Torino 2006: a harmadik amerikai aranyérem gyorskorcsolyában 2006-02-18 19:37 Utolsó módosítás: 2006-02-18 19:38
A Torinóban zajló téli olimpiai játékokon megszületett a verseny harmadik amerikai aranyérme is, amelyet a férfiak 1000 méteres számában Shani Davis szerzett meg. Davis honfitársát, Joey Cheeket, illetve a holland Erben Wennemars-t előzte meg.
Az amerikai gyorskorcsolya-csapat harmadik aranyérmét szerezte Torinóban: a huszonhárom éves Shani Davis aki nem mellékesen a téli olimpiák történetének első színesbőrű gyorskorcsolya-bajnoka előtt korábban Chad Hedrick és Joey Cheek is győzni tudott, 5000, illetve 500 méteren.TORINO, TÉLI OLIMPIA, GYORSKORCSOLYA, FÉRFIAK, 1000 MÉTER: 1. Davis, Shani amerikai 1:08.89 perc 2. Cheek, Joey amerikai 1:09.16 perc + 0.27 mp.h 3. Wennemars, Erben holland 1:09.32 perc + 0.43 mp.h 4. Lee Kyou-Hyuk koreai 1:09.37 perc + 0.48 mp.h 5. Bos, Jan holland 1:09.42 perc + 0.53 mp.h 6. Hedrick, Chad amerikai 1:09.45 perc + 0.56 mp.h
"Knoch Viktor ötödik lett! 2006. február 12. 22:08
Knoch Viktor az ötödik helyen a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres fináléjában a torinói téli olimpián.
A pécsi sportoló sokáig az élen haladt, majd a negyedik, végül a hatodik helyre csúszott vissza. Knoch a kanadai Hamelinnel vívott nagy csatát az ötödik helyért, amelyben alulmaradt, ám a kínai Li Jét kizárták, így egy hellyel előrébb lépett.
A B-döntőben Darázs Péter hatodik lett 2:24.969 perces időeredménnyel, így összesítésben tizenegyedikként zárt. A futamot a kanadai Turcotte nyerte.
A nap során mindkét magyar sportoló remekül versenyzett Torinóban. Darázs magabiztosan, Knoch remekül hajrázva jutott az elődöntőbe. A legjobb 18 között Darázs erős futamba került, de negyedik helyével a B-döntőt elérte. A pécsi, tizenhatodik életévét decemberben betöltő Knoch sokáig csak hatodikként haladt, de jól taktikázott, és egy esést, valamint az ezt követő kizárást kihasználva a második helyen ért célba az elődöntőben."
Knoch az elődöntőben kizárás nélkül is második volt, nem?
Az MTV meg tehet egy szivességet... Az olimpiai logót már hetek óta mutogatja, csak éppen nem közvetít.
Na, hírt már találtam róluk, 2. lett és DÖNTŐS! Fantasztikus.
"Knoch Viktor döntős! 2006. február 12. 21:12
MNO
Knoch Viktor bejutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók döntőjébe, miután az elődöntőben a második helyen végzett. A 16 éves magyar sportoló sokáig csak hatodikként haladt, de jól taktikázott, és egy esést kihasználva a döntőt érő második helyen ért célba a kínai Li Je mögött.
Darázs Péter a B-fináléban állhat rajhoz, mivel előfutamában negyedik lett egy remek előzést követően."
Amúgy minden sajnálatom a Telesporté, hogy ennyi renomája nincs a TV-ben.
(Gondolom, a politikai műsorokat nem fogják félbeszakítani műsoridőre hivatkozva, amikor vöröslő fejű pártidióták nyomják az igét..:-(
Abban a pillanatban, amikor Knoch Viktor 1500-as futama (a döntőbe jutásért)végetért (és ahol fantasztikus csata után úgy tűnt, a második (A döntős) helyen ért célba), az MTV2 olimpiai közvetítése befejeződött. BEFEJEZŐDÖTT, értitek?
Ennyire szorít a műsoridő, kedves szerkesztők?
Van még egy olyan ország a világon, ahol ennyit nem ér egy 16 éves gimnazista olimpiai döntőbe jutása? Hogy legalább 2 percet várjanak a hivatalos eredménylistáig és egy kicsit örülhessünk egy ilyen fantasztkus sikernek?
Ezt komolyan gondolták? Sportkedvelő emberek, jól van ez így?
Megdőlnek-e a fantasztikus világcsúcsok a hosszúkorisoknál?
Hasonlóan a sísporthoz, a gyorskorcsolyázás is Európa északi területeiről származik.
Több mint 3000 évvel ezelőtt a vikingek a befagyott tavakon a lábukra erősített csontokkal siklottak a jégen.
Fémkorcsolyát először Hollandiában használtak,ám az első versenyt Angliában rendezték 15 méteres távon 1763 február 4.-én. Az első világbajnokságot 1869-ben rendezték Hollandiában, míg a gyorskori minden olimpián szerepelt a műsorban. A világháború előtt a legnagyobb sztár Ivar Ballangrud volt, a norvég versenyzőről még korcsolyát is elneveztek.
A női versenyzők először 1960 ban Squaw Valleyben indultak először, itt tűnt fel a későbbi hatszoros győztes orosz Irina Szkoblikova. 1980-ban az amerikai Eric Heiden mind az öt távon győzött, és ezzel rekorder.
Naganóban a hollandok, míg Salt Lake City-ben holland,amerikai és német fölény volt és szinte minden számban világcsúcs született.
Torinoban is ezek a nemzetek jeleskedhetnek, de számolni kell a házigazda olaszokkal is mert a hosszúpengés versenyzőik a sífutókhoz hasonlóan nagyon készülnek. A világcsúcsokat pedig remélhetően megdöntik a hosszúpengések, mert a technika a pengék és az öltözet itt is forradalmi változásokon ment keresztül.
A címvédők:
Nők:
500 m /két futam/: Catriona Le May Doan (Canada)
1000m: Chris Witty(USA)
1500m: Anni Friesinger(német)
3000m: Claudia Pechstein(német)
5000m: Claudia Pechstein(német)
Férfiak:
500m /két futam/: Casey Fritzrandolph (USA)
1000m: Van de Velde (holland)
1500m: Derek Parra (USA)
5000m: Jochen Uytdehaage (holland)
10000m: Jochen Uytdehaage(holland)
Az 500 m-t már két futamban bonyolítják le a külső és belső ív miatt, mert a nagy sebességgel a belső íven nehezebb befordulni!
Hol lax? ÉN sz.helyen gyorskorizom (de leginkább görkorival lehet nyomni, penge drágasága - hiánya, s a jég(en) való edzés lehetőségének hiány miatt). Persze ha be tud v.ki kerülni a legjobbak közé (de hogyan?) akkor ott már az edzés lehetőséget biztosítják. Én is hasonló gondokkal küzdöm s én már 21 éves leszek :( s csak 1éve gyorskorizom!) Ez van sajna, van egy koris topic, gyere át oda, ott több pesti van!
Nem nagyon van pálya Magyarországon, legalábbis a hosszutávú gyorskorcsolyának. A városligetben rendezték az EB-ét is. Honlapot még én sem találtam :-(
Fiammal ketten szeretnénk kipróbálni a gyorskorcsolyát !
Tudtok segíteni benne ? Esetleg telefonszám kihez lehet fordulni, vagy e-mail, vagy web oldal ?