Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Ha a víz 60 fokos, és a huzatszabályzót 60 fokra beállítod, akkor a csappantyú (légbeömlést/lébeszívást szabályozó ajtó) állítható rudazatát úgy kell beállítani, hogy a tűz ne kapjon levegőt, vagy csak alig.
A minimum levegő rés beállítását (Totyán egy M5-ös) csavarral beállítod. Onnan, ha még emelkedik a vízhőfok, a huzatszabályzó láncnak lazának kell lenni.
Ilyenkor, ha feljebb tekered a huzatszabályzót, mittudomén 80 fokra, akkor a csappantyút kinyitja, és levegőhöz juttatja a tüzet. És 80 foknál fogja a minimumra zárni a légbejutást.
Nálam ez a minimum rés 2 mm alatt van, mert ha 65 fokra állítom a huzatszabályzót, a tehetetlenség miatt a vízhőfok túlszalad a 65-ön vagy 10 fokkal. Totya 35 kW
A kazán jobb oldalán mit tesz az a kar? Nem a begyújtás segítendő rövidebb füstkört csinál? Ha ez nyitva marad, akkor sokkal kevesebb hőt tudsz hasznosítani és persze nem melegít.
De nem egyértelmű ez egy ilyen állító lenne vagy sem.
A magas visszatérő miatt kérdés meddig jut el a házban a melegvíz?
Sziasztok! Felvilágosítanátok, hogy hogyan célszerű beállítani a kazán huzatszabályzó akármijét amire a láncot akasztjuk? ELvileg akkor kell hatvan fokra tekerni amikor a víz is hatvanon van és beállítani úgy a láncot, hogy egy fél centire legyen nyitva az ajtó. Miért kell akkor hatvanra tekerni amikor a víz is hatvan fokos? Hisz elvileg ezen azért vannak a fok jelölések, mert be van kalibrálva. Vagy nem?
Most szénnel kevertem a fát, de 50 fölé alig ment. Éjszakára huzatolót résnyire hagyom, pillangószelep felesben áll. Visszatérő is szerintem legalább 40 fokos. Itt valamiért megáll a tudomány. Talán levegős a rendszer.
A fehér cső a vizes hőszivattyú előremenője, de azzal a hideg házat nem fűtöm már be; csak a fűtővízet langyosítottam fel vele, mielőtt kizártam a remdszerből és begyújtottam a vegyes kazánt.
Nemrégiben költöztünk családi házunkba, ahol van egy vegyes tüzelésű lemezkazán (eglsz nagy tűztérrel, saccra lehet vagy 50 literes). Gravitációsan is működtethető, valamint van egy régi "Sever" szivattyúja is. Utóbbival szoktam használni, mert az előbbi módszer nem viszi messzire a meleg vizet, mivel a kazán nincs sokkal a ház szintje alatt.
Bútoripari hulladék keményfával próbálom "etetni" a kazánt. Ez felviszi a fűtővizet úgy 50 fokosra, de a fölé nem igen megy az előremenő. 1,6 bar körül van a nyomás. Próbálom légteleníteni, de teljesen nem tudom kiengedni belőle a levegőt.
Ami nagyobb problémám, hogy kb. 20 perc alatt elégnek a nagyobb darab fák is (vagy nem égnek el tejesen, de nem izzanak, nem füstölnek tovább). Igyekszem kis huzatot tartani: pillangószelepet majdnem elzárom, az alsó huzatszabályzót úgy "kétujjnyira" nyitva tartom.
A kazán csupa kátrány lett, amióta használom.
Az előző tulaj szénnel etette.
Tervezem egy puffertartály beépítését, de erre egyelőre "nincs kedvem", azaz pénzem.
Hogyan lehetne hatékonyan fűteni, hogy estétől reggelig legyen parázs, ne égjen le a fa gyorsan, ne legyen kátrányos?