Keresés

Részletes keresés

kvpanna Creative Commons License 2019.05.21 0 0 402

Szia! Lenne egy olyan kerdesem, hogy baratmom orosz. Beadta mar a meghivo levelemet es ezen a hetfon kellett volna kuldeniuk nekem elvileg emailban. De nem kaptam semmit se a Belga baratnom. ilyenkor mi van? Julius 1-sejen utazunk es 10 napot vesz igenybe a kiallitasa. 

Előzmény: Tuzorke (384)
quad Creative Commons License 2019.05.18 0 0 401

Én nem tudom, honnan veszed azt hogy lazábbak lettek a rendőrök. Én már 2017 előtt is hallottam kamionosoktól több száz ezer forintos büntetésekről, amiről hivatalos számlát is adnak, tehát nem zsebbe megy.

 

A tűzön vízen keresztül teljesítendő "birságolási terv" oly annyira elfajult az utóbbi időben, hogy a rendőrök már maguk találnak ki kisebb szabálysértési eseményeket melyekhez nem létező, vagy halott elkövetőket írnak be, akik helyett maguk a rendőrök fizetik be a bírságot. (!)

 

Ha most a vezetőség kitalálja, hogy az adott héten, hónapban X illegális határátlépőt kell elfogni, akkor te ott nem magyarázod ki magad sehogy.

Előzmény: csep8888 (400)
csep8888 Creative Commons License 2019.05.18 0 0 400

Át lehet menni, mindenki maga dönti el, hogy megy. Orosz tudással, mindent ki lehet magyarázni. Ott se már a régi GAI időszak van, a DPS sokkal lazább és elnézőbb.

Előzmény: rutthin (399)
rutthin Creative Commons License 2019.05.18 0 0 399

Az a helyzet, hogy lehet hogy átcsúszol a Belarusz-Orosz határon, de utána ha Oroszországban csak egy rendőri igazoltatásnál kiderül, hogy nem a "hivatalos" határon léptél be, akár börtönbüntetést is kaphatsz! Van ugyanis a vízumon egy azonosító, amit ha beüt a rendőr a gépébe, akkor kiderül belőle, hogy hol léptél be (vagy nem...), meg hogy hova érvényes a vízum. Szóval szerintem nem érdemes kockáztatni.

 

Előzmény: quad (398)
quad Creative Commons License 2019.05.17 0 0 398

Utána néztem: A magyar Konzuli szolgálat honlapja szerint a belorusz-orosz közúti határt hivatalosan továbbra sem léphetik át harmadik ország állampolgárai.  

 

Én is tudom, hogy jó szóval és főleg jó pénzzel sok mindent el lehet intézni Oroszországban, de azért ez elég rizikós, mert ha nem, akkor elég sokat kell kerülni.

 

 

 

 

Előzmény: csep8888 (394)
rutthin Creative Commons License 2019.05.17 0 0 397

Nekem símán működik, most próbáltam...

Először regisztrációt kell csinálni, ha ez meg van, akkor lehet venni a jegyeket! Csináld meg, aztán-ha nem megy-leírom, hogy tudsz jegyet venni!

Előzmény: kisslac (396)
kisslac Creative Commons License 2019.05.16 0 0 396

Az RZD oldalán próbáltam meg venni jegyet Szentpétervárról Moszkvába. Amikor az adatokat kell bevinni kér középső nevet az oldal és az nekem nincs. A másik, hogy nem lehet kiválasztani az okmány típusánál külföldi útlevelet. Te hogyan oldottad meg a vásárlást? Tudsz segíteni?

Előzmény: rutthin (389)
Apama Creative Commons License 2019.05.15 0 0 395

Sziasztok! 

 

Mennyivel korábban lehet beadni a vízum kérelmet? Augusztusban utazunk, márciusban már megvolt szállás, repjegy, biztosítás, kitölöttük a dokumentumot, csináltunk fotó, foglaltunk időpontot, majd a "kedves" ügyintéző közölte, hogy ez még túl korai és menjünk vissza később... :) 

Amikor megkérdeztük, hogy mégis mikor? "Hát később" ... és kérte a következőt. 

3 hónappal indulás előtt már befogadják a vízumkérelmet? 

 

csep8888 Creative Commons License 2019.05.15 0 0 394

Szerintem meg mindig minden megoldható az oroszoknál, csak hozzáállás kérdése. Volt, hogy nekem is, mondták, hogy itt nem lehet, kilépni vagy belépni. Én mondtam, hogy van időm, és a türelem mindig meghozza a hatását. Extrém eseteket is sikerült kimagyaráznom. Elhagytuk a kocsi forgalmiját Lengyelországban és oda vissza forgalmi nélkül be tudtunk lépni és kilépni a kalinyingrádi Oroszországból. Igaz, sok magyarázkodásba és időveszteségbe telt, de megoldottuk. 

A poszt-szovjet világban még sokkal emberségesebbek és sok minden megoldható, csak előszőr nagyon kemény falakba ütközöl.

Előzmény: quad (393)
quad Creative Commons License 2019.05.15 0 0 393

Én, mint írtam mostanában nem jártam arra, de az tudom, hogy durván 2015 környékétől kezdve még diplomatákat, sőt egy afrikai nagykövetet is fordítottak vissza az orosz-belorusz határon, ráadásul nem csak közúton, hanem a moszkvai reptereken is. Amennyire tudom, a reptereken már megszűnt ez a baromság, de a közúti helyzetről nem tudok. 

 

Ráadásul az autó ki és bevitelével is voltak (lehetnek?) problémák. Konkrét eset volt, hogy egy társaság Lettország felől lépett be Oroszországba, ahol csak az orosz vízum érvényessége szerinti ideig vették vámelőjegyzésbe a gépkocsijukat. Érdekes módon gond nélkül átengedték őket Belorussziába. A probléma viszont a belorusz-lengyel határon történő kilépésnél jött, mert el akarták kobozni a gépkocsit, mivel nem hagyta el a vámelőjegyzés szerinti határidőre a vámszövetség területét. Csak a minszki konzulátus közbelépése mentette meg őket.

 

Azt is megjegyezném, hogy azzal is gond lehet, hogy ha nem az vezeti az autót akinek a nevére a vámelőjegyzés szól, hanem a társaság egy másik tagja, beleértve a családtagokat is (!) Ennek szintén lehet elkobzás a vége.

Előzmény: csep8888 (392)
csep8888 Creative Commons License 2019.05.15 0 0 392

Ezzel minden évben próbálkoznak. Először 2008-ban szivattak ezzel, de amióta létrehozták az eurózsiai vámúniót mégjobban. Én azért is járok Ukrajnának, de a fehérorosz-orosz határon is minden esetben eddig átengedtek, de kell valamikor fél óra győzködés (orosz tudás szükséges). Én nem preferálom a Lettországon keresztüli utat, sokkal hosszabb és drágább, minden gáz, benzin, gázolaj. Annál sokkal olcsóbban is kilehet jönni egy alacsony fogyasztású hibriddel, mert én egy benzines egyterűvel kalkuláltam, ami el van gázosítva. Itthon 100km megtétele kb. 2400 Ft, kint Oroszországban 1200Ft/100 km vagyis a fele.

Előzmény: quad (391)
quad Creative Commons License 2019.05.15 0 0 391

Mostanában autóztatok Oroszországba Belorusszián keresztül?

Én utoljára 2017-ben jártam arra, de akkor külföldi nem léphette át az orosz-belorusz határt, mivel - orosz értelmezés szerint - ott nincsenek nemzetközi határátkelők.  Azóta megszűnt ez a hülye rendelkezés?  

Előzmény: csep8888 (390)
csep8888 Creative Commons License 2019.05.15 0 0 390

Saját tapasztalatból a legolcsógg kijutás Oroszország, Moszkvába, vagy célpontra autóval. Igaz egy-2 főre nem a leggazdaságosabb, de 4-en 5-en mindenképpen nagyon olcsó kijutni. Mi egy 7 személyes Mazda MPV-vel szoktunk utazni, ami LPG gázos. Oda-vissza maximum 80.000 Ft-ból megjárom, fehérorosz, vagy ukrán tranzitszállással együtt. Úgy hogy benne van a fehérorosz autópályadíj is. Lehet menni Ukrajnán át, már arra is sok főút jobb minőségű. Az ukrán-orosz határon sincsen fennakadás. Dízel és benzines kocsival is szerintem 100.000 Ft-ból megjárható oda-vissza. Vagyis nekünk 5 fő esetén max. 20.000 Ft/fő a retúr út, és kint is mobilisak vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy a repüléssel ártunk legjobban, a környezetünknek. Repülés után tömegközlekedésre vagyunk utalva. Igaz Moszkva nagy város, és  sok a dugó, de, azért sok helyre kényelmesebb kocsival menni, mint a trolival, vagy metróval, de időszak függő. Valamikor tényleg érdemes letenni a kocsit.

rutthin Creative Commons License 2019.05.15 0 0 389

Az RZD oldalán vegyed a vonat jegyeket, mert az a legolcsóbb! Más oldalakon is lehet venni, de minden közvetítő jutalékot számol. Az árak a szezontól, kihasználtságtól is függenek, indulás előtt is vehetsz jegyet, de viseled annak kockázatát, hogy elfogynak a helyek, vagy csak rosszabb minőségű helyet kapsz.

Előzmény: vanequr (388)
vanequr Creative Commons License 2019.05.15 0 0 388

Sziasztok!

Júniusban Moszkvából szeretnénk elutazni az Arany Gyűrű városaiba, főleg vonattal. A vonatjegyeket meg kell előre venni, vagy indulás előtt is lehet? A jegyárak meddig változnak/növekednek? (kora tavasszal sokkal olcsóbb árakon láttam). Melyik oldalt ajánljátok a jegyelővételhez, mert itt is különböző árakat láttam (pl. tutu.ru, ill. pass.rzd.ru). Kösz a segítséget!

Tuzorke Creative Commons License 2019.04.02 0 0 387

Szia! A vízum kérelem beadásnál nem gondolom, hogy problémát jelentene az, hogy a repjegy egy nappal korábbra szól, mint a vízum várható ideje. Szerintem be se kell mutatni, tőlem legalábbis még sosem kérdezték meg, hogy mivel fogok utazni, pedig jöttem már párszor. Amúgy meg nem értem, hogy minek neked repjegy olyan napra, amikorra nincs vízumod? A határőr biztos kiszúrja és azzal a géppel nem fog kiengedni az országból. Repjegy átírás más időpontra kb 30% veszteséggel megy, én a helyedben a vízumot igazítanám a jegyhez. Ne költs feleslegesen és érezd magad jól! 

Előzmény: JÓZSEF5010 (383)
quad Creative Commons License 2019.03.15 0 0 386

Én csak azzal egészíteném ki az elöző hozzászólást, hogyha bárkinek, bármilyen Oroszországgal kapcsolatos infóra van szüksége, felejtse el a Guglit, és inkább a Yandexet használja.

A Yandex megérti a latin betűkkel beírt orosz szavakat is, de ért angolul is.

Előzmény: Tuzorke (385)
Tuzorke Creative Commons License 2019.03.15 0 0 385

Sziasztok! Beeline SIM kártya vásárlás

   Kiegészítés a 377-es bejegyzéshez és válasz 381-re József5010 kérdésére

Üzletek: A repterek közül úgy hallottam Seremetyevón van üzlet az F és az E terminálokon is, de saját szemmel még nem láttam őket. Domogyedevón is van, de mindössze csak egy szerény pult az érkezésnél. A földszinten az utaskijáróval szemben keresd! Vnukovón szerintem nincs, de Moszkvában a körgyűrűn belül viszont már minden utcasarkon van üzletük. A Gugli mellett barátkozz a Яндекс webkergetővel is, sokat tud a témában, nézd csak meg itt! yandex.ru/maps Be is rakják neked természetesen a telóba, a kártyát, de te is meg tudod csinálni az aktiválást, nem egy ördöngősség. Jön egy SMS, hogy elindúlt a folyamat, meg amikor vége van akkor is. Nekem húsz percet írtak az üziben, de nem volt 5 sem és már működött is.

Árak: Taifacsomagot válassz az ízlésed szerint! A Vszjomajo 1 (ВСЁмоё 1) nem is rossz! Napi díja, ha most veszed a neten, akkor 6,66,-Rub három hónapon át, aztán 13,33 lesz. Alapból 5 Gb net, 200 perc teló és 300 SMS havonta a normája, de a beszélgetés és net arányát bármikor állíthatod rajta. Én is nemrég vettem 250,-Rub-ért üzletben ezt az összeállítást, te meg próbáld ki a netes variációt itt! moskva.beeline.ru Mit veszíthetsz? Nem kerülhet ezer forintba az egész. Könnyen megjegyezhető számot is választhatsz külön, a kártyát meg kérd például a Jugo Zapadnaja (Юго-Западная) metrónál levő Avenue plázába mire megérkezel! Просп. Вернадского, 86/А a cím. Oda meg be is tudsz menni érte a 911-es helyi járatú busszal egyenesen a reptérről 55 Rub-ért. Matekozz csak egy kicsit! Több mint 5 hétig elég az induló összeg és ha a hónap vége felé váltod ki, akkor is megvan mindjárt a teljes kereted, elsején meg már kapod is újra az egészet. Miután lefogyott a pénzed, még 90 napig élni fog a számod, bármikor feltöltheted. Nem mondhatod, hogy rossz buli! A korábbi ajánlatom még mindig él, tudok kölcsönadni két telót kártyával együtt. Keress mailen, ha érdekel! Ne költs feleslegesen és érezd magad jól!

Korábbi hozzászólásaim:

384 Vízum vadászat

380 Orosz vízum

379 Moszkva Tömegközlekedés

378 Moszkva, Libegő

377 Kommunikáció Moszkvában

376 UPC Wi-Free (Moszkvában még nem találkoztam vele)

346 Libegő, új metró körgyűrű, Trojka kártya

349 Buszjegy Vnukovón

335 Utazás Сергиево Посад-ba

Tuzorke Creative Commons License 2019.03.15 0 1 384

Sziasztok! Vízum vadászat

   Egyvalami nagyon meghatározó az oroszoknál, vagy pénzed van, vagy barátod! A barát, ugye mindent elintéz neked ingyen, pénzért meg sok mindenre hajlandók az emberek. Nem túl jó a helyzet, ha egyik sincs, de akkor sem kell még a sírodat ásni, hiszen neked is van két orrlyukad! Sokat foghatsz a költségeken, ha magad jársz utána a dolgaidnak, egyszerűen csak tedd oda magad!

Vízum szerzés: Megy többféleképpen, például meghívólevéllel, vaucher és szállás visszaigazolás birtokában, vagy utazási iroda segítségével, esetleg céges meghívással, vagy kiküldetéssel. Túristaként nyílván az első variációk jöhetnek be neked és fogadni mernék, hogy akkor lesz a legolcsób, ha személyesen intézel mindent.

Privát meghívó levél: Olcsó, de egyben a legmacerásabb megoldás. Nehéz hozzájutni, mert a meghívó félnek szinte tűzbe kell érted tennie a kezét. Vállalnia kell egy nyilatkozaton, hogy számodra szállást és teljes ellátást biztosít a kiutazás teljes idejére. Vállalnia kell továbbá az esetleges orvosi ellátás, rendvédelmi bírságok és még a kényszer hazautaztatás költségeit is, tehát sürgősen kezdjél el barátkozni, ha ilyet akarsz! A meghívó levél ára egyébként 800,-Rub pillanatnyilag, elkészítési határideje 20 nap és haza is kell juttatni, mert csak az eredetivel mehetsz a követségre vízumért. Postán nem ajánlom a küldést, mert az enyém legutóbb egy hónap és tizenkét nap alatt ért haza. Egy postai dolgozó szerint az orosz vámosoknak ugyanis nincs ügyintézési határidó megszabva, addig ülnek egy küldeményen, ameddig akarnak.

Vaucher: Ez tulajdonképpen a privi meghívó levelet helyettesíti. Az orosz utazási irodák árulják, működik és villám gyors, pár perc alatt megvan a neten. Gugli gondolom neked is a barátod, de itt van a fórumozók által is kipróbált két lap: travelrussia.su és a visa.llcentre.ru Ma néztem őket, az elsőnél egy útra 899,-Rub, kettőre 999,-Rub az ár, a másodiknál a két hetes meg csak 600,-Rub.

Szállás: Foglalnod kell a vaucher mellé szállást is! Megteheted akár itt: booking.com

Nincs tapasztalat, hogy mennyire szőröznek ezzel. Elvileg hosszabb utazáshoz bekérhetik a teljes időre kifizetett szállás igazolást is, de én még nem hallottam ilyen esetről. Mindenesetre olyat keress, ami megfelel az ízlésednek és ahol a teljes foglalási árat visszafizetik, ha mégse jönne össze az utazás valamiért, vagy ha eleve nem akarsz majd ott lakni náluk! Nem illik ebbe a topikba, mert nem épp a legolcsóbb, de jó tapasztalata volt az egyik fórumozónak itt: gardenringhotel.ru Az itt töltött 5 éjszakája 26.000,- rúbeljébe került egy hónapja.

Utazási iroda: Erről inkább nem írok itt. Mindent elintéznek neked, csak vigyél egy jó zsíros bankártyát a megbeszélésre! Az illendőség kedvéért egy a sok közül: rusturizm.hu

Utasbiztosítás: Nos, ha a fentiek közül valamelyik megvan, akkor még nem dőlhetsz hátra, mert biztosítás is kell! Köss gyorsan egyet akár a neten valamelyik elfogadott biztosítónál, mert a számát rá kell írjad a kérelem adatlapra! Velem az Uniqa nagyon rendes volt, kb. 600,-Ft/nap Kalkuláltass akár itt: uniqa.hu/utasbiztositas

Kérelem adatlap: A kérő lapot be kell előre küldened elektronikusan is. Kitöltheted oroszul, vagy angolul itt: visa.kdmid.ru Mivel vízumot Pesten és Debrecenben is kérhetsz, ezért oda küldd, ahol számodra kedvezőbbnek tűnnek a feltételek! Azért figyelj, mert ha meghívó leveled van, akkor azt hiszem csak abba a városba küldheted, amelyiket a meghívón megjelöltek ügyintézésre. A vaucherrel viszont mehetsz mind a két helyre.

Árak: A város választás után megint van két lehetőséged, vagy ügyintézési felár nélkül akarod a vízumot, vagy benyeled a plusz költségeit. Az alap vízum konzuli ára 50 dollár, vagy annak megfelelő forint. 10 nap alatt megvan, vagy akár aznap is 100-ért, de ügyintézési felár nélkül csak a pesti követségen, a Bajza 34-ben kapod meg. A konzuli díjakról hirtelen csak ezt a 2017-es táblázatot találtam, de szerintem most is ennyi, letöltheted innen: docplayer.ru

Felárasan küldheted az adatlapot, mind a pesti, mind a debreceni visa centrumokba. Gondolom az árak egyformák mindegyik helyen, de friss, tegnapi info szerint Debrecenben 19.025,-Ft a fizetnivaló. Arra figyelj, hogy a pesti konzulátus nincs nyitva minden nap és ide leghamarabb májusra kapsz időpontot, ha most foglalsz! Minimum két utad lesz, a beadás és az átvétel, így az utazási költség is lehet döntő. A visa centrum ennél jóval rugalmasabb, tavaly egy nap alatt megcsinálták nekem az Andrássy 100. alatt. Csak beszóltam telón reggel, aztán mehettem is. Ügyeskedj te is! Ne költs feleslegesen és érezd magad jól!

Korábbi hozzászólásaim:

380 Orosz vízzum

379 Moszkva Tömegközlekedés

378 Moszkva, Libegő

377 Kommunikáció Moszkvában

376 UPC Wi-Free (Moszkvában még nem találkoztam vele)

346 Libegő, új metró körgyűrű, Trojka kártya

349 Buszjegy Vnukovón

335 Utazás Сергиево Посад-ba

JÓZSEF5010 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 383

 Kérdésem:   A vízum kérés beadásánál  nem szúrják ki ,hogy a repjegy 1 nappal korábbra szól,mint  a szállás  és a megjelölt  konkrét időszak tól-ig a vízum kérő lapon?

Előzmény: Tuzorke (380)
PSB fan Creative Commons License 2019.03.14 0 0 382

"Kiváltásától csak olyan kivételes esetben tekintenek el a hatóságok, mint például egy foci VB időszaka."

 

De jó is volt, lehetne ilyenből több.

Előzmény: Tuzorke (380)
JÓZSEF5010 Creative Commons License 2019.03.14 0 0 381

Elismerés és köszönet illeti  a hozzászólásaidat. Én is készülök  Moszkvába4-5 napra. Véleményed szerint ,ha csak internetezésre használom 95 % -ban a megvásárolt  SIM kártyát ,milyen csomagot válasszak hozzá ?? A SIM kártya aktiválását,a boltban kérésre elvégzik?? A  Vnukovo-i repülőtéren tudok vásárolni ilyen kártyát?

Előzmény: Tuzorke (376)
Tuzorke Creative Commons License 2019.03.13 0 1 380

Sziasztok! Orosz vízum

   Mint tudjuk Oroszország vízumköteles ország, tehát nélküle nem megy a beutazás. Kiváltásától csak olyan kivételes esetben tekintenek el a hatóságok, mint például egy foci VB időszaka.

Vízum fajták: Lehet kérni egy útra, kettőre, vagy korlátlan számú utazásra is. Lehet egyszerű, legfeljebb 90 napra, lehet turista maximum 30 napra, de lehet egy éves is mondjuk letelepedési szándékkal, vagy akár hosszabb is például kinti tanulás, munka esetén. Alapesetben 50 dollárnyi forintért veheted meg bármelyiket, ha megfelel a 10 napos ügyintézési határidő, de megcsinálják egy százasért 3 napon belül, vagy akár aznap is, ha nagyon sürgős és van bent éppen aláírásra jogosult személy a konzulátuson. Érvényesége annyi nap lesz, amennyire kéred, de elvileg legfeljebb 90 napra kérheted, ha csak nézelődni mégy. Ennél hosszabb, egy év, vagy több időre elvileg csak munkavállalási, tanulási, vagy letelepedési szándékkal beadott kérelemre kaphatod meg. Persze azért trükközhetsz egy kicsit, ha ilyen hosszú kell, mert, ha például azt mondod, hogy kvótás letelepedési szándékod van, akkor kaphatsz egy éves korlátlan utazásos engedélyt akkor is, ha egyébként eszed ágában sincs ilyen kérelmet kint beadnod. Ilyen vízummal meg akár mindennap röpködhetsz oda vissza az egy éven belül, de arra figyelj, hogy bármikor, amikor kimégy, akkor attól a naptól visszafele számított 180 napos intervallumon belül összesen 90 napnál nem lehetsz többet kint, mert rád nyomnak rögtön egy kis adminisztratív bírságot, vagy esetleg ki is tilthatnak egy időre az országból!

Kérelmet két városban, Budapesten és Debrecenben adhatsz be a vízum centrumokban személyesen, vagy meghatalmazott segítségével, vagy esetleg Pesten a követségen is kiszolgálnak. Többek szerint Debrecenben nincs ügyfélfogadás az ottani konzulátuson vízum ügyben annak ellenére, hogy honlapjukon az intézhető ügyek listájában szerepel. Valószínű, hogy tényleg nincs, mert a debreceni időpont foglalásra kattintva a visa centrum lapjára kerülsz, ami helyileg a Miklós u. 5-13 Fszt. alatt van, a konzulátus címe meg Arany János u. 1. Most próbáltam ki, de nézd meg te is!

- Budapest Követség itt: http://www.hungary.mid.ru/hu/

- Budapest Konzulátus itt: http://budapest.kdmid.ru/

- Debrecen, Főkonzulátus itt: https://debrecen.mid.ru/ru/

- Visa Centrumok meg itt: https://vhs-hungary.com/

A gond csak annyi, hogy ingyenes ügyintézés úgy tudom egyedül csak a pesti követség konzuli osztályán az Andrássy útról nyíló Bajza utca 34. szám alatt van. A vízum centrumokban meg ügyintézési díj is van. Nekem 8.500,- forint felárat is számoltak legutóbb a követség melletti irodában, az Andrássy 100.-ban a Bajza másik oldalán.

Még annyit, hogy a követségen baromi nagy a sor, a ma foglalható legközelebbi időpont május 6., tehát esélyed csak akkor van ide bejutni, ha időd mint a tenger! Arra figyelj még, hogy a vízum lejáratának utolsó napján 24:00 óráig lépjél ki az országból, ha nem akarsz gondot magadnak. Én például mindig egy nappal előbbre veszek repjegyet, hogy rendben legyen minden akkor is, ha nem szállna fel a madár valamiért időben. Megbízható legyen az autód és a vonatnál is sasold a menetrendet, hogy mikor léped át vele az orosz határt befele is, meg kifele is! Ne költs feleslegesen és érezd magad jól!

 

Korábbi hozzászólásaim:

 

379 Moszkva Tömegközlekedés

378 Moszkva, Libegő

377 Kommunikáció Moszkvában

376 UPC Wi-Free (Moszkvában még nem találkoztam vele)

346 Libegő, új metró körgyűrű, Trojka kártya

349 Buszjegy Vnukovón

335 Utazás Сергиево Посад-ba

 

Tuzorke Creative Commons License 2019.03.11 0 1 379

Sziasztok! Moszkva Tömegközlekedés

   Én elégedett vagyok vele. Lehet utazni vonattal, hajón, elektricskán, buszon, villamoson, trolin, egysínűn, drótkötélpályán és a metrón is attól függően, hogy éppen mihez van kedved, de akár bringázhatsz is egyet a belvárosban. Mi kell még? A jegyárak is barátságosak, kis színes papírkártyákat lehet venni a pénztárakban, vagy a sofőröknél egységes áron és azokat kell odanyomkodni a járműveken elhelyezett automaták oldalán látható sárga körökhöz. Megszűnt a tekerős korlát az első ajtóknál, most már bármelyik ajtón fel lehet szállni. Az idei áremelés és pár bérlet kivonása után az alábbi lehetőségek maradtak:

- Egységes vonaljegy 1 - 2 - 60 útra 55 - 110 - 1.900-Rub-ért

- Egységes bérlet 1 - 3 - 30 - 90 - 365 napra 230 - 438 - 2.170 - 5.430 - 19.500-Rub

- Egységes bérlet 1 naptári hónapra 2.770,-Rub, maximum 70 utazás erejéig

- Egységes bérlet 90 percre 59,-Rub többszöri átszállással

- Csak felszíni közlekedésre jogosító TAT (Troli, Autóbusz Tuja) jegy 1 útra 45,-Rub, ugyanez 30 napos bérletben 1.140,-Rub

Ezen kívül fizethetsz mobileszközökkel, vagy mindezeket felrakathatod a helyiek között nagyon népszerű Trojka kártyára is, ha nem akarsz annyit szemetelni. Azt kell tudni róla, hogy 50,- Rub a kiváltási ára és vissza is adhatod, ha már nem kell. Rá tudják tenni neked a vonaljegyeket is, meg a bérleteket is és még egy csomó másra is használható. Dobhatsz rá pénzt például csak úgy „Кашилок" (kasilok pénztárca) üzemmódra is, így akár öt évig is eláll rajta, ha nem használod fel előbb. Először a fix utazásokat fogyasztja érvényesítéskor, ha mindegyik részen van pénz, aztán a kasilokot. A kasilokkal egy út 38,- Rub, de ha másfél órán belül többször is átszállsz, buszról metróra, vagy fordítva, akkor az első átszállás 21,-Rub lesz, a többi meg ingyenes, tehát 59,-Rub/1,5 óra. A metrón egy érvényesítéssel végigjárhatod az összes vonalat, ideértem a 14-es új metróra, az МЦК-ra való átszállást is. Itt ugyan elővárosi, légkondis, WiFi-vel felszerelt kocsikkal találkozol majd, de ne lepődj meg! Ez is a metró része, még akkor is, ha az átszállási pontokon ki kell jönnöd egyenesen az utcára. Kasilokos üzemmódban az érvényesítés után 7 percet kell várni, hogy ugyanannál a bejáratnál mégegyszer le tudd húzni a Trojkát, míg az egységes bérleteknél ez a várakozási idő 20 perc, hogy be ne engedd a fél várost. A kasilokkal több helyen fizethetsz is, például múzeumokban, koripályákon, helyközi vasúton, a libegőn, vagy bérelhetsz vele akár bringát is, de van a kombinált Trojka/Sztrelka változat is, amivel még felszállhatsz a helyközi buszokra is. A dizájnra is figyeltek az alkotók, a hagyományos, kék trojkás kártyák mellett láttam már tigriseset is, de van belőle kulcstartó, gyűrű, matrica ... stb., az enyém például egy karkötő.

- A Trojkáról tudj meg többet itt: https://troikarta.ru/

- A távolsági  menetrendeket nézegesd itt: https://www.tutu.ru/,

- A helyi felszínit itt: http://www.mosgortrans.ru/routes/,

- A metrót meg itt: http://mosmetro.ru/metro-map/ 

Az ellenőröktől ne parázz! A vasútállomásokon, reptereken átvilágítanak minden csomagot, ez természetes, de a metróban, áruházakban is vannak ilyen gépek több helyen, fémdetektoros kapuk, meg kézi keresős biztonsági őrök. Teszik a dolgukat, gyorsan végeznek, nincs értelme szívózni velük! A metróban csak a bejáratoknál vannak figyelő emberek, ha bejutottál egyszer, akkor lent már nem fogsz ellenőrrel találkozni, senkit nem érdekel hogy kerültél oda. A felszínen viszont gyakran jönnek kis műszerrel a nyakukban, ami kimutatja, hogy mikor érvényesítetted a jegyedet. A büntetés azt hiszem 1000,-Rub, ha nincs érvényes jegyed és 2.500,-Rub, ha más, névre szóló kedvezményes szoc kártyájával kapnak el. Ne költs feleslegesen és érezd magad jól!

Tuzorke Creative Commons License 2019.03.11 0 1 378

Sziasztok! Moszkva, Libegő

Még nem próbbáltam ki, de attól még létezik a moszkvai libegő! 2018.11.27.-től üzemel. A Luzsnyiki (Лужники) stadiontól megy fel a Moszkva folyó felett a Lomonoszov egyetem felé a Vorobjovi góri (Воробьевы горы) nevü dombra. 720 m hosszú és 1.600 fő/óra a kapacitása 35 db 8 fős kabinnal. Orosz neve Московская канатная дорога, azaz Moszkvai drótkötélpálya.

Сергей Собянин polgármester is megáldotta, itt megnézheted: https://www.mos.ru/mayor/media/video/6873057/

2018.12.27.-ig ingyenes volt, most viszont ennyiért mehetsz vele:

Felnőtt jegy hétköznap egy útra 200,- Rub, oda - vissza 350,- Rub,

Hét végén, ünnepnapon egy útra 250,- Rub. oda - vissza 400,-Rub.

Gyereknek 6 éves korig ingyenes, 7-14 év között egy útra hétköznap 150,-Rub, oda - vissza 250,- Hét végén, ünnepnapon 200,-Rub, oda - vissza 350,-Rub. Lehet fizetni Trojka bérlettel is, ha "кашилок"-ba tettél rá pénzt. Nyitva: Hétfő 16:00 - 22:00, Kedd-Vasárap 12:00 - 22:00 óráig, menetidő kb 5 perc. Elővételben itt vehetsz jegyet: http://srkvg.ru/#/ Ne költs feleslegesen és érezd magad jól!

Tuzorke Creative Commons License 2019.03.10 0 1 377

Sziasztok! A kommunikáció Moszkvában kiváló. Érdemes venni egy orosz kártyát a telóba és máris minden megoldódik. A kártya szabványos, a kívánt méretre tördelhető. Itt egy lehetőség például a Beeline szolgáltatótól: Új SIM 100,-Rub, a hozzá választható havi alapcsomag, a Vszjomajo1 meg napi 13,33,-Rub-ért megy alapáron, de most féláras akció van éppen. Naptári hónapra szóló lebeszélhető kerete 5 Gb net, 200 perc teló és 300 sms. Az a jó, hogy nem kell az egész hónapra eső díjat, 400,-Rub-ot befizetni mindjárt, hanem elgendő a minimális 150,-Rub feltöltési összeggel indítani és máris hozzáférsz az aktiválástól számított 11 napos intervallumon belül a teljes keretedhez. Rakhatsz rá több pénzt is persze, ha tovább maradnál kint, akkor addig működik, amíg le nem fogy róla a pénz. Arra figyelj, hogy a felhasználni nem kívánt összeget nem adják vissza és a keret is minden hónap végén lenulláz, a maradék nem vihető át a következő hónapra! Ja, a net, meg a teló kereted között viszont szabadon változtathatod az arányokat, egymásba átválthatók. Számolj csak! 100+150*4=1000,-Ft! Csak hozz egy két SIM-es, vagy egy másik telót és élvezd a szabadságot! Ha nagyon hajazol az occsóságra, akkor tudok kölcsönadni pár napra 2 db. Huawei Honor3-at kártyával együtt. A Beeline tarifacsomagokat meg nézd meg itt! Ne költs feleslegesen és érezd magad jól!

Tuzorke Creative Commons License 2019.03.10 0 1 376

Sziasztok! Az UPC Wi-Free tulajdonképpen egy bartel üzlet két UPC partner között. A dolog lényege, hogy az egyik kábeles szolgáltatással rendelkező partner megosztja a felhasználási helyén levő routerjét a nagyközönséggel, azaz elérhetővé teszi azt mások számára is és ezért cserébe Ő is ráakaszkodhat a lakóhelyétől távoli hasonlóan megosztott adókra. Az állomás UPC Wi-Free néven fog látszani megfelelő térerő esetén az elérhető vételkörzetében levő és WiFivel rendelkező mobil vagy stabil eszközök listájában is. Sajnos jelszó kell hozzá, amit a megosztó partner hoz létre a My UPC fiókjában. Amint megosztod a saját állomásodat és egy jelszó megadásával bekapcsolod a szolgáltatást a fiókodban, vagy szereztél egy ilyen ismerőst, aki megadja neked a jelszavát, máris használhatod a szolgáltatást. A megosztást csak modern, két egymástól független frekvencián sugárzó, modemmel egybeépített, a szolgáltatótól ingyen beszerezhető routerrel lehet megcsinálni. Egyszerre öt eszközzel lehet felcsatlakozni ugyanarra az állomásra idegeneknek, ugyanazzal a jelszóval meg csak három készülék mehet egyidőben. A letöltési sebesség 10 Mb/sec folyamatosan, korlátozás nélkül, elbírja a video klip nézegetést is. Magyarországon kb 400.000 előfizető használja már, de fel lehet kapcsolódni több helyen külföldön is. A megosztásnál arra vigyázzatok, hogy először az otthoni eszközökkel csatlakozzatok a saját wiFire és csak azután próbálgassátok otthon a freet! Így megmarad a prioritás, azaz a saját routeredre nem a freevel fogsz feljelentkezni és nem veszed el a helyet a többi csatlakozni vágyó elől. Mivel ma jó kedvem van, egy hétre adok jelszót, ha valaki ki szeretné próbálni. Ne költs feleslegesen, de érezd magad jól!

quad Creative Commons License 2019.03.08 0 0 375

Köszi, ma is tanultam valamit :-)

Előzmény: PSB fan (374)
PSB fan Creative Commons License 2019.03.07 0 0 374

Ez az UPC.

Külföldön is találkoztam sok helyen hasonlóval, hasonlóképpen működnek, az adott cég ügyfelei csatlakozhatnak rá. De valóban itt sem feltétel a SIM kártya, mert felhasználónevet, jelszót kér mikor rá akarsz csatlakozni. A félreértést az okozhatja, hogy sok mobilcégnél akkor lehetsz ügyfél, ha van SIM kártyád. De onnantól bármilyen eszközzel felcsatlakozhatsz az adott cég wifi hálózatára.

Előzmény: quad (373)
quad Creative Commons License 2019.03.07 0 0 373

Most már végkép nem értem miről van szó, az UPC-nek - tudomásom szerint - nincs SIM kártyája.

 

Tudnál adni valami linket arra, amire te gondolsz?

Előzmény: PSB fan (372)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!