Tegnap betértem a zöldségesembe, amelynek már korábban kifosztottam a mézkészletét, és újra rendeltek! A virág és az akác mellett selyemfűvel bővítettek, vettem is egyet, nagyon finom :-)
Bocsánat a késői válaszért, de csak néha szabadulok a gépre!
Korábban sok éven keresztül méhészkedtem, majd a kapitalizmus kialakulása után 1992-től a méhészkedés mellet egy nagy külkereskedő cég felvásárloja is voltam, de most már nem méhészkedek, hanem egy kissebb külkereskedelmi cég mézfelvásárlója vagyok, de amiota beléptünk az Unioba azota teljesen padlora tették külföldön a magyar mézet. Két-három éves méz van kint a méhészeknél!
Mindkét oldal problémáit jol ismerem, ezért nyugodtan kérdezhettek, ha tudni szeretnétek valamit. Persze mint általában a vélemények különbözöek szoktak lenni, ezért lehet, hogy másnak bizonyos dolgokrol más lesz a véleménye, főleg akkor ha a másik oldalon áll!
Ezzel én is így vagyok (mint ahogy szilveszterkor sem tudom általában 'kötelezően' jól érezni magam...). Eddig bármi, amibe komolyan belekezdtem, valamiféle 'sugallat' hatására jött, a cigivel is így lesz, úgy érzem...
Ó. Nekem nem is hiányzik, ami megnyugtató, mert már nem foghatom arra, hogy betegen nem kívánom, hanem egyelőre (és remélem véglegesen) tényleg nem.
Én ezekkel úgy vagyok - cigi letétel, fogxókúfa féleség, hogyha direkt, a közepén gondolok rá, hogy ezt kéne, azt kéne, le kéne tenni, akkor nem megy, emrt az embernek ez sokszor eszébe jut, és tudja is, hogy menniyre egészségtelen. Nálam van olyan, amikor, mint egy villám, jön egy gondolat, és ahelyett, hogy rágyújtanék, bevágom a cigit a kukába. Ha Neekd is jön ilyen, ha nem muszáj ne úgy csináld, hogy már csak azt a maradék dobozt, bár van, aki így teszi le, hanem ha jön a lendület, hajítsd el. Kicsit zanzás lett, de remélem, érthető.
Szintén köhögésre, az már tényleg a végső stádium, mikor nem tudsz úgy levegőt venni, h. ne köhögnél. Zsírt kell kenni a mellkasra, betekerni ezt a részt folpackkal, rá törölköző, és jó melegen betakarózni. Így a zsír átmelegszik kissé rajtad, és kifejti jótékony hatását. Bizarr, de hatásos!
Nem rossz, kipróbáljuk. Én úgy vagyok vele, hogy bármit megeszem/megiszom, ha tudom, hogy használ. Ilyen a torma is, ha éppen nem okoz fizikai fájdalmat gyomromnak, mert akkor inkáb a torokfájás, mint a gyomorégés.
kristálycukrot addig kell pirítani egy kisebb fazékban, míg folyékony lesz. Eztuán felengedni annyi forró csapvízzel, amennyi teát akarsz. Ekkor természetesen megdermed a cukor, de kavargatva újra feloldódik. Forráskor beletesszük a hagymaleveleket, a külső, barna héját kell, de mehet 1-2 húsos levél is. Talán egy teafiltert is lehet bele tenni, sztem mindegy.
Nem tudom, mennyi ideig, de kicsit főzni kell, majd kiszedni belőle a hagymákat.
Az a jó, ha sok benne a cukor, mert ez is nagyon jó a toroknak.
én már nem emlékszem hogy készül a hagyma tea, de ha elmeséled nekem, akkor örülök, mert szegény nagypapám már a felhők felett kergeti a többieket hagyma teával... így a receptet más forrásból kell megtudnom.
Hagymás tea: az én gyerekkoromat is végigkísérte (bár az igazi borzalom a zsíros borogatás volt, brrrr), de rá kellett jönnöm, h. a makacs, rohamszerű, abbahagyhatatlan köhögésre nincs jobb módszer. Így, már felnőtt fejjel, egyedül is többször főztem magamnak...
Na igen...nem is szedek semmit, ha nem muszáj, inkább gőzöllés, régen bírtam a nyers reszelt tormát is, de már nem, mert ég tőle a gyomrom.
Ami egyébként brutális és hatásos: mézbe kevert reszelt torma: csíp mint a zatom, bőgsz tőle, de 2 nap, és meggyógyulsz, ha nem olyan komoly a dolog, csak hogy megint a méznél tartsunk...
Ha lehet, legyen jó forró, odamész a légkondihoz, beleöntöd. Reméljük, nem éli túl. A bögrével meg levered a falról a kapcsolóját.
Ja, meg is ihatod. Morcsi is írta, hogy őt az mentette meg, sokat nem tudok, de melegen, mézzel nagyon jó a toroknak, és lehet hogy a hárssága valamiért külön jó, mert azt a dokik is szeretik mondani meghűléshor, hogy naponta tíz liter hárstea. Még nincs meg a sárkányfűárusi diplomám!
már annyit beszéltetek a hársfa teáról (természetesen mézzel :-) ) hogy most már én is kipróbálom :-)
A munkahelyemen én szerencsés helyzetben vagyok, mert az inni valókat, és az irodaszereket én rendelem, így megmondom a beszállítónak mit hozzon, és ő azt hozza. Persze azért nagy furcsaságokat nem merek neki mondani, leginkább sima fekete teákat rendelgetek. Liptom sárga label :-) meg Earl Gray, stb stb
néha meg még rárendelek valami gyümölcsöst, hogy azért a vendégek is örüljenek, most pl Epres-joghurtos fekete tea van itt :-)
Az a minimum, és meg eltanultam Tőled. vagy honnan jött a hársfa, hamár kevertem a kakukkfüveddel? Most Lady Gryt kortyolok (kv-val felváltva), de tegnp este még beszürcsöltem egy bögre hársot. Ha hasizmozom, mindig kiszárad a torkom, és így kifejezetten jól esett, a végén a tea gondoltata tartott életben:)