Keresés

Részletes keresés

ke_fe Creative Commons License 2011.06.02 0 0 409

"Ha pedig kohász vagy, akkor felhívnám a szíves figyelmed a balektízparancsolat első három pontjára"

 

Ez tetszett!!!

Jo Szerencset!

Előzmény: Boarhunter (408)
Boarhunter Creative Commons License 2011.06.02 0 0 408

Nagyarcú sznob kolléga, a degradáló jelzőkkel kapcsolatban nézd már végig légyszives a saját irományaidat...

Segítek, "szarrápácolt", "olcsó szar grill"...ez megy magyarul...a marha testtájai már kevésbé, az csak angolul sikeredik...lévén, hogy a a tudásod kimerül a neten összeszedett angol nyelvű tájékoztatók szajkózásában.

Az általam említett kis filmecskében egyébként mutattak többféle steakhouse-t is, az egyikben "száraz", a másikban "nedves" körülmények közt érlelték a marhahúst. Ahol faszénparázson sütöttlék, ott elismerték, hogy sajnos nem olyan termelékeny a dolog mint amekkora igény volna, nem könnyű bejutni.

Az én fedeles grillemen több luk van, szabályozható a szellőzése. Ez kell is, pláne, ha az ember rendes faszenet használ, nem brikettel buziskodik mint a bénák akik helyett a "technika" dolgozik.

De eltekintve a fedeles grilltől, a steak-et tökéletesen meg lehet sütni fedél nélkül, simán a rácson, legalábbis kétujjnyi vastagságig, annál vastagabbat meg nem szoktam venni, így is egy kiló körül van egy tisztességes hátszínszelet. A csirke sütéséhez elhangzott már itt is a tipp, hogy egy nagy fazékkal is le lehet takarni a  "sörös seggű csirkét", amúgy meg ott a csirkenyárs ami elég messze van a parázstól.

A "szarrápácolt" tarjáról nincs mit mondanom, nem szoktam "szarrápácolni" semmit, szeretem a hús saját ízét, a boltban kapható sertéshús pedig elég puha, nem érett, idősebb állatok húsa ami igényelné a puhító pácolást. Ha szarvast grillezek, azt be szoktam kenni olajjal, megszórom borssal és így be a hűtőbe egy nylonzacsiban, a halat előre lesózom és esetleg bedörzsölöm csípős paprikakrémmel.

Ha a tarja lecsöpögő zsírjától belobban a faszén, odébb húzom a húst vagy spricniből kap egy kis vizet a láng oszt jónapot.

A kacsa sütésével nem próbálkozom a grillsütőben, egy tisztességes tömött kacsa bele sem fér a grillbe meg amúgy is kisül belőle egy liter zsír, az inkább sütős, tepsis történet.

Amúgy meg, ha már fedeles grill, akkor sem gömbgrill(bár nekem is az lett), egy téglalap alakú, hosszú grillrácson jobban elkülöníthető a két zóna. Nagyon praktikus grillsütőt láttam régi, vastagfalú olajoshordóból, azon volt hely akár egy fél malacnak is.

Szóval nem kell túlmisztifikálni, a nyárson sütést, parázson sütést nem a weber találta ki és akármit is mond a marketingjük, a fedeles grillen túl is van élet.

De amíg ilyen lenézően nyilatkozol mindenkiről aki inkább az eszét használja mint a pénztárcáját, addig nincs miről beszélnünk.

(Ha pedig kohász vagy, akkor felhívnám a szíves figyelmed a balektízparancsolat első három pontjára :-)  )

 

Előzmény: cvt01 (406)
ZsuR Creative Commons License 2011.06.02 0 0 407

Oh, edes Istenem... megint az eszosztas-vita... nem tapasztalat csere, nem velemenyek meghallgatasa, hanem "ki a legeny a gaton"... :((

cvt01 Creative Commons License 2011.06.02 0 0 406

Van élet a Webber alatt is csak sivár saslik- meg tarja-élet... parázson sütött steak-et nem láttam még a spektrumon de ettem Mexikóban, Texasban, Detroitban és egy shanghai Brazil étteremben többek között. Ha majd olyan minőségű marhahúst lehet itthon kapni mint azok voltak visszatérhetünk a kérdésre. Az a baj, hogy olyan dologról mondasz véleményt amit még sosem próbáltál. Meg lehet ezeket csinálni parázs felett is de sokkal nehezebb mint egy jó fedeles grillen. Vannak olyan trükkök amiket a lelkes kezdő grillező nem tud vagy ha tud is nem képes reprodukálni (pl, az egyik ilyen, hogy azokban az éttermekben amit te a spektrumon látsz csak "dry aged beef"-et használnak ami az alacsony víztartalma miatt nagyon gyorsan átsül ezért elég neki ha 3-3 percet eltölt mindkét oldalán és kész is a félig átsült steak, ezalatt a külseje nyilván nem ég rommá). Ezért javaslom mindenkinek, hogy ha jó élményeket szeretne szerzni ne sajnálja a pénzt egy jó szerszámra. Ugyanolyan ez mint ahogy a görbe csövű puskával is el lehet találni a vaddisznót mégis kevesen próbálkoznak vele... 

 

Tapasztalatból mondom, hogy a kínai koppintás semmire se való, legalább is amit az ismerősöm vett 7000ért. A szépen faszénstartterben begyújtott faszenet beleöntöttük majd rátettük a fedelet. Az egy szem (!) szellőzőnyílást megnyitottuk a tetején majd vártunk, hogy minél jobban felhevüljön, ehelyett a hőmérséklet csökkenni kezdett mert elfogyott belőle a levegő... persze lehet rajta mókolni nyílásokat vágni de a legtöbb ember kínlódik vele egy kicsit majd vagy elmegy a kedve az egésztől, vagy rájön, hogy nem szabad sajnálni a pénzt a grillre.

 

Évek óta grillezek a Weberemen sosem sikerült még semmit felgyújtanom amúgy kohómérnökként elég bensőséges a kapcsolatom a tűzzel...

De legyen, taníts mester! Mit csinálsz amikor a sz@rrápácolt tarjádból elkezd a parázsra folyni a zsír? Hogyan sütsz meg egy egész csirkét/kacsát a parázs fölött? Esetleg egy oldalast? Pizzát? 

 

Megköszönném ha közben a degradáló jelzőket mellőznéd. Csak saját magadról állítasz ki nem éppen fényes bizonyítványt.

Előzmény: Boarhunter (404)
ZsuR Creative Commons License 2011.06.02 0 0 405

Persze, hogy lehet parazson sutni - de a teto lehetoseget teremt arra, hogy mast is susson az ember, vastagabb husokat, amihez kell a teto.  A ketto nem jelent fontossagi sorrendet, nem jelenti azt, hogy a teto nelkuli alacsonyabb rendu, csak azt, hogy mit lehet rajta sutni.

Egy egyszeru vas labtorlo racsot ha rateszel teglara (mi megtettuk) - megteszi, csodalatos eteleket lehet rajta kesziteni! :))

 

A Weber jo marka, de ebben is van gyengebb es jobb minoseg.  Amit nem adnak vele - hozzaertest a suteshez :)).

 

Variaciok egy temara (nekem az elso kepen lathato volt, alap model):

Előzmény: Boarhunter (400)
Boarhunter Creative Commons License 2011.06.02 0 0 404

Már rég megvettem. Nyaralás előtt nézelődtem még két éve, nem volt kedvem a nehéz öntvény grillt cipelni. Egy ilyen cuccost meg leakciózva talán négyezer forintért dobáltak az ember után.

Fedeles, ugyanolyan szellőző rendszerrel mint a te kedvenced...csak "kicsit" értelmesebb áron. Nem kell túlmisztifikálni a grill kérdést.

Az eszmecseréről annyit, hogy aki szerint az ötvenrugós weber alatt nincs élet az egy béna és jobb, ha kerül minden parázzsal működő eszközt mert a végén magára gyújtja a házat...és az ilyenekkel  én sem kívánok társalogni...

Előzmény: cvt01 (402)
cvt01 Creative Commons License 2011.06.01 0 0 403

Az oldalas mellet a másik két legnépszerűbb étel a lapocka egészben (pork butt-nak hívják az amerikaiak de semmi köze a disznó hátuljához) és a marhaszegy (brisket) amit a füstölőn nagyon jól el lehet készíteni. Ezen kívül még az általad említett beer can chicken is nagyon finom rajta. Egy baj van vele hogy az alacsony hőmérsékletű füstölés közben nem sül ropogósra a csirke bőre ezért azt le szoktam húzni. Ennek hiányáért viszont kárpótól a füstös íz...

 

Egyébként egy lelkes felhasználó fantasztikus weboldalt hozott létre receptekkel és aprólékos sütési tanácsokkal a füstölő tulajdonosainak érdemes átpörgetni:

http://www.virtualweberbullet.com/

Előzmény: szarvas5540 (399)
cvt01 Creative Commons License 2011.06.01 0 0 402

Vedd meg! Élvezd, sütögessél! Ilyen indítás után nem hiszem, hogy eszmét akarok veled cserélni bármiről is.

Előzmény: Boarhunter (401)
Boarhunter Creative Commons License 2011.05.30 0 0 401

És persze nem mellesleg a "webervántács" kínai kópiáját (hőmérő nélkül, na durr) nem egészen tizedáron meg lehet venni.

Előzmény: Boarhunter (400)
Boarhunter Creative Commons License 2011.05.30 0 0 400

Annak fényében, hogy az emberek évezredek óta sütnek parázson finomabbnál finomabb étkeket, némileg f@szkalap sznobizmusnak tűnik az írásod, de lelked rajta...

A tető nélküli grillen tökéletesen lehet húst, halat, belsőséget, kukoricát, gombát, ezeket kombinálva saslikot sütni...mint ahogy micset is...

És ha nézted talán a spektrumon a steakről szóló filmet, a nagyondrága étteremben ahol faszénen sütötték a húst, na annak a "grillnek" sem volt fedele.

Jó az a fedeles grill de a parázs fölé lökött, szedett-vedett rácsnak is van létjogosultsága...sőt...

Előzmény: cvt01 (398)
szarvas5540 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 399

Sziasztok !

 

Itt a jó idő indul a grillszezon. Engem két-három éve kezdett el érdekelni a grillezés, abból is inkább az amerikai tipusú,az oldalas, a sörös dobozos csirke. Természetesen nekem is az első grillem egy olcsóbb kinai,de fedeles volt. Tavaly sikerült vennem egy 57cm-es Webert,

tényleg drága,de szerintem megéri. Még idén szeretnék beszerezni egy Weber füstölőt,nagyon megtetszett ez a grillezési mód.Tanácsot szeretnék kérni,nálunk elérhető

húsokból még miket lehet késziteni a füstölőben.

cvt01 Creative Commons License 2011.05.22 0 0 398

Itt a tavasz a topic meg halódik... nem helyes ez.

 

Közben volt néhány nagyobb sütögetés és a hamburgert sikerült igazi tökélyre fejleszteni. A titka az alapanyagban rejlik természetesen. A nagyvásárcsarnoki hentesnél vettem darált húst amit barátok lehoztak ide Pesttől 270km-re egy hűtőládában. Külön kértem a hentest, hogy 20% vesefaggyút toljon bele a darálthúsba. Ezt még ő ajánlotta a malackaraj blogon egyszer.Ezekből 200gramm körüli pogácsákat csináltunk és hogy tovább növeljük a zsírtartalmat mindegyik közepébe tettünk egy kis szelet vajat (biobutter a Spar-ból a legjobb). Ezt a trükköt a Weber hivatalos szakácsától Jamie Purviance-tól loptam, ő pedig az egyik leghíresebb New York-i steakhousetól...

 

Az elkészült pogácsákra előszőr Mccormick Hamburger Seasoning került amit még kinntről hoztam de sajnos ez menet közben elfogyott ezután frissen örölt bors és házi édes őrőlt paprika 1:1-es keverékét dobtuk a maradék pogácsára. (!!! - nem belegyúrtuka húsba csak megszórtuk őket). Ezekre utána sütésnél külön kellett figyelni mert sütés közben sóztam őket durvaszemű kóser sóval (ez végül is mindegy de nagyon fontos hogy a só JÓDOZATLAN legyen - ez egy általános érvényű szabály, utólag szabad sózni jódozott sóval de a grillezés előtt és alatt soha!!!)

 

Webber grillen csináltuk és itt megállnék kicsit. Nem győzöm szajkózni a barátoknak akik bele akarnak csapni a grillezésbe, hogy ha egy olcsó szar grillt megvesznek akkor csak a pénzüket pocsékolják és az idegrendszerüket teszik próbára. Jelenleg az OBI-ban 49990 forintért lehet 54cm-es One Touch faszenes Weber grillt kapni. Ezt csak egyszer kell megvenni és ha télire nem felejted kinnt egész életedben kiszolgál. Gyakorlatilag 50 éve gyártja a Weber folyamatosan tökéletesítve azt.

 

Naszóval: kétzónás tüzet csináltunk ami abból áll, hogy a faszenet kb két rétegben a grill egyik felére tettük ezt az oldalt hívják direkt zónának mert itt a hő direktben éri a felette levő húst a másik oldal az indirekt zóna. (faszénstarterrel gyújtottuk be a brikettet). Lecsukott fedőnél amennyire lehetett felforrósítottuk a grillrácsot majd jöhetett az első adag. A forró oldalra dobtunk a pogácsákat és oldalanként 2-3 percet sütöttük. A sózást úgy csináltam, hogy a grillre éppen rádobott húst sóztam meg felülről kicsit rányomkodva a nyers húsra, majd fordításkor a már megpörkölt oldalt szórtam meg ahova már magától is megragad. Ezután áttoltuk az indirekt zóna fölé és zárt fedő alatt a belsejét átsütöttük. Ezzel két dolgot lehet elérni: 1) a lecsöpögő zsír nem kezd el füstölni/begyulladni mert nem a faszénre csöpög 2) lezárt fedőnél úgy át lehet sütni a pogácsákat, hogy a külseje közben nem ég meg. Ez az egyik nagy hibája az itthon kapható olcsó grilleknek, hogy nincs tetejük ezért úgymond normál sütőként nem használhatók csak a húst lehet rommá égetni rajtuk.

 

A 200 grammos pogácsáknak azért kell egy kis idő míg átsülnek ezért nem lehet rögtön a második adagot rátenni a direkt zónára. Akkor sült át kellően a hamburger amikor a belőle szivárgó húslé már nem zavaros hanem áttettsző. Meg is lehet óvatosan nyomkodni, hogy mennyire puha még de ezzel azt is kockáztatjuk, hogy kinyomjuk belőle a leveket és kiszárad. Ehez gyakorlat kell nekem se sikerül mindig... Amikor már majdnem kész az első adag, lehet tolni a direkt zónára a második adagot az a fontos, hogy az első adag biztosan átsűljön mire a második adagot le kell tolni a direkt oldalról. Nagyon fontos, hogy minél kevesebbet forgassuk a húsokat mert ezzel csak kiszárítjuk őket. Az indirekt zónában már nem is kell forgatni a húst. Mindig spatulát használjunk és sose szúrkáljuk meg a sülő húst (lé kifolyik - száraz lesz).

 

Az 54cm átmérőjű grill ebben is segít, kisebb grilleken a két zóna olyan kicsi lesz, hogy nem fér el fölötte csak egy-két pogácsa és a vendégek is éhenhalnak mire elkészül az étel. Szerintem még a webber 48cm-es grillje is kicsi. Az a 6cm átmérő különbség 20% sütőfelület különbséget jelent (0.18 m2 a kicsi szemben a nagyobb grill 0.23 m2 sütőfelületével).

A hölgyeknek és gyerekeknek nem kell 200g-os pogácsa nekik 120-150gramm elég. Nagyétkű férfiak kettőt le tudnak nyomni a 200g-osból is (pl én és a kisöcsém :))))

 

Sajnos képpel most nem tudok szolgálni... :(

prwhrqkt Creative Commons License 2011.03.31 0 0 397

most látom ,sok idő múltán,hogy néhánnyal lejjebb gyönyörű oldalasról raktál be fotót , hasonlót ahhoz ,mint amit a videón készít a májsztró! :-)

Előzmény: cvt01 (396)
cvt01 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 396

A spare ribnek (oldalas csontosabbik fele) nem nagyon van párja a disznóhúsok kategóriában.

 

A grillen elkészített verzióval az az apró gond, hogy a jó rib titka, hogy folyamatos 110-125 fok között kell tartani a hőmérsékletet és ehez nagyon jó minőségű grillre van szükség, mint a videon látható weber 57cm-es kettle grill.

A legjobb azonban a célszerszám (mint minden esetben) ez pedig a Weber Smokey Mountain Cooker (Water Smoker). Ezt helyesen begyújtva akár 12 órán keresztül is képes ezt a hőmérsékletet tartani egy töltet faszénbrikettel. Nem mellesleg kényelmesen elfér benne 6 db ebből az oldalasból (tömtem már bele 8-at is egyszer amiből 20 felnőtt ember jóllalkott). Sajnos az ára nem baráti... 

Előzmény: prwhrqkt (395)
prwhrqkt Creative Commons License 2010.11.09 0 0 395

sziasztok!

AbaiSz Creative Commons License 2010.05.31 0 0 394
Sziasztok.
Gondoltam elökaparom ezt a topicot hátha van valakinek valami jó grill party receptje.
lotattila Creative Commons License 2009.09.04 0 0 393
Sziasztok. Egyik nap nagyon pórul jártam egy usa-ból ajándékba kapott termékkel. Bourbon glaze a neve, és arra való, hogy a majdnem kész grill csirkére rá kell kenni, grillezni még egy kicsit, és ropogós barna lesz tőle a pipi bőre. Na én gondoltam, mi baj lehet belőle, jól bekentem a pipit grillezés előtt kívül, belül. Kb 2 órát forgott a pipi a nyárson, és olyan kemény lett tőle a hús, hogy alig tudtam szétbontani. A kutyának jó napja volt. Szóval ha találkoztok ezzel a termékkel, szigorúan a kész csirkére kenni, és még pár percet grillezni.


cvt01 Creative Commons License 2009.09.01 0 0 392
Hát megvolt a parti végre és isteni lett a hús, csak ajánlani tudom mindenkinek a hentest. Nekem most Ő a személyes hősöm :D
A hús omlós volt, puha és az íze valami fantasztikus. Vetekedett azokkal amiket még amerikában ettem. Kicsit váratlanul ért, hogy mennyire gyorsan megsült az első kettő azok medium-well kategóriába estek de a maradék hármat azt már sikerült tökéletes mediumra megcsinálni. Nem volt gond mert a társaság kicsit ótzkodott a félig átsült hústól, ez persze csak addig tartott amíg ki nem próbálták a medium steaket is.

Sajnos jó képeket nem sikerült csinálni mert a szakács meg a fotós is én voltam és már majd megevett a fene, hogy ehessek a műből.

Azért lőttem egy használhatóbb képet a húsról de ez nem igazán adja vissza az érzést...

cvt01 Creative Commons License 2009.08.29 0 0 391

Kösz a linket, pontosan ettől az úrtól vettem a húst aki itt a képen szerepel:

http://malackaraj.blog.hu/2009/06/15/a_hentes_valaszol

 

Ma este sütés bár az időjárás nem a legkedvezőbb, de ha azt veszem, hogy grilleztem már -20 fokban is akkor ez még így is igazán baráti...

Előzmény: cool13 (388)
perla67 Creative Commons License 2009.08.23 0 0 390
Az benne az újdonság, hogy a gázégők oldalt vannak, így ha lecsöpög a zsír a húsról, nem lobban be és nem ég meg az étel.
Előzmény: cool13 (388)
kékszemű Creative Commons License 2009.08.23 0 0 389
Mindenképpen ajánlom, hogy megbízható hentestől vegyétek a marhahúst a grillezéshez, mert én nagyon megszívtam. Hipermarketben vettem a bélszínt, hiába volt ránézésre nagyon szép, meg hiába pácoltam egy hétig, ehetetlen volt :-((

Valami ősöreg marha húsa lehetett, mert miután a felét ehetetlenre sütöttem, a másik feléből megpróbáltam rostélyost főzni, mintegy 4 órai főzés után már kezdett is puhulni :-)))

Ráadásul olcsó se volt, szóval aki nem akar pofára esni, az ne vegyen hiperben marhahúst grill, vagy steak készítéséhez, hanem menjen rendes henteshez!
cool13 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 388
ITT olvasgass kicsit és kiderül. A nagycsarnokban van egy hentes, akit nagyon ajánlanak.
Előzmény: cvt01 (385)
Zitka Creative Commons License 2009.08.17 0 0 387
Mi ebben az új? CSak a lávakő, vagy egyéb trükk is van benne?
Előzmény: perla67 (386)
perla67 Creative Commons License 2009.08.17 0 0 386

Sziasztok!

Kipróbálta-e már valaki a Campingaz RBS rendszerű grillsütőjét? Állítólag egészségesebb vele a grillezés, de még nem találtam senkit aki használta. Ha van valakinek, kíváncsi lennék a véleményére, hogy megéri-e az árát.

cvt01 Creative Commons License 2009.06.16 0 0 385
Meg tudná mondani valaki, hol lehet hozzájutni jó minőségű étkezési marhahúshoz Vas megyében. Sajnos a környékbeli hentesek csak végelgyengülésben elpusztult százhúsz éves állatok húsát árulják. Hallottam, hogy néhol kapható argentín marhahús ezt szívesen kipróbálnám esetleg Graz-ig is elmegyek, ha valaki tud arrafele nagy szupermarketet széles húsválasztékkal az nagyon jó lenne, vakon mégse indulhatok el.

A magyar csirkét már kipróbáltam az veri az amerikait, a disznót még nem próbáltam de amiatt nem aggódok szerintem az is toppon lesz, a helyi hentes el is vágja nekem úgy ahogy kell. A marhahús viszont valami botrányosan szarul néz ki (bár erre még emlékeztem). Komolyan azon gondolkodom, hogy húsmarha tenyésztésbe fogok :D.

Bármilyen egyéb ötletre is nyitott vagyok
ZsuR Creative Commons License 2009.06.02 0 0 384
Nem veletlenul maradt le a zsomle :((... fogyokura... :(( es ezen ok miatt kicsit szaraz volt a hamburger, mert 90%-os zsirtartalmu volt a hus... maradok a 80%-nal, az izletesebb.

Nem csinalok nagy ugyet a hamburger keverekbol, so-bors-kcsi csipos paprika, keves hagyma, fokhagyma...ha reszelem oket a daralt husba, nem kell sok, a leve csodalatos izesito. No es nem szabad agyonmasszirozni, attol lesz tomott.
Előzmény: cvt01 (383)
cvt01 Creative Commons License 2009.06.01 0 0 383
hát a hamburgerzsömle meg nem lemaradt :), viccet félretéve guszták azok a zöldségek...

Valaki érdeklődött jó hamburger-recept után, hát sajnos a jó hamburger alapja a jó marhahús amit Magyarországon (és Európa nagy részén is) csak hírből ismerünk... egyébként amerikában elsősorban a marha tarjából (chuck) készítenek hamburgert amit néha kis hátszínnel (sirloin) kevernek. De ezek fiatal (maximum másfél éves) jószágok amiket életük utolsó három hónapjában már csak magvas táplálékkal elsősorban kukoricával etetnek és nagyon kis helyen tartják őket, hogy minél jobban elzsírosodjon a húsuk. (Szerintem hasonlít a módszer a kacsatöméshez bár az étel nincs leeröltetve a torkukon de a végeredmény eléggé hasonló - aki evett már igazi falusi tömött kacsát annak a "sima" verzió utána nem pálya többé). Az ilyen marha húsához só és bors nagyjából elég is mert magában is nagyon ízletes.
Előzmény: ZsuR (382)
ZsuR Creative Commons License 2009.06.01 0 0 382
Előzmény: ZsuR (381)
ZsuR Creative Commons License 2009.06.01 0 0 381
Keszul a ma esti vacsora - sul a zoldseg, es hamburger melle az lesz.
cvt01 Creative Commons License 2009.05.30 0 0 380
A kép meg lemaradt:Spare Ribs St Louis style
Előzmény: cvt01 (379)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!