Keresés

Részletes keresés

RudiH68 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 1793

KONZULTÁLJ az orvosoddal! Emelkedő PSA mindig gyanús. El kell kerülni egy esetleges ÁTTÉTET! 

Előzmény: hansoloo (1792)
hansoloo Creative Commons License 2024.08.08 0 0 1792

Sziasztok,

Szeretném kikérni a véleményeteket. 48 éves vagyok. 5 éve a PSA-m 1,5 volt egy kis ED-vel. Tavaly ősszel elkezdtem egy enyhe viszkető és szúró érzést érezni a péniszemben és az ED felerősödött. Idén Májusban már tarthatatlan volt a helyzet, az urológu gyulladást állapított meg. 4,1-es psa-val és 0,14-es free psa/psa aránnyal. Az UH meszesedést mutatott, hegekket kis méretű növekedéssel. A gyulladás ki kett kezelve antibiotikummal. Júniusban kétszer mértem PSA-t, 4,4 és 3,8 volt ebben a sorrendben a tünetek enyhűltek. Az utóbbi hetekben megint erősödtek a tünetek, ED és viszketés, szúró érzés.

A PSA 5,0 lett. A free PSA/PSA arány folyamatosan 0,14 volt. Mikrobiológiai fertózés nincs. Nagyon aggódom. DRE végig negatív volt. MRI-t fogok csináltatni, de addig is nagyon el vagyok keseredve. Mit gondoltok az esélyeimről? Köszi

equilibrator Creative Commons License 2024.08.06 0 0 1791

Szia Twinpipacs!
Nekem az nem világos, hogy ki lett-e zárva a tumor? Szerintem tisztázni kellene valahogyan (pl. PCA3 prosztatarák szűrőteszt és/vagy képalkotó diagnosztikával, sőt akár biopsziával is) hogy a 14-es PSA "mögött" nincs-e rosszindulatú folyamat. Ez esetben kár bohóckodni lézeres vagy más pr. csökkentéssel, inkább ki kell vetetni egyben, amíg lehet (-> prosztatektómia). Minden jót!

Előzmény: Twinpipacs (1789)
RudiH68 Creative Commons License 2024.08.03 0 0 1790

A műtét sokat segít, minimalizálja a lehetséges áttétek előfordulását. Ha lehet műtesd meg a férjed! Inkontinencia ill. Erekciós problémák előfordulhatnak ami tornával javítható. 

Előzmény: Twinpipacs (1789)
Twinpipacs Creative Commons License 2024.07.23 0 0 1789

Sziasztok!

A férjemmel kapcsolatban írok, ha esetleg van valakinek tapasztalata, tanácsa, köszönettel venném. 55 éves, kb. 4 éve prosztatanagyobbodása van /gyógyszert szed rá/, inzulinos cukorbeteg. Áprilisban kialakult nála egy coli baktérium okozta húgyúti fertőzés, amitől azóta sem sikerült megszabadulni. Kb. 6 antibiotikum kúrán van túl, mellé Uro-wax, tőzegáfonya, teák, stb. Az első időszakban a háziorvos írta fel az antibiotikumokat, de azok 5-7 naposak voltak, állítólag azért nem használtak. A legutóbbi 3 hetes kúra volt, de ettől sem múlt el. Az urológusok lézeres prosztatakisebbítő műtétet javasolnak: a szűkület miatt van némi pangó vizelet, és az a fertőzés táptalaja. A PSA 14, állítólag ez lehet a gyulladástól is. Szóval már 3 urológus is a műtétet javasolta. Ugyanakkor a legutóbbi antibio kúra előtt már annyira gyulladásban volt a szervezete, ami miatt az orvos szerint kockázatos lenne a műtét. Van valakinek hasonló tapasztalata? Eléggé nyugtalanok vagyunk, vajon meg lehet-e őt ilyen állapotban műteni? Másrészt valóban meg fogja oldani a műtét a problémáját? Hálásan köszönök bármilyen tanácsot, tapasztalatot, biztatást.

scott.tiger Creative Commons License 2024.07.22 0 0 1788

Kedves MGB 1967 !
Erre a válaszra voltam kíváncsi !
Nagyon köszönöm !!!
Kb. én ís így tudtam, de a hőfokoknak nem néztem utána !
A TUMT nálam ezzel ki is esett.
A szakorvost még kivallatom a Diatermiáról,
mert konkrétan prosztata esetében nem találtam erről leírást.
Nagyon valószínű, hogy a Rezum-ot nem tudja überelni !
Köszönöm segítséged :)
Scott

MGB 1967 Creative Commons License 2024.07.21 0 0 1787

Tehát nem ugyanaz, csak a hatása.

Előzmény: MGB 1967 (1786)
MGB 1967 Creative Commons License 2024.07.21 0 0 1786

A Rezum során forró gőzt (100 fok C) fújnak be a megfelelő pontokra ami sejtelhalást okoz. A TUMT során mikrohullámmal (mint a mikrosütő) melegítik fel a prosztatikus (prosztatán átvezető) húgycső körüli szöveteket 58-60 fok C-ra. Így a megnagyobbodott prosztataszövet elhal, és nem nyomja húgycsövet. A Rezumnek is ez a hatása, csak jóval hatásosabb/hatékonyabb, a magasabb hőmérséklet, és amiatt, hogy milliméter pontosan oda lehet irányítani, ahová szükséges.  

Előzmény: scott.tiger (1785)
scott.tiger Creative Commons License 2024.07.21 0 0 1785

Kedves MGB 1967
Köszönöm válaszod.
Azt gondoltam, hogy a Rezum eljárás nem ua., mint a TUMT(Hűtött prosztata-termoterápia) ?!
Vagy a kettő ugyanaz ?
Scott

MGB 1967 Creative Commons License 2024.07.19 0 0 1784

Szia,

Tökéletes eredményt hozott, és ez három év után sem változott. Semmi panaszom sincsen, minden tökéletesen működik, a tesztoszteronszintem a normál tartomány felső harmadában van. Minden laborértékem jó. Semmmilyen gyógyszert sem szedek, a Tamsudil és a Duodart okozta, elhagyásuk után kialakult enyhén magas vérnyomásom is visszaállt 110/70 környékére (előtte ennél is alacsonyabb volt).

A Diatermia (https://ensanahotels.com/hu/szallodak/vltava/spa/medical-treatments/physical-therapy/short-wave-diathermy) az a TUMT (https://ihklinika.hu/szakrendeles/urologia/hutott-prosztata-termoterapia/)

Zoli

Előzmény: scott.tiger (1783)
scott.tiger Creative Commons License 2024.07.19 0 0 1783

Kedves MGB 1967 !
A Rezum kezelés mennyire volt Nálad hatásos ?
Jelenleg is tart még a hatás ?

Magánban állítólag  van egy un. Diatermia műtéte !?

"...Ezért javasolt a hólyagnyak, szükség esetén a
prosztata húgycsövön át magas frekvenciájú
árammal (diatermia) történő műtéte.
Ez az eljárás évtizedek óta az esetek többségében
a legjobban bevált kezelési módszer..."

Bárki, tud erről bármit is ???

Tyba Creative Commons License 2024.07.17 0 1 1782

Köszönöm a válaszod!

"legyen egy jó urológus-onkológus orvosod" - még keresem az igazit, de még a szempontok sincsenek meg.
A PCA3 eredménye 25 lett (kicsi a kockázata a ráknak), de nem merek hátradőlni. Doki szerint a multiparametrikus mr eredménye jobban mutatja. Arra jövő héten megyek. Két éve PI-RADS 2-es volt, de csak 1,5 Tesla van az államiban. Magánban lenne 3 Tesla (100e), az jobb képet ad.

Doki szerint "nagyon alapos" a jelenlegi megfigyelésem.

Nagyon hasznos ez a fórum. Köszönöm Mindenkinek a választ és jó egészséget Nektek!

Előzmény: devzero (1772)
Dagadt_58 Creative Commons License 2024.07.01 0 1 1781

Szia!

Igen, én is simabörű lettem. Elegendő 3 naponta borotválkoznom, pedig elötte délután már szúrtam.

Legalább nem lettem "bögyös", viszont a "hancúrvég" és társai erősen kisebbedtek. (Brrrrrr) Ma éjjel is volt egy

kis ficánkolás, némi, halovány életjellel. Egyébként nekem is a nejem ugyanazt mondta, "mások ezért mit fizetnek!"

Mindenesetre jobb napi 24 órában inpotensnek lenni, mint halottnak!

Dagadt

Előzmény: Prosztatatarák (1780)
Prosztatatarák Creative Commons License 2024.06.30 0 2 1780

Szia a hormonkezelés alatt nulla. Eszembe sem jutott a szex. De, azért eljátszadoztunk a feleséggel. Most már a kornak megfeleően eszembe jut, de sajnos a merevedés az 50 % kb. Ne keseredj el, én úgy fogom fel: ez az élet ára. Hálás vagyok Istennek, hogy még adott öt esztendőt, és még reménykedem a többiben. És hálás vagyok azért is, hogy idejében kiderült a betegség, ha nem, már el lennék temetve Jó egészséget, és fel a fejjel. Az örvosom megkért, hogy optimistán kezeljem a betegségem, mert az fél gyógyulás.

Kihullott a lábszáramról és a mellkesomról is a szőr, és amikor az orvosnőnek elmondtam: nevetett. Uram, mások ezért fizetnek, magának megoldódott ingyen. Ekkor már én is nevettem. 

És hálás vagyok, hogy a Feleségem szeret. Mondtam: ha elmennél egy ügyvédhez, rögtön elválasztanának egy olyan férfitól,  aki tehetetlen. Eszébe sem jutott. Azt kérdezte: te elválnál tőlem, ha én lennék a beteg?  Szó sincs róla, válaszoltam, egy csókkal megtetézve. Ezért is hálás vagyok.

És hálás vagyok, hogy nem hasnyálmirigyrák, vagy vastagbélrák, hanem éppen prosztatarák. A kezelhető fajtából. 

Nézd csak végig, mennyi mindenért lehetsz Te is hálás. 

Szeretettel, Prosztatarákos

Előzmény: Dagadt_58 (1779)
Dagadt_58 Creative Commons License 2024.06.30 0 0 1779

Szervusz!

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy az alatt a 2 és 1/2 év alatt hogy működött az "angyalbögyölő"?

Én ugyanis másfél évnél tartok. Se kép, se hang. Teljes ED, és teljes libidóvesztés! Így 66 évesen (is) megőrülök.

Másfél éve, mikor az asszonnyal játszadozunk, Ő elszáll (ok) én meg mintha jeges fürdőt vennék.

Nagyon el vagyok keseredve. Már kezdek nem hinni a visszatérésben.

Egyébként nekem azt mondta a doki, hogy a terápia után kb. 1-ig vissza fogyemelkedni a psa.

Ha tovább emelkedik,gond van.

Jó egészséget!

Dagadt 

Előzmény: Prosztatatarák (1775)
Prosztatatarák Creative Commons License 2024.06.30 0 0 1778

A cicim nekem is megnőtt. Mindkettőben találtak kb. egy cm-es duzzanatot. A vizeletsugárral nincs baj, a sugárkezelés előtt rettentő véknyan folydogált, most normál. Valakinek visszafejlődött a mellnagyobbodása? Annál is inkább, mert már két éve nem szedem a hormoninjekciót.

Diótörő Creative Commons License 2024.06.30 0 0 1777

Nekem lassan harmadik éve volt a műtétem és miután rákosnak bizonyult a kivett proszti, így életem végéig marad a staging, vagyis követés, tehát bizonyos időnként végzett PSA vizsgálat. Meg hát szedem a hormon tablettát. Egész szép cicim van már ( a franc egye meg ).

Én nem kaptam  sugarat, mert már amúgy is eldugult húgycső miatt kellett a műtét és a sugár okozhat húgycső szűkületet.

Nálad nem jelentkezik szűkebb vizelet sugár? Mert ha nem, akkor szerencsés vagy,

Tehát jobb esetben életed végéig kellene követni az állapotodat,megelőzendő bármilyen áttétet.

Előzmény: Prosztatatarák (1775)
Prosztatatarák Creative Commons License 2024.06.29 0 0 1775

Szeretettel köszöntöm a Sorstársakat. 63 éves vagyok 5 éve ezidőtájt fedezték fel a bajt. PSA 45 és Gleason scor 7.

38 sugarat kaptam, és 2 és fél évig hormonkezelést. A PSA lement 0.008-ra, jelen pillanatban 0,1. Áttét semmi, hála Istennek. Évente járok Kolozsvárra ellenőrzésre, a hormonkezelést Marosvásárhelyen kaptam, hogy kelljen felutazom 100 km-t három havonta. 

Jól érzem magam, a merevedés szinte megszünt, vagy csak fél eredmény.  Élvezet spermaömlés nélkül. 

Ki tudja: mikor nyílvánítják gyógyulnak az embert? Hallottam olyan valakiről  akinek 7 év után lett csontáttétje.

Köszönöm, hogy beszélgethetünk.

MGB 1967 Creative Commons License 2024.06.21 0 0 1774

Egyértelmű, de az nem, hogy a topictársnak rákja lenne.

Előzmény: devzero (1773)
devzero Creative Commons License 2024.06.18 0 0 1773

Ja, igen, a prosztata-megnagyobbodás kezelésére jó a Rezüm, prosztatarákot így nem kezelnek.

Előzmény: MGB 1967 (1770)
devzero Creative Commons License 2024.06.18 0 0 1772

Reflektálnék arra, hogy tragikus a magyar egészségügyi ellátás. Engem az OOI-ban kezeltek, és csak jót tudok mondani róluk. Nagy a terhelésük, de nemzetközi élvonalnak megfelelő terápiát végeznek, jól képzett orvosok, és az azt támogató személyzet.

A lassan növekvő PSA, igen, idegesítő dolog. Mert amikor meredeken növekszik, akkor egyértelmű, hogy műtét, vagy sugárterápia.

Én azt javaslom, legyen egy jó urológus-onkológus orvosod, aki meg tudja mondani, vizsgálatok, esetleg biopszia eredménye szerint, hogy kell-e műtét. 

Egyébként -szerintem, ill az én preferenciám szerint- a legnagyobb para a radikális prosztataműtét esetén nem is az impotencia -persze, az is fontos-, hanem az inkontinencia. Ebben -sajnos- a robotizált műtét sem jobb a laparoszkóposhoz képest.

Előzmény: Tyba (1768)
MGB 1967 Creative Commons License 2024.06.18 0 0 1771

És ez is van már több helyen Mo-n, ára kb. fele mint a robotos műtété.

Előzmény: MGB 1967 (1770)
MGB 1967 Creative Commons License 2024.06.18 0 1 1770

A Rezüm sokkal jobb módszer, mint a robotos műtét. Itt leírtam a tapasztalataimat: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158045215&t=9215595

Order of Hermes Creative Commons License 2024.06.18 0 0 1769

Robot van már állami ellátásban is több helyen, csak a várólista a kérdéses szerintem.

Tyba Creative Commons License 2024.06.18 0 0 1768

Üdvözlet és jó egészséget Mindenkinek!

Legyen az antré egy jó hír, bár biztos hallottatok már róla: a prosztata eltávolítása NEM okoz impotenciát, HA robot műt. De sajnos ez nincs ingyen, jelenleg 3 millió. Viszont itthon is elérhető már a wáberer medical center pénzszivattyús magánkórházban (és lehet, hogy máshol is). Oka: nem vágnak át idegeket. USA-ban már 90%ban ezzel műtenek, a biztosító finanszírozásában.
Van esetleg valakinek ezzel a műtéttel kapcsolatos tapasztalata?

Más: van valakinek infója a a Péterfyben dr. Ráfi Tamásról?

PCA3: nemrég megvizsgált egy urológus, aki azt mondta, szerinte nem szükséges a pca3 vizsgálat, mert feleslegesen "paráztatna" az eredmény + felírt prosolint. (eddig a psa max. 4,8 volt, mérete mr alapján 48 ml). Most felment egy év alatt 5,9-re. A csapból is az folyik, hogy mennyire fontos a korai diagnosztika. Tehát nem értem, hogy miért akart lebeszélni a pca3-ról.

Erősen gondolkodom a műtéten, tehát a prosztata teljes eltávolításán magánban, robottal. Nem akarom megvárni, míg áttét lesz és tragikus jelenleg az állami ellátás.

Dagadt_58 Creative Commons License 2024.06.09 0 0 1767

Szervusz!

Üdv a klubban. A youtube-on többet is találsz.

Jobbulást!

Dagadt

Előzmény: mmnn (1766)
mmnn Creative Commons License 2024.06.08 0 0 1766

üdv.a prosztata műtét utáni gyógytornáról,gyakorlatokról nincs valahol fent valami videó ?

Dagadt_58 Creative Commons License 2024.05.21 0 0 1765

Szervusztok!

Nemrég találtam, javaslom mindenkinek: https://truenorth.movember.com/life-after-prostate-cancer-diagnosis/

Elgondolkoztató!

Dagadt

Diótörő Creative Commons License 2024.04.24 0 0 1764

Nálam a mellékhatás csak a fáradtságban jön elő, erre a házidokim B vitamint ajánlott, hogy szedjem, de valszeg sz..t sem fog érni.
Hogy 75 évesen a kanyi kókadt, az nálam nem gond , amúgy is egyedül élek.A lényeg, hogy el tudjam látni magamat.

Egyszer már abbahagyhattam a bogyók szedését, de nem emlékszem, hogy javult volna az erőállapotom, talán egy kicsit.

Na fel a fejjel mindenkinek és főleg jobbulást.

Dagadt_58 Creative Commons License 2024.04.24 0 0 1763

Szervusz.

Hát most akkor izgulhatok! Nekem csak 19 hónap múlva indul a "14" hónap.

Nem is tudom várom-e? Minden nap eggyel kevesebb, és nem tudom, hogy a végén lesz-e

visszatérés? Nekem blokkolással is 29 a hormon szintem, miközben a terápiás cél a 

20 alatti! A hivatalos (jogi) határ 50, az alatt vagyok. Ma sem lettem optimista, miközben kezdenek a mellékhatások elhatalmasodni.

Jobbulást mindenkinek, Neked pedig egy kalapnyi tesztoszteront!

Dagadt 

Előzmény: Diótörő (1759)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!