Menet - pont egy 9es sorozat közben, valahol félúton - közben állt be. Előtte jó volt, aztán csak úgy err99. Előtte bár expoval cseréltem objektívet, de nem közvetlenül obi csere után történt, szóval azzal se összehozható.
A vakum egy YN-468 Canon ETTL, nem hinném a talpfeszültség lenne. Már lassan egy hónapja használom, a előző kompatibilitási hibán kívül tökéletesen működik.
A kompatibilitási hiba az volt, hogy ha rajta volt a vaku, de nem volt bekapcsolva, azaz nem volt feszültség alatt - akkor kidobta a hibaüzentet. De ezt csinálta már EX vakuval is , szóval szerintem ez a mostani külön probléma lehet.
Nem az akku-val volt a gond, hanem vmi kompatibilitási hibával a vakuval. Amint felismertem a hibát, orvosoltam. :)
De most, viszont nagy a gáz. Totálisan ERR99. Minden expo után( azaz még az expo se készül el) ki dobja az eRR99-et. Amkor ez történt, nem volt rajta vaku, szóval a két dolog egymástól független. Próbáltam mindkettő obimmal, és obi nélkül is. Mindegyik probálkozásra ugyanzaz volt az eredmény. Levettem a markolatot is, hátha...
De semmi változás.
A gép menü része, és a PLAY funkciója tökéletesen működik. Gondolom valami mechanikai dolog lehet. A tükör tökéletesen műkődik. ( nem ugrik, nem szorul). B záridőben viszont nem marad fenn addig amíg nyomom a gombot, visszacsapódik mintha szimpla 1/60 -ban lenne.
(De lehet hogy csak az ERR99 miatt csapódik vissza).
Valami ötlet lenne a megoldásra? Bár szerintem mindenképp szervíz lesz a vége.
AF motor nélküli Sigmákat pl a Canon FD sorozatú bayonettel tudsz találni. EOS-oson nem. Az EOS jelentése: Electronic Optical System, tehát már a blendeállítás is elektromosan történik, az élesség állítás meg méginkább ( kivétel a TS lencsék és az MP-E 65 )
Kozben kiderult az ominozus Sigmarol, hogy van benne motor, de ugy remlik mintha lattam volna regebben motor nelkuli EF sigma obit. (ezek szerint tevedek)
10D-ben biztos nincs. Én úgy tudom EOS sorozatú Canonban egyikben sincs, gondolom a Canon tervezési alapelve, hogy minden ilyen mechanika az objektívekben van - a váz csak elektromos jelekkel irányít.
A magneziumotvozet keretes dologra nem talaltam meg meg a valaszt. Itt az indexen olvastam regebben, hogy a 20D valamivel "muanyagabb", mint a 10D, de nem talalom mar azt a hozzaszoloast.
Tegnap este , és már pár nappal előtte is kidobta a 10D- m ( kb. 55-60 ezer expos) az ERR99 -et. Exponáláskor nem csapódik fel a tükör. Kikapcsoltam, majd vissza. Megint nem jó. A vaku ( Yongnou -468) rajt volt, de nem volt bekapcsolva. Levettem a vakut, utána jó volt. Egy helyes kép után, szintén ugyanez a szitu. Megint kikapcs, vaku le. bekapcs, nem jó. Levettem az obit. El lőttem 4 9-es sorozatot, végig OK volt. Visszatettem az objektívet ( 35-80mm, f4-5-6, cirka 20 éves, ha nem több), megint nem működött. Akksik ki, pár perc pihenő, utána megint működött.
Vajon, mi lehet gond ?
Az objektívval van vmi ?
Tudnátok valami tippet, ötletet adni, hogy mi lehet a gond? Vagy legalább egy jó, és költséghatékony szerviz elérhetőségét? Egyáltalán érdemes javíttatni?
Senki tobbet? 4 gigas kartyat azert meg felismeri ugye?
Mas: a 20D vaza kivulrol ugyanolyan mint a 10D de a 20D konnyebb. Kivettek talan a megneziumotvozet keretet a 20d bol, vagy ez a x0D sorozatban vegig bentvan?
Kozben lett egy portremarkolatom a gephez. Ezt meg meg kell gondolnom, de valoszinuleg egyaltalan nem vagy nagyon keveset fogom hasznalni a markolat expo gombjat. Lehetseges az, hogy a markolat gombjat csereljuk a vaz gombjara?
Valószínűleg a kapcsoló (két membrános kapcsoló egymás tetején) öregedett el vagy sérült, és ezért az egyik nem működik már rendesen.
Párezerért kapsz vezetékes kioldót, ami helyettesíti - ha az megoldás. Javíttatni valószínűleg drágábban tudod csak (még a postázást/útiköltséget nem is számítva).
Most vettem egy 10D-t aminek a kovetkezo a hibaja. Az exponalo gombot nagyon erosen kell lenyomni ahhoz, hogy elsuljon a gep. Neha egesz konnyu, neha viszont mar annyira eroltetni kell, hogy beremeg a kezem. Egyreszt mi lehet ez, talalkoztatok-e hasonlo problemaval? Masreszt hol tudnam megcsinaltatni Veszprem megyehez legkozelebb?
Szóval eladnám EOS 10D-met(kb 18e exp) ,egy EF28-135 IS obival és egy 550 EX vakuval együtt (csak együtt) . Ár 120 kFt . Ha valakit érdekel írjon. innana@freemail.hu