Itt a rosszidő, felmerül az emberben, hogy multivitamin készítménnyel készíti fel a gyereke(ke)t, akár megelőzés, akár terápiás immunerősítés céljából.
De milyennel, mikor és egyáltalán? Érdekelnéneka tapasztalatok - remélhetőleg nem csak engem;)
hát nálunk ez a kérdés elég egyszerűen megoldódott: Csibe nagyívben kiköp mindenféle multivitamin tablettát. Az Ökonet-es bio, szintetikus cucc mentes, rémdrágát, meg a szintetikus, cukrozott Actival-t, meg nemjuteszembeamárkája, de Micimackós csodát is...
Ismertek folyékony multivitamint? Ha igen, az milyen ízű?
Na a listat szetdobta, de ertheto. Ebbol szerintem egyik sem alkohol.
Es egyik hatoanyaga sem vitamin (ezt nem direkt neked, csak lusta vagyok uj hsz-t nyitni), hanem asvanyi anyag es nyomelem (ami ugye szinten asvany csak kicsike mennyisegben.
Ja bocs, csak irtad, hogy szedted es nem szedted es beteg voltal amikor nem szedted, meg talan D nevu gyermeked vitaminpotlasarol is irtal, majd utananezek. Ez a topik arrol szol, hogy szedessunk-e vagy sem vitamint a gyerekkel. Szerintem, ami ezzel kapcsolatos, az belefer. Meg a ti igen szemelyes elmenyetek is. De persze nem eroszak :)
komolyan nem hittem, hogy a vitaminszedes is lehet csaladi titok... :)
Luci, az Activalban van D vitamin, szvsz vagy az egyiket add, vagy a másikat, és akkor már inkább a multi, de ez csak szvsz persze, de annak fényében, hogy Ákos bölcsibe jár és az tényleg megterheli az immunrendszert.
A gyogyszergyarak hasznarol egy gyogyszergyarast kellene megkerdezni, szvsz nem a vitaminokon keresik magukat halalra, kulonosen, hogy nem is annyira a gyogyszergyarak gyartjak a vitaminokat. A fejlesztes meg hat igen, sokba kerul, de a bevalt formulakat evtizedekig aruljak, azokon nem valtoztatnak, legalabb addig, ameddig le nem jar a licencdij es mas is gyarthatja a formulat.
Masreszrol nem mindegy, hogy valaki keres azon, hogy en jobban elek? Az elelmiszergyarto is keres, meg a vecepapirgyarto, az o hasznuk nem erkolcstelen? A hasznalt ujsagpapir is megfelel a celnak, nem? :)
Teljesen igazad van, nem normalis egesz eletunkben tablettat tomni vitamin formaban.
A normalis
-a vetesforgoval eloallitott novenyt enni,
-a novenyvedoszert nem tartalmazo zoldseget-gyumolcsot fogyasztani,
-a szabadon elo, kukoricat evo legalabb 1 eves tyukot enni,
-a lucernaval taplalt marhat enni,
-a forrasvizet inni (meg akkor is, ha a csapviz, csak a kojal altal megszabott merteket nem meghaladoan tartalmaz nehezfemeket es mergeket,
-finomitott kristalycukrot egyaltalan nem fogyasztani,
-naponta legalabb 1x 30 percre a normalis ketszeresere emelni a pulzusunkat,
-egyaltalan nem szivni benzingozt stbstbstb.
Amig ezek vannak, addig viszont valahogy potolni kell az ezek miatt hianyzo vitamint. Nem megnyugtato, hogy legalabb amig vitamint szedsz, nem vagy beteg? Nekem az lenne (bar en ezt nem tapasztaltam) De felre ne ertsd, nem akarlak vitaminevesre rabeszelni. :) meg semmire persze.
A gyógyszergyárakhoz nem tudok hozzászólni, csak idéztem a dokibácsinkat... Abban lehet igazad, hogy nem minden vitamint tudunk bevinni a táplálkozás keretein belül, de szerintem erre nem a multivitamin a jó megoldás, mert abban olyan vitaminok is vannak, amikből adott esetben bőven teljesíti mindenki a napi adagját.
Nekem egy kicsit az ágyúval lövünk verébre jut az eszembe róla.
Picit off talán:
Személy szerint én képtelen vagyok lenyelni ezeket az óriási vitamin tablettákat (fóbia), állandóan megakadnak a torkomon, nyelőcsövemben és szabályosan félek a bevételüktől.
Ja, a gyógyszergyárak óriási pénzeket költenek a kutatásra, fejlesztésre, de ez az összeg szerintem a vitaminoknál a legalacsonyabb, míg az idült betegségek kezelése folyamán felmerülő rengeteg mellékhatás miatt az ezekre készült gyógyszereket állandóan fejleszteniük kell. De ez szigorúan laikus magánvélemény!!
Adnám én a gyümölcsöt kocsiderékszám, de az én szemem fénye cseszik akár egy gerezdet is enni belőle. Talán még az almát úgy ahogy. Sokáig a Hohes C ment, azt meg megunta.
Levegőn élésen meg azt értem, hogy ma volt a kivétel, amikor a kedvenc milánói sertésbordája volt, persze a húst abból sem eszi meg, csak a paradicsomos tésztát, de általában az étkezések 80%-át otthagyja, és nem púpozom meg a tányérját. Ebben a évben konkrétan még egy kilót nem hizott, ill. ebben az évben sem, utoljára 1 évesen volt 12 kg körül, tavaly lett olyan 14, és most sem több ennél, bár nőtt 3 cm-t. Mielőtt félreértitek, nem akarok belőle kosarast, meg szumó birkózót sem nevelni, csak már én is keveslem az elfogyasztott ételmennyiségét.
Beteg tavaly ősz óta nem volt, kivéve, ja igen, mikor májusban bent voltam a kórházban és gondosan túlöltöztették, amitől persze kimelegedett és megfázott. Mondjuk ő a játszótéri gyermekközöségbe jár, ahol a különben bölcsibe, oviba nem vitt, mert beteg gyerekekkel van napi kapcsolatban. :)
Ez nem kényelmes hozzáállás egyáltalán, de hisz mindenki azt, amit akar, nem érdekel. :-)
Szedtem multivitamint, abbahagytam, beteg lettem, nagyon. Nem hiszem, hogy az lenne a normális, hogy vitaminokat tömök magamba egész életemben tabletta formájában...
Az enyem sem volt beteg mar pont egy eve, akkor is csak 1 napig. Es o szed vitamint hebekorba. Most rendszeresebben adom neki. Amikor a szuleimmel van, akkor Berest is kap, ok abban hisznek. Na most akkor adjunk vagy ne adjunk? :)
Miert nem? Nyers repa? Dani imadja. Nyers zellerszar, paradicsom, paprika, uborka, kaposzta, alig blansirozott brokkoli. Most nagyon a fellegekben jarok? Ezek otthon nincsenek ilyenkor? Gyerek tegnap csak ugy elkapott egy paprikat es megette (magyar, meg apu hozta).
Nem akarlak elkeseriteni, de van, hogy Dani az en adagom duplajat nyomja le, maskor meg nem eszik szinte semmit. 3 eves volt, mikor egyszer apam halat sutott, 5 db tengeri akarmit. Arra gondolt, 1 a gyereke, esetleg 2, neki meg marad 3. Semmi nem maradt neki, a gyerek siman benyomta a 300 grammnyi halfilet, krumplipurevel, uborkaval. Azota lelassult. :)
Az, hogy 1x igazan fogaravalo volt az ebed, meg nem ok aggodalomra szvsz. Meg mindig javaslom, ird a mennyisegeket :)