Keresés

Részletes keresés

Gzsm Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13568

Abba tudomásom szerint nagyon kell a salétromsó, a tej miatt. Pár éve én is töltöttem, Nagymamámtól kaptam a receptet, kicsit másabb mennyiségekkel, de valóban nagyon sokat veszít a súlyából. Keverni viszont sokkal könnyebb. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (13567)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13567

Illetve van egy tejes verzió is, de az keverve van még marhával is ha jól emlékszem. De az már nem kolbász, hanem szalámi.

55555-ös szalámi néven lett ismert. 5 kg marhahús, 5 kg sertéshús, 5 kg szalonna, 5 kg főtt krumpli, 5 liter forralt tej. Fűszerezése, mint a kolbászé. 
Ha vékonybélbe töltöd, akkor kolbász. ;)
Nyilván a szegénység miatt kerültek ezek bele, de a mai árak mellett (érleléskor többet veszít a súlyából) nem olcsóbb. 

Előzmény: Garashan (13566)
Garashan Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13566

Nálunk az Alföldön nincs benne bors, köménymagból pedig csak egész. Bár aki nem szereti az egészet, az csak őröltet tesz bele. A paprikából pedig bátrabban használunk mennyiségre is. Alapértelmezetten az erőssel ízesítjük és a végén kerül hozzá csak az édes. De nyilván ez ízlés kérdése.

 

A feleségem sváb eredetű, feléjük vannak különlegesebb dolgok. Feléjük a bőre nem marad rajta a tepertőn, hanem lefejtés után meg van abálva és megy bele a kolbászba egy része.

Valamint van krumplis kolbász is. Gyakorlatilag főtt krumplit tesznek bele. Ez még abból az időkből maradt fenn, amikor nagy szegénység volt. Mert így kevesebb húsból lett több kolbász. Az ízén nem nagyon változtat, mert hozzá van az is fűszerezve. De azzal kell kezdeni az evést, mert gyorsabban szikkad füstölés után.

Illetve van egy tejes verzió is, de az keverve van még marhával is ha jól emlékszem. De az már nem kolbász, hanem szalámi.

 

Felénk a kolbász a vékony kolbász (paprikás), a vastag a vastag kolbász (szintén paprikás). A szalámi pedig a paprika nélküli, általában vastag.

Előzmény: Paloc32 (13560)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13564

Én egy kb. 60 kilós vietkongot vágtam egyszer. A sonkája úgy nézett ki, hogy talán kétujjnyi hús, a többi zsír. A szalonnája szinte cssk zsír volt. Az ízével nem emlékszem, hogy gond lett volna de a kihozatal miatt többet nem próbálkoztam, bár olcsó volt.

Előzmény: Paloc32 (13557)
Paloc32 Creative Commons License 2023.11.22 0 1 13563

Pontosítok ; 

10 kg kolbászhoz :

 

 

-só füstolni                 22 dkg ( sütni elég 18 dkg) 

-Bors                           40 gramm

-Foghagyma              10 dekagramm

-köménymag törött. 60 gramm 

-edespaprika             10 - 15 dekagramm

- csipőspaprika          5 dekagramm

 

Előzmény: Kov.Géza (13559)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13562

Így van.

Ha jól emlékszem  a "Csabai" receptben a füstölni való is 18 sóval készül, de nem ez az àltalános.

Előzmény: Paloc32 (13561)
Paloc32 Creative Commons License 2023.11.22 0 1 13561

De ez füstölt kolbász.... Sütni elég 18 so

Előzmény: Paloc32 (13560)
Paloc32 Creative Commons License 2023.11.22 0 1 13560

Szia. Nálunk fölvideken így csinaljak:

Bors 40 gr

Só 22 gr

Foghagyma 10

Komenymag 60 gr ebből törött 40 gr + őrölt 20 gr

Paprika 10 —15

Eros paprika 5   erossegtol függő. 

  

Ez egy bevallt finom recept

Előzmény: Kov.Géza (13559)
Kov.Géza Creative Commons License 2023.11.21 0 0 13559

Sziasztok. 
Valaki tudna nekem küldeni légyszíves kolbászreceptet? 

Paloc32 Creative Commons License 2023.11.21 0 0 13558

Elnézést a hibákért, de szlovák billentyűzet sokat atir.... 

Sokára = sonkára

Előzmény: Paloc32 (13557)
Paloc32 Creative Commons License 2023.11.21 0 0 13557

Sziasztok. Vásároltam 2 vietnami disznót kB 40 kg. Osak. Az lenne a kérdésem hogy szalonnara és persze húsvéti sokára hány kilosan érdemes levagni őket, illetve a szalonnajuk és a szűrjük milyen ízű? 

V.Gy. Creative Commons License 2023.11.20 0 0 13556

Király ez a videó, ez nem kérdés. Nem is tudtam "letenni". Végig kellett néznem. Mennyire tudja már, mit hogy honnan kell kivágni. Nagyon jó. Lebilincselő --- bár azt soha nem gondoltam volna, hogy egy disznószétszedős videóra valaha ilyent mondok. :-) :-O :-)

Előzmény: Boarhunter (13554)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.20 0 0 13555

Sok eszközt nem kell cipelnie hozzá. ;)

Előzmény: Boarhunter (13554)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.19 0 0 13554

Érdekes...

https://youtu.be/wn02Ocdahqo?si=oArgTJ7B18ULgVU9

 

Nem spilázza túl az öreg. Egy vadászkés, laza mozdulatok, de látszik, hogy tudja, mit csinál.

LAR-533 Creative Commons License 2023.10.19 0 0 13553

Sziasztok! Esetleg nincs valakinek eladó 9x27 tempo? Vevő lennèk rá! 

atp Creative Commons License 2023.09.10 0 0 13551

Milyen húsdarálót vegyek?

Évi 1 disznótor + alkalmanként őz kolbász.

100 eFt-alatt szeretném megúszni, de látatlanban nem vennék, inkább kérdezem akinek tapasztalata van.

 

Gzsm Creative Commons License 2023.08.02 0 0 13550

Sziasztok! Ha jól emlékszem, valaki régebben keresett itt ilyet: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164976472&t=9243820

Gzsm Creative Commons License 2023.07.22 0 0 13549

Köszönöm!

Előzmény: Boarhunter (13548)
Boarhunter Creative Commons License 2023.07.22 0 0 13548

Tíz kiló húshoz 18dkg sót rakok sütökolbászba, micsbe.

Előzmény: Gzsm (13547)
Gzsm Creative Commons License 2023.07.21 0 0 13547

Sziasztok! Grillkolbászba vélemenyetek szerint mennyi sót érdemes tenni? Én 2 deka/kiló húst alkalmazom, az asszony szerint sós. Szerintem meg nem (az igazsághoz tartozik, hogy én szeretem a sört)...

nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 13546

Köszi.

Előzmény: lala1961 (13543)
Gzsm Creative Commons License 2023.05.07 0 0 13545

Meg a szőr, sz@r... :-)

Előzmény: lala1961 (13544)
lala1961 Creative Commons License 2023.05.07 0 0 13544

Üdv ! Gondolom itt a malacsikojra gondoltál !:D

Előzmény: 3rde2 (13542)
lala1961 Creative Commons License 2023.05.07 0 0 13543

Üdv ! Nem minden csont/porc melléktermék (levesekbe ,később a kutyáé),de kb 10-20% amit általában "veszteségnek"számolnék !:-) 

Előzmény: nyuggerfarhat88 (13541)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2023.03.26 0 0 13541

Kérdezném ha valaki ért hozzá vagy kiszámolta esetleg hentes a szakmája.

140kg-s sertésnek / ből mekkora a csont/porc/bél/tartalom veszteség kg-ban?

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.11 0 0 13540

Én is ezt írtam, a hűtés a fontos, nem a várakozás. Nem az a lényeg, hogy elteljen x óra, hanem, hogy lehűljön adott hőfokra.

Előzmény: Popenka (13536)
Popenka Creative Commons License 2023.03.10 0 0 13539

ó igen a lényeg maradt le: nem a fertőzés a gond, hanem savanyodik, ecetesedik a hús, ha melegen fagyasztják, azaz, ha túl lassan hűl le, a későbbi élvezeti értékét nullázza

utána lehet ennek nézni...

Előzmény: Popenka (13536)
Popenka Creative Commons License 2023.03.10 0 0 13538

féldisznó meg minden esetben hűtőkamrából kerül forgalomba, alig fagypont fölött tárolva, helyi hentesnél helyben bontva,

persze ezért nem olyan féldisznót se venni, mint frisset vágni, de ne ragozzam már ezt a témát

van valami húsipari biztonsági tankönyvem valahol, nem keresem elő, abban szerepelnek ezek a "húshibák" fajokra lebontva

Előzmény: Popenka (13537)
Popenka Creative Commons License 2023.03.10 0 0 13537

jobb helyen, iparban ezért használják a gyorsfagyasztó gépeket, sokkolókat

Előzmény: Popenka (13536)
Popenka Creative Commons License 2023.03.10 0 0 13536

pedig a nyugger nem mond hülyeséget

 

ha a meleg húst zacskózod és fagyasztod házi fagyasztóban, akkor a külseje fagy meg gyorsan

ez pedig egyúttal a jég fizikai tulajdonságai miatt, hőszigetelő réteget képez

tehát a hús belseje sokáig marad meleg, anaerob, főleg, ha egyszerre belebszák a mélyhűtőbe az egész desznyót

 

tiszta vágásnál nem érdekes ez a dolog, de ugye...

 

a lényeg tehát, hogy meredjen meg a hús, szobahőre vagy még hidegebbre, aztán fagyó

eközben nem fog romlani, nem sok ez az idő

 

de a legfontosabb, hogy minél gyorsabban pecsenyét kell sütni, és toroskáposztát! :)

Előzmény: öreg_néne_b (13534)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!