sziasztok!
nyitnék egy topicot erről a számomra kedves vonalon járó villanyosról.
a határ útig jártam a suliba menet, és az Örs-ig ha az osztály megnézte a Vásárvárost.Ezzel járt apám,anyám munkába.
Sokan úgy jellemzik, a munkások villamosa,mivel anno sok gyárnál volt megállója.
Szerintem ide a cseh villamos is elég lett volna, valahogy nem tudtam megszokni a hannoveri csodát.Továbbá sajnálom, hogy kinyújtották végállomását a mexikói útra.
Szóval, akinek van valami emléke, feeling-je a régi 13-as villamosról, és a mostani 3-asról, ne tartsa vissza!
(és kérek nullázást is:)
Jahaaa, mondtad volna, hogy elsőre elnéztem a pályaszámot és minden ok :) Régi villamosokat szokásom összekeverni, szal legközelebb inkább előbb nagyítok, majd pofázok :) Pályaszámcsoportól tom őket, de ha képről kell, akkor baj van... :D Mindegy... Bár kérdés, mi számít réginek??? Mert ugye az UV a maga 50 évével se épp mai gyerek :) Apropó, nem tudja valaki, hogy Száva és Zugló mennyire vegyesen adja ki a 3-ast??? Mármint arányaiban. Nekem pl. százalékban is jó.
Amúgy kicsit visszaolvasol a 3-62-69-es vilinél a betétjáradosdit már leírogattam :)[/ i] Olvastam, csak megerősitettem :)
Mellesleg nem tudsz róla vmit, hogy megvesszük-e majd valaha a maradék tevéket? Én is innen fogom megtudni, ha VitDavid vagy valaki jólinformált beirja...
Mert ráférne még pár kocsi a vonalra annyi szent... Á, szerintem az átlagos férőhelyszámmal nincs baj - a gond az összevissza követés. A TeWék jól jönnek majd más vonalakra is.
Pl új lámpaprogram néhány helyen, esetleg lámpabefolyásolás... Az kéne, de talán már a sima szinkronizáció is sokat segitene: Egy-két nagyobb pontban számláló, a sofőr meg csak akkor megy tovább, ha elérte a megfelelő értéket. Igy, bár néhány villamos lassabb haladásra kényszerül, kisebb lesz a csomósodás, ritkábban lesz túlzsúfoltság, ill. pl. ebből származó lámpafázis-vesztés és durva késés. Igy összességében az utas jól jár.
Ha lenne a villamoson budi akkor se menne sztem el senki. Ahogy a BKVt ismerem ugyanúgy nézne ki a budi mint a vonatok nagy részén. Kinyitod az ajtót biztos hogy mindenki a villamos végébe/elejébe de biztos hogy elmenne a tömeg egy távolabbi pontra.
Akkor teljesen egy véleményen vagyunk :) Csak félreértettelek :) Amúgy kicsit visszaolvasol a 3-62-69-es vilinél a betétjáradosdit már leírogattam :) Mer volt vmi okoska aki betétjáratot követelt a hármasnak... Na mindegy... Amúgy az M4+-t, és M4++-t is ismerem... Az uccsó viszont még csak névileg ért el, szal most asszem belevetem magam :) Mellesleg nem tudsz róla vmit, hogy megvesszük-e majd valaha a maradék tevéket? Mert ráférne még pár kocsi a vonalra annyi szent... De egyenlőre beérném, ha megoldanák a hangolását a 62-essel... Pl új lámpaprogram néhány helyen, esetleg lámpabefolyásolás... Bár ez Magyaroroszágon egyenlőre jórészt szinte futurisztikus... Asszem a 3-as vonalán egyedül a Gyógyszergyári út kereszteződésében van befolyásolós lámpa és kész... Az se vmi megbízható...
akkor az majd lehet a 47-es vili folytatása Érdre, bár oda véleményem szerint már inkább HÉV kéne... Ne hülyéskedj, ott a vasúti sin, kezdetnek csak kéne néhány motorvonat meg egy normális elővárosi menetrend. (Végülis ezt is lehet HÉV-nek nevezni...)
Aztán majd jöhet valami profibb megoldás, mint pl az M4+, M4++ vagy az AliGut nevű koncepciók.
A 3-as a 69-es betétjárata??? Na ne már!!! Én azt irtam, hogy a 62-es a betétjárat, a 3-asnak és a 69-esnek is betétjárataként funkcionál, és ez igaz is (pl. vasárnap nem is közlekedik)
Teljes mértékig egyet értek veled! Ha vhova budis villamos kell, akkor az majd lehet a 47-es vili folytatása Érdre, bár oda véleményem szerint már inkább HÉV kéne... Na mindegy... Amúgy összekötés... Vagy hülye vagyok, vagy nem tom, de ennek a hozzászólásnak mi értelme van???:
"Betétjárat: A 62-es az pontosan az, mind a 3-as, mind a 69-es betétjárata a legzsúfoltabb szakaszon."
Összekötés: Nem is tudom, hogy állithatja valaki, hogy ez baromség volt. Nézd meg, hogy az Örs két megállójában az utasoknak csak kb. a fele cserélődik ki, a maradék fennmarad. Ez azt jelenti, hogy egyetlen csúcsforgalmi órában kb. 1500-2000 embert foszt meg ez a járat a kies aluljáró megcsodálásának élvezetétől, vagy éppen a dugóban tötymörgő 32-es buszon való kéjutazástól (régen az volt a közvetlen járat). Nem véletlen, hogy azóta kb. háromszorosára nőtt a Nagy Lajoson a villamossal utazók száma.
Betétjárat: A 62-es az pontosan az, mind a 3-as, mind a 69-es betétjárata a legzsúfoltabb szakaszon.
Budi: Ezt nem gondoljátok komolyan, ennek csak távolsági járaton van értelme. :) Attól, hogy van közvetlen járat A-ból B-be, még nem utaznak többen egy nap A-ból B-be, legfeljebb kényelmesebben. Kell nyilvános budi néhány csomópontba (pl. Örsön van), itt le lehet szállni, megvárni a következőt. A vezetőről meg a BKV gondoskodik :).
Végre ír valaki rajtam kívül is! :D Na mindegy... Villamoson budi? Ez mind szép és jó, de kérdezhetek vmit? Hogy akarjátok érvényesíteni ezt itt??? Jó, németkenél van pár helyen... De őszíntén, (jó, lehet, hogy ez most kötekedésnek tűnik, de valójában csak érdekelne pár ötlet) hogyan valósítanád meg a slozit a Banánokon??? Így is majd szétrepednek a sok utastól, (Volt már rá példa, hogy a sulitól csak a 3 villamossal tudtam elmenni) Mellesleg tud valaki valamit a Hannowerben maradt 2x banán megvételéről? Azzal legalább megoldanánk a férőhelyhiányt...
Én már mentem végig egyszer a vonalon. Az Egressy tér - Közterületfenntartó is 30 perc a hivatalos menetidő 52 perc de ha elöttünk megy azon a rövid szakaszon a 28as akkor már rögtön több főleg ha a Zuglóban elkapunk egy pirosat (3 pöttyöt) már akkor is borul a menetrend. Néha fantasztikusak azok az érzékelős lámpák. Villamos nem jön de engedi a villamos de akkor nem lehet a villamos sínekre fordulni egyértelműen sőt még a másik irányba se csak egyenesen.
Mostanában olyan tömöttten jön reggelente. Hiába megy el elötte a 62es nem sokat segít.
Örs? Jó kérdés, a kiaknázatlan lehetőségekről tényleg lehetne beszélni... Az M2-GHÉV-et ugye mindenki tudja, meghogy ugye a Stadionok is azért 4 vágányos eredetileg, mert addig bejárt volna a hév... Két szélsőn meg metró járt volna... Más így hirtelen nekem se jut eszembe... Az egyetlen ami beugrik, hogy anno terveztek még vinni, egy 2. vágányt a VJF-be... Erre gondoltál?
14/47: lehet, hogy igazad van, bár ha a 14-es kijönne a Nyugatiig, akkor csábítóan közel kerül egymáshoz a 2 végállomás... Ami azt illeti, a V47-hez én előbb a déli végén nyúlnék hozzá, ott még rengeteg a kiaknázatlan lehetőség (Buda- és Nagytétény, Diósd, akár Érd... de az már HÉV lenne).
Örsön mire gondolsz? M2-GHÉV összekötés, vagy valami más (is)? Bár ez itt kissé OFF, esetleg folytathatnánk másik topicban (pl. Hogyan javítanál...?)
Ifjú közlekedésbarát vagyok, valamint Szent Lászlós diák, így említett vonal rendszeres használója is, valamint régen a 13-ast is gyakran használtam családdal (mint kiskölyök moziba menet) Nos kérem, a hosszú és egybekötött járat két dologból jó:
-Egyrészt már előttem is említették, hogy nem kell átszállni. Nos, amíg a régi állapot állt fent, a Nagy Lajos mellől kőbányára stb. helyre tartó ingázók rengetegen kényszerültek átszállni, és naponta elvégezni a gyalogoljunk a föld alatt c. túramozgalmat az Örs aluljárójában, ami még így is iszonyatosan túlterhelt!!! Tegyük fel beérkezett a 62-es vili, mögötte szorosan a 63-as. Nos, ha ennek az utasmennyiségnek a reggeli csúcsban csak a negyede átszállt a 13-asea az már is kb. 60 ember (Egy tömött UV) Tehát ennek a hatvan embernek máris megkönnyebítetted az életét. (sokszor emlegetik a Gödöllői HÉV és M2 összekötését,ugyanis említett aluljáró zsúfoltságát a HÉV-ről metróra átszálló utasok nagy százaléka adja).
-Másrészt egy hosszú vonalon nem kell közbenső üzemi összekötés más vonalakkal, szállítás, üzemmenetek és egyéb célból se, valamint, ha már nagyon ki akarjuk vesézni 20 m-nyi vágány olcsóbb,mint két végállomás... Ha fejvégállomás, a váltó miatt még drágább.
Másfelől a 3-as betétjárata tulajdonképpen a 62-es. Ez ugyanis a legtömötteb szakaszon "segít be" (Erzsébet királyné útja-Mázs tér) Innentől kifelé nem vészes az utasforgalom, a 3-as elbírja. Ráadásul a Kőrösin, még a 28-as is segít elvinni az élessarokra érkező tömeget, akik pl. 37-essel érkeznek, és a vasútállomáshoz mennének. Ráadásul most a Fehér út felújításának hála buszsávnak köszönhetően a buszok is nyernek jó tíz percet.
A hosszabítás kérdése pedig: Megéri,ugyanis Gubacsitól kifelé busszal elég körülményes bekeveredni a városba... A maradék banánok megvásárlásáról pedig tudtommal egyenlőre nagy a kuss, mind kormányzati, mind BKV körökben. Ha vki vmit másképp tud, szívesen várom az észrevételeket. A vonal egyik legnagyobb hibája sztem egyedül az, hogy a banánok nem ide, hanem az 1-esre kellenének, ott lehetne magasperon, stb... És úgy is nagyobb kapacitásra van ott igény mint a 3-as Tatra T5C5 szerelvények. A másik hiba pedig az, hogy abszolút nincs hangolva a 62-essel... Sokszor fordul elő,hogy hangolás hiánya, vagy forgalmi zavar miatt, megy elől a 3-as, mögötte üresen araszol a 62-es... És mg jól jönne egy visszafogó (EZ MAGÁNVÉLEMÉNY TELJES MÉRTÉKBEN) legalább a bosnyák és az Örs közé. Mert itt mire a normális pótlás beindul, megőszül az ember, a 32-es pedig nem sokat ér egyedül... Még hétvégén se! Hát ennyi, jó olvasást! Én 3 napig nem leszek, de a válaszokat várom! Akár a kqno@citromail.hu -ra is.