Keresés

Részletes keresés

capture the flag Creative Commons License 2005.03.31 0 0 40

OFF

Nem tudtam belépni a másikon.

ON

1) Nem tétlenkedek, de 16-17 évvel ezelőtti dolgokkal nem akarok előhozakodni.

2) Értem én, de szerintem ne az legyen a lényeg, hogy ki mondja, hanem hogy te legyél tisztában a műved értékével. A kritika is csak egy vélemény.

3) Ez így van, csak akkor nem délibábbal hasonlítanám össze, mert ez olyan mintha mondjuk "csiperke és gomba" között kéne választani. Mivel a délibábnak nincs ellentéte, neked kéne kitalálnod egy kifejező képet.

4) Nem érzem, hogy szükséges lenne az általad archaizálónak nevezett stílus. Egyébként tegnap még gondoltam a verseidre és az a véleményem, hogy nem kéne erőltetni a versformát. Egy-bekezdéses mininovellának sokkal alkalmasabbak. Vagy inkább valahol a két műfaj között. Szerintem nincs bennük annyi kohézió, hogy versformaként megálljanak, viszont egy pár soros, tömör szabadversként talán igen...

Előzmény: Törölt nick (36)
[tsg] Creative Commons License 2005.03.31 0 0 39

ugyan, ne vegyél egészen komolyan :)

írok inkább egy kritizálhatót, ami inkább dalszöveg, mint vers

(annak is készült, csak megmaradt szövegnek - az együttesnek nem illett a profiljába. ezt vehettem volna akár kritikának is, de nem vettem, óvatosságból:)

Sláger

A tegnapi barna

hosszú hajad

ma őszül a fényét

veszti szemed

de holnapra újra

fújja a szél

a hajad a szemedből

hátra kezed

megfáradtan

öledbe hull

egy csepp a szemedből

az emlék

lassan kering

a szívben a véred

hogy keringőzött

nemrég…

Slágert ontanak a recsegő hangfalak,

lelken öntenek, melegen tartanak.

A tegnapi hosszú

barna hajad

ma sárga és holnap

vörösre fested

a körmöd a szádat

ha fújja a szél

a ruhád kitakarja

a tested –

elfáradtam de

az ölembe ülsz

úgy csap be a hangod

az emlék

lassan forog

a szádban a nyelvem

ha nem ülnél rajtam

mennék.

Slágert ontanak a fekete hangfalak,

ágyba döntenek, ütemet tartanak.

Előzmény: Törölt nick (38)
[tsg] Creative Commons License 2005.03.31 0 0 37

Nyíló ajkak

Kristálytiszta kék levegő,

hegyek ormán fehér tető,

minden csodálatos, minden

imponál.

Fennen madárfelhő rebben,

fenyőfák között a szél jár,

s leng a szélben, reng

a nyálfonál.

Előzmény: Törölt nick (36)
Samurai J Creative Commons License 2005.03.30 0 0 35

Oké, sajnálom, ha "fikázósra", netán sértőre sikerült volna a véleményem megfogalmazása. Ne haragudj.

Ami a költő-kritikusi dolgot illeti: igen, írtam már verset és ismerem a műfaj nehézségeit. Annak idején nyomtatásban is megjelentek, de olyan rég volt már, hogy inkább nem hozakodnék elő velük. Nem is számít, mert gondolom nem a költőtársaknak írsz, hanem az olvasónak. Az olvasónak pedig engedtessék meg véleményt formálni anélkül is, hogy "felmutasson" valamit, ami alapján odafigyelnél rá. Szerintem ne azzal foglalkozz, hogy kitől jön a kritika, hanem hogy mit mond. Szerintem erre kitűnő a net, mert itt nincs semmi, ami befolyásolja az olvasó véleményét. Miért kötözködnék veled, ha nem is ismerlek, nem tudok rólad semmit? Csak a karaktereket látom a monitoron.

"meg kéne tanulni olvasni, barátom... nosza, próbáld meg hátha rájössz..."

Az lehet, hogy én nem tudok olvasni, de délibábot, azaz Fata Morganát már láttam eleget. A kettő ui. ugyanazt jelenti. Emiatt szerintem nem működik a költői kép. Ami az "árnyaz"-t illeti:

Az Album egyik szerzõje, Molnár Ferenc Miklós Andorról és a kezdetekrõl emlékezik Mi lesz a lap címe címû írásában:

"Már hetek óta folyt a címkeresés, eredmény nélkül. Jobb nem elmondani, miféle zseniális és ostoba címeket ajánlottak neki. De most már sürgõs volt [t.i. Miklós Andornak] a dolog, végre dönteni kellett. A beszélgetés folyamán én vetettem fel a kérdést: - Na és mi lesz a címe?

- Már van címe - felelt. – Micsoda?  – Félve, bizonytalanul mondta ki: – "Az

Est". – Ki találta ki? – Én. Hallgattam. Õ várta a véleményt. Én tovább hallgattam. Rám nézett, gyanakodva: – Nos, jó cím? – Szörnyû – mondtam. – Miért? – Kétségbeejtõ. Soha, soha nem lesz népszerû. Bocsáss meg, de egy új lapnál a címkérdés sordöntõ dolog, nekem itt most muszáj az igazat megmondanom. "Az Est", ezt még soha senki nem mondta ki életében, hacsak verset nem szavalt vagy dalt nem énekelt. Este vagy Az Este, az se valami szenzációs, de legalább emberséges. De Az Est, ez mesterséges képzés, költõi rövidítés így egymagában. Mert például esthajnal, az jó és használatban levõ magyar szó, de est egymagában kizárólag csak költõi mûben fordulhat elõ. Ez a szó nem való rikkancsok szájába a körúton, már csak azért se, mert nem tudnak vele mit kezdeni. Igenis, 'leszáll az est' – versben. De nem a Teréz körúton. Arany János leírhatta ezt, hogy "nézni is tereh" ("teher" helyett), de azért soha, soha senki nem fogja használni a tereh szót az életben. Költõi szabadság, az költõi szabadság és nem lapcím. Te nem fogod kényszeríteni az emberek százezreit, hogy ezt a korcs, megoperált szót: Est könnyedén beillesszék a köznapi beszédjükbe. Már pedig egy lap, ha népszerû akar lenni, ne adjon a publikum szájába olyan szót, ami kényelmetlen a szájnak. ….Ha kimondom, szúrja a számat: "Az …Est…az est…." Mondd, nem érzed, hogy igazam van? – Van benne valami – mondta, fáradtan nézve maga elé az asztalra. – Ezt a szót – folytattam egyre tüzesebben – nem is lehet jól kiabálni az uccán. Hogy kiabálja ezt az a szegény rikkancs? …– Gondolod? – Meg vagyok róla gyõzõdve. …– ez katasztrofális! … – Katasztrofális? – kérdezte halkan. – Hát lehet, hogy túlzok, de hogy szörnyû, az biztos!…– Gondolod? - Meg vagyok róla gyõzõdve. Most még nem késõ. Változtasd meg. Este, Pesti Este, Napeste, Esti Posta, Pesti Posta…De Az Est? Soha!…Azt hiszem, bebizonyítottam, amit akartam. – Igen. – Meg vagy gyõzve? – Igen. – Na végre. Tehát mi lesz a címe? – Az Est - mondta csöndesen.

http://archivum.iti.mta.hu/kutatasieredmenyek/AzEst.htm

A guggli az "árnyaz" szóra 4 találatot ad ki, ezek közül az egyik a tied. Igaz, kiad még egy Juhász Gyula-verset is. Ettől szerintem a te versedben még modoros marad, oda nem illő, erőltetett. Az általam eddig kritizált verseiddel szerintem alapvetően az a baj, hogy modorosak, és ez a burjánzó modorosság egyenlőre eltakarja a mondanivalót. Most mondhatnám persze, hogy a legutóbbiba csak nagy megerőltetések árán lehetne belekötni, de biztos azt hinnéd, hogy az arroganciámat kompenzálom a dícsérettel... pedig az utolsó már jó, nem egyszerű, de érthető, képszerű, és végre nem is közhelyes.

Előzmény: Törölt nick (33)
Samurai J Creative Commons License 2005.03.29 0 0 32

dodeskaden:

Ebből meg hagyd meg az utolsó versszakot és felejtsd el a többit. Szerintem.

Előzmény: dodeskaden (29)
Samurai J Creative Commons License 2005.03.29 0 0 31

1) Visszatértem :-)

2)

Vajon megbocsát nékem az én Uram, ha mindent látó szeme keserűen nézi, hogy gyermeke, bár tudja ugyan, hogy gonoszat tesz, parancsait hűen megtartani képtelen? Bűn tengerén hányódik és recsegő eresztékkel imbolyog a lélekvesztőn míg fehér vitorlája árnyaz kalózfejeket.

stb

Hosszan nyikorgó átgondolatlan képzavarokkal teli mondatokból ugyan hogyan is faraghatnánk verset csupán azáltal hogy tengeri kélgyóként tekergő sorainkat egymás alá tördeljük?

A szem nem méz keserűen, valaki nézhet keserűen de a szem az nem; "bár" után nincs ellentétpár, nem az utas eresztéke recseg és imbolyog hanem a lélekvesztő... stb. "Árnyaz" ilyen szó a magyar nyelvben sztem nincs.

Honnan tudná a szegény hajótörött, hogy a délibábban látszódó sziget menedéket nyújt a hullámok között, vagy Fata Morgana, kegyelem helyett?

Elég keserves sorsa lehet a szegény hajótöröttnek, ha csak egy délibáb és egy Fata Morgana közül választhat... ;-)

Előzmény: Törölt nick (30)
dodeskaden Creative Commons License 2005.03.17 0 0 29
ok, ez csak kis játék a szavakkal, de van lejjebb más is - miért nem azzal kezdesz? :-)

- magányos szenteste

közel´g a nap,
mikor gyertyánkat
kifújja egy nyitvamaradt ablak,

nem siettetném,
mert gyűjtenem
kell még emberi sorsokat,

a nő telt mellén
szívószál csüng,
egy férfi kézben meztelen ül,

kapható-e a nő?
tekeredj körém,
fogd a fejem erősen térded közt,

ma nem fizetek,
örülj ha szél kel
a vörös hold alatt, kisanyám öltözz,

az éjjeli busz nem vár,
ha ittmaradsz, felkötlek
díszes fámra, angyalok közé.

Előzmény: Samurai J (18)
Samurai J Creative Commons License 2005.03.16 0 0 26

Ebből egy ötcsillagos rap-szöveget lehetne faragni... és van egy százasom rá, hogy eleve annak szántad :-) Ez az életérzés például nagyon nem jön át nekem, de szinte látom az előadást. Annyit viszont megjegyeznék, hogy rapszövegnek túl kifonomult. Pld el tudom képzelni, hogy ezt a frusztrációfolyamot valaki kiköpködi magából a színpadon (és ezt most nem pejoratíven értem - mint amikor valaki kikiabálja magából a bánatát a mikrofonba), de ebbe nem illenek bele olyan szofisztikáltságok mint "sokat ér a diszharmónia vádja, kooperáció hiánya". Szerintem ez nagyon messze van a hétköznapi beszédtől is, márpedig a mesterkélt rap, hááát...

PS Van egy olyan sejtésem, hogy a szerzőnek tele a hócipője a harmincasokkal és így olvas be nekik jól... ;)

PS2 Egyébként még az a bajom vele, hogy nem derül ki, miért örök veszteseg a háromixesek, de ez már lehet az én egyéni szocproblémám.

Előzmény: Törölt nick (20)
Samurai J Creative Commons License 2005.03.16 0 0 25

következő sorban a visszatéved? Figyi, ezeknek megvolt az oka, hogy így írtam,

Na éppen ez az. Biztos megvolt az oka, de az olvasót nem érdekli és nem is kell tudnia. Az olvasót csak az érdekli, amit leírva maga előtt lát. És ha az olvasónak valami nem jön át, akkor nem jön át és még dolgozni kell a művön, sajna :-)

Samurai J Creative Commons License 2005.03.16 0 0 24
Persze, nem is akartam se magyarázni, se védeni, se cáfolni. Csak annyit akartam mondani, hogy a mű háttere indifferens.
Előzmény: Törölt nick (23)
Samurai J Creative Commons License 2005.03.15 0 0 22
indíttatéka-indítéka, bocsika
Előzmény: Samurai J (21)
Samurai J Creative Commons License 2005.03.15 0 0 21
Egyrészt bravó, hogy nem vetted a szívedre a kritikát, ez elismerésre méltó. Vitatkozni azonban azért nem érdemes, mert csak a betű van. Ha valaki elolvassa a soraidat, nem fog mentséget keresni egy buktatóra vagy akármilyen magyarázatot várni, ahogy egyszer leírtál valamit, onnantól kezdve külön életet él és a leírás indíttatéka, körülményei egyáltalán nem számítanak. (Talán, ha majd egyszer irodalmárok hada fogja kutatni az életedet.) Ez most tutira olyan, mintha megmondanám a frankót, de egyszer egy más műfajjal mondta valaki, hogy "csak a kép van" és régen beláttam, igaza volt. Az alkotó személyes háttere és nyűglödése irreleváns, az egyetlen, ami számít, a leírt szó.
Samurai J Creative Commons License 2005.03.15 0 0 19

"de jó, hogy vagy, de jó, hogy voltál
nem is volt út, de idetaláltál"

Ez jó, a többi, ne haragudj, de azt kell mondjam inkoherens. Például: "most mész és nem maradhatsz" (jajjjj) és aztán "könnyed lépted most nem suhan el". Most akkor megy vagy marad? És túl-túl-túl sok a "de jó hogy". Olyan, mint egy dalszöveg. Annak egész jó. Még egy valami: a "pára" az melegben szokott lenni, ezért téllel kapcsolatos képben kissé zavaróan hat.

Előzmény: Törölt nick (14)
Samurai J Creative Commons License 2005.03.15 0 0 18
Az első versszak, az nagyon nem gurul, a második menthető, tömör, elgondolkodtató,  de a "mindent bokáig" az ügyetlen, túlzó és fölösleges, kihagynám, és a három pontot kiirtanám a billentyűzetemből mert bizonytalanságot és lezáratlanságot tükröz (a szerző nem tudott pontot tenni a végére), bár ez a 2. versszak írásjelek nélkül lenne a legjobb.
Előzmény: dodeskaden (16)
Samurai J Creative Commons License 2005.03.15 0 0 17

OFF

Bocsi, hogy beleszólok, csak a címet nem értem... nem értem az "amatőr" szót? Ma egyetlen irodalmár sem az írásból él (eltekintve a félistenektől), így valahol mind amatőrök vagyunk :-)

dodeskaden Creative Commons License 2005.03.08 0 0 16
szabadkozás

sakkozom,
barátnőm futók
és lovak közt
fekete lyány,
kinek lesz
vajon szeretője?

fehér mezőkön
fekete vér borít
mindent bokáig -
és szégyenkezek
ha győzök, mert
én kezdtem...

dodeskaden Creative Commons License 2005.03.08 0 0 15
hmm... egy pikáns lecsó de jó is lenne :-)

Előzmény: gyöngyvirág (13)
gyöngyvirág Creative Commons License 2005.03.07 0 0 13

Hétköznapló

Sóhajok szálltak az őszülő égbe,
felhővé foszlottak, s visszhangzott a csend.
Tükrömön repedés futott keresztül,
fojtott sikolyomra csak árnyam felelt.
Mások szavait faltam otthon éppen,
míg fazekamban lecsót szült a gőz.
Néztem elmerengve, mások hogy lobognak,
s tudtam, hogy engem minden szó legyőz.
/A számítógép tette a magáét,
letöltött éppen egy újabb programot,
én örültem annak, ha a nap végén
fáradt szemeimnek néhány perc jutott./

Emlékfoszlányokat ragasztgatok össze.
Vissza tavaszomba sosem léphetek.
Rajzolok magamnak légvárat cserébe,
s festékfoltokból ragyogó életet.
Pillangót álmodok felhőim fölé,
míg parancsolón nem csöng a telefon.
Bólogatok: persze, igen, úgy van...
S a megszokás pókja újra körbefon.

dodeskaden Creative Commons License 2005.03.07 0 0 12
< email kedvesnek
<
<
< az óra éjfélre jár,
< egyedül bolyongok
< az értelem határán
< céltalan,
<
< én hívtalak akkor,
< most sáros emlékek
< simítanak a felszín
< alatt,
<
< nem válni kell, hanem
< a napokat felváltani
< percnyi apró
< érzésekre,
<
< de egyszivünben
< az inga, amely felborítja
< értelmünk, kényszerű
< útját írja,
<
< lendület fogja az agyat,
< habár látja, de nem
< bírja önalázó való
< erejét,
<
< mint kilőtt golyó,
< nem éri ima sem utol,
< s talál ha már
< nem is akarod.
<
< mégegyszer hívlak,
< most nem igérek,
< sebeink közös dalt
< zenélnek
<
< és közös jövőt,
< mert aki múltját
< felejti valakiben,
< az nem halhat,
<
< hiszen a teremtés
< kezdetén vagyunk
< ismét, őszülő
< Ádám s Éva.
<
<
< ₪
dodeskaden Creative Commons License 2005.03.05 0 0 11
úgyláccik nem müxik, nem fizettem a villanyszámlát... :-)

itt van mááásik: dodeskaden@freemail.hu

Előzmény: gyöngyvirág (10)
gyöngyvirág Creative Commons License 2005.03.04 0 0 10
Hahó. Írtam neked, de hibaüzenettel visszajött a levél.
A versed nálam babéros.
Előzmény: dodeskaden (9)
dodeskaden Creative Commons License 2005.03.04 0 0 9
józsefattilámnak nem jutott se babér se bilincs - nem baj lesz másik... :-)

Előzmény: dodeskaden (8)
dodeskaden Creative Commons License 2005.02.28 0 0 8
ne légy szeles...

kövessen a sors
mint vak kutya,
életed legyen
hamvedre másoknak
melyben ők porladnak,
amíg te izzó
varázsszemmel
csillagokra törsz,
s ha rád szólna
szelíden jóakaród
odafenn, ne felelj
te nemlátszó nyom,

de gondolkozz,
forogj, kavarogj
vagy rádlépnek,
mosókonyhába zárnak,
eladnak cselédnek
a középszerűségnek,
pénzt igérnek
belédnyomúlnak,
átalakúlnak,
te leszel ők,
ők lesznek benned
veszett idők harapása,

satuban születni,
léggömbben karóval,
savval töltött
tejeszacskókban,
hétköznapiasan,
ökölbeszorúltan,
vadszőlő melleken
csüngve konokul,
kinek se apja,
se anyja sincsen
s kalapja sínekre
fekszik meghalni,

csak sajátodba
kapaszkodj,
hatalmas múltadra
ragassz cimkét, ember:
sápadt gyerekkort
tápláld fel és akkor
a föld feldübörög,
a halál úgyis megtalál
a semmi ágon
megbújva sem
menekülsz,
elmerülsz...

gyöngyvirág Creative Commons License 2005.02.27 0 0 7

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre a rovatra!

nem feledem című versedet nem feledem!

Túl és felé...

Ötven úton túljutottam,
néha boldog asszony voltam.
Pénzes álmok elkerültek,
fű, fa, virág elterültek
előttem, ha közeledtem
titokzatos ösvényeken.
Fülemüle dala csendül,
fülemben nem csak a csend ül,
Mit is mutat ó, mind e kép?
Élni szeretnék mindenképp.

Előzmény: dodeskaden (6)
dodeskaden Creative Commons License 2005.02.24 0 0 6

nem feledem

sáros volt az utca ahol laktál,
lerakott téglákon közlekedtünk,
s a pitvarban macska mosdott,
de a tv szines volt már,

az ócska sezlonon ketten
alig fértünk, forró öled
szalmaillatú puha tested
ragaszkodón meleg,

anyád sem szólt, mikor
hajnaltájt elsietett felettünk,
bögrében kukoricát vitt,
kendőjén megpihent árnyéka.

most bizonytalan vagyok,
az utcában ahol laktál
kukázik valaki a sarkon,
-mintha ismerősnek tűnne-

kocsma elött lányok
vihognak körben, egyiknél
telefon csöng, én dalt dúdolok,
valami régi edda,

te sem vagy az, mint akkor,
kezed mosószeres, fodrászra
nem költesz, testedbe áramot
nem vezet már vermut sem,

nincs nálad se maradásom,
vizenyős szemedet be nem olthatom.

karatna Creative Commons License 2005.02.08 0 0 5
élt 86 évet...
.
.
a temetés unalmasan zajlott le, a ravatalozóban hosszú néma álldogálás után
a pap megkésve sietett be menetközben igazgatva szoknyáját és röviden
odabólintott a jelenlévők mértani közepe felé.
lányunknak és testvérünknek nevezte az elhúnytat, aki ugyan nem volt vallásos,
közben hol a helység kopott mennyezetét vizsgálta hol a kis fekete könyvébe rejtett
kézzelírt papírlapról puskázott.
-nekem nemecsek jutott az eszembe, akit egy hasonló könyvbe igazságtalanul
csupa kisbetükkel írtak be.-
a pap mindinkább lendületet kapva önmagától énekelni kezdett - de szerencsére
a sekrestyés segítségére sietett. kinnt kissé félrevonultan a sírásók cigarettáztak
biciklit támasztva. a pap még mormogott valami páternosztert majd a szokásos
áldások után megkezdődhetett az örök nyugodalom...
.
.
.
de a harang, a lélekharang az valami könyörtelen dolog. éles sikító hangjában ott van:
.
.
kisunokám, de örülök hogy látlak, csak ne lennétek ilyen messze... mama, üljön már le,
hiszen alig tud menni és még süteményt süt a gyerekeknek... vettem a gyerekeknek
hajasbabát a lengyelektől nézd csak, biztos örülnek... de mama a gyerekek nem olyan
kicsik már, köszönjük... tudod kisfiam, nekünk nem volt játékunk, kukoricából csináltunk
szoknyásbabát meg agyonfoltozott zokniból babbal töltve... nem kellett volna, mama
többet kellene hogy pihenjen... küld át a nagyobbikat, megtanítom krémest sütni.
emlékszel amikor a krémesből annyit ettél hogy rosszul lettél?... igen mama, nincs
a világon jobb krémes, de miért kellett betonoznia a járdát, ott van a szomszéd Pista,
megcsinálta volna... ááh (legyint) az csak ritkán józan, ha meg iszik csak összevissza
csinál mindent. tudod kisfiam nagyon egyedül vagyok mióta a János meghalt, és nagyon fáj
hogy anyád ennyire nem szerette őt. pedig szorgalmas ember volt, a kertet mindig rendben
tartotta, este meg snapszeroztunk... tudom mama... (nagyítós szemüvegében a szemalatti
petyhüdt bőr még nagyobbnak tűnt s a könnycsepp átlátszó ribizlinek, pont amilyen
a kertben is terem.)... nyolvanhat éves vagyok, de ellátom magamat. apád jön néha át
hogy kell-e valami. én már nehezen megyek a sarokig is, nagyon fulladok...
de a lengyelpiacra mégis kiment a mama... (legyint, szeme az ablakon túli távolba merül).
emlékszel, mindig mikor a piacra mentünk azt mondták hogy a fiam vagy, nem az unokám
(itt ráncos ujjával a múltba mutat)...
.
.
.
élt 86 évet.
.
.
nincs benne a háború utánni nehéz idő, peströl biciklivel száz kilométert a falusi
rokonokhoz kis szalonnát miegymást hozni, nincs az albérlet a hátsóudvarban ahonnan
reggel négykor takarítani indult hogy a gyereknek legyen mit enni és ruházkodni
mert komcsi nagyapám elhagyta, nincs a lakáshivatal se benne ahol hetente
kilincselt, no meg mindig valamit csúsztatott az előadó elvtársnak valami kis lakás
reményében, a sarki presszóba csak egyforintos fagyiért ment be, kávéra már nem akart.
zöldséget a Bosnyákon vette mert ott olcsóbb, de ha mi mentünk akkor minden
volt. kóla, bor, sütemény, aranytyúkhúsleves, omlós töltötthús.
.
.
nincsennek benne a magányos évek, mert egy embernek akinek az élete az, hogy adhasson,
a halála a magány...
.
.
.
a temetésen nyolcan voltak.
ott nem sírtam, nem érdemelte meg a világ.

-ka
dodeskaden Creative Commons License 2005.02.08 0 0 4
Anyám reggel...

Anyám az újságost lesi
már ötkor kelve,
konyhában gyújt lámpát
hogy ne zavarjon,

őt nem érdekli
a politika, -nahát,
mondja s lecsúszott
szemüvegén igazít,

most titkon a versek
és novella rovatot
nézi, hátha mégis
ott áll a nevem,

s kiáltana fúló hangon:
-a fiam! de nincs benne
csak reklám fényes
zizegő lapokon,

nyugatra ment,
poggyászt nem vitt sokat,
azt is a zöld határon
veszette akkor,

ha jön, az utcán vár,
már helyet foglal
a kocsinak és seprűvel
fel-alá strázsál,

unokák mind
kinnt születtek
három lány,
okosak, aranyosak

mikor nála vannak
élénkül a ház,
mint ünnepre terít
vasalt abrosszal,

estente a lányokat
ha megsimítom, látja
hogy minden erőm
rájukruházom,

elviszi őket moziba,
-legutóbb elszunnyadt,
fagyit vesz utánna,
többre nem tellik,

olyan messze vagytok
mondja, pedig csak
nyolc-tíz óra út,
de egyre hosszabb a perc,

érdes kezét rezgeti
szégyellt gyengesége,
negyven év munka
kevés nyugdíjra tellett,

most második kávét főz,
Apámmal isszák
némán, nincs téma
így hétköznap,

vigyázzatok egymásra
kisfiam, tudod...
csak a jön és az elment
közt élnek, inasan két öreg...

dodeskaden Creative Commons License 2005.02.04 0 0 3
lehetséges hogy nem sikeredett egyértelmüre a topicleírás - soha nem gondoltam az esetleges kritika korlátozására, sokkal inkább az olyan hozzászólásokra mint az alattad levö kettö.

egyáltalán nem volt szándékomban valamiféle konkurenciát csinálni a ti topicotoknak, mivel ha jól látom ott nem szerepelnek amatörök. inkább egy kis segítségre lenne itt szükség.

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.04 0 0 2
Ne kötekedjen senki? Előre meghatározni, hogy a kritika csak olyan legyen, amilyet elképzelsz? Mivel a forma lényegéhez tartozik, úgysem fog sikerülni. Eltekintve a hiányzó hosszú ékezetekről, ami ebben a témában fokozottan kellemetlen, mindig idegesít, ha valaki "megadja a lehetőséget" másoknak, hogy szóljanak, hiszen itt, a Hálón amúgyis minden megnyilvánulási lehetőség - de kifejezetten ilyen célra is topikból, más WEB-helyből egyaránt rengeteg létezik. Természetesen ezek szaporítása is "a lényeghez tartozik", úgyhogy meg sem szólaltam...
bindera Creative Commons License 2005.02.03 0 0 0
O

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!