A toronydaruk az élő város különös képződményei. Kinőnek a földből, majd egy ideig uralják a környéket. Felülről figyelik a várost, dolgoznak, forogna, élnek. Aztán egy idő után lebomlanak, eltűnnek, hogy máshol emelkedjenek fel újra. Amit a toronydaru lát, az egy egyszeri, megismételhetetlen várostörténet. Maga a daru is egy különös képződmény: megfigyeltétek már, milyen munka felépíteni vagy lebontani egy toronydarut?
Írjatok meg mindent, amit a toronydarukról tudtok. Hol vannak, éppen hol épülnek, mit építenek, hol bontanak le egyet, mekkorák, miért különlegesek.
Gyűjtsünk toronydarut.
nem kimondottan idetartozó dolog, de ha már itt van 4 daru, a sínek másik oldalán is 4, akkor nem lehetne atomot dobni a kelenföldi pályaudvar épületére és ott is felépíteni valamit? Csak költői: )
Köszi a híreket! Várjuk akkor a többit is, ezek szerint lesz még bőven! :)
Kábel: nem tudom, hogy pontosan mit láttál, lehet, hogy azt a kábelt, amin felmegy a 380, de az is lehet, hogy vezető kötél volt, amit az egyes (nagyobb) tagok beemelésekor használnak, hogy a földről irányban tudják tartani azokat emelés alatt. :)
Ez egy kicsit magasabb, 50 méteresre saccolom a felszín feletti magasságát, összességében kb. 60 méter. A típusokat nem ismerem amúgy, de azt látom, hogy ez lesz az 5-ös számú daru.
Összeszerelésnél miért lóg egy kábel lefelé a fülke környékéről?
Köszi a képeket, ha jól látom, egy Liebherr 112 EC-H, 256HC oszlopon. Ha esetleg gyakran jársz arrafelé, szemmel tarthatnád az építkezést, ki tudja, mi minden jön majd oda. :)
pár hete a moszkva tér közelében mentem, este, és az ottani nagy építkezésen (ahol a hatalmas föld kupac van) a toronydaruknál valami drón repülhetett. vagyis én csak egy piros fényt láttam, és teljesen függőlegesen emelkedett kb a toronydaruk magasságába és ott állt kb 5 percig. aztán totál függőlegesen leereszkedett.
mi lehetett ez? sötét volt, szóval csak a kis piros fényt láttam. talán nem is drón volt, mert tök függőlegesen mozgott csak. valami a toronydarun mozgott? de úgy láttam két toronydaruk között ment!
Szerintem inkább más oka lehet, nem valami "kínai daru". Visszanézve akár csak ezen az oldalon a hozzászólókat, a túlnyomó részüknek (jómagamat is beleértve) foglalkozás szempontjából semmi köze a toronydarukhoz, legtöbbünknek még az építőiparhoz sem. Számunkra ez hobbi/szenvedély. A bérleti díjakról szerintem olyasvalaki tud érdemben nyilatkozni, aki tud is róluk valamit. Én például gyakorlatilag semmit, mert a daruk szerkezete, története stb. érdekel, de az anyagi vonatkozásról a fogalmam közel nulla. Gyanítom, hogy a többieké is - kivéve azt a néhány kezelőt és/vagy szakmabelit (nem sok van), aki néha ír ide.
Kedves Anna! Ne várjon sokat! Ez a belterjes társaság nem áll szóba "jöttmentekkel". Meg se látja kérését, ha nincs mellette egy bazinagy kínai daru. Üdvözlettel,
Nem tudom, jó helyen járok-e, de gondoltam, bedobom a kérdést: újságíróként dolgozom, és arról szeretnék egy rövid összeállítást írni, hogy mennyibe kerül saccperkábé egy toronydaru bérlése-telepítése-bontása. Tudom, hogy sok függ a helyszíntől és a körülményektől, a daru állapotától stb, úgyhogy elsősorban tól-ig számok érdekelnének.
Tudtok esetleg tippeket adni, hogy merrefelé érdemes kérdezősködni?