative Commons License 2006.10.02 0 0 13

Ő véletlenül nem Priamosz trójai király egyik rokona?

 

De a rokona! Priamosz lányát vette feleségül. Úgy néz ki hogy ő dardán  akármit is jelentsen ez. Homérosz megkülönböztette a dardánokat és a trójaiakat  "Trójaiak, lükiébeliek, dardán tusavívók,férfiasan, feleim, ne feledjünk vívni vitézül!"  De sok ókori szerző keveri őket. pl Priamosz is dardán, de mégis trójai.  Valószínűleg az uralkodó nemzettség neve a dardán, amely több város felett uralkodott. Akárhogy is legyen Aeneas oldalági rokonságban áll Priamosszal.

Előzmény: Törölt nick (12)
lyesmith Creative Commons License 2006.10.02 0 0 11

Az etruszkok eredete valóban rejtélyes. A nyelvüket csak most kezdik megfelyteni. 1964 ben találtak egy kétnyelvű főníciai-etruszk táblát. Egyes kutatók szerint az Etruszk nyelv talán a baszkal lehetett rokon. Persze azt se  nagyon tudják hogy a baszk nyelv honnan száramzik. Számunkra ez most nem is érdekes.

 

A rómaiak szerint az etruszkok voltak itália őslakói. Viszont a rómaiaknak mindenki őslakó volt aki a rómaiak előtt élt Itáliában. Egy dolog biztosnak tűnik az etruszk kultúra egyenes folyatása a Villanovan-kultúrának (kr.e. 1100-700) Vagyis a Villanovan-kultúra kialakulása kb a trójai háború utánra tehető. (+1-200 év dehát ezek csak körülbelüli adatok. Ugyanakkor általában a Hallstadti kultura folytatásának tartják. Szerintem viszont egyértelmű a keleti hatás, ha másban nem akkor az ABC-ben)

 

Ennél sokkal fontosabb hogy Herodotosz (kr.e.5.sz) szerint az etruszkok Lüdiából származnak (Lüdia pedig a Trójai háború idején trójától délre található később (8. sz)meghódítja egész kisázsiát)

Valószínűleg a Késő Bronzkori végi felfordulásban lüdiaiak keveredtek az itáliai őslakosok közé.

 

Sajnos még az egységes Késő Bronzkori időskála is kérdéses mint majdnem minden a 7. század előtt.

 

Aeneas ugyae trójából menekült de ő nem trójai hanem trója szövetségese volt a háború után először Karthagóba majd Szicilliába ment. Itáliában hadat viselt a Latinokkal Ezután száműzött trójaiakkal úraszervezte az életet Latiumban (megjegyzem a legenda szerint az etruszkokkal is hadat viselt, többek között ezért gondolom hogy az etruszk kultúra az őslakos és a kisázsiai kultúra keveredésével jött létre)

Előzmény: staubach (9)
milyennincs Creative Commons License 2006.10.02 0 0 10

Íliász. Második Ének

"negyven barna hajóval jöttek mind a nyomában." Ez 9x, na meg a többi...

Homérosz:Íliász

Egyszer nekiálltam felnőtt fejjel (tán 5-6 éve), hogy na elolvasom az Íliászt. A Negyedik  énekig jutottam, s abban valamennyit :) De közben kijegyzeteltem ugyanezt a kérdést, nem is a flakine fogalmazta "milyen városokból,hány hajó indult [...] Milyen útvonalon haladtak? indíttatásából, hanem, hogy kik voltak a két félen, milyen szövetségi rendszer (na és persze az alapkérdés, milyen erők vonultak fel.)

1997-ben jártam Kis-Ázsiában, s így Truvában. (megéri utánanézni, aki nem ismeri a történetet, hogyan keresték, s ásták ki a homokdombok közül az egyikből)

Volt ott egyszemléletes tábla, amelyen az egyes egymásra épült rétegeket ábrázolja, s azon volt egy réteg, melyről írták, hogy na ez eltüzesedett nyomokat mutat, na akkor ez lehetett Troya. Ennyi.

Feltünő, hogy milyen kicsi a (rom)terület (az eposzban írottakhoz, filmekben ábrázoltakhoz, képzeletünkben élő elképzelésekhez, stb. képest)

Előzmény: lyesmith (7)
staubach Creative Commons License 2006.10.02 0 0 9
Kik azok az egyesek és miért?? Az etruszkok máig rejélyes eredetű nép,a nyelvükkel együtt. Inkább a rómaiak hite szerint van kapcsolat . De mint tudjuk a rómaiak sokat köszönhetnek kultúrálisan az etruszkoknak,ezért nincs teljesen kizárva,........:-) Bár a római ,ill. a latin népek ezen ága sem teljesen ismert eredetű. Valahonnan északabbról jöttek,de tudtommal nem behatárolható helyről. Erről elmélkedjünk kicsit! Igazság szerint ez az Aeneas nevű trójai,sztem akár etruszk eredetű mitikus alak is lehet,amit a rómaiak a kultúrális behatás elemeként átvették,olyan régen,hogy nem is emlékeznek. Egyébként,ha már itt tartunk,a római vallás és kultúra eredete hogyan és miképp nézett vajon ki, akár Róma alapítása előtt. Mely elemek,amik csak rájuk jellemzőek és különhatárolhatók az etruszkoktól,vagy más népektől,ill. mely népekkel lehet rokon ( és itt nem biztos,hogy csak az etruszkok jöhetnek számba. ) . Összességében a római nép eredete is relytélyes. Elmélkedjünk ezen,ok?
lyesmith Creative Commons License 2006.10.02 0 0 8
Azért ölel fel ekkora időtartamot a Trójai háború szorosan kapcsolódik a  késő bronzkor eseményeihez. A nagy bronzkori civilizációk hanyatlásáshoz. A késő bronzkort általában kr.e. 1600-1200 ig teszik a közel keleten , de a mediterráneumban elhúzódott egészen kr.e. 700-ig. De akkor már úgy gondoltam húzzuk ki az etruszkokig, hiszen egyesek az etruszkokat is trójához kapcsolják .
Előzmény: Éberhard (2)
lyesmith Creative Commons License 2006.10.02 0 0 7

Ide kell írni a Trójára és a késő bronzkorra vonatkozó hszeket. Úgy gondoltam ideje nyitni egyet mivel van rá érdeklődés de máshol ez off-topic.

 

Midjárt egy kérdés flakine-től

 

Sziasztok!Trója bevételével kapcsolatban kíváncsi lennék,hogy milyen városokból,hány hajó indult Trója megtámadásakor.Milyen útvonalon haladtak?Köszönöm a hozzászólásokat!

Előzmény: Törölt nick (3)
Eirik Raude Creative Commons License 2006.10.01 0 0 6
Inkább ne tegyétek! Erről CMcC sokkal jobbat írt, még akkor is, ha némiképp sajátosan értelmezi az Iliászt.
Előzmény: Wác (4)
pancer1 Creative Commons License 2006.10.01 0 0 5
Collen McCullough: Trója éneke !!!
Wác Creative Commons License 2006.10.01 0 0 4
Az a könyv nekem is megvan, majd én is elolvasom! :)
Előzmény: sneci (1)
Éberhard Creative Commons License 2006.10.01 0 0 2
Olyan sokáig tartott?
Előzmény: lyesmith (-)
sneci Creative Commons License 2006.10.01 0 0 1

Most fogom majd olvasni.

Lindsay Clarke: Trója

Előzmény: lyesmith (-)
drakulady Creative Commons License 2006.10.01 0 0 0
Tr0ja
lyesmith Creative Commons License 2006.10.01 0 0 topiknyitó

Kb. Kr.e. 1600-tól kr.e. 500- ig.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!