Keresés

Részletes keresés

Magdi60 Creative Commons License 2006.03.13 0 0 246
Nem fűtenek, mert szerintem régen nem vittek fel csövet, pénz meg később sosem volt rá. Ez egy motoros szerkezet, és direkt ilyen távcsövekre tervezték, a Föld forgását követve mozgatja, egybe van szerelve a távcsővel. Horváth András beszélt egyszer róla, a Planetárium igazgatója.
Előzmény: Törölt nick (245)
Magdi60 Creative Commons License 2006.03.13 0 0 243
Én szó szerint írtam, amit mondott.
Előzmény: freyya (242)
freyya Creative Commons License 2006.03.13 0 0 242
Nem igaz. Nem tud kijönni, mert nincs a körtén lyuk.
Előzmény: Magdi60 (241)
Magdi60 Creative Commons License 2006.03.13 0 0 241

Tegnap a Mindentudás Egyetemén a villanyáramról volt szó, s volt egy bejátszás, az utca emberét kérdezték, az egyik nagyon érdekes volt:

"- Ön szerint hogy lehet tárolni a villanyáramot?

- Nálunk benne van egy ilyen körtében, és mikor megnyomom a villanyt, akkor kijön!"

(Ezt különben egy fiatal nő válaszolta.)

Snakeins Creative Commons License 2006.03.08 0 0 240
A legtöbb magaskultúrában általános volt a csatornázás, nagyon sok helyütt eleve így alakították ki a városszerkezetet, pl; a summéroknál is, szóval, nagyon is lehetséges, hogy már ott is volt.
Előzmény: hannika (239)
hannika Creative Commons License 2006.03.08 0 0 239
úgy rémlik, mintha csatornázás is lett volna, de lehet, hogy keverem az ókori római ásatásokkal.
Előzmény: Törölt nick (238)
hannika Creative Commons License 2006.03.08 0 0 237
ez nagyon izgalmas!
bár azok a kőépítmények nem lakóépületek voltak, nem? bár az mindegy :)
Előzmény: Törölt nick (236)
hannika Creative Commons License 2006.03.08 0 0 235
azért lenin nem annyi időt töltött bebalzsamozva, mint az egyiptomi figura. de különben igazad van. a nikotin is érdekes dolog. semmi másban nem fordul elő ez a vegyület, csak a dohányban?
Előzmény: Törölt nick (234)
hannika Creative Commons License 2006.03.08 0 0 233
hm, igazad van!
Előzmény: Törölt nick (231)
hannika Creative Commons License 2006.03.08 0 0 232
nagyon gonosz a tekintete!
Előzmény: tyutyus (230)
tyutyus Creative Commons License 2006.03.07 0 0 230
ITT egy hideg tekintetű, múmiaárnyékú macs :-)
Előzmény: hannika (228)
Snakeins Creative Commons License 2006.03.07 0 0 229
Láttam, sőt, még krokodilt is. (Meg még Tutanhamonét is)
No, az nagyon rusnya volt. (Tképpen mindkettő)

Tényleg Lenin holtteste van a Mauóleumban: Láttam erről egy érdekes dokumentumfilmet a Spektrumon.

Éppen Lenin miatt fejlesztették az oroszok a balzsamozást/tartósítást olyan fokra, hogy az orosz balzsamozóknak vagyonokat fizetnek egy-egy munkáért.
Főleg a dél-amerikai milliomosokat balzsamoztatják a haláluk után, nagy divat az most arrafelé.
Előzmény: hannika (228)
hannika Creative Commons License 2006.03.06 0 0 228
ne felejtsük el az ókori egyiptom balzsamozási "művészetét" sem, tudomásom szerint a mai napig nem sikerült leutánozni. én láttam ugyan moszkvában a mauzóleumban lenint, de állítólag rengeteg probléma volt mindig a balzsamozása körül - már ha egyáltalán valóban ő volt ott "kitömve".

macskamúmiát láttál már?
Előzmény: Snakeins (227)
Snakeins Creative Commons License 2006.03.06 0 0 227
Úgy értettem; nem a sebességet mérték vele.
Ezt elfelejtettem beírni.

Egyébként kiváló szemüveget is tudtak csiszolni, ill. monoklit, főképpen smaragdból, ezt persze csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, lévén az üveget akkor még nem tudták teljesen átlátszóvá tenni.
Nagyon ügyesek voltak, pl. fantasztikus precíziós pörgetyűs fűrészeket tudtak gyártani, amivel koponyalékelést tudtak a sebészeik olyan szinten végrehajtani, amit csak a XIX sz. -ban sikerült ismét véghezvinniük az orvosoknak.
Bár gondolom, az anatomiai ismereteik is közrejátszottak ebben.
Előzmény: hannika (225)
hannika Creative Commons License 2006.03.06 0 0 226
(valószínűleg azt hitted, hogy sebességmérőnek gondoltam - de a leírásodat nem lehet félreértelmezni: ez nem sebességmérő. gyípaci... :)
Előzmény: Snakeins (224)
hannika Creative Commons License 2006.03.06 0 0 225
akkor római mérföldmérő, mindegy. szerintem talán még az amerikai kocsik tachóját is kilométerórának mondjuk, noha mérföldet mérnek távolságként.
Előzmény: Snakeins (224)
Snakeins Creative Commons License 2006.03.06 0 0 224
Nem kilométeróra, távolságmérő. A lepottyant golyók alapján számították ki a viteldíjat.
Előzmény: hannika (223)
hannika Creative Commons License 2006.03.06 0 0 223
igen, a nyomtávot tudtam. a kilométeróráról nem :) elmés szerkezet lehetett :)
Előzmény: Snakeins (222)
Snakeins Creative Commons License 2006.03.06 0 0 222
Tudtátok, hogy a rómaiaknál szabványosították a kocsik nyomtávját?
Háromféle nyomtáv volt csak engedélyezve, ettől eltérő kocsik nem közlekedhettek.

(Nehéz társzekerek pedig csak este, hogy ne zavarják a nappali nagy forgalma

És még, ami nagyon érdekes: a római bérkocsik fel voltak szerelve taxaméterrel!
Ez egy jópofa, mechanikus szerkezet volt, összekötve a kocsi tengelyével, és egy római mérföldenként egy felső tartályból egy golyót pottyantott egy alsóba.

Az egyik könyvemben van egy rekonstruált példányról egy szép ábra, de sajnos most nincs szkennerem, pedig nagyon elmés szerkezet.
Snakeins Creative Commons License 2006.02.16 0 0 221
Igen, arra - én imádtam, amikor még ő vezette! :-)
De volt ilyen folyóirat is - gondolom, bizonyos szinten összefügött a kettő.
Évekig járattam, aztán '90-ben megszüntették.
Előzmény: Törölt nick (220)
hannika Creative Commons License 2006.02.14 0 0 218
az ultrahang azért másféle vetületét adja a belső szerveknek, mint a valós kép. láttad már a beleidet ultrahangon? vagy egy kisbabát pocakban? ráadásul nem is minden látszik ultrahanggal tisztán, vagy egyáltanán nem; pl. ha a béka szívkoszorúereit akarod vizsgálni.
Előzmény: freyya (214)
BAZS Creative Commons License 2006.02.14 0 0 217

Ha  béka(ember) lennék, nem szeretnék első betege lenni egy (állat)orvosnak. :-)

Sok helyütt téma már, hogy nem kell az élő kísérlet, meg lehet tanulni a boncolást számitógépes modellezéssel is... :-(

Előzmény: Snakeins (210)
Snakeins Creative Commons License 2006.02.13 0 0 216
Nahát - milyen érdekes dolgokat talál az ember, amikor pedig éppen egészen mást keres.

Százhúsz éves a magyar méter.

Ebben a cikkben részben választ kaptam a kérdésre, és még sok más érdekes dolgot is meg lehet belőle tudni a mértékegységekről.
Előzmény: Snakeins (215)
Snakeins Creative Commons License 2006.02.12 0 0 215
Két dolgon tűnődtem el a minap:

1: miért mondják, hogy nincs két egyforma hópehely?
Állítólag még ujjlenyomatból is van, ha többmillió is az egyhez az esélye, de van.
Hópehelyből azért némileg több van.

2: a karedrálisok építésén.
Nagyon érdekes téma, rendkívűl bonyolultak sok szempontból is.

Azon meditáltam, hogy ugyan voltak mértékegységek a középkorban is, de két, egymástól távol élő, dolgozó mesterember hogy hangolta össze a munkájához szükséges méretezéseket?
Pl. kőfaragó, ács, bognár, kovács, stb. dolgozott egy-egy ilyen nagy munkán, és ha szükség volt _pontosan_ 2 rőfnyi (lábnyi, ölnyi, stb) pl. vaspántra, hogyan hozták azt össze??
freyya Creative Commons License 2006.02.05 0 0 214
Sosem értettem, miért kell egy szegény békucit felboncolni. Ultrahanggal is meg lehet nézni a belsejét.
Magdi60 Creative Commons License 2006.02.05 0 0 213
Azt mondták most a Deltában, hogy kevesen tudják, hogy az ember ujjperce újranőhet, 1 éves koráig.
Magdi60 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 212

Most hallottam a rádióban, hogy az inotai alumíniumkohó, ami az országban az egyetlen volt, leállt, a 290 dolgozót elbocsátják.

Azért ezt nehéz megérteni, hogy miért nincs rá szükség? Alumíniumból is olcsóbb, ha behozzuk? De hát egy csomó ötvözete is van.

hannika Creative Commons License 2006.01.17 0 0 211
ilyen is lehet.
Snakeins Creative Commons License 2006.01.17 0 0 210
No igen, de én arra gondoltam, hogy pl. az egyetemeken, vagy a kutatóintézetekben talán a fiatal kutatók reakciót vizsgálják a kísérlettel kapcsolatban az idősebb társaik - mennyire kreatívak, milyen gyorsan értik meg az összefüggéseket, mennyire korrektek az eredményeik - szóval inkább pedagógia célzattal futtathatják a kísérletet.

Mint a békaboncolást.
Azt is felesleges lenne felboncolni, hiszen mindenki megtudhatja, mi van egy békában, ha megnéz egy szakkönyvet.

Inkább az az érdekes, hogy reagálnak rá azok, akiknek először kell komoly, tudományos jellegű munkát végezniük.

De csak találgatok.
Előzmény: hannika (209)
hannika Creative Commons License 2006.01.17 0 0 209
pedig kézenfekvő. minél nagyobb a minta, annál korrektebb az eredmény.
Előzmény: Snakeins (207)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!