Olvastam a te viszontagságaidat a gyapjúval, nekem a tisztítással, mosással nem volt nagy gondom, de ez a kártolás, apró szemét kiszedegetés eléggé idegőrlő:-(( Talán a végeredmény alkalmas lesz arra, hogy valamit nemezeljek is belőle.
etenhaki@aol.com ill. Tel.: 06 70 - 77 69 708 Gödöllő Szívből ajánlom a hölgyet!Hatalmas választéka van ,folyamatosan bővíti a termékskálát.Az árak is a sok másikhoz viszonyítva kedvező.Postán is elküldi!
Igen. Fejben megtervezed,térben látod,lerajzolod,tényleges méretre megszerkeszted,majd nagyítod,sablont elkészíted,színeket mintát kigondolod. Ha ezzel megvagy mát kezdheted is:)))))))))))))). Jut eszembe: A gyapjú feldolgozásához- kártolásához tudjátok használni a kutya kefét .2 db egyformával/ami sűrű és hosszabb fogazatú /a növényi maradványokat könnyebb így kiszedni és fellazítja a gyapjút./RENÁTÁNÁL/ lásd régebbi hozzászólásoknál/ lehet kapni gépi kártolót is ~95000Ft ért.Akár később bérbe is lehet adni :)))Akinek sok gyapjúja van talán érdemes beruházni . 2-3000 Ft-ért már nem is igen lehet gyapjút venni.Ha van is az paplan gyapjú,nincs szépen kártolva,sok a szemét benne, és durva.A finom, igazán hordható ruhaneműkhöz 6000-20000Ft ig is van gyapjú. Lovaskocsi a vagy Mercedes:))))))))))
Aha! ezek szerint ez is úgy készül, mint mondjuk a mamusz, és a végefelé formázod 3 dimenzióssá!:-))) Nagyon tetszik a nemezelésben, hogy térben is lehet vele alkotni!
Nemsokára megejtem az első próbamunkámat is, és majd beszámolok!
Örülök,ha Te is így gondolod! A leírást megtalálod a könyvben! A sablont ne kartonból csináld mert az nem OK!Polifom vékony vagy buborék fólia. Méret:Tényleges méret 30-50% ig nagyítva.A gyapjútól és a kirakott vastagságtól függ. Meg kell tanulni térben látni és fordítottan gondolkozni is. Ezt kell átvinni a gyapjúra.Kifordítós munkáknál pláne!Ami belül van az lesz majd kívül sokszor.A szín felvételnél mintánál pláne. "Ki fordítom,be fordítom, mégis bunda a bunda":)))))))))))))) ez a szép benne.mind a két oldala sokszor hordható lesz,így egyszerre 2 "darabod" lesz! Örömteli alkotást! Remélem tudtam segíteni és még nagyobb kedvet csinálni,hogy jó helyen vagy hajrá!!!!!!:)))))))))))))))))))
Nem veszem kioktatásnak a dolgot, én is tudom, hogy az alapoknál kell kezdeni mindent, rengeteg kézműves-hobbi technikát kipróbáltam már, és tudom, hogy mindegyik időt és energiát igényel. A könyvajánlatot köszönöm, ez is nagy segítség, mert ugye könyv és könyv között is rengeteg különbség van.
A kalap dolgot pedig nem azért kérdeztem, mintha rögtön azzal szeretnék kezdeni!:-))) Csupán a fantáziámat bizgatta, hogy hogyan, milyen sablon segítségével készül egyáltalán, mert ilyesmiről leírást nem találtam egyenlőre a neten. De ezek szerint ebben a könyvben erre is megtalálom majd a választ.
Kedvesem! Minden kezdőnek szívből ajánlom ezt a hasznos kis kötetet.Minden információ részletesen megtalálható benne./labda,párna,sapka,kalap,tarsoly,kesztyű,báb,felhasznált és ajánlott irodalom./Könyvesboltokban,-hobbi boltokban beszerezhető! Az alapokat meg kell tanulni mert különben sok kudarc leselkedik.Ez is egy szakma,méghozzá gyönyörű de nehéz!Fizikailag sem könnyű,a kezeket,karokat,vállakat,lábakat, izületeket igen csak igénybe veszi!! Korlátlan lehetőségekkel,-fantázia , türelem, idő és pénz kérdése. Rengeteget olvastam,kísérletezgettem ,éjszakáztam mert a végeredmény nem hagyott nyugodni,tanfolyamokra jártam időt, energiát,pénzt nem sajnálva mire én is idáig eljutottam.Nekem is van még mit tanulnom bőven!Örökké, folyamatosan tanulnunk kell!!!!!!!!!!!! Még nem találta fel senki az" időkibővítőt"! A kalap készítése nem egyszerű.Ez egy komoly tanfolyami anyag része. Itt nincs mód erre,apró tanácsokat tudunk egymásnak adni meg sok sok inspirációt.Az én időm is nagyon korlátozott mert drága 84 éves édesapámat ápolom!Ha lenne idő akkor esetleg egy saját blogban meg valósíható lenne. Először meg kell tanulni "járni"aztán "autót vezetni":))))))))))))))) Ha elakadsz biztos valamelyikünk előbb vagy utóbb segít! Kitartás, sok sikert az alkotáshoz! Üdv Ui:Kérlek ezt ne vedd kioktatásnak-a Te és Ti javatokra írtam őszintén. Volt egy oktatóm aki mindig azt mondta:"szívással tanul az ember".A saját hibáinkból egy életre megtanuljuk.
Az alább feltett kérdéseim közül továbbra is aktuális néhány, pl. hogy hogyan készíted a kalapot-sapkát? Azt sejtem, hogy valamilyen formával, de ez miből készül, és lehet-e saját kezűleg készíteni?
Nos, én már egész jól állok a gyapjú mosásával. Két napig ázott váltott tiszta, hideg vízben, majd 5-6 alkalommal váltott, jó meleg ( kb. 60 fokos) ultrás vízben mostam-áztattam, kézzel jól átgyömöszöltem ( de nem dörzsöltem). Amikor megfelelőnek gondoltam az állagát ( már nem volt piszkos a vize és a gyapjú kezdett vattaszerű állagot felvenni), jól kiöblítettem meleg vízzel, majd kinyomkodtam és megszárítottam. Most van folyamatban a fésülése drótkefével, ez elég lassú és macerás, mivel az apró növénydarabok, törmelék nem mosódik ki belőle:-(((
Összességében, ha valakinek van ingyen nyersgyapjúja, sok ideje és sok vize ( pl. kút vagy patak), akkor érdemes vele próbálkozni, de azt hiszem, én nem fogok rendszert csinálni belőle. Most már látom, hogy az a kilónként 2.200 Ft körüli ár nem is olyan sok érte:-))
Mindenesetre kísérletnek érdekes, és talán még nemezeli is fogok tudni vele:-))
Köszönöm! Azt már látom,hogy a bogánccsal nem lesz könnyű elbánni,és ez a fő probléma,de nem baj,főként takarót,vagy ágytakarót szeretnék készíteni,tudom,hogy ez óriási munka lesz,de télen nekem rengeteg szabad időm van,nem dolgozom sehol,azaz itthon,állattenyésztéssel foglalkozunk,és a tél az nálunk nagyon laza,itt a tanyán nem sok tennivaló akad olyankor,így aztán jó kis elfoglaltság lesz nekem,mivel egyébként is szeretek kézimunkázni(kötés,horgolás,gobelin..stb)....
A juhról lenyírt gyapjú még nyers vagy zsíros. A benne levõ homok, piszok, zsír, megszáradt verejték a bunda teljes súlyának 30-70 százalékát teszi ki.
A szennyezõdések eltávolítása egymás utáni lúgos vízzel telt kádakban történik. A folyamat mellékterméke, például a lanolin, különbözõ háztartási cikkek alapját képezi majd. Hengerekkel nyomják ki a felesleges vizet a gyapjúból, de teljesen nem engedik megszáradni. Ilyenkor gyakran kezelik még olajjal, a könnyebb kezelhetõség kedvéért.
A lenyírt zsíros gyapjú kezelése és előválogatása Közvetlenül a nyírás után előválogatják a gyapjút, a színgyapjú elkülönítés céljából. A bundát a ritka szövésű háló vagy lécráccsal ellátott válogató asztalra helyezik, óvatosan szétterítik és anélkül, hogy szétszakadna, megrázzák. A benne lévő szennyeződések, magányos fürtök és a nyírással keletkezett szecska kihullik belőle. A bundából kiszedik a színgyapjúnak nem minősülő részeket (kolonc, erősen takarmányos részek, elsárgult csapos fürtök, nemezes részek, tiltott jelzéssel szennyezet fürtök, hasláb). Bundánként kirakva, többször átforgatva, addig szikkasztják, ameddig a gyapjú egyöntetűen száraz tapintású nem lesz, fürtvégződései szilárdak, nem képlékenyek.
Tárolás Feltétlenül szükséges, hogy a raktárak fedettek legyenek. Ezentúl követelmény, hogy a rakatok alatt faalátétek legyenek a légmozgás biztosítására, a rothadás megakadályozása érdekében.
Válogatás A válogatás célja, hogy a gyapjúból eltávolítsuk a hibás részeket, az idegen anyagokat. Legfinomabb a váll és a válltáj; az oldalrész, a nyak és far felé durvul a minőség. A finomság becslése vizuálisan és tapintással történik.
Mosás A gyapjú mosás feladata általánosságban, hogy a zsíros gyapjúban lévő vízben oldható, emulgálható és oldószerben oldódó idegen anyagokat eltávolítsa. Mint az izzadságmirigy terméke, természeténél fogva vízben oldódó és ennek következtében a gyapjúról könnyen eltávolítható. A növényi szennyeződések szokásos mosási eljárással nem távolíthatók el. A gyapjúban bogáncs, különböző fűfajták és takarmányrészek fordulnak elő. A nyers gyapjú esetenként, a vidék sajátosságainak (homokos vagy humuszos) megfelelő jellegzetes színt kap, pl: vöröses, szürke, vagy sárgás. Ezeket részben mechanikai módon kell eltávolítani, részben zsírral együtt kell leoldani. A mosás feladata, hogy a leggyorsabban leülepítse, ill. a mosóvízben maradt részt emulgálva tartsa, nehogy kicsapódhasson ismét a gyapjúra.
VEGYI TULAJDONSÁGOK.....
http://www.nemez.hu/m1_gyapju.html Ezen az oldalon rengeteg hasznos információt találtok!! A MENÜBEN MEGTALÁLHATÓ: -nemezelés, - " -i technikák kezdők figyelmébe ajánlom!!! -mintatár -gyapjú festése stb....
Nos a gulyasgyapju.hu-n találtam egy nagyon rövid leírást a gyapjú mosásáról,azt még most sem tudom hogyan fogom a sok növényi szennyeződést eltávolítani,de azt hiszem ez nem lesz könnyű,mindenesetre nem adom fel az idén még nem lesz nagy mennyiségű gyapjum,de szeretném később a családot külömböző gyapjútermékekkel ellátni,időm tenger,ugyhogy az nem lesz akadály....
Az én fantáziámat is régóta piszkálja a nemezelés, de most elhatároztam, hogy kipróbálom! Persze ebben a ti kezetek is benne van, mégha nem is tudtátok!:-)))
Nagyon gyönyörűek szinalkó a munkáid, de a többek is nagyon ügyesek!
És miután ilyen szépen behízelegtem magam :-))) le is rohannálak titeket néhány kérdéssel: Mennyi gyapjú kell mondjuk egy sapka vagy kalap elkészítéséhez? Hát egy stóláéhoz? Milyen módszerrel festitek a gyapjút? Hogyan készítitek el egyáltalán mondjuk a kalapot? Milyen sablont használtok? Hol szerzitek be a gyapjút és milyen áron?
Bocs a sok kérdésért, a neten már rengeteg dolgot megnéztem, de például a kalap vagy sapka készítését sehol nem láttam. :-(
Egyébként a szomszédban most volt birkanyírás, és kaptam két zsák gyapjút. Olvastam lejebb, hogy nem egyszerű vele bánni, házilag tisztítani és előkészíteni. Azért úgy gondolom, teszek vele egy próbát, kísérletnek mindenféleképpen megfelel, vagy sikerül, vagy nem:-))
Szia! http://magazin.zassa.hu/index.php/magazin/cikk/17/Bari%20b%C3%A9g%20a%20z%C3%B6ld%20gyepenA%20gyapj%C3%BA Írjad be,hogy gyapjú tisztítása,kártolása. Személyes tapasztalatom nincs,de nem lesz egyszerű feladat a sok toklász után. Lehet,hogy érdemes lenne egy gyapjú feldolgozó-kártoló műhelybe elvinni. http://martaneni.blogspot.com http://www.gulyasgyapju.hu/ vele velvenni a kapcsolatot akár csak érdeklődés szinten.
Köszönöm!, a kérdésemre nem kaptam választ(nem találtam),de mivel Márta néni itt lakik a túlparton ,megkeresem. Én itt lakom a Tisza-Sajó torkolatnál az Inérháton neki ez talán mond valamit:),és egyre nagyobb kedvem van a gyapjúhoz,és ha már van nem kellene vennem.....
Üdvözletem mindenkinek!!!!Uj vagyok itt és szeretnék egy kicsit zavarni. Van 6 bárányunk,a párom,ha itt lesz az ideje meg fogja őket nyirni,sehol nem találok arra irányuló "cikkeket",hogy hogyan tudnám én magam feldolgozni,elsősorban tisztítani a nyers gyapjút. Azt tudom,hogy hideg vizben kell mosni,de hogy a növényi(eszméletlennek tűnő mennyiségű)szennyeződésektől mi módon lehet megszabadítani arról nem,és hát ez kézzel kicsit(nagyon)macerásnak tűnik.a fonással már nincs olyan gondom de a tisztítás az nehéz feladat.Szeretném kérdezni nem tud-e valaki ezzel kapcsolatban tanáccsal szolgálni. Előre is köszönöm!!!!! Zsuzska
Figyeljetek! Micsoda technikai újítás:)))))))))))))))))) A képek sokkal nagyobb formátumban jelennek meg mint eddig. Köszönet az Index Fórumot működtetőknek! :)))))))))))))))))))))))))))))))))!
LÁNYOK ,PRÓBÁLKOZZATOK TI IS,- NAGYON IZGALMAS:))))))))))))!
0,5-ös fehér pongera fehér 16mq vastag /legfinomabb/ fehér gyapjút nemezeltem. A kész próba nemez-selymet egybe festettem meg por alapú gyapjú-selyem festékkel. /Nem a hobbi üveges selyemfestékkel,mert azzal a gyapjú összeragad,használhatatlan lesz!/ Szerintem fantasztikusan szép lett a színe és a struktúrája.Mivel egy kisebb darab volt, gondoltam ne vesszen "kárba ",minden cm-ért kár,kitűzőt kreáltam belőle. Hát ez lett belőle: