Keresés

Részletes keresés

sasmadár73 Creative Commons License 2004.01.26 0 0 15
Sziasztok sorstárs szülők.

Gica70, minket is azzal vigasztal a dokinénink meg nagyobb gyerekes szülők, hogy a gyerkóc kinövi, s úgy tűnik, talán igazuk lesz (kopp.kopp... 2 évesen került bölcsibe, persze jöttek a fertőzések és az ezzel járó asztmás rohamok. Most, két évvel később, lényegesen ritkábban jön elő a baj).

TEJFÖLÖSDOBOZT használjatok, ha a manó nem hajlandó a szájába venni a Ventolin szipkáját. A doboz alján átvezetve a kütyü végét, tökéletes maszk készíthető egy belőle egy kisgyerek számára, főleg, ha átlósan teszed az arcára, hogy az egyik csücsök az orra felett legyen. Van ráadásul egy olyan fajta doboz, amelynek az alján pont olyan ovális bemélyedés van, mint a Ventolin adagolójának alakja. Csak körbevágod kisollóval, s már kész is. A trükköt a dokinénink mondta nekünk, mikor oxigénmaszkot kívántam nála vételezni kezelés céljából...

Előzmény: Gica70 (7)
Gica70 Creative Commons License 2004.01.21 0 0 14
A kerületi szakrendelésen voltunk (Bp.XIX.)
Nekünk sem kellett használni még a Ventolint sem.
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.21 0 0 13
Gica:
Hol voltatok először?
Nekünk most szeptember óta nem volt semmi. Igaz, hogy semmilyen stresszhelyzet sincsen már körülötte. A költözködés viselte meg őt utoljára.
Mondjuk ő gond nélkül elfogadja és használta az inhalálót. POntosan tudja és érzi, hogy ez segít.
Előzmény: Gica70 (12)
Gica70 Creative Commons License 2004.01.21 0 0 12
Sziasztok!

A sópipával kapcsolatban már ott tartunk, hogy a kezdeti ellenkezés után már egy-két percre elfogadja a kisfiam, kicsit lélegzik azzal aztán visszaadja nekem:-) Végülis semmi trükköt nem vetettem be.

Nemrég olvastam, hogy vannak olyan óvodák, ahol építenek sószobát, ami nem csak az asztmás, allergiás gyerkőcöknek, hanem a többieknek is nagyon hasznos.

Piglet
Ti hol voltatok orvosnál a lányoddal? Lassan vissza kellene menni kontrollra oda, ahol első alkalommal voltunk, de nem biztos, hogy oda lenne jó menni.
Gica

Eszto Creative Commons License 2003.12.19 0 0 11
Sziasztok!

2 eves a kisfiam, es elegge hajlamos az allergiakra. Osztol ugy vettem eszre hogy gyakran lelegzik a szajan, pedig nincs megfazva. Foleg ejszaka latom hogy nyitva a szaja alvas kozben. A hazban padlofutes van sajnos minden helysegben, igy a halokban is. Azon gondolkodom, hogy talan segitene ha vennek parasito keszuleket, es azt ejszakara a szobajaba beuzemelnem. Bar nem tudom, hogy hideg vagy melegparasitot vegyek-e, es hogy egesz ejjel jarassam, vagy csak idoszakosan. Azt sem tudom, hogy minden leguti problemanal (asztma, porallergia) egyertemuen hasznos-e parasitas. Esetleg porcoljam-e fel az agyveget nehany konyvvel?

Ha valakinek van valamikotoknek valamilyen tanacsa, kerem hogy az eszto@freemail.hu-ra is kuldjetek el, mert viszonylag ritkan tudok ide elnezni, es ha hasznalhat a parasito, meg karacsony elott szeretnem megvasarolni.

Koszonom,
Eszter

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.19 0 0 10
Na az ilyen megállapítások azok, amikor bennem megfordul a borjú - hogy a fenébe lehet pl. egy 8 hónapos gyereknek ilyen pszichoszomatikus tünete???

Én a sajátomnál pontosan tudom, hogy ha akkor a gyerekorvos a bronchitisére nem köptetőt ad, hanem antibiotikumot, akkor nem lett volna ez az egész! (Amúgy alapjáratban aztibiotikumellenes vagyok...)

A másik lányom pl. 4 éves koráig bepisilt éjszaka. 3 éves korában emiatt nem akarták bevenni az ovodába, mert hogy odas ÁGYTISZTASÁG kell, a délutáni alvásért ők nem vállalnak felelősséget.. el kellett vinnem cihológushoz.. a 3 éves gyereket! És a cihológus a nemi életünkről faggatott...) szóval hagyjuk ki a cihológiát ebből ha kérhetem jó???

Előzmény: ároncica (8)
Mentat Creative Commons License 2003.12.18 0 0 9
Ez a tipikus olyan betegség amiről a dokiknak gőzük sincs hogy mi okozza. Szvsz ilyen korban a pszichoszomatikus dolog kizárva, főleg az anya ránehezdik és fuldoklik tőle a gyerek. A jó levegőről annyit, hogy én is asztmás voltam kicsi koromban, mindig mondták anyukámnak, hogy vigyen jobb levegőre, aztán mikor kiderült, hogy a János hegy lábánál, az erdőtől 50 méterre lakunk, akkor széttárták a kezüket és nem tudtak mit mondani.
Előzmény: ároncica (8)
ároncica Creative Commons License 2003.12.18 0 0 8
Sosem derült ki, hogy mi hozta elő. Ti tudjátok? Felnőttként sokat foglalkoztam a témával, és azt olvastam az asztmáról, hogy pszichoszomatikus betegség (mint sok más baj), vagyis lelki eredetű. Nem bizonyított, de az anya-gyermek kapcsolattal hozzák összefüggésbe. Esetleg anya nagyon erős karakter, szinte ránehezdeik a gyerekre, aki ettől 'fuldoklik'.Ez is lehet egy magyarázat, a másik a koszos, büdös szmog, esetleg nyirkos lakás, senki nem tudja, de a hajlam az öröklődik. De nem is ez a lényeg, hanem hogy a megfelelő kezeléssel teljes életet lehet élni, nagyobb koromban rendszeresen sportoltam, egyedül a futás az ami nem megy. Nagyon ajánlott az úszás, tudom még javasolni a sókabint (Gellért szállóban is van), 15 percre beülsz a gyerekkel, (valami 200 ft), mélyeket kell lélegezni, utána nagyon jó!Ugyanezen az elven alapszik a tenger melletti nyaralás, ott soha nem volt semmi bajom.
Előzmény: Gica70 (7)
Gica70 Creative Commons License 2003.12.17 0 0 7
Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat.

Mentat
Nekünk Bronchitis astmatica van a papírra írva. Az obstruktív bronchitis, gátló/akadályozó hörghurutot jelent (megnéztem az angolszótárban:-) Az ikres topicot szoktam olvasgatni és láttam, hogy Bencussal sajnos sokszor kell orvoshoz mennetek:-(

Ároncica
Neked is az ovi hozta elő 3 évesen?

Alice
"de nem irigylek senkit, akinek levegőért kapkodik a gyereke az biztos..."
Bennem még most is élesen élnek azok a képek, amikor az Öcsémnek rohamai voltak. Hat évvel vagyok idősebb nála, úgyhogy eléggé meg tudtak maradni ezek az emlékek. Borzasztó még nézni is, de kisgyerekként ilyet átélni, huh ...
Katona az Öcsém sem volt:-)
Különben nagyon jó, hogy az orvosok egy része sokszor egyszerűen nem hiszi el, amit a beteg mond, vagy azt gondolják, hogy túloz. Aztán meg, ha beigazolódik, amit a beteg mond csak néznek. Saját bőrömön is tapasztaltam.

Piglet
Gondoltam a homeopátiára is. Most gyűjtöm az infokat mindenről, ami segíthet. Ti jártatok homeopátiás orvoshoz?
Apósom adott egy demizson vizet, amit valamelyik sóbarlagból hozott még a nyáron magának (egyéb problémáira)és azt mondta, hogy ezt éjszaka csak az ágy mellé kell tenni, hogy ott párologjon.
Végülis a sópipa is a sóbarlagokat hozza közel, én is csak jókat hallottam. De még most ott tartunk, hogy az én kedves kisfiam nem akarja a szájába venni. Valami trükköt/játékot kellene kitalálnom. Nincs valami ötletetek?
Ti hol voltatok a lányoddal orvosnál? Hol csinálták a vérvételes allergiavizsgálatot?

Amire még gondoltam, hogy ugyan még reggel szopizik, de már alig van tej, szerintem lassan abba is marad, tehát valamit szeretnék adni Neki immunerősítőnek. Eddig csak 4 enyhe náthában volt részünk, azt is megoldottuk orrporszívóval és Cebion cseppel. De ha már nem lesz anyatej, akkor jól jöhet még valami segítség.

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.17 0 0 6
A szomszéd kifiú egyébként mindig akkor kapott rohamot, ha hideg szélben volt kinn a levegőn - iskoláskorra teljes mértékben kinőtte, de annyi haszna volt, hogy a megőrzött orvosi papiroknak hála fel lett mentve a katonai szolgálat alól, szóval bizakodjál te is! :-)
Előzmény: Gica70 (1)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.17 0 0 5
Gica:

Homeopátiás kezelésre nem gondoltatok még?
A lányomnak is voltak asztmatikus rohamai, leginkább nagy stressz hatására jött ki, szerencsére csak nagyon ritkán. Mi Ventolint kaptunk, amit esetileg kell használni, és Berodualt párologtatni sóoldattal.
Én a sópipáról jókat hallottam.

Az allergiavizsgálatra szerintem megpróbálhatnátok a vérvételes módszert. Nálunk kapásból ezt csinálták, bőrpróbát nem is.

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.17 0 0 4
Az én lányom 8 hónapos korában elkezdett köhögni, eleinte nem volt vészes, a gyerekorvos Ipekauánát írt fel neki, de ez annyit hatott mint halottnak a beöntés, egyre csúnyábban köhögött, de mivel nem volt lázas, nem kapott antibiotikumot, csak egy újabb üveg Ipekakuánát, még jobban köhögött, már a köhögéstől nem maradt meg benne semmi, viszont akkor sem volt láza és a gyerekorvos nem volt hajlansó ki se jönni hozzá, be meg nem tudtam vinni, mert a köhögéstől állandóan hányt... akkor jöttem rá, hogy hazudni kell, azt telefonáltam, hogy 39 fokos láza van, no akkor kijött, de addigra már bejött az a bizonyos spasztikus légzés, tudjátok, mikor a levegő be még csak bemegy, de kijönni nem tud, sípol az egész gyerek - félelmetes volt. A hülye orvos meg erre bronchitis elleni szereket írt fel, meg végre antibiotikumot, de így is két napba telt, míg levegőt kapott, felválltva álldogáltunk vele a nyitott ablak előtt...

És onnantól kezdve valahányszor valami vírusfertőzés érte, azonnal jött a roham, de úgy képzeljétek, hogy a Sabin cseppektől elkezdve minden kötelező oltás így végződött - 48 órán belül kialakult az asztma... közben elköltöztünk, egy másik gyerekorvosnőhöz kerültünk, és mikor vittem hozzá a soron következő Sabin cseppre, mondtam neki, hogy hamarosan találkozunk, mert várható egy asztmás roham - nem hitte el, kinevetett, egészen addig míg ki nem hívtuk másnap, akkor végre komolyan vett.

3 éves korától az őszi időszakban havonta kapta a gammaglobulin védőoltást, aztán a Vöröskereszt útján hozattak neki Histoglobint - ez egy fél éves injekciókúra volt - no meg ezzel egyidejűleg kivették az orrmanduláit, mert közben az is kiderült, hogy szünni nem akaró arcüreg-gyulladása is van, legalább 20-szor szúrták fel az arcüregét, senkinek nem kivánom... aztán hogy tulajdonképpen mitől jött rendbe ezek közül azt magam sem tudom, de iskoláskorra megszünt, azóta sem jelentkezett... de nem irigylek senkit, akinek levegőért kapkodik a gyereke az biztos...

ároncica Creative Commons License 2003.12.17 0 0 3
Nekem is volt gyermekkori asztmám, 3 évesen. A suliban fel voltam mentve a futás alól, volt ventolinom, csak akkor máshogy hívták. Ezt szerencsésen kinőttem, ám sajnos allergiás asztma formájában újra előjött egy pár éve. Augusztus végén 2 hétig eléggé fulladok, izgi volt, mert aug.elején szültem, kicsit megnehezítette az amúgy sem könnyű kezdeti időszakot. A nőgyógyászom azt mondta , hogy a ventolint terhességem alatt is használhatom, úgyhogy ne aggódj, nincs benne szteroid.
Mentat Creative Commons License 2003.12.17 0 0 2
Én használom nyáron rendszeresen a Ventolint és most ikreket várok és napi 6*1/2 Salbutamolt szedek.
Egyébként hasonló cipőben járunk a 2,5 éves fiammal, neki obstruktiv bronchitise van, ez is vmi hörgőgörcs féle - nem akarok hülyeséget írni - ő folyton köhögött. Most használunk egy spray-t minden nap és azóta el ne kpopgjam teljesen jól van. Az egyébként tényleg helyileg ható szteroid, de nem szívódik fel. Nekünk még két évig nem javasolják a közösséget,. igaz, hogy Bencus folyamatosan beteg közösség nélkül is.
Gica70 Creative Commons License 2003.12.17 0 0 1
Kedves Mentat!
Köszi a megnyugtatást:-) Akkor a Ventolinról nem volt elég alapos az infóm. Ti is használtátok már?
A "csak terhelésre" azt jelenti Benőke esetében, hogy tényleg csak akkor jön elő, ha szaladgál. Természetesen egész nap szaladgál, de ezen belül általában olyankor van sípolás, amikor "hosszabb távokat fut". Tehát attól, hogy picit szalad-megáll-játszik valamit rövid ideig-majd újra szalad egy picit és így tovább, ettől nem jelentkezik; viszont ha hosszabban csak futkározik, akkor előjön.
Azt mondta a dokinéni egyébként, hogy esetleg kinőheti, de az is megeshet, hogy komolyabbra fordul a dolog. Javasolta, hogy egyhamar ne kerüljön közösségbe (még nem is akartuk beadni sehova, óviba is majd csak 3,5 évesen), mert ott a felsőlégúti betegségektől belobbanhat az egész. Ez volt az Öcsémnél is. Neki 3 évesen egy-két hét óvi után jött elő a súlyos allergiás asztmája. Így maga a betegség sajnos nem ismeretlen a családban. Viszont az Öcsém régen volt kisgyerek (most 27 éves, egyébként még mindig szed gyógyszereket, de rohamai már nincsenek) és azóta is sokat változhatott a kigyermekkori kezelés.
Előzmény: Mentat (0)
Mentat Creative Commons License 2003.12.17 0 0 0
Kedves Gica!
Először is megnyugtatásul, a Ventolin nem szteroidot, hanem Salbutamolt tartalmaz, ami ártalmatlan, sőt terhesség alatt is adják a korai méhösszehúzódások megelőzésére.
A bőrpróbáról én is úgy tudom, hogy 3 éves kor alatt nem megbízható és ráadásul ebben a korban sokat változik, hogy éppen mire allergiás.
Ez a "csak terhelés" mit jelent? Hiszen egy 22 hónapos gyerek egész nap terhelés alatt van, szaladgál, ugrál, stb.

Mielőbbi javulást
Mentat

Előzmény: Gica70 (-)
Gica70 Creative Commons License 2003.12.16 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

A kisfiamnak terheléses asztmája van. Nem tűnik súlyosnak, "csak" terhelésre kezd el sípolni; de azért nem megnyugtató.
A pulmonológus egyenlőre a Ventolin spray-t írta fel eseti használatra, habár megbeszéltük, hogy könnyen, viszonylag gyorsan elmúlik a nehézlégzés, sípolás. Nem vagyok túl boldog ettől a gyógyszertől, mert szteroid-tartalmú. A 22 hónapos gyerekemnek már ezt kezdjem el adni? Jó lenne valami barátságosabb gyógymód! Tudom, hogy max. kinőni lehet az asztmát, ha valakinek szerencséje van.
Megkérdeztem, hogy mi a véleménye a drnőnek a sópipáról, azt mondta, hogy szerinte felesleges megvenni, habár ártani nem árt. Természetesen megvettük a pipát, csak még nem igazán tudtam rávenni a fiamat, hogy a szájában tartsa (vagy én tartanám)és úgy lélegezzen pár percig.
Megcsinálta a pulmonogus a bőrpróbát is, eszerint nem allergiás semmire a fiam. Viszont azt olvastam a babaszoba.hu-n, hogy 3 éves kor alatt csak a vérből elvégzett allergénspecifikus IgE vizsgálat ad megbízható eredményt; a Népszabadság Gyógyász mellékletében 2 éves kor alatt ajánlják a vérvételt.
Akkor most elég a bőrpróba vagy nem? Azért, ha mégis allergiás valamire azt jó lenne tudni!

Érdekelne, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak!
Jó lenne itt megosztani az információkat, tapasztalatokat, tanácsokat, bármit, ami fontos lehet.

Előre is köszönöm.

Gica

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!