Szeretném kikérni a véleményeteket. 48 éves vagyok. 5 éve a PSA-m 1,5 volt egy kis ED-vel. Tavaly ősszel elkezdtem egy enyhe viszkető és szúró érzést érezni a péniszemben és az ED felerősödött. Idén Májusban már tarthatatlan volt a helyzet, az urológu gyulladást állapított meg. 4,1-es psa-val és 0,14-es free psa/psa aránnyal. Az UH meszesedést mutatott, hegekket kis méretű növekedéssel. A gyulladás ki kett kezelve antibiotikummal. Júniusban kétszer mértem PSA-t, 4,4 és 3,8 volt ebben a sorrendben a tünetek enyhűltek. Az utóbbi hetekben megint erősödtek a tünetek, ED és viszketés, szúró érzés.
A PSA 5,0 lett. A free PSA/PSA arány folyamatosan 0,14 volt. Mikrobiológiai fertózés nincs. Nagyon aggódom. DRE végig negatív volt. MRI-t fogok csináltatni, de addig is nagyon el vagyok keseredve. Mit gondoltok az esélyeimről? Köszi
Szia Twinpipacs! Nekem az nem világos, hogy ki lett-e zárva a tumor? Szerintem tisztázni kellene valahogyan (pl. PCA3 prosztatarák szűrőteszt és/vagy képalkotó diagnosztikával, sőt akár biopsziával is) hogy a 14-es PSA "mögött" nincs-e rosszindulatú folyamat. Ez esetben kár bohóckodni lézeres vagy más pr. csökkentéssel, inkább ki kell vetetni egyben, amíg lehet (-> prosztatektómia). Minden jót!
A műtét sokat segít, minimalizálja a lehetséges áttétek előfordulását. Ha lehet műtesd meg a férjed! Inkontinencia ill. Erekciós problémák előfordulhatnak ami tornával javítható.
A férjemmel kapcsolatban írok, ha esetleg van valakinek tapasztalata, tanácsa, köszönettel venném. 55 éves, kb. 4 éve prosztatanagyobbodása van /gyógyszert szed rá/, inzulinos cukorbeteg. Áprilisban kialakult nála egy coli baktérium okozta húgyúti fertőzés, amitől azóta sem sikerült megszabadulni. Kb. 6 antibiotikum kúrán van túl, mellé Uro-wax, tőzegáfonya, teák, stb. Az első időszakban a háziorvos írta fel az antibiotikumokat, de azok 5-7 naposak voltak, állítólag azért nem használtak. A legutóbbi 3 hetes kúra volt, de ettől sem múlt el. Az urológusok lézeres prosztatakisebbítő műtétet javasolnak: a szűkület miatt van némi pangó vizelet, és az a fertőzés táptalaja. A PSA 14, állítólag ez lehet a gyulladástól is. Szóval már 3 urológus is a műtétet javasolta. Ugyanakkor a legutóbbi antibio kúra előtt már annyira gyulladásban volt a szervezete, ami miatt az orvos szerint kockázatos lenne a műtét. Van valakinek hasonló tapasztalata? Eléggé nyugtalanok vagyunk, vajon meg lehet-e őt ilyen állapotban műteni? Másrészt valóban meg fogja oldani a műtét a problémáját? Hálásan köszönök bármilyen tanácsot, tapasztalatot, biztatást.
Kedves MGB 1967 ! Erre a válaszra voltam kíváncsi ! Nagyon köszönöm !!! Kb. én ís így tudtam, de a hőfokoknak nem néztem utána ! A TUMT nálam ezzel ki is esett. A szakorvost még kivallatom a Diatermiáról, mert konkrétan prosztata esetében nem találtam erről leírást. Nagyon valószínű, hogy a Rezum-ot nem tudja überelni ! Köszönöm segítséged :) Scott
A Rezum során forró gőzt (100 fok C) fújnak be a megfelelő pontokra ami sejtelhalást okoz. A TUMT során mikrohullámmal (mint a mikrosütő) melegítik fel a prosztatikus (prosztatán átvezető) húgycső körüli szöveteket 58-60 fok C-ra. Így a megnagyobbodott prosztataszövet elhal, és nem nyomja húgycsövet. A Rezumnek is ez a hatása, csak jóval hatásosabb/hatékonyabb, a magasabb hőmérséklet, és amiatt, hogy milliméter pontosan oda lehet irányítani, ahová szükséges.
Kedves MGB 1967 Köszönöm válaszod. Azt gondoltam, hogy a Rezum eljárás nem ua., mint a TUMT(Hűtött prosztata-termoterápia) ?! Vagy a kettő ugyanaz ? Scott
Tökéletes eredményt hozott, és ez három év után sem változott. Semmi panaszom sincsen, minden tökéletesen működik, a tesztoszteronszintem a normál tartomány felső harmadában van. Minden laborértékem jó. Semmmilyen gyógyszert sem szedek, a Tamsudil és a Duodart okozta, elhagyásuk után kialakult enyhén magas vérnyomásom is visszaállt 110/70 környékére (előtte ennél is alacsonyabb volt).
Kedves MGB 1967 ! A Rezum kezelés mennyire volt Nálad hatásos ? Jelenleg is tart még a hatás ?
Magánban állítólag van egy un. Diatermia műtéte !?
"...Ezért javasolt a hólyagnyak, szükség esetén a prosztata húgycsövön át magas frekvenciájú árammal (diatermia) történő műtéte. Ez az eljárás évtizedek óta az esetek többségében a legjobban bevált kezelési módszer..."
"legyen egy jó urológus-onkológus orvosod" - még keresem az igazit, de még a szempontok sincsenek meg. A PCA3 eredménye 25 lett (kicsi a kockázata a ráknak), de nem merek hátradőlni. Doki szerint a multiparametrikus mr eredménye jobban mutatja. Arra jövő héten megyek. Két éve PI-RADS 2-es volt, de csak 1,5 Tesla van az államiban. Magánban lenne 3 Tesla (100e), az jobb képet ad.
Doki szerint "nagyon alapos" a jelenlegi megfigyelésem.
Nagyon hasznos ez a fórum. Köszönöm Mindenkinek a választ és jó egészséget Nektek!
Szia a hormonkezelés alatt nulla. Eszembe sem jutott a szex. De, azért eljátszadoztunk a feleséggel. Most már a kornak megfeleően eszembe jut, de sajnos a merevedés az 50 % kb. Ne keseredj el, én úgy fogom fel: ez az élet ára. Hálás vagyok Istennek, hogy még adott öt esztendőt, és még reménykedem a többiben. És hálás vagyok azért is, hogy idejében kiderült a betegség, ha nem, már el lennék temetve Jó egészséget, és fel a fejjel. Az örvosom megkért, hogy optimistán kezeljem a betegségem, mert az fél gyógyulás.
Kihullott a lábszáramról és a mellkesomról is a szőr, és amikor az orvosnőnek elmondtam: nevetett. Uram, mások ezért fizetnek, magának megoldódott ingyen. Ekkor már én is nevettem.
És hálás vagyok, hogy a Feleségem szeret. Mondtam: ha elmennél egy ügyvédhez, rögtön elválasztanának egy olyan férfitól, aki tehetetlen. Eszébe sem jutott. Azt kérdezte: te elválnál tőlem, ha én lennék a beteg? Szó sincs róla, válaszoltam, egy csókkal megtetézve. Ezért is hálás vagyok.
És hálás vagyok, hogy nem hasnyálmirigyrák, vagy vastagbélrák, hanem éppen prosztatarák. A kezelhető fajtából.
Nézd csak végig, mennyi mindenért lehetsz Te is hálás.
A cicim nekem is megnőtt. Mindkettőben találtak kb. egy cm-es duzzanatot. A vizeletsugárral nincs baj, a sugárkezelés előtt rettentő véknyan folydogált, most normál. Valakinek visszafejlődött a mellnagyobbodása? Annál is inkább, mert már két éve nem szedem a hormoninjekciót.
Nekem lassan harmadik éve volt a műtétem és miután rákosnak bizonyult a kivett proszti, így életem végéig marad a staging, vagyis követés, tehát bizonyos időnként végzett PSA vizsgálat. Meg hát szedem a hormon tablettát. Egész szép cicim van már ( a franc egye meg ).
Én nem kaptam sugarat, mert már amúgy is eldugult húgycső miatt kellett a műtét és a sugár okozhat húgycső szűkületet.
Nálad nem jelentkezik szűkebb vizelet sugár? Mert ha nem, akkor szerencsés vagy,
Tehát jobb esetben életed végéig kellene követni az állapotodat,megelőzendő bármilyen áttétet.
Szeretettel köszöntöm a Sorstársakat. 63 éves vagyok 5 éve ezidőtájt fedezték fel a bajt. PSA 45 és Gleason scor 7.
38 sugarat kaptam, és 2 és fél évig hormonkezelést. A PSA lement 0.008-ra, jelen pillanatban 0,1. Áttét semmi, hála Istennek. Évente járok Kolozsvárra ellenőrzésre, a hormonkezelést Marosvásárhelyen kaptam, hogy kelljen felutazom 100 km-t három havonta.
Jól érzem magam, a merevedés szinte megszünt, vagy csak fél eredmény. Élvezet spermaömlés nélkül.
Ki tudja: mikor nyílvánítják gyógyulnak az embert? Hallottam olyan valakiről akinek 7 év után lett csontáttétje.
Reflektálnék arra, hogy tragikus a magyar egészségügyi ellátás. Engem az OOI-ban kezeltek, és csak jót tudok mondani róluk. Nagy a terhelésük, de nemzetközi élvonalnak megfelelő terápiát végeznek, jól képzett orvosok, és az azt támogató személyzet.
A lassan növekvő PSA, igen, idegesítő dolog. Mert amikor meredeken növekszik, akkor egyértelmű, hogy műtét, vagy sugárterápia.
Én azt javaslom, legyen egy jó urológus-onkológus orvosod, aki meg tudja mondani, vizsgálatok, esetleg biopszia eredménye szerint, hogy kell-e műtét.
Egyébként -szerintem, ill az én preferenciám szerint- a legnagyobb para a radikális prosztataműtét esetén nem is az impotencia -persze, az is fontos-, hanem az inkontinencia. Ebben -sajnos- a robotizált műtét sem jobb a laparoszkóposhoz képest.
Legyen az antré egy jó hír, bár biztos hallottatok már róla: a prosztata eltávolítása NEM okoz impotenciát, HA robot műt. De sajnos ez nincs ingyen, jelenleg 3 millió. Viszont itthon is elérhető már a wáberer medical center pénzszivattyús magánkórházban (és lehet, hogy máshol is). Oka: nem vágnak át idegeket. USA-ban már 90%ban ezzel műtenek, a biztosító finanszírozásában. Van esetleg valakinek ezzel a műtéttel kapcsolatos tapasztalata?
Más: van valakinek infója a a Péterfyben dr. Ráfi Tamásról?
PCA3: nemrég megvizsgált egy urológus, aki azt mondta, szerinte nem szükséges a pca3 vizsgálat, mert feleslegesen "paráztatna" az eredmény + felírt prosolint. (eddig a psa max. 4,8 volt, mérete mr alapján 48 ml). Most felment egy év alatt 5,9-re. A csapból is az folyik, hogy mennyire fontos a korai diagnosztika. Tehát nem értem, hogy miért akart lebeszélni a pca3-ról.
Erősen gondolkodom a műtéten, tehát a prosztata teljes eltávolításán magánban, robottal. Nem akarom megvárni, míg áttét lesz és tragikus jelenleg az állami ellátás.
Nálam a mellékhatás csak a fáradtságban jön elő, erre a házidokim B vitamint ajánlott, hogy szedjem, de valszeg sz..t sem fog érni. Hogy 75 évesen a kanyi kókadt, az nálam nem gond , amúgy is egyedül élek.A lényeg, hogy el tudjam látni magamat.
Egyszer már abbahagyhattam a bogyók szedését, de nem emlékszem, hogy javult volna az erőállapotom, talán egy kicsit.