Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
Pedig itthon is van csontos marhalábszár (olyan, amiről Tuutuu beszlt)! Én a Kaisersban, vagy a Spar-ban szoktam összeütközésbe kerülni ilyen szerkezettel
Nem hiszem. Ez edesseg. A zsomlet kivajod - es kicsit belocsolod vanilias cukros tejjel majd megtoltod a turoval, amit a zsomle belsejevel, cukorral, tojassal vaniliaval izesitesz - tejfolt a tetejere, cukrot ra es be a sutobe.
Ez egy tényleg egyszerű, maradékokból össze tett vacsi.:
- Pár, zsemlét félbevágsz, majd a belét kivájod!
- A bélt, főtt tojással, hagymával májassal, és amit találsz a hűtőben összekevered, víz adagolásával. ( ha túl vizes rakhatsz még kenyér nelet is hozzá)
- A masszát visszatöltöd a félbevágott zsemlékbe, reszelsz rá egy kis sajtot (ízlés szerint)
- Aztán betolod egy grill sütőbe pár percre, majd díszíted.... (ha van rá időd...)
Marhalábszárat még nem láttam itthon így árulni, de egy időben a Corában lehetett kapni keresztbe szelt borjúlábszárat, benne a velőscsont, de a "nagy érdeklődésre tekintettel" megszüntették. Pedig milyen osso buccot lehetett készíteni belőle...
Beszéltem a húsrészleg vezetőjével, aszonta h. ha megrendelem, szívesen vágnak amennyi kell. Már ez is valami.
Tegnap megsutottem a repa tortat, de mar nem volt erom a kremet ratenni - 8-kor lett kesz, es kell par ora neki a kihulashez. Most megcsinalom a keremet, rakenem - es megy a hutobe estig. Aztan lassan jon a tobbi is.
Ma van a fiam szulinapja - holnap unnepeljuk nalunk egy eszem-iszommal. Azt kerte, ne legyen egy komplett vacsora, hanem (ami a nagyon kedvencem) mindenfele apro ragcsalni valo - tulajdokeppen eloetelek, azokbol is a hidegek. A szuletesnapi torta repatorta lesz - dio nelul - mar ugy is eleg regen csinaltam, pedig kedvencem, es csodalatos receptem van hozza.
Szoval az ennivalok: Csinalok humuszt - sok kaporral, citromelvel, olyan kellemes tavaszi izt kap tole. Vettem mindenfele olviva bogyokat. Vettem chorizo -t es sopressata-t, hogy a husevoknek is legyen valami kedves az asztalon. Vannak sajtok: brie, Jarlsberg, friss, apro mozarella golyok Csinalok apro magyar fasirot (ez lesz a meglepetes, evek ota nem csinaltam) es apro rakfasirot. Csinalok sult csirkemajat - nagyon szeretem. Van a spajzban marinalt articsoka, gomba. . . Szolo. . . Kenyereket is vettem - azt hiszem ennyi.
A Papus meg majd az italrol gondoskodik - nem hiszem nagy ivas lesz, mert ma a baratokkal unnepelnek - lehet masnapos lesz a gyerekem?!?!? Nekem egy jo feherborom van, valakitol kaptam, o mondta, hogy finom - hat megkostolom.
A mai napom a nagy keveredesek napja. . .hat a t3v3d3s emlitette a libazsirt, de en osszekombinaltalak benneteket . . .illetve a hozzaszolasaitokat . .
Még annyi, ha nem írtam volna be, én mindenbe teszek egy kis marhalábszárt, ha kapok, a csontosat, abban benne a velőscsont, 3-4 centi vastagon keresztbeszelve a lábszár.
A hétvégén egy vén tyúkból készült, a lábszár előbb megfőtt, mint a tyúk, de az örökranglistán dobogós lett..:}}
Sajnos leginkább az alapanyag a döntő, a szakács ezügyben csak rontani tud..
Ma foprobat tartottam - egy uj eloetellel kiserleteztem, ami nem is igazan uj, mert az anyu szokott csinalni csak nem igy talalta. inden maradek hust felhasznalt hozza. Ez most csirke mellbol van - hat az nem a legszaftosabb hus, de erre jo lett.
Pâté - hat elsore, recept nelkul meg nem is lett rosz. Azt hiszem amit legkozelebb csinalok az az lesz, hogy a tetejet beszorom friss zoldseggel, es lehet teszek bele oliva bogyot. . .de nem biztos.
A honap vegen csaladi osszejovetel - szuletesnap. Azt hiszem csinalok egy kis ujdonsagot. Hogy le suljon el rosszul, megcsinalom talan ezen a heten - hetvegen az egyik receptet:
Mar olvastam a kolevesrol - beirnad hogy hol talalom a receptjet?
A vacsora mindenkinek izlett. . . Ez volt a veglegesitett menu:
Eloetelnek brie, brousin, oliva bogyo (most nagy zold olasz fajta, sajnos a nevet nem tudom, de nagyon finom volt, bunosen szeretem az olivat)
A citromos csirkemell szeletekhez basmati rizst foztem - siman paroltam, semmi buli vele.
A tuna szeletet (fel kg volt) megmostam, megtoroltem, es keves olajjal mind a ketto oldalat megkentem - tenyleg csak par csepp olaj - es belenyomtam durvara tort borsba. Eloforrositott grillen 5-7 percig sutottem mind a ketto oldalat, es sutes utan a talon foliaval letakarva allt kb 10 percet mielott szeleteltuk. (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9125730&la=63066971 , 941-es hozzaszolasnal az elso kep)
Apro zoldsegeket vettem, azokat sutottem meg a suroben koretnek. Volt egy harmadk koret is, az fokhagymas zsalyas sult krumpli kockak voltak.
Salatanak aprora vagott zoldseget csinaltam, zellerszar, shallot, narancssarga husu paprika(edesebb mint a zold), kigyouborka (mag kiveve), apro paradicsom felbe vagva, cilantro, so, citromle, oliva olaj.
Ja, nézem a keresztbeszelt csülköt. Itt nálunk még ilyet nem láttam, de az egyik nagyáruház csontos lábszár címen árul marhaalkatrészt, szoktam is a kőlevesbe applikálni...:}}