Látatlanban nehéz konkrét javaslattal szolgálni, keress egy tervezőt hozzá, aki megnézi, megtervezi. Ha ingyen akarod itt a fórumban, akkor tedd közzé a lakásod alaprajzát, szigeteltségét, fűtésrendszerét és a bővítés várható irányát.
Egyébként nyilván vannak lehetőségek:
- Hővisszanyerés nélküli rendszer: egy állandó üzemű elszívó ventillátor a fürdőben, ée néhány jól elhelyezett légbeömlő a szobákban.
- Decentralizált egyhelyiséges szellőztetőkből álló rendszer.
- Vannak kéthelyiséges szellőztetők is, amik minimális csövezést vagy belső falak áttörését igénylik, esetleg kiegészítve szobák közti ventillárorral. Nincs tapasztalatom, csak interneten láttam:
- Ha a padláson futó csöveket beburkolod 20 cm gyapottal, máris hőburok alá kerülnek. Lehet, hogy csak egy-két méter csőről van szó, hiszen a többi mehet a gerendák köziben.
- Ha a lakás alaprajza szerencsés, akkor két gerenda között is megoldhatod a legfontosabb helyiségek átöblítését. Nem kell ragaszkodni a gépészeti helyiségekhez, ha lapos rekuperátort választasz, mehet az is a padlásra (áram és kondenzvíz-elvezetés kell neki).
- Ha a lakás alaprajza szerencsés, mert egyetlen kiszolgáló helység (pl. előszoba, folyosó) eléri a legfontosabb szobákat (fürdő, konyha, háló), akkor annak az egy helységnek az álmennyezetezésével megolhatod a telepítést.
- Egyébként sarok mentén vagy szekrény fölött is viheted a csövet, szépen elburkolva.
- Pince? Ez csak egy nagyon kósza ötlet, lehet, hogy hülyeség.
Milyen megoldást javasoltok egy kis ház (50nm) hővisszanyerős szellőztetésére (ami lehet hogy bővítve is lesz később) abban az esetben, ha padlás nem beépíthető és fűtetlen. Fa födém van, 20as gerendák között gyapot szigelés, álmennyezet nem megoldható. Ha jól tudom a csöveknek a hőburkon belül kellene lenniük, a gerendákat nyilván nem fúrhatom át, mivel a gépészeti helyiségből jöhetnének a csövek és a gerendák pont merőlegesen futnak. Milyen megoldások jöhetnek szóba?
Nekem bevált. Igaz nem nyitható,de azt is meg lehetne csinálni. Nikecell tipliket tekertem bele, azzal csavaroztam össze miután Pur habbal beragaztóztam, meg valami nyomós tömítővel kentem ki az illesztèseket körbe. Volt itt olyan aki csinált XPSből de utánna váltott gyári osztóra,hogy mièrt nem vált be neki, már nem tudom.
Szoba áthallás nekem sincs, csillag ponttal. Nekem dc motorom van pwm fordulat szabályozva ami sípol egy picit, ezt hallom ha teljes csend van a házba, ezt is csak a wcbe ès a konyhába, valószínű a födèm vezeti át. Gondolom ha hangcsillapító szivacsot tennèk a rekupec alá, megszűnne, de nem foglalkozok vele, mert nem zavaró semennyire. A levegőt èn is 10 cm hallom ha magas a lègszállítás, ha normál akkor belebújhatok az anemosztátba akkor se hallom.
Ami a leginkább számít tapasztalataim szerint, hogy ez a csillagpontos elrendezés (egy elosztódoboz, és onnan szétágazó fél-flexibilis műanyag csövek) nem igazán vezeti át a hangot egyik szobából a másikba.
A hangnak a padlóban/plafonban kanyargó csövön keresztül vissza kellene kanyarognia az elosztódobozba, ahonnan egy hátraarccal át kéne kanyarognia a másik szobába :-)
Ez biztosan jobb a hangszigetelés szempontjából, mint egy gerincként végigfutó vastag cső, amiből rövid csövek ágaznak le a szobák felé.
Sőt, a gép ventilátorát sem lehet hallani, pedig nincs rajta zajcsillapító, simán csak SonoFlex csövekkel van rákötve a SPIKO csövekre, amik pár méter után már az elosztódobozoknál vannak.
Amit hallani, az a levegő áramlása az olcsó és egyszerű anemosztátoknál, de azt is csak kb. 10cm távolságból.
Az is igaz, hogy nálunk a beton padlóban vannak a csövek és az elosztódobozok is, ami jobban lefogja a rezonanciát, mint ha álmennyezetben függesztve, vagy a padlásfödémre ledobva lennének.
OK, hogy összeilleszted valahogyan , de hogyan éred el , hogy hatásosan is működjön ? Be fog kelleni állítani az anemosztáton , hogy a WC csészéből valóban legyen elszívás .
Az elszívós WC-t (tartály ejtőből 50-es leágazás) a központi légtechnikába úgy ktnétek bele, hogy egy elszívó anemosztáthoz menő egyik 75-ös csőbe belegányolni egy PVC 75-ös T idomot netán?
Ezeknek a flexi légtechnika csöveknek nem igazán vannak T idomja, bővítői meg hasonlók nemde? Gondolom kizárólag szelepházak és osztók között gondolták megszakítatlanul használni őket... de nekem mégiscsak egy ilyenbe kéne a WC elszívást megoldani.
Kicsit drága lenne külön 75-öst húzni az amúgy 50-es WC elszíváshoz az osztótól meg felesleges és helypocsékoló is...
Alapvetően nem erre való, de jobban ragad, ès erősebb is mint az alu, valószínű tömören zár. Èn aluval kezdtem, ès közbe váltottam duct tape-re. Bár a kivitelezők alut használnak, biztos van valami oka.
Köszönöm. Bár a duct tape, ha jól gondolom a nevét tekintve félrevezető és alapvetően gyárilag nem feltétlenül légcsatorna szigetelésre van. Hivatalosan arra inkább ezek az alu-szalagok lehetnek...
Persze a fali csonk szalaggal nemigen oldható meg...
Ilyesminél inkább gondolom tényleg csak a gumiperemes megoldás marad, mert szépen ezt szalagozni tuti nem lehet...