Keresés

Részletes keresés

magnum13 Creative Commons License 2005.10.10 0 0 716
beszemtelenkedhetek en is egy zabpelyhes suti receptjevel,nagyon nagy sikere volt nagyjabol hasonlit sera receptjehez.
200 gr zabpehely
1 pohar liszt
1 pohar cukor
1 kk sutopor
150 gr margarin v. vaj
1 kk mez
50 gr durvaravagott dio
250 gr csoki
1 tojas

szaraz ag-okat osszekeverjuk,a mar-t mely edenyben megolvasztjuk hozza adjuk a mezet,beletesszuk a szaraz ag kevereket,jol osszekeverjuk,amikor egy kicsit kihult hozzaadjuk az aprora vagott csokit ,belekeverjuk a felvert tojast,ha szaraz lenne meg hozzaadunk otjast,kis golyokat formalunk hezagosan elhelyezzuk a tepsin,elomelegitett(180) sutoben 20 percig sutjuk vagy amig a szele egy kicsit sotetebb lesz
Előzmény: Zitka (713)
kreativtucsok Creative Commons License 2005.10.10 0 0 715
Szia Zitka!

ha meg nem ismered:

CSOKIS-ZABPELYHES KEKSZ


Hozzávalók:

7½ deka zabpehely
7½ deka finomliszt
½ kávéskanál szódabikarbóna
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor (2½ deka)
5 deka étcsokoládé
10 deka puha vaj
15 deka barna cukor
1 tojás



Elkészítés:

Bemelegítem a sütőt 200 fokra, és sütőpapírt terítek 2 nagy tepsibe. Amíg melegszik a sütő, elkészítem a tésztát.

A zabpehelyből 5 dekát egy száraz serpenyőbe szórok, és mérsékelt tűzön 2-3 percig kevergetem. Ettől enyhén megpirul, és finom illatú lesz. Megvárom, hogy langyosra hűljön, majd tisztára mosott kávédarálóban porfinomságúra őrlöm. Ezzel el is készült a házi zabpehely-lisztem.

Előveszek 2 nagy tálat, és az egyikben összekeverem a házi zabpehelylisztet a finomliszttel meg a szódabikarbónával, majd szűrőn hozzászitálom a kakaóport. Nagy késsel falatnyi darabokra vágom az étcsokit, és ezt is hozzászórom. A másik tálba beleteszem a puha vajat meg a barna cukrot, robotgéppel habosra verem őket, és hozzájuk dolgozom a tojást.

A tojásos-cukros vajat fakanállal összekeverem a csokimorzsás lisztkeverékkel meg a maradék, őröletlen zabpehellyel, és már végeztem is a tésztával.

A két tenyerem közt diónyi golyókat formálok belőle, amelyeket szétlapogatok 4 centi átmérőjű, ½ centi vastag korongokká. Ezeket elhelyezem egymástól tisztes távolságban a sütőpapíros tepsikben, és betolom a sütőbe. Először az egyik tepsit, aztán a másikat.

A csokis kekszeknek 8 perc bőven elég ahhoz, hogy megsüljenek. Bár amikor ennyi idő után kiveszem őket a sütőből, úgy festenek, mintha rájuk férne még egy kis süldögélés. De semmi tétovaság, készen vannak, higgyenek nekem. És azt is higgyék el, érdemes kicsit várni mielőtt átszedegetnénk őket egy rácsra, hogy azon hűljenek ki. Ha ugyanis rögtön leemelnénk a sütőből kivett még puha kekszeket a tepsiről, megrepedhetnek vagy eltörhetnek. Ám ha türelmesek vagyunk, a végeredmény nemcsak finom, hanem takaros is lesz. És még egy jó tanács: ha sülés közben a kekszek összenőnének, melegen még könnyű szétválasztani őket egy tompa élű késsel.

Kb. 20 keksz lesz belőle.

(stahl)
Előzmény: Zitka (713)
sera Creative Commons License 2005.10.10 0 0 714

Haliho Zitka!

ZABPEHELY TALLEROK

 

-25dkg vaj /margarint hasznaltam/

-30 dkg cukor /barna cukrot hasznaltam/

-2 tojas

-30 dkg zabpehely

-15 dkg liszt

-1/2 cs. sütöpor

-15 dkg mazsola /elhagyhato/

/csokidarabokat szortam ra,de a fiam szerint elhagyhato,csak kiprobaltam azzal is/

Az egeszet összekavarni,olyan 2 dkg-os gombocokat formalni es sütöpapiron kisütni,szepen kiterül. 200 fokon kb. 15 percig.

 

Sok vaj meg cukor kell hozza,de tenyleg ennyi kell.

Előzmény: Zitka (713)
Zitka Creative Commons License 2005.10.09 0 0 713
A zabpelyhes receptjét kérhetném? :-) Van itthon egy zacskó zpelyhem, de senki se eszi... Jó lenne elhasználni, ilyen formában biztos kelendő lenne. :-)
Előzmény: sera (710)
Besenyő Pista Creative Commons License 2005.10.09 0 0 712

Nagyon finom almás piskóta

1. Közepes nagyságú tepsit nagyon vastagon (2-3 mm) kikenünk vajjal.

2. Az almákat kettévágjuk, meghámozzuk, magházát kivájjuk, vágott felével felfelé egymás mellé rakjuk a tepsibe.

3. A magházak helyére 1-1 mokkáskanál fahéjat és kristálycukrot teszünk.

4. Kb. 20 percre betesszük a 180 fokos sütőbe.

5. Közben piskótát készítünk: 4 tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 vaniliáscukor, 4 evőkanál víz. Kb. 15 percig kutyvásszuk, majd hozzáadunk 1 cs sütőport és 25 dkg lisztet.

6. Megnézzük, hogy az almában a cukor megolvadt-e és hogy az almák alatt van-e elég vaj.

7. Az almákra és az almák közé csurgatjuk a piskótamasszát.

8. Megsütjük.

9. Közben 1 cs vaniliapudingot 3 ek cukorral, 1/2 l tejjel megfőzünk.

10. Ha elvált a tészta a tepsi szélétől, sütőpapírra borítjuk.

11. Almás felére még melegen ráöntjük a pudingot.

12. Reszelünk rá csokit.

 

sera Creative Commons License 2005.10.08 0 0 711
hoyg amsbap  hogy masnap :)
Előzmény: sera (710)
sera Creative Commons License 2005.10.08 0 0 710

Ez igy van Zitka!

Mult heten csinaltam kelt sütit,de ereztem en,hogy a tesztaval nem jol banok,söt ablak is nyitva volt,szoval erted nem csinaltam igazabol szivböl,de nem is ment fel,no hat azt meg kar megsütni,mert ha elötte nem megy fel akkor a sütöben sem.

Oly nagyon elszomorodtam,hoyg amsbap megcsinaltam megegyszer es voila!

 

Vajas/cukros/mandulas süti....1 hatanya,hogy azonnal meg kell enni,mert különben szuperül kiszarad.

Aznap nem volt baj az elfogyasztassal,sokan voltak ra.

 

 

 

ez meg ugyan nem kelt,de könnyen elkeszithetö es ugyancsak fincsi

Zabpehely tallerok

 

 

Előzmény: Zitka (704)
magnum13 Creative Commons License 2005.10.08 0 0 709
ez tenyleg finomnak tunik
Előzmény: pregina (707)
magnum13 Creative Commons License 2005.10.08 0 0 708
koszi a receptet,hamarosan megcsinalom.
Nem a tepsi formaja izgat engem,hanem a merete,mert tortent, hogy amikor csinaltam valahogy nagynak tunt a tepsi vagy talan nem kelt meg megfelelo meretre a tesztam.
Előzmény: Zitka (706)
pregina Creative Commons License 2005.10.07 0 0 707

 Fini süti (torta)

 

Gyors összedobok egy 3 tojásos piskótát. Miután kicsit kihűlt főzök egy vaníliás pudingot (bármilyen ízűt lehet) és ráöntöm a piskótára. Ha már az is kicsit kihűlt rakok rá barack szeleteket (bármilyen gyümivel fini). Ezután jön rá a házikészítésű zselé: Egy edénybe beleszórok egy vaníliáspudingport, amit csomómentesre elkeverek 2 dl barack szörppel (vagy amilyen van otthon és illik a sütihez ízben). Felöntöm 3dl vízzel és felforralom. Azonnal a süti tetejére öntöm.

Várok vele jó pár órát, hogy megdermedjen rendesen a süti és kész!

Nagyon finom, próbáljátok ki!  A családom egyik kedvence és lehet variálni az ízével ahogy akarunk!!!!     :-)

Zitka Creative Commons License 2005.10.07 0 0 706

Aranygaluska

 

Fél kiló finomliszt

3 tojás sárgája

6-7 dkg vaj

3 dl tej

2-3 dkg élesztő

5 dkg cukor

csipet só

 

Egy csészébe teszem mondjuk a tej kb. felét, mikroban meglangyosítom. Elkeverek benne 1-2 kiskanál cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Aztán visszateszem a mikroba a legeslegkisebb fokozatra (vigyázat, akinél nincs 10 fokozat, jobb, ha nem kísérletezik, mert megfőzi az élesztőt!) 1 percre. Ezalatt szépen fel is fut. Mikro nélkül is felfut 8-10 perc alatt (szerintem). A vajat is a mikroban olvasztom. A lisztet beleteszem a robotgép táljába, mélyedést csinálok a közepébe, és beleöntök mindent. A felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojássárgákat, maradék tejet, cukrot, sót. Ráhajtom a dagasztókart, és otthagyom, hadd dolgozzon. :-) Akár 8-10 percig is dagasztatom így a tésztát. Ha túl keménynek látszik a tészta, még öntök rá egy kis tejet (amit szintén meglangyosítok előtte). Amikor már szépen néz ki a tészta, akkor meglisztezem a tetejét, és letakarom a kockás konyharuhával. :-) Mosogatóba melegvizet engedek, és abba rakom a tálat. Fél óra nálam mindig elég, addigra már kidagad a tálból. Akkor kiveszem, és kézzel picit átgyúrom, kinyújtom úgy egy-másfél cm vastagra. Kiszaggatom kicsi pogácsaszaggatóval, olvasztott vajjal locsolgatom, cukros vajjal szórom, stb. - ahogy szokás.

 

Szerintem nincs jelentősége, hogy milyen formában sütöd. Én általában kerek kapcsos tortaformában csinálom, úgy 27-28 cm-es átmérőjű. De csináltam már kuglófformában is. A tortaformában egymás tetején három sor fér el  - de én másfélszeres adagot szoktam csinálni, azaz kb. 75 dkg lisztből.  A kelt tésztákat általában 180 fokon sütöm, légkeveréssel elég a 160 fok is. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor letakarom egy darab alufóliával.  

Előzmény: magnum13 (705)
magnum13 Creative Commons License 2005.10.07 0 0 705
"piros-fehér kockás konyharuhát" mas szinu nem lehet?:) es hol marad a zold?
most megcsak azt aruld el milyen recept utan csinalod,remelem meg nem volt szo rola es csak elkerulte volna a figyelmem?
legy szi ha leirod reszletesen,mennyi ideg keleszteni,a tepsiberakas utan mennyi ideig alljon es fontos a tepsi merete,a sutes hofoka es ideje.Az itteni receptekben altalaban ezeket is feltuntetik es el vagyok kenyeztetve,ja es a sutesnel meg nem figyeltem meg,hogy a kulonbozo tesztakat milyen hofokon sutik.
Előzmény: Zitka (704)
Zitka Creative Commons License 2005.10.06 0 0 704

Én aztán tényleg nem szoktam túlmisztifikálni :-) a sütés-főzést, de a kelt tésztának "lelke van".  Kb. plusz 2 perc odafigyelés, és sikerül. Pl. minden hozzávaló langyos legyen, avagy előtte szitáljuk át a lisztet. Én jó magasról szoktam, minél több levegő szoruljon a szemek közé. Télen még a mikroba is beteszem megmelegíteni.  Aztán: nem csak úgy durrbelebummbumm :-) bekeverni az élesztőt (én csak frisset használok), hanem cukros tejben picit megfuttatni előtte. Kelesztőtálam sosem volt, nálam bármilyen sima műanyag tál megteszi, a tetejére pedig piros-fehér kockás konyharuhát teszek. :-))) Tudod, hinni kell benne. :-)))))  Ja, és a lényeg: a mosogatóba meleg vizet eresztek, és ebbe teszem a tálat. Fél óránál tovább nem is szükséges keleszteni, legalább 3x-osára feljön a tészta.

Előzmény: magnum13 (702)
magnum13 Creative Commons License 2005.10.06 0 0 703
ilyen finomfozelek keverek nekunk is van,vettem is,h csinaljak francia salatat,2 nap mulva keresem,eltunt.........a lanyom csinalt finomfozeleket es tenyleg finom.
Előzmény: Törölt nick (688)
magnum13 Creative Commons License 2005.10.06 0 0 702
Elfelejtettem az aranygaluskara reagalni.En a magyar kajakat most tanulom,de a kelt tesztakkal bajban vagyok,nem tudom mit csinalok rosszul,de nem nonek meg rendese,pedig itt a homerseklet igazan jo meleg.Most viszont kaptam keleszto talat,remelem mar fog sikerulni.
Előzmény: Dharma (694)
magnum13 Creative Commons License 2005.10.06 0 0 701
hat amig M.o-on voltunk,en is elkenyeztettem magam,de a mostani eszemmel nem biztos,h keszet vennek,akkor meg azt kerestem,h minnel kevesebb idot toltsek a fozessel,de akkor az anyosommal kozos konyhank volt,most meg aranylag nagy konyham van es orakat tudok eltolteni benne.
Előzmény: Dharma (694)
Zitka Creative Commons License 2005.10.06 0 0 700

Az anyósom csinálja így kanállal. A kanalat minden szaggatás előtt meleg olajba mártja, majd a "galuskát" jól meghempergeti a cukros dióban. Igazából nem nagy különbség, talán így még diósabb lesz (tudod, mint a reklámban: lágyabb, krémesebb, jobb... :-)))))) ). 

Én - hulladék-kímélősen :-) - olyan fél-háromnegyed holdakat szaggatok ki (kicsike pogácsaszaggatóval) és minden réteget vajazok, diózok. Persze tudom, hogy mindenkinek az anyukája receptje a legfinomabb, és azt az ízt, állagot, szépséget próbálja utólérni.

A lágyságot a tej hozzáadásával lehet szabályozni. És persze az élesztőt sem szabad belőle kispórolni, és a kelesztési időt sem!!!

Előzmény: Dharma (699)
Dharma Creative Commons License 2005.10.06 0 0 699

Köszi!

 

Egyszer én is csináltam könyvből, de szaggatni kellett mint a pogácsát és nem lett lágy. Anyukám úgy emlékszem kanállal szaggatta és mártogatta dióba.

 

 

 

Előzmény: Zitka (698)
Zitka Creative Commons License 2005.10.06 0 0 698
most görgettem le, itt van a 663-ban :-)
Előzmény: Zitka (697)
Zitka Creative Commons License 2005.10.06 0 0 697
Pár napja sera tett be képet egy extrahiperszuper :-) aranygaluskáról.  De arra nem emlékszem, hogy recept volt-e hozzá. Én a Horvát Ilona alapverziót csinálom, tuti siker. :-)
Előzmény: Dharma (694)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.06 0 0 696
Na ígen, egy jó nagymama féle aranygaluska receptet én is szivesen megtanulnék.
Előzmény: Dharma (694)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.06 0 0 695
Dehogy adom fel, főleg azért mert így is elfogy :-)))
Előzmény: magnum13 (693)
Dharma Creative Commons License 2005.10.05 0 0 694
Ma nálunk is szilvásgombi volt, de én bótit vettem.
Az is megtette arra az időre, ami nekem rendelkezésre állt.

Még sosem csináltam házilag.

Tud valaki esetleg jó aranygaluska receptet?
Előzmény: magnum13 (693)
magnum13 Creative Commons License 2005.10.05 0 0 693
szia!ne add fel,turelemmel sikerulni fog,de en a szilvas gombocnal olyan ideges lettem amikor mar vastagon volt a liszt a kezemen,hogy leg szivesebben odavagtam volna,de nem tehettem,mert ... de a vege jo lett.Pillanatok alatt befaltak amivel en annyit kinlodtam.
Előzmény: Törölt nick (692)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.05 0 0 692
Sziasztok!

A vizes kéz az meg volt, de hát minden mégsem jöhet össze.
Valamiért mégis csak amőbák lettek :-)))

Majd gyakorlom még, rendelés úgyis van rá.
magnum13 Creative Commons License 2005.10.05 0 0 691
Szia Zitka!
ez ervenyes a szilvasgomboc formazasanal is,mert eleg problemas nekem nyujtogatni,ezert a tenyeremben probalom formazni a gombocot.
Előzmény: Zitka (690)
Zitka Creative Commons License 2005.10.03 0 0 690
túró-amőba :-)))))))  A lényeg, hogy finom lett. Ha picit vizezed a tenyeredet, akkor nem ragad hozzá a massza, és könnyebb gombócot formázni.
Előzmény: Törölt nick (689)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.03 0 0 689
Szia!

Kipróbáltam a túrógombócot :-)))
Igazándiból egy kicsit változtattm a recepten már rögtön első neki futásra, mert a párom nem szereti a porcukort ezt útolag nem tudom rátenni.

Mindent úgy csináltam ahogy írtad, csak a félkiló túróba kevertem egy zacsi vaníliás cukrot és egy fél citrom levét.
A zsemlemorzsát pedig négy kanál kristálycukorral együtt pirítottam meg.

A párom és nagymamám meg voltak elégedve. Igaz a gombóc formázása még némi gondot okoz, inkább voltak amőbák mint gombócok, de a párom azt mondta, hogy kit érdekel az alakja ha jó az íze.
Előzmény: Zitka (674)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.01 0 0 688
Helló!
Én csak munkaidőben tudok fórumozni ezért néha kicsit késnek a válaszaim.
A finom fözelékes keverékben zöldborsó és sárgarépa kockák vannak. Lehetne friss zöldségből is csak így gyorsabb :-)))
Előzmény: magnum13 (685)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 687
szia!itt az index forumon van ilyen nevu topic es a vegen valakinek sikerult egesz ertheto receptet beirnia
Előzmény: sera (686)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!