Ha már nincs már remény,van egy utolsó lehetőség.Fogj egy fém fűrészt (azzal könnyebb vágni és kevésbé roncsol) szemre nézd meg,hogy honnan indul a szívlevél és ott fejezd le a pálmát.Vízszintes egyenes vágással.Majd nézd meg a vágási felületet.Ha épp és nem gombás,puha,büdös,akkor ennyi volt.(Szórd be egy kis gombaölővel.Két nap múlva már néhány mm-t kijjebb tolja a közepét.) Ha rohadt,akkor vágd vissza 4-5 cm-rel lejjebb ,ameddig száraz felületet érsz.A képen láthatod egy lefejezett de már megindult pálmát.(saját)
Csak addig lehet visszavágni ameddig a szívlevél alapja tart.Középen látsz 3-4 különálló pontot-ezek a levélnyelek kezdeményei.Ha már csak a sima farész látható,akkor már sajnos kakukk.
Szia, én tavaly jártam így 6 kenderpálmával, az lett volna 10 évük :( ... Igaz én nem permeteztem, mikor láttam, h luk van középen. Valaki tanácsolta, h óvatosan visszavagdosva az ép részig van esély. De nekik nem volt ép rész... Kívánom, h legyen szerencséd!
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Van egy 8 éve nevelgetett kiültetett kenderpálmám. Az idei tél annyira megtépázta, hogy az összes levele megfagyott, elszáradt. A gond, hogy azóta sem hozza a friss hajtásokat, sőt a közepébe belenézve a szárak és levelek be vannak rohadva, penészesedve. Van e valami tápoldat amivel még életet lehetne lehelni bele, vagy nem érdemes foglalkozni vele?
Szia Sanyi! Nem feledtem a Y. harrimaniae var gilberiana-t, csak kicsit várni kell velük, hogy erősödjenek és nőjenek, még elég nyeszlettek a tavalyi magvetésből, amint rendben vannak küldök belőlük! ;-)
Hangulatos ilyen szép növényeket látni a sivár tél után. Képzeld a tavaly telepített borostyánlevelű ciklámenjeim kifagytak, viszont a C. coum kivirágzott! Igaz mini növény, de nagyon szép!
Ezeket Arum italicumként vittem haza, nagy lett a meglepetés mikor ezek keltek ki. Egy ismerősnél vannak, mert ott lettek elültetve. Majd ha eljössz, Te is láthatod, mert nálam is biztosan kelnek ki, csak mikor otthon voltam akkor ezek még nem bújtak elő. A leírásban az van, hogy ezek tavasszal bújnak elő, az Italicum őszi megjelenésével ellentétben.
Ez, a nálunk(Dunántúlon) és egész Európában is honos foltos kontyvirág (Arum maculatum) lesz, annak is van zöld levelű változata, illetve ilyen sötét foltos! Nagyon tetszik, látom ilyet be kell majd szerezzek!
Magam elé képzelem amit írsz, és már látom is :-) , mert más képet nem látok. Na jó, nem gonoszkodok. Üdv Szaszi Kb április 19-től megyek haza pár napra.