Megjönnek az új szűrők a világvégéről, minden f4$#a - gondolja az átlagos városlakó, majd elkezdi harmadszor is felforgatni a házat a szerencsétlen akkutöltőért (ami nyilván a csereakkuval együtt van valahol...). És nem, a 2 másik töltő véletlenül se jó... :D -.-'
A váz egy régebbi APS-C Sony MILC, Nex-5n, kitobjektívvel (18-55mm). A kép, ha jól emlékszem f7.1 rekeszen, 18mm (eqv. cc 28mm) gyújtótávolságon lövődött.
Szűrő occó kínai lett, nem tudtam most többet beruházni. ⌀49mm Zomei IR 680nm.
Köszönöm, hogy megnézted! Örülök, hogy tetszenek a fotók. Mé keveset fotóztam tájképet infrával. Inkább kiruccanásnak tekinteném. Igaz azért tetszik ez a világ. A WB beállítás nálam mindig egyedi, éppen az átalakítás miatt. Az IR blokk szűrő eltávolításra került és Baader speciális szűrő került beépítésre. Csillagfotókat csak kisebb optikákkal készítettem, bár vannak nagyobb csillagászati műszereim is, de a hosszú idejű követéshez csak kisebb mechanikám van.
Néhány kép:
Aztán vannak Hold és bolygó képek is ezekhez nem kell fényképezőgép, inkább bolygó kamera. stb. A vékony sarló nem elrontott Hold, csak 0.3% megvilágitottségú Vénusz.
Nagyon jók a képek. Igen a színes határozottabban jobbak. Mire van beállítva a fehér egyensúly? Csillag fotóid vannak amiket szívesen megosztanál velünk? Köszi szépen :)
@Nesa: ez elég gyengére sikeredett sajnos, több hibát is találtam már készítés közben ,és után. pl nem jó ez a lámpaház, mert szerintem a foncsor nem "kompatibilis" az amúgy is szögben sugárzó LED-del. ezért is látszik egy "fényesebb" gyűrű a virágon/körülötte. ezt majd ki kell küszöbölni. lehet hogy egy újabb, maroklámpa jobb választás lenne. majd tesztelem. Mikor megvettem, akkor önmagában sokkal jobban világított a szobában (ez a növény egyébként kb 3 méterre van a képen.)
A led egyébként névlegesen 1W-os power led, a fényteljesítménye 20-30 mW (itt fényteljesítményt/fényességet nem adnak meg, hisz nincs, szóval nehéz összehasonlítani...)
Tervezem majd kipróbálni minál szélesebb körben, "sorozatokat" csinálni. Sok lehetőség van benne, illetve nincs időjáráshoz kötve az ember, szóval esősebb napokon is lehet szórakozni vele... :D
Illetve van egy 940 nm-es is (plusz UV is), abból is csinálok majd lámpát, és összehasonlítani is érdekes lenne őket.
HA sikerül valamit előre haladni a támában, mindenképp megosztom majd itt a tapasztalatokat.
Jó hír ez mindenféleképpen :) Szép munka. Esti fotózásokhoz, vagy akár állat fotózáshoz is jó lehet (ugyebár ők sem érzékelik a IR lámpa fényét). Nagyjából mekkora lehet a erőssége? Vagy felcsavart ISO-n mekkora területet tud "bevilágítani"? Érdemes lenne kipróbálni, hogy különböző vegyszerek / anyagok, hogy reflektálnak az IR fényre majd lefotózva őket. Orvoskutatás / helyszínelők is használják tudományos célból.
Eljött ez a nap is, elkészült az első infrazseblámpám, IR-szűkös időkre!
És ennyi volt a jó hír... :)
Kicsit lassan készült, kis hibák közbejöttek, előjöttek a kókány jellegű megoldások, de nem baj, a tapasztalat az tapasztalat.
A donor stílusos, viszont a fényvetés nem az igazi. Sebaj.
850 nm IR LED.
Képek az eszközkülönlegességről, illetve egy este 10 órai kép trió egy rögtönzött kálamodellről (full spectrum kamera 720 nm szűrővel, avagy anélkül): lámpafénynél IR szűrő nélkül; lámpafénynél IR szűrővel, illetve IR (850 nm) lámpa IR (720 nm) szűrővel.
Örömteli, hogy vannak még - velem együtt / rajtam kívül is - új fecskék, és hogy éledezik a fórum! :)
Sanyi már nekem is sokat segített, sok tanáccsal látott el - ezt köszönöm itt is.
Én jelenleg (azaz májusban) egy full spectrum canon 1300D-vel próbálkozom, szerencsére a héten a nap is kedvezett.
Nálam is a "túl monokróm" jelleg volt a gond eddig, ami részben nyilván a 720 nm-es szűrőnek tudható be, részben meg a kevés/gyenge növényzetnek. Hétfőn délután és estefelé aztán sikerül pár képet lőni (alap famodelleket kerestem) ebből 2-t sikerült is viszonylag egyszerűen, kevés munkával számomra már értékelhetővé tenni. Mivel a fotosoppos/lájtrumos ( :D ) tudásom erősen hagy kívánnivalót még, ezért örülök már annak is, hogy a "belépő-fehérfa-kékég" jellegű képeket sikerült elkészíteni :D