Esztergom környék. Champion, suncrest, cresthaven, redhaven. A neten annyi mindent lehet olvasni hogy az őszit minden támadja hogy esélytelen. Az áruházi meg ehetetlen. Ezt a 4 fát tavaly ültettem, szépek voltak, persze permetezve lettek a nagykönyv szerint
Említettem már ugyan ,de most is megjegyzem a fontosságát az ésszerű gazdaságilag finanszírozható termelést van hogy az ember átesik a ló másik oldalára pontosabban a cél érdekében tudjunk barackot termelni mindent elkövetünk pénzt ,munkaerőt ,energiát nem kímélve és a végeredmény nem biztos a siker inkább a kudarc mondom ezt úgy hogy nem próbáltam a fóliás barack termelést.Rengeteg a buktató a fóliás termelésben y vagy karcsú orsó forma a kedveltebb ennél a korona kialakításnál panaszkodnak a korai felkopaszodásra a termőrészek feltolódása ennek hatására fa magassága 4 m is lehet (törpe fák kivételével) azt biztosan tudom fajta specifikus lehet a fóliás termelés szerintem a royal sorozat alkalmatlan lehet ebből a szempontból mert nálam inkább bokor formát vettek fel se vázág se katlan .
A nektarinok azért kényesebbek mindenféle szempontból flavortop szerintem átlagosnál érzékenyebb a tafrinára igaz hogy július második felében érik ,de jó választás a snow queen nekem van csak ajánlani tudom vénusz az augusztus második felében érik ha jól tudom meg a sweet lady igaz nekem ilyen nincs de szeptember eleji érésű itt azért már érdekes lehet a madár ill rovar kártétel és vele párhuzamosan a monília kártétele.
Lecserélném a meglévő (ismeretlen fajta) kis nektarin fámat, mert 3 év alatt nem igazán megy semmire és tafrinára is rendkívül érzékeny, hiába permetezem. Van közel 10 különböző gyümölcsfa a kertben, az említett nektarinon kívül a többi szépen fejlődik. Júliusban ezek közül több is érik, így valamivel később (augusztusi) termést hozó nektarin kellene... rezisztencia híján a Fantasia, Andosa, Flavortop trió közül gondolkodom már elsősorban. Ezek közül esetleg melyiket ajánlanátok (főként saját tapasztalataitokból)? Helyileg Baranya. Köszönöm, Üdv!
A barackot puhán nem lehet szállítani. Kis előrelátás kell vásárláskor, lényegesen kevesebb, mint a termeléshez: Megveszed, otthon bepuhul megeszed, de közbe vásárolsz újra keményet, hogy holnapra is legyen puha. A poloskák, fagy, monilia, tafrina, stigmia, metszés, locsolás igény stb miatt nagyon macerás az otthoni őszibarack termelés.
Mert megvan miért csökken a gyümölcsfogyasztás, az emberek miért nem szeretik.
Most hogy idén semmi nincs a kertben rá vagyunk fogva hogy vegyük a gyümölcsöt.
Tesco/Auchan/Zöldséges fronton vásárolunk, egy Mo. nagyvárosban.
A barackok 1200-1500 ft-ért olyanok, mint a kő, amiket az ősember dobált az állatokra.
Olyan kemény, hogy betörné a fejem, ha fejbevágnának vele.
Ízze nincs, még csak nem is éde, kemény, beletörik a fogam.
A kajszi szintén.
A szilva szintén.
Hát ez borzalmas, ehetetlen félérett zöld ízzetlen kemnény izé, kurva drágán.
Gyerek koromban amikor ilyen kemény volt még a fán, a szüleim/nagyszüleim azt mondták, még ne egyek belőle mert még nem érett, és ezért meg fog fájdulni tőle a hasam.
És ezt árulják, meg veszik de szerintem venni csak 1*, utána senki soha többet.
Én se, az biztos.
Így lehet tönkretenni a gyümölcsfogyasztást.
Egyedül a szőlő ehető, az almából vannak jók, és a kivi/narancs/banán (ezeket utóérlelik vm etiléngázos tárolóban) ehetőek, csak ezeket a gyümölcsöket szabad enni.
Amikor mondom az ismerősöknek, hogy milyen jó volt pár éve a kertben a kajszi meg az őszi, mind mondják ugyn mi jó van abban a kemény ehetetlen ízetlen sz@rban.
Mivel a termelők és a kereskedők tönkretették a barackok élvezeti értékét,
csak akkor élvezheted már e két csümölcsöt, ha magadnak termeled és teljes érésben szeded le és eszed.
Szóval ezért lesznek barackfáim, még akkor is ha van olyan év mint az idei, amikor egy szem termés sincs rajtuk.
Akkor marad a rovar- és gombaölővel bombázás, ami a gyümölcsöt fogyasztó szervezetét terhelheti. A humán jelentése ember, emberi, én nem a szomszédot vágom ki hanem a növényt. :)))
Lehet ez a korona kialakítás lesz a megoldás fagyveszélyes helyeken amit a videóban láttam teljesen rendben van átgondolt,előrelátó,jól tervezett metszést látni, de…..
Jó. Lehet,hogy az egyetlen őszi orsómnak nekiesek ma. Viszont a termő fáimat csak virágzás után fogom metszeni. Ahol így tettem az idén, ott volt barack. Ahol siettem,ott a fagy vitt mindent.
Nagyon szép a fa, látszik, hogy értő kezek foglalkoznak vele.
Nekem az is szempont, hogy ne csak pár szemet teremjen, hanem néhány év múlva legyen legalább jónéhány kiló termés. A jelenlegi fajtáim közül ezt egyedül a Championban és Mariskában látom. Eleve nem kedvez a fáknak a rettenetesen kötött, nehéz agyagtalaj. Még Gf alanyon is visszafogottabb a növekedés egy átlagos baracktermő vidékhez képest.
Regina biztos nagyon finom lehet az elmondásod alapján, de ha nálad is problémás a termés mennyisége, akkor én még kísérletezni se merek a fajtával, mert nincs annyi helyem a kertben.
Valamit félreértettél a padanával kapcsolatosan én a nagybani termeléséről próbáltam hosszabb távú tapasztalat alapján jellemezni ezt a fajtát .Természetesen a padana csalódás mentes nagyobb telepítésben gondolkozva ,de őszintén megmondom én se tudnám milyet ültetnék 1 db esetén a saját fajtáim közül mind más és más íz jellemzőkkel bír és ezek közül se tudnám eldönteni melyik lenne az az egy, mert úgy alapból mind a kedvencem másrészről meg meg se tartanám ha nem tetszene ezért vagyok szerencsés hogy van fajta választék és mindegyiket végi tudom kóstolni bár ez a revita egy csalódás lesz szerintem sztigminiára érzékenyebb mint bármi más és az íze se valami nagy durranás még várok egy évet és átoltom más fajtára. Gazdasági szempontból is fontos tényező nem mindegy hogy egy fa 3 szem v 30-40 kg barackot terem . Regina egy illat és aroma bomba nevezhetnék top 1 -nek ,de nem termékeny fajta bár lehet ültetek saját részre gf alanyon v más alanyon termékenyebb lenne sárga húsú nagyon szép színű nagy méretű barackokat terem .
Padana mint siker sztori az ember keresi a számára a legjobb v legideálisabb őszibarackot én mint termelő sok mindent figyelembe kell hogy vegyek a sok színűség színre ,ízre, fajta választék, érés idő széthúzása ,szállíthatóság stb….most hagyjuk a top fajtákat kinek mi a nagy kedvenc itt ez a padana 23 évvel ezelőtt telepített fajtákhoz képest 10 èv hátránnyal indult nem a legideálisabb helyre kerültek a többihez képest amiket favorizáltam (a 23 éves állományban a legtöbb megmaradt a meystar a többi vagy igy vagy úgy cserélődött kipusztultak, fajta váltás stb..) A padana nálam a cresthaven után érik a fa brutálisan erős a lombkorona átmérője is vetekszik a meystarral pedig az sokkal idősebb termés produktuma igen magas a fát egyszerűen nem lehet leterhelni én is csak azért dobálom le a barackot ritkítás céljából mert az már túlzás ami rajta van meg ketté szakadna nem aprósodik nagyobb termés hozam esetén sem ,de … az íze a családnak bejön nálam nem a top 1 ,de azért merem állítani hogy a bolti őszibarackokat veri ízben a gyümölcs hús színe nagyon szép sárga a mag közelében piros bemosottság jellemzi a fa termőre fordulás követően mivel nagy generatív tulajdonság jellemzi nem hoz brutálisan vastag vízhajtásokat ,rengeteg értékes termővesszőt is kinevel . Nincs az hogy nagy terhelés mellett silány vesszők között kell válogatni metszéskor vagy fordítva termés kimaradás esetén brutálisan megvastagodott vízhajtásokat kelljen levágni.
Kismaros hegyvidéki részén van a telek. A mostani esőzések után napokig ragadt a föld, annyira kötött a talaj. Te is itt vagy a közelben?
Mariskát kedvelem, de mint minden fajta, ő sem hibátlan. Az íze számomra nem etalon, nem az igazi. Kicsit olyan az érzésem, mintha egy magonc barackot, egy parasztbarackot ennék. Összeségében azért elfogadható a gyümölcse, de egy Champion nagyságrendekkel jobban ízlik. Tudom, különböző érésidejű barackokat eleve nem célszerű összehasonlítani, de ha már felmerült a Mariska és az, hogy kedvencem-e, akkor csak a saját tapasztalatból tudok kiindulni, amiből eddig sajnos nem sok van.
Mariska nagy előnye, hogy kevésbé kopaszodik, mint a Champion, attól egyelőre edzettebbnek tűnik és a mostaninál szakszerűbb metszéssel szerintem jobb gyümölcsminőséget lehetne elérni. A kertben mindenképpen helye van, mert összességében jó fajtának tartom.
Ha csak az íz számít, akkor nálam a favorit a Champion. Ez a fajta már azzal meghódít, hogy éréskor méterekkel távolabb érezni lehet a csábító őszibarack illatát. Amíg van őszibarack a kertben, addig Champion is lesz benne.
Fordtól tartok az íze miatt. Még sose kóstoltam, de eddig inkább olyan tapasztalásokról hallottam, hogy ne várjak egy ízbombát ettől a fajtától.