Keresés

Részletes keresés

DIE_ROBOTER Creative Commons License 2005.04.15 0 0 57
Helyes, de nem általános a Bayer-re

Amit írtál, helyes a kövezkező feltételekkel:
1. oldalakkal párhuzamos irányokban - és csakis ekkor: bármely színcsatornán

2. Ha azt mondtad volna (négyzetes pixeleket feltételezve), hogy 45 fokos szöget bezárva az oldalakkal, akkor már meg kell különböztetni a zöld csatornát.

45 fokos irányban, zöld csatornán: 70 minta / mm
45 fokos irányban, kék és piros csatornán: 35 minta / mm

Előzmény: Százbolha (56)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 56
Akkor megpróbálom:

Mintavételi frekvencia:
Foveon 100 pixel/mm szincsatornánként
Bayeres CCD 50 pixel/mm szincsatornánként.

Jó?

Százbolha
Előzmény: DIE_ROBOTER (55)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2005.04.15 0 0 55
Ha felteszed magadnak a kérdést, hogy hány dimenzióban, melyik színcsatornán és melyik irányban, akkor te is meg tudod válaszolni.
Előzmény: Százbolha (54)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 54
"Igen tévedsz"

OK!

Akkor szeretném megtudni hogy mekkora a mintavételi frekvencia foveon és bayers CCD esetén, ha a pixel méretük azonos pl. 1/100mm.

Lehet erre konkrét választ adni?

Százbolha
Előzmény: DIE_ROBOTER (52)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2005.04.15 0 0 53
Amúgy visszatérve a szubjektív minőségérzetre: én nagyítgattam fel (resample)Sigma SD10 file-okat.... szerintem az 5-6 megapixeles gépekhez való hasonlítás is túl óvatos, sokkal-sokkal több van abban az érzékelőben. Az egész Bayer rács egy vicc mellette. Kár hogy 1 cég (amelynek azóta elfogyott a pénze) van a technológia mellett, mert a többinek nem érdeke. Pedig ha csak a negyed pénzből fejlesztenék, mint a többi érzékelőt, leküzdhetnék a betegségeit.
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2005.04.15 0 0 52
Igen tévedsz, és nem értem a kérdésed. Hogy lenne ugyanaz a mintavételi frekvencia, ha ugyanazon színcsatornában 2x sűrűbben vannak a foveon-on az érzékelők? (kivéve átlós irányban a zöld csatornában)
Előzmény: Százbolha (51)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 51
OK!

Tévedek ha azt állítom, hogy a foveon-nál és a bayer-es AA szürős CCD-nél azonos a mintavétéli frekvencia ha a pixel fizikai mérete is azonos?

Mondjuk mindketőé 0,01mm.

Százbolha
Előzmény: DIE_ROBOTER (50)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2005.04.15 0 0 50
Ezen ne csodálkozz, ezt senki sem vonta kétségbe. A foveon érzékelő RAW file-ja 11,2 millió értéket tartalmaz, mégis "csak" akkora, mint ha egy 3,4 megapixeles érzékelő ugyanolyan TIFF file-ját vennénk alapul. (ha feltételezzük, hogy létezik olyan TIFF file, ami annyi bitet tárol, mint a foveon RAW)
Előzmény: Százbolha (48)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 49
"A mv. freki mintavétel/hosszegységben megadott, pl. pixel per mm. Attól térfrekvencia."

Bocs! azért erre még kiváncsi volnék.
Ha 1 pixel 0,01 mm széles, akkor a mintavételi frekvencia 100 pixel/mm???

(Elöbb a priodusra gondoltam hogy hány pixelnyi...)

Százbolha
Előzmény: edk440 (42)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 48
"Úgy, hogy az adat redundáns."

Ja... bocs! Ezen átsiklottam
SZERINTEM IS!!!

Akkor nincs miről tovább elmélkedni...

Százbolha

Előzmény: DIE_ROBOTER (41)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 47
edk440

Pontosan erről beszéltem eddig.

Ebből visszafejthető az is mit gondolog a digitális fényképezőgépek 3x8 vagy 3x16biten ábrázolt adatról, vagy mikor egy eszközől kijelentik hogy 48bit a szinmélysége.

Érted már hogy mit nem értettem????
Vagy hogy mit szerettem volna világossá tenni?

Ettől fügetlenül a felmerült mellékszál a foveon és a mintavétel frekvenciája még mindig kérdés számomra.
csak nem lehet 1 pixelnél kevesebb.....
Pedig ott nincs szó szomszédos érzekelők adatinak beszámításáról!

Százbolha
Előzmény: edk440 (44)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2005.04.15 0 0 46
Ez téves, és túlzott leegyszerűsítés.
Előzmény: edk440 (43)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 45
"Kérdésedre a válasz: végtelen pontossággal végtelen pontból lehet meghatározni. Véges pontossággal, véges pontból."

Ez nem volt újdonság...
Azt hiszem itt feladom.

Százbolha
Előzmény: DIE_ROBOTER (38)
edk440 Creative Commons License 2005.04.15 0 0 44
A 6. kérdésedre: igen, hiszen új információ nem születik. Ha papírra le lenne írva az algoritmus, akkor Gizike, a könyvelő is felépíthetné a kész képet az érzékelő adataiból.
Előzmény: Százbolha (39)
edk440 Creative Commons License 2005.04.15 0 0 43
Szerintem nem, hanem úgy, hogy a plusz információt az okos algoritmus kitalálja a szomszédok adataiból. De abban nem lehetünk biztosak, hogy tényleg olyan információnak kell ott lennie. Na ebben különbözik a Foveon a Bayertől, mert az előbbinél minden képpontban van mindhárom alapszínből adatunk.
Előzmény: DIE_ROBOTER (41)
edk440 Creative Commons License 2005.04.15 0 0 42
A mv. freki mintavétel/hosszegységben megadott, pl. pixel per mm. Attól térfrekvencia.
Előzmény: Százbolha (40)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2005.04.15 0 0 41
Úgy, hogy az adat redundáns.
Előzmény: Százbolha (39)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 40
OK!!! Köszönöm!

Tehát a mintavételi frekvenciának legalább kétszeresének kell lennie a max. jel frekvenciának.

Már csak az nem világos hogy a mintavételi frekvencia hány pixelnyi??? (jó a dimenzió?)

1 vagy 2 vagy 1/2 vagy egyéb??
Ebből következik a foveonos és mono ccd-kre vonatkozó kérdésem is.

Százbolha
Előzmény: edk440 (37)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 39
Na... akkor foglaljuk össze hogy mit nem értek!!!!

1.
Van X * Y darab 2D-ben elhelyezkedő érzékelönk, amiket tekinthetünk információ forrásnak is.

2.
Az érzékelők kimenet egyenként 2^N egyedi értéket vehetnek fel.

3.
Megállapodtunk hogy a pixel adatainak RGB szerinti ábrázolásánál a 3 csátornán megjelenithető adatok száma 2 ^(3xM), ahol egy csatornán 2^M egyedi adat ábrázolható.

4.
Az érzekelő fizikai méretei (frekvencia) megegyezik a pixelek fizikai méretével.

5.
Miként lehetséges az hogy X * Y * 2^N helyen ábrázolható adatból X * Y * 2^(3*M) helyen ábrázolható adat keletkezik?
ahol N < 3*M

6.
A két adathalmaznak azonos az információtartalma???

Az 5,6 kérdésekkel összefüggő válaszokat nem értettem eddig.

Százbolha

DIE_ROBOTER Creative Commons License 2005.04.15 0 0 38
Százbolha! Nem az AA szűrőt nem érted, hanem az analóg szűrőket általában.
Ezek végtelen válaszú szűrők. Kérdésedre a válasz: végtelen pontossággal végtelen pontból lehet meghatározni. Véges pontossággal, véges pontból.
Előzmény: Százbolha (36)
edk440 Creative Commons License 2005.04.15 0 0 37
Hogy f frekvenciájú jelet digitalizálni tudjunk, legalább 2f frekvenciával kell mintavételeznünk.

Az AA szűrő azért kell, mert ugye a mintavételi frekvencia (esetünkben térfrekvencia, amennyi pixel jut egy mm-re) adott. Ha ennek a felénél sűrűbb térfrekvenciájú jel kerülne az érzékelőre, azt nem tudnánk digitalizálni, randa felharmonikusok, vagyis aliasing lépne fel. Az AA szűrő kiszedi a jelből a mintavételi térfrekvencia felénél sűrűbb komponenst. Ami rontja az élességet, részletgazdagságot.

Ha valami nem stimmel, javítsatok ki.
Előzmény: Százbolha (35)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 36
"Ja, hogy ez életlenséget okoz??? Persze, ez van, így működik a Bayer rács."

DIE_ROBOTER:

Őőőő izé itt már megint kusza nekem valami.
Azok a bayer rácsos gépek, amelyeknem nincs AA filter azok hogy müxenek?

Ott is valahogy debayerezik az infókat.

Továbbá az is érdekelne hogy szerinted hány érzekelő (1 pixel felületnyi) adatából lesz interpolálva vagy számítva 1 pixel RGB adatai.

Azt mondtad sok. De mennyi az a sok?? 10? 100? és melyik száz?

Százbolha
Előzmény: DIE_ROBOTER (18)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 35
edk440:

Én nem beszéltem szinekről a Shanon tétel kapcsán.
De már kezdem belátni hogy biztos valamnit félreértelmezek,.

Kérlek egyszerű szavakkal fogalmazd meg nekem ezt a Shanon tételt.

Százbolha
Előzmény: edk440 (30)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 34
DIE_ROBOTER

Akkor én biztos nem értem az AA szürű müködését.
Kérlek magyarázd el, hogy segítségével hogy állítható vissza a pixel felületre eső mindhárom csatorna.

vagy amit írtál azt nem értem:

Az AA szűrőnek nem csak a tárgyalt pixelünkre van hatása!!!!

Pont ez a lényeg.
Egy aluláteresztő szűrő, ő ugyanúgy beleszól a környező pixelek életébe, "átpréseli" azt a +információt, ami alapján majd visszaállítható a kis pixelecskénk-hez tartozó terület mindhárom csatornája. Nem a bejövő képé, az AA szűrt képé!

Százbolha
Előzmény: DIE_ROBOTER (18)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 33
A színek mérése általában 3 csatornában, egymástól függetlenül történik. Ha a mérő felbontása 16 bit, akkor összesen 48 bit infót kapunk. Ennek semmi köze a mérési elrendezéshez, illetve ahhoz, hogy milyen színszűrők és egyéb trükkök vannak bevetve. Ez az RGB digitális "információtartalma".

gondok:

Én nem kételkedem benne hogy ez az RGB digitális "információtartalma"!

Én csupán azt szeretném megtudni hogy szerinted milyen viszonyban ál a kép információ tartalmával.

Úgye azt írod semmi köze a mérési elrendezéshez.
lehet... de mondjuk ha a mérési eszközők elforgathatók lennének egymáshoz képest, akkor csak mást mérnénének. Mondjuk 90 fokkal térben szép sorrendben.
Már csak azt kell kitalálni hogy akkor a begyüjtött információ tartalom mihez tartozik és hogyan értelmezhető.

Még egy kérdés...
Ha nem 3 hanem 3.000 szincsatornát értelmeznénk (miért ne?) akkor 16 bitből 4800bit infót kapunk?

Százbolha
Előzmény: gondok (17)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 32
ajaj... nem értem.
Előzmény: DIE_ROBOTER (29)
LyPapa Creative Commons License 2005.04.15 0 0 31

Bocs a belekotyogásért, de fonalszakadásom van :(

Tehát:

- a szűrt kép tetszőleges pontossággal visszaállítható ?

- miféle szűrt kép ? Az AA filteren után leképzett kép, vagy a színszűrők utáni, elvileg 3 színcsatorna pöttyöcskéit tartalmazó, színre bontott  'intenzitáshalmaz' ?

Ha lehetne, légyszíves pontosíts, hátha egyszer nekem is leesik a tantusz :)

Üdv: LyPapa

Előzmény: DIE_ROBOTER (29)
edk440 Creative Commons License 2005.04.15 0 0 30
A Shannon-tétel szempontjából nincs jelentősége a színeknek. A Foveonra ugyanúgy érvényes, mint a Bayerre.
Előzmény: Százbolha (27)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2005.04.15 0 0 29
Pontosan, végtelen mennyiségű helyes képpont nyerhető, de a szűrt képről, nem az eredetiből!!! Értsd már meg!
Előzmény: Százbolha (27)
Százbolha Creative Commons License 2005.04.15 0 0 28
Szerintem ez szubjektív érzet.
Előzmény: Twr (26)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!