Hát ehhez tán egy jogászt keress... nekem mindenki úgy adta elő, hogy ez az, amit be kell tartani. De egyébként meg úgysem ezen múlik, vagy nem csak ezen múlik, hogy mit ítélnek. Tanút is vihetsz elátámasztani az általad tapasztaltakat stb.
Sziasztok
Most kapcsolódom be a topicba. A probléma ua. A hivatkozott szabvánnyal kapcsolatban egyelőre nem világos nálam, kötelező érvényű-e egyáltalán, mivel főszabály szerint a szabványok /msz/ nem kötelezőek, csak ha azokat jogszabály kötelezővé nem teszi. Az ominózus szabványra vonatkozó kötelezővé tevő jogszabályt még nem találtam. Szerintetek lehetséges-e a szabványra hivatkozni az építtető, esetleg bíróság előtt. Kötelezi az építtetőt?
Sziasztok! Tegnap bukkantam rá erre a topicra. Hát én is hasonló cipőben járok. Eleinte azt gondoltam, hogy a szomszéd hangos, később rájöttem, hogy a nagy fenét. Felüről: cipőkopogás a parkettán és WC zajok. De a WC csak akkor, ha csned van. Alulról sokkal több mindent: cipőkopogás, dobogás-gondolom csak járkálnak a lakásban. Mindig tudom mikor fürdenek, mosógép centrifugája. A lakás amerikai konyhás és az elszívók egy csőbe vannak bekötve, úgyhogy azon át terjed igazán a hang. Ráadásul 2 cső van benn a falban, a másikat a konyhai kamra szellőzőjének szánták. (Na ezt a lakásomon belül én fogom elintézni.) A konyha-nappalimban mindig hallom, hogy éppen hazaértek az alattam lakók. Nyitják-csukják a konyhaszekrény ajtaját, csapkodják a fiókokat vagy éppen anyáznak vagy csak lazán beszélgetnek, zenét hallgatnak, TV-znek, tüsszögnek, fújják az orrukat, bekapcsolják az elszívót. Szombaton házimoziztak. A hálószoba a lépcsőház felé van, a lépcsőház frankón visszhangzik. Mindig tudom mi történik, pedig nem érdekel. Az bejárati ajtó olyan, mint a papír, még a panelben is jobb ajtóm volt. Frankón lehet hallani, ha szemben lakó-aki egyébként nem falszomszéd- benn a lakásában a bejárati ajtónál van és beszél vagy éppen a gyerekei visítoznak. Annak csak örülni tudok, hogy zajok nagy része csak az alulsó lakó felől jön. De ez is k.idegesítő. Perelni nem tudok/tudunk, mert a kivitelező eltünt és még a garanciális dolgokat sem csinálja senki. Pedig van ám dögivel.
Elnézést a panaszáradatért, de itt legalább nem vagyok egyedül a problémámmal.
A Lakások és önálló üdülőegységek hangszigetelési követelményeit az MSZ 04-601/2:1988 sz. szabvány tartalmazza. Együtt más, a hanggátlás megítéléséhez szükséges szabvánnyal.
Hát ugye van az a nyolcvanas évekbeli szabvány, amit elvileg tartani kellene. Az az 52 dB-s. És azért hibás teljesítés, mert szerintünk nem tartotta. Bár az akusztikus szerint ez már régen kevés a mai kor emberének, és módosítani kellene, és a Lakáskultúra is azt írta, hogy ez usque csak azt jelenti, hogy a hangos beszéd áthallatszik, de nem érthető. (Nálam viszont az.) Itt, ahol most bérlem a lakást is vasbeton a födém, de csak abszolút normál, nem zavaró áthallás van. (Hangosabb zene, vízvezeték-zúgás, kalapálás, fúrás, gyerekrohangászás, ilyesmi. Bár most vigyáztam..legfelül van, és a kb. 10x13m-es kerületen usque 3 m-en van szomszéd..:-D)
Caipi, tudom, hogy régi motoros(nő) vagy, de korábbi hozzászólásokban sem találtam pontos alapot a lakás kifogásolására. Pontos jogszabály vagy szabvány kell. Különben mire hivatkozol, hogy hibás teljesítés? Mihez képest? Nem hinném, hogy a szerződésben leírtátok a hanggátlás értékeket.
A jogalapja a hibás teljesítés, arra hivatkozva, hogy nem felel meg az emlegetett értékeknek. Nekem megvolt táblázatban, de elkavartam, de ha visszaolvasol az elejétől, szerintem valahol megtalálod. A perem decemberben volt két éve, hogy megy, és nem tartok sehol.... többször akart már egyezkedni az építtető, de nem jött még össze, pedig egy szállal sem akarok többet, minthogy vegyék vissza a lakást, adják vissza az akkor kifizetett pénzemet, és hadd menjek Isten hírével. Már előszerződésünk is volt erről, de láthatóan csak úgy konkrét vevővel mernének belemenni a lakásvisszavételbe, és ilyenük még nem jött össze.
Az én akusztikusom száz rongy volt, hét mérést csinált, ezt is megtalálod, ha visszaolvasol. De vigyázz, ezzel a beadványodat vagy midet csak alátámaszthatod, a bíróság nem fogadja el, mivel az a Te pártodon van, így újat rendel ki. Hozzám pl. egy olyat, aki hetven rongyért több oldalon át azt fejtette ki...hogy bármi is lehet.:-) Éljen, éljen.:-) De nem bántam meg. Fenntartom, hogy számomra ez az egyetlen járható út - az nem, hogy rásózom szó nélkül valami szerencsétlenre. Abban bízom, hogy ha mást nem, hátha megun az építtető, meg a tárgyalásokat is...:-)))
OK, ezek egész jó értékek (persze, ettől még lehet áthallás, de nem zavaró). És mi írja ezt le, mire kell hivatkozni? Szabvány vagy jogszabály neve, száma?
Az igen szép összeg. A helyzet az, hogy a felettem lakó azt mondja pl., hogy ő nem hallja a szomszédot a fürdőszobában. Az alattam lévő igen, de nem olyan mértékben mint én. Persze lehet, hogy nála csak a szomszéd használja ritkábban, vagy csak egyedül a fürdőszobát. Mindenestre kösz az infót és majd próbálok több lakóval a házból beszélni.
A közös képviselőt már kérdeztem, de állítólag neki rajtam kívül nem panasztkodott még senki. De nem szabad teljesen elhinni amit mond, ezt tapasztalatból mondom. Ha jól tudom, akkor a beruházó kötött még velük szerződést és nyilván valamennyire az ő malmukra próbálja hajtani a vizet. (Persze bocs, ha ez mégsincs így. Tévedni emberi dolog.) Biztonsági őrtől már viszont már hallottam, hogy más is panaszkodott.
Sajnos az 1. közgyűlésre nem tudtam elmenni, mert az egy jó lehetőség lett volna a problémám felvetésére.
Tudnál esetleg ügyvédet ajánlani, aki az ügyeitekben eljárt? Mondjuk elérhetőséget küldeni email-ben?
Nem ment végig az ügy, hanem egy lakók által elfogadott peren kívüli megegyezés történt. Ez 1 évbe került. Ha végigmegy, lehet, hogy 3-4 év lett volna.
Ha mérés mellett döntesz, akkor találj a házon belül társakat, hogy a költségeket megosszátok, mert amikor nekem mértek az 350.000 Ft-ba fájt a lakóközösségnek.
Mennyi idő alatt született jogerős ítélet? Mire számíthatok, ha belevágok a perbe? Azt tudom, hogy nem orvosolható 100%-ban a probléma, de legalább ne halljam a szomszéd fürdőszobai ténykedéseit a nappaliban. Én kiegyeznék azzal is, ha legalább ezt az 1, legdurvább hibát kijavítanák. A bibi feltehetőleg a strang szigetelésénél lehet, ami nagy valószínűséggel hiányzik.
De persze ha per lesz belőle, akkor beméretem az összes falat.........
Társasház kezelőként nekem 6 perem van folyamatban új építésű ház témában. Ebből 5-nél az áthallás is a jogi procedúra része. Illetve van olyan házam ahol már nyert per van ebben a témában. Valamennyinél készült igazságügyi szakértői vélemény, és volt amelyiknél áthallás-vizsgálat (mérés) is.
Az igazság, hogy a mostanában alkalmazott vasbeton-pillérvázas építkezési mód nem a legjobb a hang szempontjából, mert az épület "váza" viszi a hangot.
A legnagyobb gond viszont az, hogy ezt 100%-ig kijavítani nem igazán lehet, vagy csak indokolatlanul nagy beavatkozással. Nem beszélve arról, hogy az utólagosan, kívűről történő hangyszigetelés során veszítesz a lakás méretéből, ami pedig az adásvételi szerződést sérti.
Ezért általában értékcsökkenést állapítanak meg, vagy javítást és értékcsökkenést.
Az ősszel költözem új lakásba és hát van áthallás nálam is, de csak a szomszéd fürdőszobája felőli nagyon zavaró. Onnan viszont szó szerint minden hallható. Ugyanazon a falamon van egy hálószobájuk is, ahonnan viszont semmi. A többi helyiség nem olyan gáz, de nem mondhatnám, hogy nem hallom a hálószobában, amikor a felettem lakó reggel a WC-be csurgat. Egyelőre próbálom a beruházóval rendezni a dolgot, azaz írogatom a leveleket. Hozzáteszem, ezidáig még egyikre sem válaszolt. Ha nem lesz más, akkor marad a per.
Szerintetek érdemes belevágni egy perbe? Van itt valaki, akinek igazat adott a bíróság? Na és egy ilyen ügyekben járatos ügyvédre is szükségem lenne....
Nem is gondoltam, hogy ők tehetnének róla. Nekem például egyfolytában kavar van a címemmel, mert 6/a-nak vagy minek vettem meg, és utána találták ki, hogy 6-8. De az utóbbiba nem hagytak bejelentkezni, merthogy nem erről szólt a szerződés. A hölgy annyit tett, hogy szándékosan picit elírta, így a lakcímkártyámon 6-A van. Az nem érdekes, hogy ilyen nincs....:-))
Hát igen, bár gondolom erről speciel pont nem a Kévés és tsai tehet, hanem a rendezési terv(?!) /persze lehet, hogy a Kévésnek ebbe is van beleszólása.../ A szemben lévő posta pld. Orczy tér 1. És vajh mi lesz a most épülő ház címe? (talán Baross u. sok, csak hogy mindenféle legyen).
Nem nyitna valaki egy VIII. Orczy tér 4/C fórumot. Még 28 értelmetlen hozzászólást kellene tennem.
Itt a helyzet (talán) nem ilyen vészes, bár a víz itt is jól hallható, meg néha mindenféle "dübörgések". Megjegyzem vsz. nincsenek közvetlen szomszédaim (vagy szintén nem hangoskodók?).