Évek óta elkerül bennünket a tako.ykór, mert csinálok 4-5 l pritaminlét (vámpírjuice) nyárvégén, és november-decembertől abból iszunk reggelenként 1-1 stampedlivel /pálinka helyett/.
Egyébként nagyon jó hatású, ha olcsó narancsból 2 reggelente 1 kilót kicentrifugálunk, fölengedjük azonos mennyiségű ásványvízzel /Szegedi Annavíz/, kicsit polisweetezzük, és ezt isszuk. Megvallom, nekem tisztán túl tömény.
Sajna kezdődő izületi problémák miatt kell(ene) diétáznom. Az pedig a vörös, inas, bőrös húsok mellőzését jelenti. A halat meg 2 méternél közelebbről nem bírom.
a burlecitin: szoja kivonat, + alkohol (40%os) + valamennyi cukor
nem rossz, de csak ovatosan vele, nekem a gyomrom nem birta
en talaltam sokkal jobbat, cukor sincs benne, hat is, csak rendszeresen kellene inni,
de azt mindig elfelejtem
de az elelmi rost es vitaminfogyasztasomat rendben tartja es ugy egyaltalan jobban erzem magam tole
mar jo ideje evente 2-3x egy -egy kurat tartok, tavasszal, osszel es telen
most osszel elfeledkeztem, s hosszu ido utan megtalalt iden az influenza igy november vegen
ekkor megfogadtam, hogy nem kovetek el tobbszor ilyen hibat, mert tobbe kerult mint penzben mind egyeb tekintetben (kb. 1 het munkakieses stb.)
hogy placebo... lehet, de mindegy, a hatas a fontos
Hmm, nem biztos ám, hogy jól csináljátok azzal a nagy gabonamentességgel! Várjatok csak, bemásolok egy részletet a Velvet fitnessztanácsadó rovatából:
Kérdés:
"Már az étkezésemen is változtattam. Először kevesebbet ettem, aztán már egyáltalán nem ettem zsíros dolgokat, amiből egyébként sem ettem sűrűn, most meg már csak tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt, tojást, és pulyka, csirke, halat eszem. Három kilót fogytam a South Beach diétával, és azt tudom tartani, de még van tizenkettő.Nem értem, hogy miért nem tudok fogyni; a kitartásommal és az akaraterőmmel semmi baj, és nem is szegem meg az étrendet. "
Béres Alexandra válasza:
"Nem ismerem pontosan a táplálkozási szokásaidat és az elkészítési módjaidat, de az biztos, hogy hiányoznak belőle a teljes kiőrlésű gabonafélék, amelyek az anyagcsere legfontosabb elősegítői."
szamodra a dieta hus-nelkuli -t jelent? :-)
szamomra nem eppen
... en cukor-szenhidrat nelkuli dietat, alacsony (zsir) es kaloria tartalmat probalok
tartani mar evek ota
ha meg hust sem ehetnek, akkor eppen nem tudom hogy mit...maradnak az zoldsegek
persze a husok kozt foleg a hal, a pulyka es a csirke.... esetleg a szaraz karaj
Nemtom, milyen az a buherlecitin, de én egykororn nagyon megjártam vele. A 80-as évek közepén kapták föl, akkor próbálkoztam újdonsült nyomorfekélyesként, és 2 hét alatt fölroborált rám 6 kg+t!
Mikor abbahagytam, leállt a "tekintélynövekedésem".
köszike, jó ötlet, úgyis ki kell ugranom valamikor a déembe. már gondolkodtam egy redbull beszerzésén mára, ugyanis 5-kor a fej- és hasfájásom ébresztett, azóta nem aludtam :(
Moeskám, vettem magamnak otthonra buerlecithint, vagy hogy a fenébe írják, ami 90% növényi lecitin, szellemi és fizikai turbóra (készülök a tanulós időszakra). Egyrészt neked sem ártana a mostani kis nyúzott állapotodban, másrészt ott jutottál eszembe, hogy írták a papírján, hogy csökkenti a koleszterinszintet is. Esetleg próbáld ki, dm-ben lehet venni.
én is ezt teszem, vagy valami hasonlót. visszavettem a húsfogyasztást, de nem is igazán hiányzik, kizártam a kenyeret, a tésztát maximálisan, a krumplit és a rizst. lisztet a főzelékben látok egyedül. marad a zöldség, a gyümölcs (rákattantam a narancsra) és a tejtermékek. mondjuk én ezzel el is vagyok, ha odafeigyelek magamra. tegnap ettem egy kis sajtot savanyú uborkával, ez volt a vacsi. igaz, ittam hozzá egy pohár szekszárdi cabernet s-t, de azt kvázi szándékosan, mert szédelgek kicsit, az meg jót szokott neki tenni.
megertem, hogy karacsonykor senki nem dietazik ?! :-)
csak akinek muszaly :-(
azert erdekelne, ki hogyan oldotta meg, ha megis erre kenyszerult?
nalunk a sutik cukor helyett massal keszultek, es abbol is csak modjaval....
az egyeb eteleknel meg nem igazan volt nagyobb eveszet, csak ahogy mindig,
szarnyas, hal - abbol is keveset
mostanra ugy tunik a karacsonyi eveszet helyett mindenki inkabb a kimelobb etelek
fele acsingozik,
foztunk egy nagy adag levest, ez most olyan jol esik, szinte mast nem is kivanunk enni
igaz hus ebben is van, foleg csirke, marha, szaraz serteshus, csirkemaj-zuza, sok zoldseg....minden ami belevalo
Szvsz a puliszka, szójacsík és testvérei csak azért "egészségesek", mert olyan rosszak, hogy képtelenség jól bezabálni belőlük!
A topicot pont azért indítottam, hogy megoldásokat keressünk élvezhetővé tenni a muszálydiétákat.
Nem a hús ízét keressük-keresem, hanem az ehető diétés recepteket! Pölö a szóját szerintem nem lehet ehetővé tenni!
A rakottkáposzta, és társait már sikerült darált pulykamellel összehozni, de 1/4-1/3 részben füstölt pulykamellet is kell beletenni, és a zsiradékot dupla mennyiségű olívával pótolni.
A töltöttpaprikából már virít a frigóban 12 adag lefagyasztva, jó lesz majd a két ünnep között pihenni, meg télvégén, mikor arany árában mérik az ízetlen fóliáspaprikát, -paradicsomot!
Sziasztok !
Mindenkinek a véleményében van igazság.
Joy: én is imádom a sós sült oldalast, csak nem szabad(na) így csak nagyritkán vendégsében csábulok el. Sózás nélkül azonban az sem érne semmit.
Nem vagyok ínyenc így lehet, hogy némi gyakorlattal én is meg tudnám különböztetni a különböző húsok aromáját , de mivel a hétköznapi életben a pulyka, csirke, meg a hal dominál, az is max. hetente 2-3x, vagy a zöldség és gabonaételek ez nem jellemző rám.
Aztán a húsokban is van bió, csak utána kellene járni , megfizetni az árát és elhinni, hogy valóban az.
Már a vadakat és pl. a lazacot is tenyésztik nagyüzemileg, ami káros anyagok bevitelével jár, úgyhogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni.
Az ilyen húspótló ételeknél , mint pl. a vadas mártás puliszkával és szójacsíkokkal, amin a vita kezdődött nem a hús ízét kell keresni, hanem azt kell nézni, hogy magában ízletes-e. Ez az volt, csak eddig nem tudtam tökéletesen reprodukálni.
olvastam egy osszehasonlitast az egyes husfelek zsirtartalmarol
ott a csirke combja kb. azonos kategoriaban volt a serteshussal, abbol is a zsirosabbakkal
a szaraz karaj es a marhahus nem zsirosabb mint a csirke sonkaja
a pulykamell es a nyulhus vezetett a csirkemell elott a szarazsagban
s nem is ertem miert ez a nagy ellenallas a voros (vad?) husokkal szemben
Joy, kedves, ha már ilyen szigorúan még sovány marhahúst sem: ha vadast csinálsz, legalább marhacsontokat főzzél fel jó fűszeres páclében, és azzal együtt tárold benne legalább egy éjszakát a pipihúst!
A legtöbb húsnak van saját íze, de még mennyire hogy van!; a "gyári" csirkehúsnak, annak tényleg nincs, illetve csak jelentéktelen van. A "gyengébb" húsok ízét tényleg el lehet nyomni fűszerezéssel (pl. vadasként pácolva, szinte vadas-íze lesz), de igazából az a művészet, hogy a fűszerezés a sajátosságot emelje ki.
"a vaj is visszavette az ot megerdemlo hirnevet, a szintetizalt es eszterezett margarinnal szemben"
Az azért nincs így! A hidrogénezett margarinokról is kiderült, hogy ártalmasak, de attól még a vaj nem lett semmivel sem egészségesebb; bizonyítottan emeli a koleszterinszintet és Európának abban a részében, ahol hagyományosan a legtöbbet fogyasztották (Karélia) borzalmasan magas is volt az infarktus-halálozás.
Diétásabb, de csirkével egyáltalán nem lesz finom! Vadasba markánsabb ízű állat kell, hogy a mártás ne tudja elnyomni minden ízét. (A mamám lóból csinálta a legfinomabbakat.) Ha szárnyas, akkor minimum gyöngytyúk vagy liba(szárny); de ahogy kreatívtücsök már mondta is, a nyúl kimondottan diétás húsféle és az nagyon is jó a vadasba.
Szia Joy!
Jelentem megcsináltam a vadas mártást csirkehúslevesben főtt zöldségből, tejfellel, mustárral, citromlével, elég jó lett.
Ami a hús ízét illeti egyrészt igaz, hogy egy kis sovány hús nem árthat, másrészt pedig szerintem a legtöbb húsnak nincs is magában íze és a fűszerezéstől függ minden.
Jó fűszerezésnél nem hiszem, hogy hiányozni fog a hús íze.
Többféle receptet láttam, de most nincs kedvem variálgatni.
s hogy off legyek tenyleg, - de azert evente 1xi probalkozas meg nem viszi sirba az embert
a szarvasporkolthoz dödölle dukál, amugy (vasi-zalaiasan, bar nem tudom mashol hogyan csinaljak ) jo sok tejfollel es hagymaval
on
lattal Te mar szarvast(hust)?
vagy lattal mar vaddisznohust?
:-)
mert ha hiszed, ha nem a halak bizony zsirosak (pl. ponty, harcsa)
de a vaddiszno, a szarvas meg plane.... azokat meg tuzdelni is kellene, de hogy nem zsirosak es meg veletlenul sem bujik meg a husok kozt retegesen a zsir, az biztos
a koleszterin-dietat tarto nyugodtan megfeledkezhet egyszer-egyszer a vadhusok kedveert a fogadalmarol (pl. a nyulat tartjak nagyon egeszsegesnek - amibol vadnyulat ? meg nem ettem, de a hazi is igencsak szaraz)
plane, mert a vadhusok - annak ellenere hogy voros- tobbek kozt rengeteg B-vitamint tartalmaznak , ami a verkepzeshez es a idegrendszer egeszseges mukodesehez szukseges
foleg a mai hianyos taplalkozasunkat figyelembe veve
szerintem - ahogy az elmult honapokban is bebizonyitottak, a tojas egeszseges, a vaj is visszavette az ot megerdemlo hirnevet, a szintetizalt es eszterezett margarinnal szemben
mindenrol be van bizonyitva, hogy karos es az is, hogy nem....
tehat a legjobb ha valtozatosan, merteket tartva taplalkozunk
egyetlen "etket" sem favorizalunk es mellozunk, mert a szervezet igyis-ugyis tudja, mit is szeretne ....s amit nem szeretne azt meg nem kell eroltetni :-)
persze a (rosz)szokasokat nehez megvaltoztatni, de azert meglehet
s ha a szervezetedre figyelsz, akkor tudni fogod, hogy mire van eppen szuksege (fuszer, izek, vitaminok, sok) csak kis figyelem kerdese
s nem az eppen aktualis dieta-divat szerinti taplalkozasra
Ez itt a diétás topic, és ippeg a vörös húsokat kellene kerülni!
Bár szvsz a vadhúsok sokkal egészségesebbek, mint a tenyésztettek, mégis, ha az udvari marhában sok a koleszterin, csak van távoli rokonaiban is, az erőn-mezőn bóklászó szarvasokban is...
a zoldseges martast azt fott husihoz irtam,
de a vadas nalam nem ugy keszul
eloszor is altalaban vadbol keszul, leginkabb vaddisznobol
aztan ha pacolodni nem is er ra, de a kuktaba megy a repak, es a hagyma, bors, szegfuszeg, szegfubors, boroka es baberlevel melle
ha megfott akkor keszul a karamell es a pici rantas, bele az osszetort - de lehet mixelni is - zoldsegek (hagyma fuszerek ki) es vissza a hus leve +so, tejfol, citromle, mustar stb. izles szerint
Nékem időnkénti 1-2 hét is sokk, te meg vagy 1,5 éve nem jártál erre!
Részvétem, lesz mit behoznod!
:o)
Nemrég épp olíváztunk egyet a KT-ben!
Megfűztek a szűzek, áthozok ide egy egészséges recipét:
Feta sajtot centisre []ok, száraz őrölt fűszerkeverékben -oregano, majoranna, bazsalikom, koriander, kömény alaposan, de óvatosan megforgatom /pölö zsírpapíron - tálban, üveg aljába zúzott fokhagyma, fél minicsípős paprika, rá a fűszeres sajtfele, újból foghagyma-chili, sajt, tetejére a maradék fh-ch-fűszerkeverék, végül az egészet fölöntöm annyi Extraszűz olívával, amennyi épp ellepi, lezárom, és legalább két hétig érlelődni hagyom -ha kibírom!
Először nem hittem, de tényleg ki lehet tunkolni a végén maradt fűszeres olajat,
de vigyázat!
Fölhígul, és könnyen lecsöppen az olaj, nem olyan viszkózus már, mint eredetileg! Formás nyomokat tud hagyni...