beszemtelenkedhetek en is egy zabpelyhes suti receptjevel,nagyon nagy sikere volt nagyjabol hasonlit sera receptjehez. 200 gr zabpehely 1 pohar liszt 1 pohar cukor 1 kk sutopor 150 gr margarin v. vaj 1 kk mez 50 gr durvaravagott dio 250 gr csoki 1 tojas
szaraz ag-okat osszekeverjuk,a mar-t mely edenyben megolvasztjuk hozza adjuk a mezet,beletesszuk a szaraz ag kevereket,jol osszekeverjuk,amikor egy kicsit kihult hozzaadjuk az aprora vagott csokit ,belekeverjuk a felvert tojast,ha szaraz lenne meg hozzaadunk otjast,kis golyokat formalunk hezagosan elhelyezzuk a tepsin,elomelegitett(180) sutoben 20 percig sutjuk vagy amig a szele egy kicsit sotetebb lesz
Bemelegítem a sütőt 200 fokra, és sütőpapírt terítek 2 nagy tepsibe. Amíg melegszik a sütő, elkészítem a tésztát.
A zabpehelyből 5 dekát egy száraz serpenyőbe szórok, és mérsékelt tűzön 2-3 percig kevergetem. Ettől enyhén megpirul, és finom illatú lesz. Megvárom, hogy langyosra hűljön, majd tisztára mosott kávédarálóban porfinomságúra őrlöm. Ezzel el is készült a házi zabpehely-lisztem.
Előveszek 2 nagy tálat, és az egyikben összekeverem a házi zabpehelylisztet a finomliszttel meg a szódabikarbónával, majd szűrőn hozzászitálom a kakaóport. Nagy késsel falatnyi darabokra vágom az étcsokit, és ezt is hozzászórom. A másik tálba beleteszem a puha vajat meg a barna cukrot, robotgéppel habosra verem őket, és hozzájuk dolgozom a tojást.
A tojásos-cukros vajat fakanállal összekeverem a csokimorzsás lisztkeverékkel meg a maradék, őröletlen zabpehellyel, és már végeztem is a tésztával.
A két tenyerem közt diónyi golyókat formálok belőle, amelyeket szétlapogatok 4 centi átmérőjű, ½ centi vastag korongokká. Ezeket elhelyezem egymástól tisztes távolságban a sütőpapíros tepsikben, és betolom a sütőbe. Először az egyik tepsit, aztán a másikat.
A csokis kekszeknek 8 perc bőven elég ahhoz, hogy megsüljenek. Bár amikor ennyi idő után kiveszem őket a sütőből, úgy festenek, mintha rájuk férne még egy kis süldögélés. De semmi tétovaság, készen vannak, higgyenek nekem. És azt is higgyék el, érdemes kicsit várni mielőtt átszedegetnénk őket egy rácsra, hogy azon hűljenek ki. Ha ugyanis rögtön leemelnénk a sütőből kivett még puha kekszeket a tepsiről, megrepedhetnek vagy eltörhetnek. Ám ha türelmesek vagyunk, a végeredmény nemcsak finom, hanem takaros is lesz. És még egy jó tanács: ha sülés közben a kekszek összenőnének, melegen még könnyű szétválasztani őket egy tompa élű késsel.
A zabpelyhes receptjét kérhetném? :-) Van itthon egy zacskó zpelyhem, de senki se eszi... Jó lenne elhasználni, ilyen formában biztos kelendő lenne. :-)
Mult heten csinaltam kelt sütit,de ereztem en,hogy a tesztaval nem jol banok,söt ablak is nyitva volt,szoval erted nem csinaltam igazabol szivböl,de nem is ment fel,no hat azt meg kar megsütni,mert ha elötte nem megy fel akkor a sütöben sem.
Oly nagyon elszomorodtam,hoyg amsbap megcsinaltam megegyszer es voila!
Vajas/cukros/mandulas süti....1 hatanya,hogy azonnal meg kell enni,mert különben szuperül kiszarad.
Aznap nem volt baj az elfogyasztassal,sokan voltak ra.
ez meg ugyan nem kelt,de könnyen elkeszithetö es ugyancsak fincsi
koszi a receptet,hamarosan megcsinalom. Nem a tepsi formaja izgat engem,hanem a merete,mert tortent, hogy amikor csinaltam valahogy nagynak tunt a tepsi vagy talan nem kelt meg megfelelo meretre a tesztam.
Gyors összedobok egy 3 tojásos piskótát. Miután kicsit kihűlt főzök egy vaníliás pudingot (bármilyen ízűt lehet) és ráöntöm a piskótára. Ha már az is kicsit kihűlt rakok rá barack szeleteket (bármilyen gyümivel fini). Ezután jön rá a házikészítésű zselé: Egy edénybe beleszórok egy vaníliáspudingport, amit csomómentesre elkeverek 2 dl barack szörppel (vagy amilyen van otthon és illik a sütihez ízben). Felöntöm 3dl vízzel és felforralom. Azonnal a süti tetejére öntöm.
Várok vele jó pár órát, hogy megdermedjen rendesen a süti és kész!
Nagyon finom, próbáljátok ki! A családom egyik kedvence és lehet variálni az ízével ahogy akarunk!!!! :-)
Egy csészébe teszem mondjuk a tej kb. felét, mikroban meglangyosítom. Elkeverek benne 1-2 kiskanál cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Aztán visszateszem a mikroba a legeslegkisebb fokozatra (vigyázat, akinél nincs 10 fokozat, jobb, ha nem kísérletezik, mert megfőzi az élesztőt!) 1 percre. Ezalatt szépen fel is fut. Mikro nélkül is felfut 8-10 perc alatt (szerintem). A vajat is a mikroban olvasztom. A lisztet beleteszem a robotgép táljába, mélyedést csinálok a közepébe, és beleöntök mindent. A felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojássárgákat, maradék tejet, cukrot, sót. Ráhajtom a dagasztókart, és otthagyom, hadd dolgozzon. :-) Akár 8-10 percig is dagasztatom így a tésztát. Ha túl keménynek látszik a tészta, még öntök rá egy kis tejet (amit szintén meglangyosítok előtte). Amikor már szépen néz ki a tészta, akkor meglisztezem a tetejét, és letakarom a kockás konyharuhával. :-) Mosogatóba melegvizet engedek, és abba rakom a tálat. Fél óra nálam mindig elég, addigra már kidagad a tálból. Akkor kiveszem, és kézzel picit átgyúrom, kinyújtom úgy egy-másfél cm vastagra. Kiszaggatom kicsi pogácsaszaggatóval, olvasztott vajjal locsolgatom, cukros vajjal szórom, stb. - ahogy szokás.
Szerintem nincs jelentősége, hogy milyen formában sütöd. Én általában kerek kapcsos tortaformában csinálom, úgy 27-28 cm-es átmérőjű. De csináltam már kuglófformában is. A tortaformában egymás tetején három sor fér el - de én másfélszeres adagot szoktam csinálni, azaz kb. 75 dkg lisztből. A kelt tésztákat általában 180 fokon sütöm, légkeveréssel elég a 160 fok is. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor letakarom egy darab alufóliával.
"piros-fehér kockás konyharuhát" mas szinu nem lehet?:) es hol marad a zold? most megcsak azt aruld el milyen recept utan csinalod,remelem meg nem volt szo rola es csak elkerulte volna a figyelmem? legy szi ha leirod reszletesen,mennyi ideg keleszteni,a tepsiberakas utan mennyi ideig alljon es fontos a tepsi merete,a sutes hofoka es ideje.Az itteni receptekben altalaban ezeket is feltuntetik es el vagyok kenyeztetve,ja es a sutesnel meg nem figyeltem meg,hogy a kulonbozo tesztakat milyen hofokon sutik.
Én aztán tényleg nem szoktam túlmisztifikálni :-) a sütés-főzést, de a kelt tésztának "lelke van". Kb. plusz 2 perc odafigyelés, és sikerül. Pl. minden hozzávaló langyos legyen, avagy előtte szitáljuk át a lisztet. Én jó magasról szoktam, minél több levegő szoruljon a szemek közé. Télen még a mikroba is beteszem megmelegíteni. Aztán: nem csak úgy durrbelebummbumm :-) bekeverni az élesztőt (én csak frisset használok), hanem cukros tejben picit megfuttatni előtte. Kelesztőtálam sosem volt, nálam bármilyen sima műanyag tál megteszi, a tetejére pedig piros-fehér kockás konyharuhát teszek. :-))) Tudod, hinni kell benne. :-))))) Ja, és a lényeg: a mosogatóba meleg vizet eresztek, és ebbe teszem a tálat. Fél óránál tovább nem is szükséges keleszteni, legalább 3x-osára feljön a tészta.
ilyen finomfozelek keverek nekunk is van,vettem is,h csinaljak francia salatat,2 nap mulva keresem,eltunt.........a lanyom csinalt finomfozeleket es tenyleg finom.
Elfelejtettem az aranygaluskara reagalni.En a magyar kajakat most tanulom,de a kelt tesztakkal bajban vagyok,nem tudom mit csinalok rosszul,de nem nonek meg rendese,pedig itt a homerseklet igazan jo meleg.Most viszont kaptam keleszto talat,remelem mar fog sikerulni.
hat amig M.o-on voltunk,en is elkenyeztettem magam,de a mostani eszemmel nem biztos,h keszet vennek,akkor meg azt kerestem,h minnel kevesebb idot toltsek a fozessel,de akkor az anyosommal kozos konyhank volt,most meg aranylag nagy konyham van es orakat tudok eltolteni benne.
Az anyósom csinálja így kanállal. A kanalat minden szaggatás előtt meleg olajba mártja, majd a "galuskát" jól meghempergeti a cukros dióban. Igazából nem nagy különbség, talán így még diósabb lesz (tudod, mint a reklámban: lágyabb, krémesebb, jobb... :-)))))) ).
Én - hulladék-kímélősen :-) - olyan fél-háromnegyed holdakat szaggatok ki (kicsike pogácsaszaggatóval) és minden réteget vajazok, diózok. Persze tudom, hogy mindenkinek az anyukája receptje a legfinomabb, és azt az ízt, állagot, szépséget próbálja utólérni.
A lágyságot a tej hozzáadásával lehet szabályozni. És persze az élesztőt sem szabad belőle kispórolni, és a kelesztési időt sem!!!
Pár napja sera tett be képet egy extrahiperszuper :-) aranygaluskáról. De arra nem emlékszem, hogy recept volt-e hozzá. Én a Horvát Ilona alapverziót csinálom, tuti siker. :-)
szia!ne add fel,turelemmel sikerulni fog,de en a szilvas gombocnal olyan ideges lettem amikor mar vastagon volt a liszt a kezemen,hogy leg szivesebben odavagtam volna,de nem tehettem,mert ... de a vege jo lett.Pillanatok alatt befaltak amivel en annyit kinlodtam.
Kipróbáltam a túrógombócot :-))) Igazándiból egy kicsit változtattm a recepten már rögtön első neki futásra, mert a párom nem szereti a porcukort ezt útolag nem tudom rátenni.
Mindent úgy csináltam ahogy írtad, csak a félkiló túróba kevertem egy zacsi vaníliás cukrot és egy fél citrom levét. A zsemlemorzsát pedig négy kanál kristálycukorral együtt pirítottam meg.
A párom és nagymamám meg voltak elégedve. Igaz a gombóc formázása még némi gondot okoz, inkább voltak amőbák mint gombócok, de a párom azt mondta, hogy kit érdekel az alakja ha jó az íze.
Helló! Én csak munkaidőben tudok fórumozni ezért néha kicsit késnek a válaszaim. A finom fözelékes keverékben zöldborsó és sárgarépa kockák vannak. Lehetne friss zöldségből is csak így gyorsabb :-)))