Mottó: "Fiatal mindenki lehet, de öreg csak a java!"
Ki a gazdag ember? ANNO.
Aki egészséges, aki erős, aki el tudja látni magát, nem szorul másra, az gazdag ember! Aki meg tudja főzni ételét, meg tudja vetni ágyát és jól alszik benne, az gazdag ember! Aki dolgozni tud, hogy legyen mit egyen, legyen ruhája, cipője és egy szobája, amit otthonának érez, az gazdag ember. Aki el tudja tartani a családját, étellel, ruhával, cipővel, s mindezt a maga erejéből teremti elő, az gazdag ember! Aki tud örülni a napfénynek, a víznek, a szélnek, a virágoknak a felkelő napnak és vannak tervei, az gazdag ember! Örvend a családjának, a szerető gyermekeinek, felnövő unokáinak, szereti a barátait, ismerőseit, az gazdag ember! Hálás azért, hogy becsületes emberi életet élhetett és élhet most is, az gazdag ember! Aki napjait örömmel, becsülettel, tisztességgel éli meg, az gazdag ember!Ha már azt hiszi valaki, hogy minden gazdagságot magáénak tudhat, mindent elért az életben, hatalmas vagyont halmozott fel, közismert, sikeres ember akkor jön el hirtelen és váratlanul a szegénység, jönnek a betegségek, a kilátástalanság, a nélkülözés, a tehetetlenség, az ápolásra és ellátásra szorulás, meg minden ami az öregséggel jár! Minden idős ember attól retteg és azért fohászkodik, hogy ne szoruljon senkire mielőtt indulni kell!Ezt nem tudhatja senki előre, bármilyen gazdag is valaki mindannyian egyedül és szegényen fogunk elmenni, ha eljön az idő, ezt jegyezzük meg! Nem viszünk magunkkal semmit, minden itt marad!Addig is tanuljunk meg örülni az élet szépségeinek és szeressük embertársainkat amíg lehet!!..!
Ebben az írásomban néhány gondolatot szeretnék megosztani veletek. Leírom a téli tenyésztés előnyeiről és hátrányairól alkotott véleményemet. A cikk elején le szeretnék leszögezni valamit. Én személy szerint azt vallom, hogy azok az állatok lehet az ló galamb kutya vagy bármilyen állat akitől a későbbiek folyamán valamilyen versenyeredmény szeretnénk elérni azoknak az adott év első három hónapjában kell, hogy megszülessenek! Miért is? A válaszom a következő! Visszatérek megint a lovakhoz, a lovakkal belül is a galopp lovakhoz, mert ugye a galopp ló az egyetlen olyan élőlény ami vagy aki az értékét a versenyeken elért eredményeitől függően éri el! A galopp ló tenyésztésben csakis annak a lónak van piaci értéke vagyis csak az a ló eladható aki rendkívül jó ősökkel rendelkezik vagyis a genetikai értéke rendkívül értékes és az év első három hónapjában látja meg a napvilágot Miért is pont az első 3 hónapban sokan ezt akik nem szakemberek nem is értik hisz ugyanattól a szülőktől való két ló értéke aki mondjuk az egyik februárban születik a másik májusba akkora lehet hogy az egyik eladható több tízezer euróért a másiknak az értéke pedig csak pár száz euró, erre a választ most próbálom leírni. Annak az az egyik feltétele, hogy egy versenyló rendkívül jó versenyló lehessen nagyon fontos, hogy egészen kiskorától a lehető legtöbb mozgás lehetőséget kapjon ami egészen másfél éves koráig úgy megoldható, hogy több száz hektáros legelőkön tartják őket egy két hetes koruktól. Életük első pár hetében az anyjukkal és a velük egy korosztályos csíkokkal egy külön kanca legelőn vannak és fél éves koruk után miután leletek választva egy több száz hektáros legelő ami rendkívül gazdag fű és különféle gyógynövényekben! De ez még mindig nem elég nagyon fontos, hogy a legelő olyan területeken legyen kiépítve ahol hegyes és dombos környezet van ez a lovak izmainak és ízületeinek a későbbiekben versenyeken való részvétel kor elengedhetetlen! Erre a célra Anglia és Írország rendkívül megfelel mivel ott éghajlat folyton nedves és párás így a fű rendkívül jó minőségű. A dombokkal összekötve nagyon szívós és kitartó testi felépítésre képezi ki a lovakat Ez az egyik oka annak hogy az Angliában és Írországban megszületett és felnevelt csikók sokkal, de sokkal értékesebbek és a versenyekben sokkal nagyobb sikereket tudnak elérni mint mondjuk a Magyarországon vagy Németországban született vagy felnevelt társaik. Ma azok a ló tulajdonosok akik Magyarországon vagy Szlovákiában vagy Németországban élnek, elviszik a vemhes kancáikat Angliába vagy Írországba, hogy ott hozzák életre a csíkokat és ott nevelkedjenek fel, mert ez a befektetés a későbbiek folyamán megtérül! Én ezt azért mondom el mert a postagalambászatban ugyanez a helyzet, szerintem nagyon fontos hogy egy fiatal minél korábban szülessen meg, mert akkor már pár hónappal idősebb a társaival szemben, de csakis abban a helyzetben ha rendszeres repülés egészen kiskorától megadott neki. Azzal hogy egy galambot januárban kiengedjük a fészekből, de mivel a ragadozók és különböző okok miatt volierba tartjuk őket mondjuk március 20 ahol a galamb a repüléstől megvan fogva az izmai a csontjai nem tudnak kellőképpen kifejlődni, szinte értéktelen lesz ebben 100% ban biztos vagyok, tenyész értéke nem változik mivel a genetikából hozott értékeket nem veszti el de a verseny értéke egyenlő a nullával ez éppen olyan mint egy rendkívül értékes versenyló akinek a genetikai értéke szinte megfizethetetlen egy istállóban éli meg az élete első egy évét mert a galamboknál körülbelül 3 hónap az annyi mint a lónál egy év uraim elmondom azt a lovat egyenesen lehet vinni a vágóhídra kár vele egy percig is foglalkozni a galamboknál ugyanez a helyzet! Én már kipróbáltam,hogy január 20-án 100 darab fiatalt kiengedtem március végéig volierben tartottam őket elmondom, hogy a másik 100 darab fiatalt később neveltettem fel és azokból legalább negyven olyan galambom lett akik kerületi vagy regionális versenyeket tudtak nyerni a későbbiek során azokból a galambokból akik az életük első időszakában volierben voltak nem lett semmi, pedig ugyan azoktól a szülőktől származtak! A későbbiek folyamán csináltam 50 darabból olyan próbát, hogy szintén január végén repültek ki de őket kiengedtem a veszteség nem olyan nagy, pár darab galamb veszett el, de annyi elveszett volna amúgy is mivel a galamb amíg nem tud biztosan falkázni és a ház körül repkednek. Addig úgyse megy el a dúc közeléből ezekből a galambokból lettek későbbiekben nagyon jó galambok, de mivel nálunk Magyarországon a fiatalok programja nagyon rosszul van felállítva, akkor kezdődik a tréning, amikor már be kellene fejezni a versenyzést. Így hát nem maradt más lehetőségünk csak az, hogy márciusi párosítást csinálunk. Ebben az évben az első három generációt eladtam magamnak csak május végéig és júniusi, valamint júliusi fiatalokat tudtam hagyni és ezekkel a galambokkal úgy röptettem, hogy körülbelül 50 - 60 alkalommal tréningen vettek részt és hét versenyen mindegyik fiatalon 600 km es úton vett részt. A Fertetics Emlékverseny után ahol minden fiatalom részt vett még elküldtem mindegyiket egy 600 km es útra elmondom, hogy az egész őszi szezonban 11 darab fiatal veszett el! Ennek az oka mert jók a galambok, de most kénytelen vagyok egész éjjel reflektorokat használni a dúcokban, hogy a galambok ki tudjanak vetkőzni. mert ha ezt nem tenném akkor csak pár galambom cserélné ki a tollait Szóval visszatérve az alap kérdéshez a válaszom a korai tenyésztése kapcsolatban az, hogy támogatom, de csak abban az esetben ha a galambokat amelyeket a későbbiekben versenyeztetni akarunk, mert az egész kicsi koruktól ki kell engedni és amint eléri azt a kort, hogy a másik tól járt kidobja az teljesen mindegy, hogy melyik hónapra jön ki, el kell kezdeni trenírozni. Ez azért kell, hogy a galamb teljesen tudjon kifejlődni És olyannak kell neki lennie, minta egyik nagyon nagy lóverseny tréner mondta nekem, az a csikó aminek egy futball labdát nem lehet át rúgni a szügye alatt, az csak a vágóhídra való és nem a versenyzésre!Visszatérek az előbbi gondolatomhoz az én 2018-as fiataljaimhoz ha ezeket a fiatalokat akiknek öt hat tolluk van csak kidobva, kézbe fogjuk akkor olyan izmosak, mint a másnak az öt hat éves galambjai, ez a garancia arra hogy ők igaz, hogy hátránnyal fognak indulni a 2019 es szezonban a tollait miatt, de viszont ezt a hátrányt simán le dolgozzák! Sőt ki merem jelenteni inkább előnyükre válik, mivel annyira izmosak és erősek, hogy bármikor bárhol tudnak kerületi vagy országos verseny nyerni és ki merem jelenteni, hogy fognak is.Szóval a lényeg a fiatalnak minél korábban kell kimenni, minél korábban kell tréningeztetni, mert ezáltal sokkal nagyobb gyakorlatot tud szerezni ellenfeleivel szemben!A lovakról...Hogy miért is van akkorra különbség azon lovak közt akik az év első három hónapjában születnek azokkal szemben aki későbbiekben születnek, a válaszom a következő!Mert a verseny lótartás nem pár eurós mulatság, nagyon fontos hogy a ló már két éves korában megmutassa, hogy milyen értékeket hordoz magában. Erre a két éves korukban rendezett kétévesek versenyei az értékmérőek. Ezenkívül a lovaknál a legnagyobb értékmérő verseny A Derby amit egy ló csak hároméves korában futhat igaz, hogy akár több országban is futhat, de csak 3 éves korban és ahhoz, hogy ehhez a versenyhez joga legyen indulni a két éves korában elért és az esetleg 3 éves korában korán tavasszal futott eredményei alapján nevezhető, de a gyakorlat azt mutatja, hogy azok a lovak akik két éves korukban nem mutatnak különösebb eredményeket azok a későbbiekben se fognak és szerintem a galamboknál is ugyanígy van, azok a galambok akik fiatal korukban kimagaslóan jók, azok általában a későbbiekben is jók lesznek, akik fiatalon gyenge eredményeket érnek el van kivétel, de általában nem lesznek igazi győztesek! Ez a korai tenyésztés egyik előnye, hogy a fiatalok már nagy rutinnal kezdhetik őszi versenyeket és így könnyen tudunk róluk képet alkotni! Mert arról a galambról aki szeptemberben kezd csak versenyezni és augusztusban kezdik el trenírozni, arról csak a Jóisten tud véleményt alkotni főként ha a tulajdonosa nem kellőképpen gondozza és készíti fel a versenyekre. Sok esetben nem a galamb a hibás a gyenge eredményekben, hanem a mérsékelt képességű tulajdonos...Az etetés...Nem szabad elfeledkezni a téli párosítás előtt a tenyész galambjainknak a védőoltások előtti tisztítókúrákat megcsinálni, amik minimálisan 10-12 napig kell, hogy tartsanak a kevesebb ideig tartó kúrák hatása bizonytalan. De nagyon fontos a kúrák utáni két három nap vitamin ellátás és utána a kúrákat védőoltásokkal zárjuk le. Az is nagyon lényeges, hogy a kúra vége utáni időszak nem szabad, hogy három napnál tovább legyen, mert akkor nagyon könnyen meg fertőződhet újból!A galamboknál nagyon fontos a rendkívül jó etetés a tojásrakás ideje alatt és amikor mindkét tojás lerakták, akkor ajánlatos 50 százalékban diétás takarmányt adni abból az okból kifolyólag, hogy a tenyész galambjaim ne bízzanak el! De ezt az eljárást csakis az első tojás kikeléséig tartó időszak alatt alkalmazom. A 2. pár tojást lerakása után már nem alkalmazok diétás takarmányt, mert akkor már nincs veszély az elhízásra, mert maga a galamb neveli fel a kicsiket, ezért csak az első költésnél szükséges az a három hét időszakra figyelni, ami a másik pár tojás kikelése már beállítja a megfelelő kondíciót! Ajánlom mindenkinek, hogy tartson különféle hús galambokat akiken a legértékesebb tojásaikat hozó tenyész galambok gyerekeit alá tudja rakni és így nagyon értékes tenyész galambokat megtudja kímélni és több fiatal tud tőlünk hagyni! Nagyon fontos továbbá a fiatal galambok etetése rendkívül gazdag és fehérjedús takarmánnyal, valamint többféle komponensből álló emésztő etetése ugyanolyan lényeges mint a jó takarmány a fiatalok tökéletes felneveléséhez!Ezúton kívánunk mindketten mindenkinek kellemes Karácsonyi Ünnepeket, továbbá sikerekben és eredményekben gazdag boldog újévet!
Ami ma aktuális a tenyész galambok téli kezelése, de hangsúlyozom a TENYÉSZ galambok, mert a versenyzőket egészen másképp kell! A versenyzőknél egészen máshogy kell kezelni a rövidtávúakat, másképp a középtávúakat és másképp a hosszú távúakat! Mivel azok csúcsformáját más és más időszakra kell kihegyezni! Mint tudjátok a csúcsforma, maga az egészség csúcsa amit 3 hétig lehet csúcson tartani!A galambászok 99 % itt rontja el az egész évet.Mivel rosszkor kezel, rosszul!Akkor a TENYÉSZEK!A tenyész szezont december 15-én szoktam kezdeni, mégpedig a galambjaim szalmonella elleni oltásra való felkészítéssel, ennek az a célja, hogy kiöljük a betegséget a galambból és a kezelést oltással lezárjuk.Én ENROGALT szoktam adni amit 8-10 napig itatok és utána 3 napig Gerwit W-t adok nekik. Az itatás után a 6. napon oltom le a galambokat Schevita szalmonella elleni oltóanyaggal vagy ZOOSALT oltóanyaggal, de a Slius -féle oltóanyag is tökéletes.A versenyzőket is leoltom csak azoknál mást használok előkészítőnek, de erre majd a versenyzőknél kitérek.3-5 nap szünet után elkezdem a galambokat 20 %-kos Ronidazollal kezelni vízben itatva vagy takarmányra szórt Metrazollal ami 10 grm/ 1 kg takarmányt jelent.Ez a kezelés 8-10 napig tart. A kezelés után 10-15. napon beoltom őket adenovírus ellen erre Adonovirt használok. Ez nagyon fontos oltás mivel ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nálam még sosem volt „fiatalok betegsége?Az oltás után 5 napig különféle vitaminokat adok nekik, legtöbbször a „Csoda receptet „ használom amit versenykor is gyakran használok! Ez egy „immun” bomba! Louis Van Loon titkos fegyvere volt szerintem, ezt az országban, de még Európában sem sokan tudjákA recept a következő:4 fej fokhagymát összetörni4 citromot negyedbe vágni4 piros hagymát negyedbe vágni és ezt 15 percig főzni, ez mikor megvan akkor 50 ml lugolt hozzáadni.Így késszül a lugol, de javaslom a patikában beszerezni.1 gr jód2 gr kálium jodid100 gr barna cukor,ezt egyben 30 percig lassan főzni, amikor ez megvan lezárni és 2 napig állni hagyjuk, utána leszűrni és ezt itatni 7 napig, 30 ml/5 liter víz!EZ CSODASZER!Amikor a kúrát befejeztük a galambok bomba formában lesznek és ezzel el lesznek készítve a paramixó oltásra amit Columbi 2 vel szoktam, de vigyázat, ha kint 5 c – nál kevesebb van 24 óra alatt, akkor fűteni kell, mert megcsomósodhat az anyag a galambok bőre alatt.Az oltás utáni 5-6 nappal szoktam párosítani és a párosítás napján szoktam oltani őket Ivermectinnel 0,01 ml a bőr alá ez külső és belső férgekre egyaránt hat 2 hónapig, utána meg kell ismételni.Amikor letojtak az első tojástól számítva a 6. napon Szurikolal itatok, de szoktam hozzátenni Doxiciklin amit összekeverek és még almaecetes vízzel hígítom, mert az almaecet szükséges ahhoz, hogy a Doxiciklin jól felszívódjon.A kis galambok kikelés utáni időszakáról külön írunk!Legközelebb a rövidtávra készített verseny galambok kezelésérő írunk, mert azt már el kell kezdeni ha valamit elakarunk érni...Nekem csak a győzelem számít és a cél érdekében akarok tanácsot adni.
Nem tudom hol kezdjem, hogy ne legyek durva meg agresszív és így ismeretlenül nem akarok megsérteni senkit! Valóban nem vagyok tanult ember, az általánosban 2-s 3 as voltam fogalmazásból, de ennek ellenére ki tudom fejezni írásban a gondolataimat! Az „írástudatlan” ság-ban sajnos nem értetted meg az élt, én azokra értettem akikre kíváncsiak lennénk, de nem írnak, sőt kritizálják azokat akik az időt nem sajnálva, írnak valamit, de rögtön elveszik a kedvét azoknak akik írnának, de emiatt nem írnak semmit. Nálunk a győzteseknek magyarázkodni kell és sanda pillantások kereszttüzében szinte bujkálnia kell a beszólások elöl! Nem írják le hogy mitől jött a siker , mert senki nem kíváncsi rá!A fórumról meg annyit, hogy a galambászatról kellene szólnia, de mindig elkanyarodik a beszélgetés sértő személyeskedés felé! Rólam is terjesztenek valótlan dolgokat, de nem érdekel. Én már megértem itt vagy 3-4 krízist, most is megpróbálom vissza hozni a fényre a fórumot, de egyedül nem megy. Segítsetek, írjatok, akit nem érdekel az lapozzon ne akadékoskodjon. Most is szünetel a fórum, nem ír senki több mint egy hete: Most nyakamba veszem ismét a világ bűneit és felteszek két írást és két képet várva a sárba tiprást!Ennyit szerettem volna írni!
Csak tudod ott a kutya elásva ,ha ezt a galambot bekosarazták ,a szabályzat szerint az a verseny ott és akkor érvénytelen!Egyébként igazad van kiváncsi voltam ,hogy hol volt,kihez ült be!
Látom, próbáltad kideríteni ki versenyzett vele, de nem volt alapnevezve. Valószínűleg csak jelzőként használták a gumigyűrűt. Van még, aki így versenyez? Örülj, hogy hazatért..
Annak jelezném aki versenyzett a következő galambbal Hung 2025 14 91669 KkH,a galamb tegnap hazaért (jogos tulajdonosához)és hozta magával a zöld jelzőgyűrűjét,és a gumigyűrűjét!
A Tasi Tibi ígérgetett itt mindent többek közt a jobb tájékoztatást is. Persze ellehet gondolkozni azon is, hogy addig amíg a megvádoltak ( lopással)
voltak elnökségi tagok addig éventze 20 millió volt a megtakarítás, de amíóta az új elnökség van a Tasi Tibivel 2024 ben már csk 7 millió volt, az ideire meg már nullásra tervezték a kiadás bevételt.
Akkor kik a tolvajok? Kik élik fel a bevételeket, mert fejlesztés az nem volt.
Az elmúlt 2 évben semmibe veszik a galambászokat. A jgyzőkönyvek csak annyit tartalmaznak, hogy X.Y. beszámolt és a beszámolót az elnökség elfogadta. Max még annyi, hogy Z. pedig hozzászólt. Tényleges tartalom ismertetése 0 (nulla)! Még szerencse, hogy a választások előtti egyik legfontosabb ígéret a "tagsággal való kommunikáció javítása" volt. Ha ez a javított kommunikáció, akkor mi lenne, ami még ennél is kevesebb lenne? Szégyen ami most folyik!!!
Zsákovics István bizalmi szavazást kért, elfogadták a lemondását. 9-en szóltak hozzá ????. Gondolom ez olyan téma aminek a részletei érdekli a galambászokat.
A postagalambsport történetének egyik legemlékezetesebb pillanata a 2015-ben zajlott International Barcelona versenyen. A világ egyik legnehezebb és legnagyobb presztízsű hosszútávú megmérettetése, amin 19.083 galamb indult, hogy akár 1000 kilométer fölötti távolságot megtegyen a start helyszínétől hazáig.
A verseny különlegességét az extrém körülmények adták, a hőmérséklet helyenként elérte a 39 °C-ot, ami szinte teljesen felborította a madarak hőháztartását, sokuk szó szerint az életéért küzdött. A forróság és a nehéz szélviszonyok miatt szinte lehetetlennek tűnt, hogy bármelyik aznap hazaérjen. Mindenki meglepetésére azonban egyetlen madár mégis célt ért a feleresztés napján, Ő a később legendássá vált „The Special One”, aki elképesztő kitartással és erővel repült haza, ezzel nemzetközi 1. Díjat szerzett. Sebessége 1150 méter/perc, ami a körülmények tekintetében abszolút elképesztő teljesítmény.
„The Special One” nemcsak a versenyt nyerte meg, neve örökre beíródott a sporttörténelembe. A győzelem után tenyészmadárként is hatalmas értéket képvisel, vérvonalát világszerte keresik a tenyésztők, hiszen az ilyen szintű állóképesség és tájékozódási képesség rendkívül ritka genetikai kincset feltételez.
A 2015-ös Barcelona verseny ma is legendaként él a galambászok körében – a nap, amikor egyetlen madár legyőzte az elemeket, ezzel új mércét állított a postagalambsport történetében! Egyetlen galamb a csaknem 20.000-ből, aki felülírta az addig gondolt lehetetleneket….